Hopp til hovedinnholdet

Martin: Jeg føler meg trygg, når jeg har mobilen med meg overalt. Les innlegg Liten pil høyre

Kommentaren

Følg ung.no på Snapchat
Følg ung.no på Snapchat

A-Å

Voldtekt på fest

Soverom (colourbox.com)

Ungdomsvoldtekt kjennetegnes ved at det skjer mellom jevnaldrende ungdommer som kjenner hverandre fra før, ofte på fest. Det har nesten alltid vært alkohol med i bildet, og det skjer med både gutter og jenter.

Husk at det ALLTID er feil når noen tvinger seg til seksuell kontakt og du ikke vil.

Offentlig og kvalitetssikret

I 2015 var andelen festrelaterte voldtekter, altså voldtekter som skjer i forbindelse med fest eller uteliv, rundt 40 % av alle anmeldte voldtekter.

Oftest er det en relasjon mellom partene, der de kjenner hverandre fra før eller har blitt kjent med hverandre i løpet av kvelden. Bare en liten del av voldtektene som skjer er overfallsvoldtekter med ukjent gjerningsmann.

 

Voldtekt på fest

Festrelatert voldtekt kjennetegnes ved at det ofte skjer mellom jevnaldrende ungdommer, og det har nesten alltid vært alkohol eller rus med i bildet. De er gjerne med i samme gjeng, går i samme klasse ei samme klasse eller er til og med kjærester.

Voldtektene kan skje ved at man blir presset til å ha seksuell omgang på en fest, hyttetur eller i forbindelse med store utendørsarrangementer som 17. mai, St. Hans, Nyttårsaften eller lignende.

 

"Nei!" blir ikke respektert, men skrik ut om du klarer

Som regel blir det ikke brukt makt eller vold, men et "Nei!" blir ikke respektert.

Jenta orker eller tør kanskje ikke gjøre motstand, men håper heller at det skal bli ferdig snarest mulig. Ofte ønsker hun bare å glemme det som har skjedd, og klandrer seg etterpå for at hun ikke gjorde mer motstand. Redsel for at foreldre, venninner og andre i nærmiljøet skal finne ut hva som har skjedd er som regel stor, og ungdommene gjør dermed alt for å skjule det som har skjedd.

 

Mange klandrer seg selv

Erfaringene viser at unge ofre i slike situasjoner klandrer seg selv. For mange går det også lang tid før man skjønner at det er snakk om overgrep.

Likevel kan man kjenne på psykiske skadevirkninger rett etter overgrepet. Mange forteller at de bare ønsker å glemme det som har skjedd, og klandrer seg selv for at de ikke gjorde mer motstand. Redselen for at noen i nærmiljøet skal finne ut hva som har skjedd, er som regel stor, og ungdommene gjør alt for å skjule det som har skjedd.

 

Unge gutter blir også utsatt for voldtekt

Det skjer også at gutter blir voldtatt av jenter, og det kan være enda vanskeligere for guttene å finne ord for det som har skjedd. Det er en uuttalt forventning om at gutter alltid har lyst på sex.

Sammenlignet med jentene er det dessverre enda sjeldnere at guttene tør å ta kontakt med hjelpeapparatet. Voldtekten kommer eventuelt fram i andre sammenhenger når de har blitt eldre, og endelig tør å fortelle om overgrepet. Men husk at hjelpeapparatet ikke vil klandre, ikke presse til anmeldelse, bare være til hjelp.

 

Si ifra selv om du har drukket

Mange unge er redd for foreldrenes involvering og gruer seg for å anmelde, eller ta kontakt med politi, lege, psykolog eller andre instanser som kan tilby hjelp, behandling og oppfølging.

De ønsker som regel ikke at foreldrene skal involveres, kanskje fordi de har drukket alkohol, inntatt andre rusmidler eller fordi de har brutt foreldrenes regler. For noen kan det føles verre at foreldrene får vite at de har ruset seg enn at de har blitt voldtatt. Derfor er det mange som blir gående alene med problemene. Men det er viktig å snakke med noen om man har opplevd voldtekt.

