Hopp til hovedinnholdet

Om negativ ytring mot politiet er ulovlig?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har nylig anskaffet meg ett klistremerke på Bilen min hvor det står «fuck the police» Er dette ulovlig? Jeg har lov til å ytre det jeg vil så lenge det ikke krenker det enkelte individ. «Politiet» generelt er noe helt annet. Ønsker i såfall å vite hvilke paragrafer jeg bryter!

Besvart 25.10.2018 22:13
 

Svar
Hei

I utgangspunktet er det ytringsfrihet i Norge, men det betyr ikke at det er helt fritt frem å si hva man mener om andre. Det er straffebestemmelser som gir vern mot hatefulle og diskriminerende ytringer. 

Et slikt klistremerke vil nok være innenfor ytringsfriheten. Men hvis du møter en politimann, og sier det samme til han eller henne, vil det nok kunne stille seg annerledes. Straffeloven § 156 andre ledd lyder: 

Den som ved skjellsord eller annen utilbørlig atferd forulemper en offentlig tjenestemann under eller på grunn av utføringen av tjenesten, straffes med bot. 

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ung.no - oppslagsverket for deg som er ung

Skjermdump ung.no juni 2018

Ung.no er det offentliges informasjonskanal for ungdom. Her får du svar på det du lurer på. Nettstedet er drevet av Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir).

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Ytringsfrihet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om ytringsfrihet