Hopp til hovedinnholdet

Er det ulovlig å oppfordre noen til selvmord?

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg lurer på en ting da. Er det ulovlig å oppfordre noen til selvmord? Jeg går rundt å sier 'kys' til så å si alle, det betyr jo egentlig 'kill your self' men kan også bety 'keep yourself safe' så jeg vet 100% at ordet 'kys' er lovlig selvom vedkommene dreper seg selv. Men hvis jeg sier direkte 'drep deg selv' kan jeg da få straff? Jeg har hørt at jeg BARE kan få straff hvis vedkommene faktisk dreper seg selv. Men da er vel poenget, Kan man få straff om man sier 'drep deg selv' uten at vedkommene faktsik begår selvmord? Tusen takk på forhånd!

Besvart 12.10.2018 08:03
 

Svar
Hei!

Tusen takk for at du skriver til oss, gutt 14 år!

Det er vanskelig å si om akkurat det utsagnet du nevner her er straffbart å si. Men det vil kunne komme under trakassering og mobbing, og det kan være straffbart. 

Hvis du ofte går rundt og sier dette til noen, kan du risikere at noen reagerer på det. Kanskje er det slik at du og vennene dine slenger dette ut til hverandre uten at noen tenker noe særlig over av det. Men du vet ikke om noen rundt deg kanskje har det vanskelig eller er sårbar, og tar det du sier til seg. 

Hvis en person tenker at det du sier er støtende og opplever det som mobbing kan personen velge å si ifra til noen. Personen kan også anmelde det, og da er det opp til politiet å vurdere hvor alvorlig det du har sagt er. 

Jeg synes du skal tenke over om dette er noe du trenger å gå rundt og si til andre. Selv om du kanskje ikke mener det vondt er det ikke ord med en god tanke bak. Prøv å tenke litt over hvordan du ville reagert på at noen sa dette til deg. Hvordan ville det kjennes? 

Mange ungdommer som er litt tøffe i munnen og slenger stygge ord og kommentarer til andre, har det vanskelig selv. Hvis du strever med noe i livet ditt eller har mange vanskelige tanker vil jeg oppfordre deg til å snakke med noen om det. Det vil ikke hjelpe deg å rakke ned på andre. 

Jeg håper dette var til hjelp for deg! 

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Retten til ytringsfrihet

PC og notatblokk (colourbox.com)

Ytringsfriheten er en frihet til å gi uttrykk for meningene sine, og til å søke og motta informasjon. I Norge står ytringsfriheten sterkt, men det finnes visse begrensninger.

Les mer

Mobber du uten å vite det?

Jente blir mobba (colourbbox.com)

Kjenner du noen som blir mobbet på nettet? Tenker du over at du også er med på mobbingen hvis du videresender, kommenterer eller "bare" liker disse meldingene?

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Ytringsfrihet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om ytringsfrihet