Foreldrene dine vil absolutt være der for deg dersom du har blitt utsatt for overgrep - uansett om du har drukket eller ikke.

 

Stadig yngre ofre

Ved Dixi ressurssenter har man registrert en økning av voldtekter blant ungdommer de siste årene, og ofrene blir stadig yngre. Mange var bare 13 – 14 år da overgrepet skjedde. Ofte går det lang tid før de tør å ta kontakt og be om hjelp. Da har gjerne mye gått på tverke, og det kan ha oppstått problemer både hjemme, på skolen og i vennegjengen. En del av har også utviklet spiseforstyrrelser.

 

Viktig å sikre spor

Ofte er sikring av spor umulig, fordi ofret har vasket, kastet eller brent alt hun eller han hadde på seg den aktuelle dagen. Selv sko og vesker kastes, gis vekk eller ødelegges på annen måte. Har hun/han dusjet, vil spor være fjernet på den måten. Som regel har det også gått noe tid før de klarer å betro seg til noen om det som har skjedd.

 

Snakk med politi, helsesøster eller kontakt DIXI eller en annen hjelpetjeneste

Det er viktig å ta kontakt med politi, lege, psykolog eller andre instanser som kan tilby hjelp, behandling og oppfølging. Du blir ikke tvunget til å anmelde, men det er viktig at du snakker med noen om det du har opplevd.

Mange, særlig de yngste jentene, ønsker at noen skal komme på skolen og snakke om voldtekt generelt, for eksempel i klassen eller til hele ungdomstrinnet. Noen unge ønsker også at en profesjonell eller en støtteperson skal være den som forteller mor og far om overgrepet.

 

Samtale mellom den som har opplevd voldtekt og overgriper

Tilrettelagt samtale mellom den utsatte og overgriper kan organiseres av konfliktrådene ved voldtekt og overgrep.

Et eksempel på en situasjon der dette kan være nyttig kan være hvis en jente har blitt presset til samleie av en jevnaldrende gutt, hvor de begge tilhører den samme ungdomsgjengen eller går på samme skole – kanskje til og med i samme klasse. Jenta opplever det som har skjedd som voldtekt, men hun er usikker på om hun vil anmelde eller hun har bestemt seg for ikke å anmelde forholdet til politiet. Likevel ønsker hun å sette ord på det som har skjedd og få en form for oppreisning. En tilrettelagt samtale mellom utsatt og overgriper kan da være en mulig vei for å bearbeide det vonde.

 

Døgnåpen hjelpetelefon

Ring 80057000 om du vil snakke med noen nå. De har alltid åpent. www.incest80057000.no

Her finner du en oversikt over voldtektsmottak i Norge

Her finner du oversikt over incestsentrene i Norge.

Soverom (colourbox.com)
Gutter som vil snakke med noen spesielt om voldtekt, kan ta kontakt med Institutt for klinisk sexologi og terapi i Oslo, tel: telefon 22 93 30 30 eller voldtekstmottaket. De kan også henvende seg til Ressurssenter for menn. (www.reform.no).

 

Ta kontakt med DIXI ressurssenter

Det er veldig viktig å få råd og veiledning etter en voldtekt. Ta kontakt med DIXI Ressurssenter, helsesøster for videregående skoler eller det lokale krisesenter!

Dixi.no

Kilde: DIXI , Kripos - Voldtektssituasjonen i Norge 2015 og NOU 2008: 4 - Fra ord til handling

Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)
Skrrrt
0
06.02.2017 00:41:17
Tenk dere litt om før dere drikker dere drita da vel Hold this L
Er det voldtekt
0
11.04.2016 06:45:05
Hei, en episode i helgen var meg alene på nach hos noen gutter. Jeg var veldig full, såpass at jeg bare husker noen få ting. To av guttene prøvde seg hele kvelden, jeg sa tydelig nei at jeg ikke ville og de måtte slutte. Utover kvelden drakk vi mer.. Tilslutt bare lå jeg slapp i sofaen og var ganske fjern. To av guttene begynte å prøve seg igjen, jeg sa nei og de tok av meg nedentil. De hjalp hverandre, mens han siste bare satt i sofaen å så på. Jeg ga motstand (hvor mye fysisk husker jeg ærlig ikke men jeg vet at jeg sa nei hele tiden også mens det skjedde, bena mine var løftet opp og hvem som utførte vet jeg ikke.. Men tilslutt bare ga jeg opp og ville bare bli ferdig med det, på slutten ble jeg lei meg men var fortsatt så full at jeg ikke klarte å tenke på hva som egentlig skjedde. Jeg husker jeg var sur, og han sa unnskyld i det han var ferdig - da føler jeg han vet det også ikke var riktig, hvorfor gjorde han det da? Jeg sa nei, men ga opp tilslutt, jeg føler det er min feil at det skjedde.. Jeg føler jeg burde gjort mer for å få det til å stoppe men jeg klarte ikke, kroppen var så svikta.. Nå sitter jeg her, helt utenfor og lurer på hva som skjedde. Var dette noe man kan kalle voldtekt eller er det bare meg som var dum? Værsåsnill hjelp, lurer på hva jeg skal gjøre videre, og om er jeg redd for å anmelde det siden jeg synes det er veldig flaut :( (red: Du kan skrive inn til oss på ung.no/oss og få svar. Du kan også kontakte Helsestasjon for Ungdom eller fastlegen din)
2,18,1,7,5,
0
29.07.2015 16:37:32
Kjæresten min ble en gang voldtatt av noen gutter i ferien jeg er den eneste hun har sagt det til hva skal jeg gjøre
Kristine
2
17.02.2015 18:09:08
Når eg var i Tyrkia ( Alanya ) Så ble eg voldtatt 2 ganger på ein fest..veldig redd, og eg likte det ikkje..(red: Du kan skrive inn til oss på ung.no/oss og få hjelp og råd)
HVERSÅSNILL Å HJELP MEG
1
14.01.2014 20:35:19
Venninna mi ble voldtatt i forrige uke og jeg er den første hun har fortalt... Vet ikke hva jeg skal gjøre!!! Kan noen hversåsnill å hjelpe meg? Hun er suicidal i tillegg så dette kan være ille... Hvis du ble voldtatt hva var det som hjalp deg? Hvis du hjalp noen kan du fortelle meg hva du gjorde? Takk :/ (red: Ring hjelpetelefonen: 800 57 000 NÅ om hun vil snakke med noen.)
Hei
2
21.06.2014 11:09:36
Ring politiet med en eneste gang. Hvis dere ikke sier noe nå, kan han voldta henne igjen fordi at han vet at han slipper unna. Dessuten slike folk er farlige og kan voldta andre jenter også. Ring politiet!! Og lykke til!♥
uten støtte....
0
05.12.2012 00:27:03
Det er ingen selfølge at hjelpeaperatet og foreldre forstår og tror på deg.. Selv om du prøvde å si i fra, overbeviste de deg om at det var deg det var noe galt med. Du er sjangseløs mot et system som allerede har gitt deg diagnosen bipolar lidelse...det er deg det er noe galt med... selvmordstanker, spiseproblemer, panikkangst.... håper at de en dag vil forstå meg... men det blir bare vondt å forsøke å få dem til å forstå... Smerten blir bare større når de tar hans parti. Det var jo du som var så vannskelig å ha med å gjøre...
jente 16
0
27.11.2012 03:20:44
Altså jeg ble voldtadd i helga... av en dude som var som en bror for meg... det er så vondt å tenke på nå... :(( han er liksom 20 :SS (red: Ring hjelpetelefonen: 800 57 000 NÅ om du vil snakke med noen)
voldtatt som 13 åring
1
07.11.2012 01:09:29
