Hopp til hovedinnholdet

straff, blasfemi, ytringsfrihet

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Kvifor har vi eigentleg ein blasfemi lov? Det bleir jo kjeldent brukt (bortsett frå med livet til brian). Men i teorien så burde det ikkje vera noen begrensingar uansett. Unskyld den elendige nynorsken min, men eg prøvar å skrive betre på nynorsk.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


I Norge har vi ytringsfrihet og man kan derfor i utgangspunktet si hva man vil her i Norge.

 

I straffeloven har man imidlertid noen bestemmelser som begrenser ytringsfriheten; § 135a som forbyr uttalelser som krenker minoriteter (bl.a. religiøse minoriteter) og § 142 som forbyr uttalelser som krenker religionsutøvelse ("blasfemiparagrafen"). 

 

Grunnen til disse forbudene er, for å si det veldig forenklet, at man skal vise hensyn overfor andre mennesker. Dette er spørsmål som er viktige for mange mennesker og da bør man ha god grunn for å si noe som andre vil anse som grovt krenkende. P.g.a ytringsfriheten skal det imidlertid veldig mye til før noen kan straffes for overtredelse av disse bestemmelsene.

 

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Retten til ytringsfrihet

PC og notatblokk (colourbox.com)

Ytringsfriheten er en frihet til å gi uttrykk for meningene sine, og til å søke og motta informasjon. I Norge står ytringsfriheten sterkt, men det finnes visse begrensninger.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Ytringsfrihet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om ytringsfrihet