Hopp til hovedinnholdet
Følg ung.no på Snapchat
116111.no
116111.no

A-Å

Salg og bytte av seksuelle handlinger

Jente ligger på gulvet (colourbox.com)

Salg/bytte av seksuelle handlinger kan være:

  • unge som møter personer på gata, via nettet eller på andre arenaer, og som i bytte mot sex får penger, gaver,husly mm
  • unge som bytter sex mot stoff
  • unge som bytter sex mot voksenkontakt og omsorg

Offentlig og kvalitetssikret
Jente ligger på gulvet (colourbox.com)

Sex-snakk på internett eller telefon

Webkamera

Han kan plutselig si at «nå sitter jeg her og runker», også kan han bare ringe og du hører sånne pustelyder. [Venninna mi] har liksom gitt meg røret og «vil du høre», liksom. Også hører du han bare stønner og holder på i bakgrunnen der. Han er så motbydelig ekkel, altså (…). Og sånn som «kan jeg få kjøpe en brukt tanga av deg for tusen kroner». Også har de drevet og tulla og sånn, at «du kan få en som ikke er brukt», og han «da betaler jeg 200», ikke sant. Han er helt rar. Også er det liksom sånn «kan dere ha sex med hverandre mens jeg hører på i telefonen?» Han spør om helt vanvittige ting.

Etter hvert var det kanskje ikke så morsomt lenger, men de opplevde byttehandelen som alminneliggjort, kostnadene ble regnet som små og de hadde lyst på klærne. De valgte å fortsette.

 

Ulike former for betaling

Pia har lite penger og har sjelden råd til å kjøpe kontantkort til mobilen sin. Hun prater mye med vennene på mobilen. Hun lurer på hvordan hun skal tjene penger så hun har råd til å kjøpe kontantkort oftere. Pias foreldre betaler ikke, og hun har ikke mulighet til å jobbe ekstra for å tjene penger. En venninne forteller at en lett kan tjene penger gjennom å filme seg selv naken med et webkamera og vise det for folk på nettet som setter inn penger på hennes kontantkort som betaling. Venninnen forteller at hun har tjent flere hundre kroner den siste uka. Pia føler seg fristet av pengene, og det

høres jo ikke så skummelt ut siden det er på nettet…

Hva tror du konsekvensene vil bli for Pia dersom hun bestemmer seg for å tjene penger på denne måten?

  • Blir det noen forskjell dersom Pia bestemmer seg for å treffe noen på nettet som tilbyr 1000 kroner?
  • Om Pia er søsteren din og hun spør deg om råd om hva hun bør gjøre, hva sier du da?

Hvor alvorlig er en slik relasjon, og hvem utnytter hvem?

Jentene var ikke avhengige av det mannen ga, - de som her er gjenfortalt var fra velstående middelklassefamilier.

Hvorfor fortsetter det?

Det som imidlertid bekymrer forskerne ved denne bytterelasjonen, er at jentene fortsetter å pleie kontakten med mannen, også etter å ha blitt trakassert over telefon gjentatte ganger, og etter at de nok begynte å mislike samhandlingen. Dette tyder på at det kanskje var vanskeligere for jentene å avslutte relasjonen enn de hadde forventet.

På gata står May, 14 år

På gata står May, 14 år. Hun speider vaktsomt og utålmodig inn i biler som kjører forbi. En mørkeblå bil stanser ved et parkometer tjue meter unna. May går mot bilen med ustø skritt. Mannen bak rattet er i midten av trettiåra, han har kort hår, briller. I baksetet er det to barneseter.

... May åpner bildøra. Etter et halvminutt setter hun seg inn i bilen, som kjører i retning Ekeberg. Etter en drøy halvtime er hun tilbake igjen.

