Hopp til hovedinnholdet

Skrev negativt om en ikke navngitt-lærer i en blogg. Blir beskyldt for personangrep. Konsekvenser?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er ei jente på 14 år som har opplevd noe veldig dumt. Jeg har en lærer, som jeg gjikk opp i til munnlig tentamen, jeg synest at karakteren ble dårligere enn den egentlig skulle bli, siden han ofte "avbrøt" med spørsmål, og ofte stilte han spørsmål han allerede hadde fått svar på. Dette ødela veldig for meg, jeg ble mer nervøs og tenkte at "dette går ikke bra, hvorfor ellers stiller han så mange spørsmål?" Så jeg bestemmer meg for å skrive ett innlegg på bloggen min, om hva som skjedde, om mine meninger. Selvølgelig la jeg ikke ut noe navn, navn på fac og sted. Men selvfølgelig kom det noen banneord og en litt sint setning som "Jævla drit lærer". Så en måned etter, blir jeg plutselit hentet ut av timen, da må jeg på rektors kontor, jeg blir veldig nervøs, får jeg vet jo ikke hva jeg hadde gjort. Så viser det seg at han fortelle om at han hadde lest innlegget, og følte det var han jeg siktet mot osv... Jeg blir litt sint, for jeg skrev verken navn, steed eller fag, likevel så sier han at han "kan" annmelde meg for personangrep, og at siden jeg er under den kriminelle lågalderen så skal han ringe hjem til foreldrene mine. Jeg synest ikke dette er rett i det hele tatt! jeg får utrolig mye kjeft, bare for ett lite innlegg med mine meninger, jeg synest ikke jeg hang han ut på noen spesiell måte heller, siden jeg ikke nevnte navn, dato eller fag osv. Har jeg grunn til å stå i mot det rektoren og læreren min sier?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Selv om du ikke la ut navn, sted eller fag kan det jo tenkes at det var lett for andre elever i klassen og på skolen din å forstå hvilken lærer du snakket om. Samtidig må det til en viss grad være lov å kritisere lærere som du mener har gjort en dårlig jobb. Det avgjørende er vel både hvilke karakteristikker du bruker , om det du sier er sant og om det kommer klart frem at det er din oppfatning av situasjonen du snakker om.

 

Da jeg ikke har lest innlegget er det vanskelig for meg å si noe om du har gjort noe ulovlig eller ikke. Men slik som du beskriver det høres det ikke ut som dette vil kunne få noen særlige konsekvenser for deg. Som læreren din sier er du uansett under den kriminelle lavalder, og kan ikke straffes.

 

Det er mulig at han vil ta opp dette med foreldrene dine. Men du vil jo da ha mulighet til å fortelle din versjon av saken. De har sikkert også forståelse for at du var frustrert. Det er vanskelig for meg å si hvordan foreldrene dine vil reagere på dette, men ut fra hva du forteller synes jeg ikke dette høres så alvorlig ut at det er noen grunn til å la dette få konsekvenser for deg.

 

Vennlig hilsenjuristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Ytringsfrihet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om ytringsfrihet