Hopp til hovedinnholdet

det står ingenting i loven at det ikke er lov å synge høyt, er det en del av ytringsfriheten?

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Hei! jeg trener på treningsstudio og det har jeg gjort i 4 måneder nå. under treninger pleier jeg å høre på musikk i øret det høyeste, og jeg pleier ofte å synge høyt, folk ser rart på meg og jeg bryr meg fint lite, fordi jeg tenker inni meg at det står ingenting i loven at det ikke er lov å synge høyt, er det en del av ytringsfriheten? også når jeg skal dusje etter trening så setter jeg på høyt musikk i dusjen, fordi på radioen er det bare dårlig musikk fra 1950 tallet osv. når jeg skrev under avtalen om medlemsskap så sto det ingenting på papiret og ingenting på regelverket på studioet, så da tenker jeg at det ikke er ulovlig å synge i dusjen høyt? hvis sjefen sier at jeg skal slå av musikken, og jeg sier at musikk i dusjen ikke er ulovlig, kan han utestenge meg fra treningsstudioet bare fordi jeg hørte på høyt musikk? har hørt at hvis du er i lokaler som ikke du eier kan du bråke til klokka 11 på natta, tror du ikke han ler av spørsmålet mitt hvis jeg spør om jeg kan synge i dusjen? jeg har trent i mange studioer og ingen av de andre sa noe? kan han true med å ringe politiet hvis jeg ikke slutter å høre på musikk? kan evt. politiet gi meg bøter eller ringe foreldre selv om jeg er 18 år eller bestemmer jeg selv? det har ikke skjedd før på andre steder men hvis det skjer så sier jeg bare til personen at jeg bryter ingen norsk lov, og ingen regler på treningssenteret, hvis noen sier ja jeg vil at du skal ha på musikk høyt, mens andre sier nei, og sjefen sier du må slå av musikken, hva skjer da? er det ikke en del av ytringsfriheten å høre på det man vil offentlig, det er ikke noe rasistsang heller, det er hip hop helt vanlig musikk, det skal ikke være forbudt det? er det også ulovlig å synge høyt på gata offentlig, i bussen på toget og på jobben og skolen, kan ikke huske at det står på bussen eller toget, skolens regelverk eller på gata at det ikke er lov å SYNGE? jeg vet at det forstyrrer andre folk, men det betyr ikke at hvis du ikke viser respekt så kommer du i fengsel? hvis ikke dette går innenfor ytringsfrihet så vet ikke jeg!!!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Den norske Menneskerettighetsloven fra 1999 slår fast at alle har rett til ytringsfrihet. Rettigheten innebærer frihet til å ha egne meninger, til å motta og gi informasjon uten innblanding fra myndighetene, men det finnes også begrensninger. For i loven står det at det også følger ansvar og plikter med denne rettigheten; demokratiske spilleregler skal gjelde og hensynet til folks verdighet og integritet. Ytringsfriheten må altså balanseres mot vern av andre rettigheter.

Men det er nok ikke det å spille høy musikk og synge høyt på treningsstudio som ytringsfriheten er ment å beskytte. Det at du er på et privat treningsstudio medfører også at du må forholde deg til treningsstudioets regler. Selv om det ikke står noe om synging og høy musikk i avtalen mellom deg og treningssenteret kan de be deg slutte med det hvis det er andre kunder som reagerer negativt. Det står kanskje noe i avtalen om at man skal utvise god oppførsel eller ta hensyn til andre som trener. Du kan jo tenke deg selv hvordan det ville blitt om alle som trente skulle spille sin egen musikk høyt i garderoben.

Det at du er på et privat område medfører altså at det kan være andre regler enn hvis du er på et offentlig sted. Det er for eksempel ikke noe som stopper deg fra å synge høyt i skogen, på stranden eller på gaten. Da må det i så fall være så sjenerende at straffelovens §350, om forstyrring av alminnelig fred og orden, kommer til anvendelse.

Hilsen juristen, ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Retten til ytringsfrihet

PC og notatblokk (colourbox.com)

Ytringsfriheten er en frihet til å gi uttrykk for meningene sine, og til å søke og motta informasjon. I Norge står ytringsfriheten sterkt, men det finnes visse begrensninger.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Ytringsfrihet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om ytringsfrihet