 

Per Arne er 16 år

Han er stort sett sammen med en gjeng gutter som er et par-tre år yngre. På skolen klarer han seg dårlig. Han har vanskeligheter med å forstå både det faglige innholdet og det sosiale samspillet. På skolen blir han ofte gjort narr av, og blir mobbet en del. Per Arne er stor og sterk, og klarer seg bedre sammen med dem som er yngre. Sammen med gjengen er han ofte innblandet i innbrudd på byggeplasser og i tomme hus, og de rapper de sakene de vil ha i butikkene. Han er anmeldt til politiet for butikktyveri og hærverk. I nabolaget bor det en eldre mann som ofte har leiligheten full av ungdommer, både gutter og jenter. Der ser de på video, spiser pizza og prater. Mannen har hjemmebrent i kjelleren. Han er tidligere dømt for seksuelle overgrep mot mindreårige gutter, og Per Arne forteller til Uteseksjonen at mannen enkelte ganger har kommet med tilbud til gutter Per Arne kjenner, om penger for at de skal runke ham. Når Uteseksjonen spør om han noen ganger har fått penger av mannen, vil han ikke svare (Hegna og Pedersen 2002).

Historiene til May og Per Arne er ulike. Mens May sin historie formidler erfaring fra prostitusjon, er det noe uklart hva Per Arne har opplevd.

I Norge er det forbudt å kjøpe seksuelle handlinger mot vederlag av personer under 18 år.

 

Bytte mot stoff

At kropp og seksualitet kan brukes til å skaffe stoff eller for å finansiere stoffmisbruk er mange klar over. Enkelte fortellinger viser at jentenes kjæresteforhold til eldre gutter er et direkte resultat av ønsket om å få stoff.

Har eldre kjæreste

Jeg ble sammen med en gutt som… jeg gikk vel i 9. eller 1. gym, og han var 25, og han var jeg sammen med bare for å få stoff, og han pusha det selv. Så han hadde alltid. Så var det sånn at når jeg skulle på by’n, så fikk jeg med meg fem ecstasytabletter og amfetamin og det jeg ville ha, liksom. Jeg fikk alt det jeg ville ha hele tiden. Så… jeg var vel ikke forelska i han, det var jeg ikke.

 

Selv så ikke jentene i studien bruken av egen seksualitet i jakten på stoff som en form for prostitusjon. I stedet ga jentene uttrykk for at prostitusjon var skadelig. De definerte ikke relasjonene til de eldre kjærestene som seksuelle bytterelasjoner.

Med sett utenfra kan deres relasjoner imidlertid tolkes som den typen bytterelasjon.

Det er rapportert om få tilfeller av jenter eller gutter i gateprostitusjon i Norge.

Samtidig viser en omfangsundersøkelse fra Oslo at 1,4 prosent av ungdom oppgir at de har solgt seksuelle handlinger: 2,1 prosent gutter og 0,6 prosent jenter (Pedersen og Hegna 2000). Når ungdom ikke er synlige i gateprostitusjonen kan mye tyde på at ungdom som selger/bytter seksuelle handlinger gjør det på andre arenaer, og at handlingene kan komme til uttrykk på andre måter.

’Vederlag’ kan forstås som penger, men også andre former for vederlag kan tenkes. Politiet er den instansen som er tillagt ansvaret for å etterforske og eventuelt straffeforfølge personer som er mistenkt eller siktet for kjøp av seksuelle handlinger fra mindreårige. Men politiet er som oftest avhengige av tips eller anmeldelse fra andre instanser eller privatpersoner for å kunne handle. Når politiet blir gjort kjent med en mulig straffbar handling, blir det vurdert om anmeldelsen er holdbar. I tilfeller hvor hjelpeapparatet anmelder saken, vil politiet ofte begynne etterforskningen med å innhente ytterligere informasjon fra vedkommende som meldte saken, eller fra den som informerte melderen.

 

Skjev maktfordeling

Det er feil når ungdom involveres i seksuelle relasjoner som ikke bærer preg av gjensidighet og hvor maktfordelingen i relasjonen er skjev. Det er grunn til bekymring når en ung persons seksualitet brukes som middel for å oppnå kontant betaling eller andre ikke-seksuelle motytelser som gaver, mat, husly, voksenkontakt eller omsorg (jf Thomsen 2004).

Uttrykket «brukes som middel» inkluderer her en forståelse av at ungdom kan bli tvunget til seksuelle handlinger mot sin vilje, men også av at ungdom selv aktivt kan bruke seksualitet i bytte mot mat, husly, gaver mm.

Hjelpetjenester

Du kan ta kontakt med barnevernet, læreren din eller en voksen du stoler på.

