Hopp til hovedinnholdet
20 år
 

Spørsmål

anonym 20 åring. var med i en arbeidsskade, måtte amputere den ene armen, lå på sykkehus i 15 mnd. ble oppsagt etter ett år. er det lov? nav sa at det er en arbeidsskade, fikk et helt kjøleskap over armen min i 12 mers høye bølger. nå får jeg ikke penger fra nav eller en sykemelding, for legen sier jeg er for frisk til å jobbe nå, men er jo hemma! hvilke paragrafer kan jeg komme med til nav og arb.giver. lever på sosialen nå og familien....

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar

Hei.

 

Arbeidsmiljøloven gir deg ikke et absolutt vern mot oppsigelse når du er fraværende fra arbeidet på grunn av ulykke eller sykdom. Det loven regulerer, er at du i løpet av de 12 første måneder av sykemelding ikke kan sies opp på grunn av sykdommen, jf § 15-8. Det kan med andre ord foreligge andre saklige grunner for oppsigelse.

 

Når man har vært sykemeldt i over ett år, kan sykefravært etc. være en begrunnelse for oppsigelse. Oppsigelsen må likevel være saklig jf lovens § 15-7.

 

Oppsigelse er privatrettslig. Det betyr at det bare er domstolene som kan avgjøre slike saker, om oppsigelse er saklig eller ikke etc. Dersom du mener deg usaklig oppsagt, må du kontakte advokat om du trenger bistand.

 

Selv om Arbeidstilsynet forvalter arbeidsmiljøloven, er det ikke alle deler av loven Arbeidstilsynet har myndighet over, blant annet oppsigelse. Arbeidstilsynet kan derfor ikke avgjøre om oppsigelsen av deg er ulovlig eller ikke.

 

----

Med hilsen

 

Svartjenesten i Arbeidstilsynet i samarbeid med ung.no

 

Vær oppmerksom på at vårt svar kun er veiledende kortinformasjon.

 

Har du flere spørsmål om arbeid, kan du også ringe Arbeidstilsynet på telefon 815 48 222

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Ytringsfrihet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om ytringsfrihet


Quiz: Hva vet du om overgrep?

Er det lovlig å kjøpe seksuelle handlinger i bytte mot ting av personer under 18 år?