Hopp til hovedinnholdet

Vil tannlegen sladre til foreldrene mine om snusbruk?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei Har snust litt i det siste og jeg er redd for at jeg har fått snusleppe og skal snart til tannlegen. Har sagt på forrige kontroll at jeg verken snuser eller røyker men nå er jeg redd for at tannlegen skal se det og si det til foreldrene mine. Har ikke snust så mye men jeg er uansett redd. Har tannlegen lov til å si det til foreldrene mine hvis jeg ikke vil at de skal det? Takk for svar

Besvart 12.10.2018 08:59
 

Svar
Hei

Det er umulig å si hvor mye eller hvor lite snus som skal til før man kan se spor av det i slimhinnene. Om man snuser over tid blir det spor i tannkjøttet der man plasserer snusen. Det ser man oftest som røde og hvite striper i slimhinnen (nesten som sår). Slike tannkjøttsforandringer kan tannlegen se, men slett ikke alltid.  Disse stripene forsvinner som oftest helt når man slutter med snus. Det er vanskelig å si om det har gitt spor i tannkjøttet ditt. Prøv og løft på leppa i speilet, så ser du det kanskje selv. Om du slutter med snus nå vil tannkjøttet bli helt fint igjen.

Tannhelseteamet (tannlege, tannpleier og tannhelsesekretær) og lege har taushetsplikt fra du er 16 år. Det vil si at de ikke kan ringe til foreldrene dine å snakke om tannhelsen din etter at du har fylt 16 år. Dersom foreldrene dine er med inn til tannlegetimen, og tannlegen for eksempel ser spor av snusbruk/røyk, er tannlegen forpliktet til å snakke med deg om dette. Det er fordi tannlegen skal motivere deg til å slutte med snus, siden snus er skadelig for kropp og tannhelsen. Da kan foreldrene dine høre det som blir sagt. Tannklinikken vil imidlertid ikke ringe til foreldrene dine for å «sladre» om det.

Når du er under 16 år, er tannhelsen din foreldrene dine sitt ansvar. Det vil si at de skal følge deg opp slik at du tar vare på tennene dine og møter til tannlegetimene dine. Om snus blir et tema på tannlegetimen, og du ber tannlegen ikke si noe til foreldrene dine, vil tannlegen komme til å gjøre det slik som du ber om.

Vennlig hilsen tannlegen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kan tannlegen se at jeg snuser?

Porsjonssnus (foto: colourbox.com)

Tannlege og tannpleier er ofte de første som oppdager at du snuser.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Ytringsfrihet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om ytringsfrihet