Du kan også ta kontakt med Tips politiet seksuell utnytting av barn (drives av politiet).

Vet du noe som politiet burde vite ring og tips, du kan være anonym. Ring 02800.

Trenger du noen å snakke med?

Røde Kors-telefonen for barn og ungdom

Røde Kors telefonen for barn og ungdom er Røde Kors grønne nummer for deg som er ung. Vi er voksne som har tid og lyst til å lytte og snakke med deg. De som svarer på telefonen er vant til å snakke med barn og unge. Du kan snakke med oss om alt, enten du er glad, trist, redd, lurer på noe eller du trenger hjelp. Tel: 800 33 321 Det er åpent hver mandag til fredag kl 14.00 – 20.00.

Barnevernsvakta

Barnevernsvakta er til for å hjelpe barn og unge under 18 år i en akutt situasjon. De gir hjelp hvis du eller dine nærmeste trenger beskyttelse og kriserådgivning. Har du alvorlige problemer hjemme kan du få råd og hjelp her. Du kan være anonym hvis du ønsker det. Barnevernsvakta har vanligvis åpent på kvelden og natten. Er det virkelig krise kan de komme hjem til deg.

Veilederen Ungdom som selger eller bytter sex består av en kunnskapsoversikt som skisserer det man vet om ungdoms involvering i salg/bytte av seksuelle handlinger, og drøfting av hvilke utfordringer helse- og sosialarbeidere kan stilles ovenfor i møte med ungdom.

I perioden 1995 til 2004 er det gjort fire større spørreundersøkelser blant ungdom som veilederen bygger på: To norske, en svensk og en dansk.

Forskningsstiftelsen NOVA utarbeidet veilederen på oppdrag fra Barne- og likestillingsdepartementet (BLD).

Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)
Line
1
26.04.2016 13:40:06
Det er forbudt å kjøpe sex uansett, ikke bare av de under 18 år
Admin
2
18.11.2014 13:00:25
Jeg trente så mye at jeg fikk en sykdom på tissen. tror det var influensa
...
2
17.11.2014 23:56:13
Tror ikke jeg er sexy nok til å bli vurdert av seksuelle forbrytere... *sukk* #uglykidproblems
Jente 11
6
02.07.2013 00:20:07
Jeg satt og så på TV, plutselig får jeg en SnapChat av en ukjent han var sikkert 12 Det sto:klar for sex?Han hadde tegnet en kuk på et ark.Jeg ble litt redd også får jeg en kik melding der var det han igjen.Jeg skrev hvem er du?Han skrev En kåt fyr som e klar for litt sex!Så det viste seg at han hadde funnet med på Instagram eg hadde skrevet på profilen ka eg het på Snapchat Og kik.
Svaret du trenger
0
19.02.2017 11:52:11
Bare blokk han og fjern bioen din (hvis det var bioen du skrev snapper og kirken din) på Instagram og evt. andre sosiale medier.
åååååå
2
04.05.2013 15:09:44
stakkars alle dere som har blitt misbrukt. jeg er enig at det kan være vanskelig å si det til noen, men du kan ikke holde det for deg selv!!!!!!!!!!! det kommer bare til å vokse og vokse inni deg, til det en dag brytes ut i en eksplosjon. jeg snakker av erfaring. ikke med misbruk av sex, men med andre ting ...
Graffe
1
07.02.2012 13:01:44
Jeg er redd for at dette skal skje igjen, noen tips.. har slettet henne og gått vekk. Men jeg frykter at hun vil komme og finne ut hvor jeg bor.
til graffe
0
02.10.2013 20:01:42
hei, jeg synes du burde går og snakker med foreldrene dine. eller i det minste med en voksen. hvor gammel er du egentlig og er du en gutt eller jente? jeg synes iallfall at du burde snakke med helsesøster på skolen også. hun kan sikkert gi deg noen tipps. :) IKKE HVER UTE OM KVELDEN ALENE
petter
0
05.05.2013 21:48:19
hvis du føler deg utrygg for overgrep kan du ta et selvforsvarskurs, eller som jeg gjør, sove med kniv under puta ;) (red: Du kan skrive inn til oss på ung.no/oss og få svar)
Graffe
4
07.02.2012 13:00:35
Jeg har spillt ett spill som heter Habbo, der møtte jeg en som spurte hva jeg het IRL og hvor jeg bodde. Det var en jente og spurte også om vi skulle møtes så hun kunne vise meg spill butikken, hun glemte alltid hvor den er. Hun har tidligere sagt at hun er 21 år. Dette er ut som ett forsøk på ett seksuellt overgrep? Ikke sant.. tenkt på det i hele dagen.
misbrukt jente
2
14.06.2009 22:56:29
gi beskjed er det smarteste man kan gjøre men jeg tørr ikke for jeg vet ikke hvordan jeg skal si det eller hvem jeg skal si det til og det er resultatet til mitt ødelagte liv etter et overgrep for nesten 7 år siden og nå er jeg ikke mer enn 13 år. det tærer på meg hver dag og jeg gåter hver kveld når jeg sitter alene på rommet mitt, og jeg ønsker at minnene forsvinner men hver detalj sitter i hodet mitt og river i meg jeg angrer på at jeg ikke har sagt noe og jeg vil angre resten av livet mitt jeg klarer ikke å ha et forhold til noen gutter og jeg er døds forelsker i en men det som er problemet er at jeg er redd for menn og gutter og for at det vil skje igjen. det er vanskelig å forstå hvordan fetteren min kunne gjøre noe sånt mot meg når han er 5 år eldre enn meg og hvis dere bruker litt matte ser dere hvor gammel han var. det er ikke bare voksene som gjør sånt men barn og, tenk på den det er ikke så vanskelig å forstå. 9 av 10 overgrep skjer i ditt eget hjem, mitt tilfelle er en av dem faktisk så skjedde det på mitt eget rom. Hilsen Misbrukt Bergens jente. (red: Skriv inn til ung.no/oss, så får du hjelp og råd)
Jente 14...
2
12.07.2008 14:46:24
Eg sier bare at noen ganger kan vi jenter SI at vi gjord det frivilig, men vi ble voldtatt.... Eg er blitt det selv, og eg er kjempe gla for at ikke noen vett det... Vist noen hadde spurt, hadde eg vell sagt at det var frivillig..... (red: du kan stille spørsmål og få råd og hjelp på ung.no/oss)
jente/
2
17.06.2008 21:39:15
overgrep er noe DRITT ass!!jeg selvhar vært sånne vanskelige sitasjonerR (orker ikke og si det til noen)menn som er over 39 kan gjorde noe vildsome greier jeg mener ikke alle som er over 39 som gjør noe vold men det kan sje.Overgrep kan ikke noen en gang vennes seg til for overgrep glemmer man nesten alderi for de sitter inni hodet ditt og vill alderi forsvinne tenk på det dere overgrep er noe man alderi glemmer ikke sant! (red: Du kan skrive inn til oss og få svar. Det er viktig å snakke med noen om det du har opplevd)
care
7
29.04.2008 11:25:16
tenk deg selv da. at du drar og møter en mann på over 30 og har sex med han på får penger for det. du er stempla hore for resten av livet hvis noen finner det ut.
nr.3
1
09.04.2008 17:24:04
Åh! kunne virkelig ikke sagt det bedre selv!
til tittei
5
27.03.2008 16:28:26
Du syns vel det du... Og det er jo faktisk opp til hver enkelt, men hvor "digg" er det i lengden? Hvis du driver med dette, pass deg for psykiske ettervirkninger. Du kommer nok til å få problemer med dette når du er 30 år, har slått deg noenlunde til ro og vurderer å få unger sammen med kjæresten.
tittei
7
22.03.2008 19:16:59
hehei. syntes det er litt digg å gjøre slik det står her. får jo i pose og sekk, (sex og penger)

