Hopp til hovedinnholdet

La ut bilde av offentlig person, fikk klage, brudd på ytringsfriheten?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Jeg la ut ett bildet av meg og en offentlig person på ett offentlig sted, hun kontaktet skolen min og forlangte at bildet skulle taes ned, er ikke dette ett brudd på ytringsfriheten?

Besvart 25.10.2018 13:37
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss.

I følge åndsverkloven §104. har man retten til eget bilde. Dette betyr at det ikke er lov å publisere personbilder av andre uten samtykke fra den avbildede. 

Men det er bare den overordnede bestemmelsen. Det er tilfeller som kan gjøre bildet lov å dele, dette går på intensjonen med bildet, hva som er i fokus og bildets natur. Ved tvister om lovbrudd må det gjøres en vurdering ut ifra bildet som er delt/publisert.

Slik jeg bedømmer det du har beskrevet, er ikke dette brudd på ytringsfriheten, men har mer med at man har retten på egne personopplysninger.

Hilsen Slettmeg.no i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Gode råd om nettvett du bør følge

Jente ser på mobilen sin (colourbox.com)

Her får du rådene du trenger for å være mest mulig trygg på nettet!

Les mer

- Legger ut bilder av andre uten lov

Jenter ser på mobilen (colourbox.com)

Har lagt ut noen bilder på Facebook fra en skoletur vi var på. En av de i klassen vil at jeg skal slette bildene av henne, men jeg skjønner ikke hvorfor. Bildene er ikke noe farlige og viser ikke fest eller noe sånt. Hun sier bare at hun ikke synes hun så noe fin ut. Det er jo mine bilder. Kan hun kreve at jeg skal fjerne dem? Hva skjer om jeg ikke gjør det?

Les mer

Regler for bruk av bilder på internett

Jenter ser på mobilen (colourbox.com)

Kan du legge ut bilder av andre på internett uten å spørre dem om tillatelse? Hva er viktig å tenke gjennom før du legger ut bilder på nettet?

Les mer

Retten til ytringsfrihet

PC og notatblokk (colourbox.com)

Ytringsfriheten er en frihet til å gi uttrykk for meningene sine, og til å søke og motta informasjon. I Norge står ytringsfriheten sterkt, men det finnes visse begrensninger.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Ytringsfrihet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om ytringsfrihet