Hopp til hovedinnholdet

Jeg er muslim og får ikke lov å ha kjæreste av pappa.

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei...Ført og fremst vil jeg si at dere gjør et kjempe bra jobb her på ung.no, takk. Jeg har et veldig stort problem. Jeg har vært sammen med en gutt i 8 måneder. Jeg er muslim og får ikke lov å ha kjæreste. Pappa fant ut om forholde vårt etter 2 måneder. både jeg og kjæresten min lovte å ikke snakke med hverandre, pga. pappa. men det klarte vi ikke og vi fortsatte å være sammen i skjul. Jeg har ligget med ham flere ganger. Vi vil gifte oss, eller bli forlovet, men pappa nekter! Pappa påstår at kjæresten min kommer fra en dårlig familie og at jeg ikke kommer til å få et bra liv sammen med ham...men jeg kjenner kjæresten min bedre enn det faren min gjør... Nå må jeg velge enten kjæresten min eller familien min. Det er veldig vanskelig, for jeg er glad i begge deler...hva skal jeg gjøre ??

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

 

Det er hyggelig å høre at vi gjør en bra jobb. Håper dette svaret kan hjelpe deg!

 

I mange kulturer er det foreldrenes oppgave å sørge for at barna blir godt gift. Mange foreldre tillater da ikke at jentene har kjæreste, fordi det er viktig at jenta er jomfru når hun gifter seg. Når en jente selv finner en gutt hun vil gifte seg med, blir det av ulike grunner ikke alltid akseptert. Det kan være, som du skriver, at kjærestens familie ikke er god nok. Eller kanskje har foreldrene allerede sett seg ut en annen ektemann til jenta. Foreldre kan også ha et ønske om å beskytte barna fordi de vet hvor lett det er å bli forelsket i ungdomstiden. De har kanskje selv vært unge og hodestups forelsket, og vet at det skal mer til enn forelskelse for at et forhold skal fungere på sikt.

 

Det er en vanskelig situasjon du beskriver. Du skriver at du må velge mellom kjæresten din og familien din. Dette er et alvorlig valg, som kan få store konsekvenser for deg. Jeg vil derfor råde deg til å tenke nøye gjennom situasjonen og hvilke alternativer du har. Hva tror du konsekvensene vil være dersom du forlover deg/gifter deg med kjæresten din? Vil familien din kutte kontakten med deg? Vil du i så fall holde ut å ikke ha kontakt med familien din?Vil noen i familien true deg eller skade deg? Vil familien din godta valget ditt med tiden?

 

Jeg vil råde deg til å snakke med noen voksne som kjenner deg og som du stoler på. Ofte er det lurt å snakke med noen som kan gi deg et ”utenfraperspektiv” på situasjonen, som kan støtte deg og hjelpe deg å sette ord på hva du tenker, føler og ønsker. Dersom du går på skole, så kan du snakke med læreren din, rådgiver eller helsesøster på skolen. Kanskje har du en slektning eller venn av familien som tenker som deg og som kan være din støtte?

 

Jeg vil også anbefale deg å ta kontakt med ditt nærmeste familievernkontor, se oversikt over familievernkontorer på www.bufetat.no. På familievernkontorene jobber det terapeuter som er vant til å snakke med ungdom og foreldre ved problemer i familien. De har også erfaring med å jobbe med familier med minoritetsbakgrunn. Det er helt gratis å gå hit, og du kan selv ringe å bestille time. Du kan gå hit alene og få råd og støtte, og de kan også hjelpe deg med å snakke med foreldrene dine. Du kan også ta kontakt med MiRA – Ressurssenter for innvandrer- og flyktningkvinner på tlf. 22 11 69 20. De har lang erfaring med å snakke med unge jenter som har kjærester familien ikke aksepterer, og kan gi deg gode råd. Du kan ringe hit og være helt anonym.

 

Jeg vet ikke i hvor stor grad du blir presset hjemmefra til å gjøre det slutt med kjæresten din. Dersom situasjonen blir ille for deg hjemme kan ta kontakt med barnevernet dersom du er under 18 år. Du kan også ringe til Alarmtelefonen for barn og unge (tlf 116 111), den er åpen etter kl 15.00 på hverdager, om natten og i hele helgen. Her kan du snakke anonymt og få råd til hva du kan gjøre i din situasjon. Dersom du frykter for sikkerheten din så ta kontakt med politiet på 02800, eller nødnummer 112.

 

Lykke til!

Hilsen ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Ytringsfrihet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om ytringsfrihet


Quiz: Hva vet du om kjøpepress?

Kan reklame påvirke ungdoms kjøpevaner?