Spørsmål og svar

Selge sex fordi jeg skylder noen penger? Hva gjør jeg.
Hei Så bra du tar kontakt med oss. Jeg skjønner du er i en vanskelig situasjon økonomisk og at du trenger hjelp. Det finnes flere i lignende situ...
Hva er straffen for å selge sex?
Hei Det er ikke straffbart å selge sex, men det er straffbart å kjøpe det. Hva risikoen for å bli oppdaget er kan dessverre ikke jeg gi deg et g...
Jeg vil selge nakenbilder av meg selv.
Hei Å selge bilder av kuken sin er nok ingen god ide. Det finnes andre og bedre måter å tjene penger på enn å selge nakenbilder av seg selv. Sli...
Betalt for sex? 
Hei Takk for spørsmål. Så bra du tar kontakt med oss.  I ungdomstiden er det vanlig å teste ut ulike ting, det kan f.eks være i forhold til fe...
Er det ulovlig å kjøpe webcamsex?
Hei Jeg kjenner ikke til den siden du viser til. Men forutsetningen for at handlingene kan være straffbare gjennom straffeloven § 202a og § 203 er...
Hva er reglene for folk som jobber som sugarbaby?
Hei Hvis  du mener tilfeller hvor det også selges sex, er det kun straffbart for personen som kjøper. Fastlegen din har taushetsplikt om opplysni...
Er det lov å la seg bli sugd mot betaling og kan en få sykdommer av det?
Hei gutt 14! Takk for spørsmål. I Norge finnes det noen lover som sier noe om hvordan en kan ha sex alene eller sammen med noen. En av lovene sier...
Er det lov å kjøpe seksuell tjeneste av noen som selger det på snapchat?
Hei Kjøp av seksuelle tjenester er forbudt i Norge. Forbudet gjelder selv om personen som selger tjenestene er eldre enn den som kjøper. Det sp...
Venninnen min ble tilbudt penger for sex.
Hei Så flott at du tar kontakt med oss for å få råd. Du skriver at venninnen din på 15 år ble tilbudt penger av voksne menn for å være med p...
Fått penger for sex. Opplever skam og vanskelige følelser i etterkant.
Hei Så bra du tar kontakt med oss i ung.no Det at du tar kontakt med ung.no ser jeg på som ett tegn på at du ønsker å få det bedre med deg s...
Er jeg en hore om jeg har fått penger for å suge en fyr?
Hei Takk for din henvendelse til oss. Du forteller at du nylig har blitt truet til å suge en gutt du har rota litt med samt gi ham 1000 kroner for ...
Fått tilbud om å selge seksuelle tjenester, bør han gjøre det?
Hei gutt 19 år Så fint du tar kontakt, du er ikke alene om å ha opplevd slike forespørsler om å selge seksuelle tjenester via nett. Unge uerfar...
Har så dårlig råd. Hva skal jeg gjøre?
Hei Det høres ut som du har et stort press på deg for å skaffe mer penger.  Du føler press til å gjøre noe du VET ikke er greit.  -Når du kj...
Jeg lurer på om det er ulovlig å selge sine egne truser hvis man er under 18?
Hei Det er i utgangspunktet ikke straffbart for deg å selge truser. Det kan bli et spørsmål om det vil være ulovlig for personer å kjøpe truser...
Hei, jeg har på grunn av store rusproblemer klart å få forbruksgjeld   
Hei jente 20 år Takk for spørsmål. Du lurer på om det er lov å betale tilbake gjeld med penger du tjener på å prostituere deg.Såfremt du opp...
Selge sex eller ikke? Hva gjør jeg?
Hei Så bra du tar kontakt med oss. Jeg skjønner at dette er en komplisert situasjon for deg. Derfor er det bra du spør oss om råd. Det finnes fl...
Tenker å selge sex
Hei KJøp av sex er forbudt.  Den som kjøper sex er dermed den som gjør et lovbrudd.  Om noen oppdager at du selger sex, vil de nok melde dette t...
Hvorfor fikk vi forbud mot kjøpt av sex i 2009?
Hei På regjeringen.no sine sider står det bl.a.:   "Mennesker er ingen handelsvare og kriminalisering av kjøp av seksuelle tjenester vil gjøre...
Hvorfor er det bare menn som kjøper sex, og nesten alle som selger er kvinner?
Hei Takk for at du skriver inn til ung.no. Det er dessverre ikke slik du skriver. Det finnes også gutter/menn som selger og kvinner som kjøper. Me...
Hei hva kaller man gutter som selger seg på gata?
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!   Enten man er jente eller gutt som selger sex, kalles det å være prostituert. Det er ikke straffbart...
Se alle