Jeg blei voldtatt når jeg var 13 år av en som var 10 år eldre enn meg og han slapp ut for 2 uker siden å jeg er enda redd, uansett hvem jeg snakker med forstår ingen meg.. jeg drev på med selvskading og ville ta livet mitt, men alt har stoppet meg.. (red: Du kan skrive inn til ung.no/oss og få hjelp og råd)
.........
2
22.12.2009 12:27:00
dette her har hendt med meg også :'( jeg er kjempe redd enda.. men har noen å snakke med nå.. men uansett jeg føler meg veldig ødelagt :'((( (red: Du kan få hjelp til å komme deg videre, ring hjelpetelefonen: 80057000)
21 Clipz
1
15.10.2009 17:02:00
Dere må fortelle det til noen dere stoler på eller noen i familien. De to gutta burde vært skutt seriøst, iallefall fått så mye bank at de ikke kunne leve livet sitt.
joaaaaaaachkim:D
1
20.11.2008 21:23:17
eg kjenner jenter som har blitt voldtatt på doen på skolen:S!! dt e gale:(
b17
0
05.08.2008 12:56:29
Føler med dere som har opplevd slike ting. det er grusomt. jeg har selv vert utsatt for en slik handling da en god kamerat av meg benyttet seg av meg mens jeg var kjempe full. Jeg strever med å få tankene fra at det ikke er min egen feil, men at han fakitsk benyttet sjansen, selv om andre sa han ikke skulle gå inn på rommet til meg. i mange dager etter satt jeg og gråt og klarte ikke å være i godt humør. nå har det gått mange uker, men det er fortsatt i tankene mine og frykten for at noe sånt skal skje igjen er stor. så mitt budskap til alle jenter: ikke drikk så mye at dere ikke kan kontrollere eller snakke for dere selv. da kan andre i enkelte tilfeller) bli fristet til å misbruke dere..
heeij
3
05.07.2008 14:27:18
det er så gusomt at folk fremdeles gjør sånn som dette:O
Meg
1
17.04.2008 15:55:20
DET er grusomt at noen gjør slikt,vi skal liksom greie å stole på andre, ikke være redde........ bare så dere veit det føler jeg med dere....
j 13
1
05.12.2007 21:32:10
for ca. 1 år siden var jeg sammen med en som var 16... en gang var vi hjemme hos han og vi gikk opp på rommet hans.. jeg satt meg på senga hans og plutselig sier an at han er skikkelig kååt og har lyst på meg å masse sånn... jeg sa at jeg ikke ville, men han sa bare "jo"! jeg ble ikke voldtatt, men det var bare fordi jeg slo rundt meg og ville komme meg unna derfra...! Men dsen ekle, skumle følelsen jeg hadde,, det er noe av det værste jeg har opplevd og de som opplever slike ting som å bli voldtatt og nesten og sånnt.. dere må si i fra!! få hjelp av en nær venn, familiemedlem eller noen du stoler veldig på!! dette er viktig! KLEM, en som føler med dere og mener at voldtektere og pedofiler er noen drittsekker!!
silje
1
27.11.2007 23:00:18
hei..jeg selv har blitt misbrukt(voldtatt) som litten.. slitt med det i mange år etter på,prøvd alt får å ike leve osv,, smerten er så ille at du prøver å få den bort med alt mulig... men nå i dag har jg vakkre barn å har det supert,men di vonde såra er enda ikke grod....
lisa
0
16.11.2007 15:58:35
trist at sånt skjer i dag også.
Cecc 16
0
28.06.2007 22:58:09
Jeg har to veninner som ble voldtatt av samma person.. Men siden dette var en de kjenner, så tror de ikke at det kan kalles voldtekt.. de ble sjenket og ja det vanlige.. Men hva ( unnskyld) språket faaen er det som får oss til å akseptere det på en måte.. og hvor er respekten? De sliter nå.. Begge to, med å føle seg skittne og ødelagte.. Et nei er et nei! NOEN Gutter er ikke klar over hvor mye faktisk det kan ødelegge selvom de bare ser på det som å få seg noe en kveld.. Et sted på veien har noe gått galt.. Mine beste tanker går til dere som har opplevd det, jeg skulle ønske jeg kunne si noe som hjalp.. men aldri gi slipp på deg selv, og ditt.
Emma & Lisa
1
18.05.2007 17:33:17
Vi er to jenter på 14 år som ble voldtatt når vi var 12 år, samme kveld. Dette er noe vi fortsatt sliter med, og ikke klarer å glemme. Vi prater kun med hverandre om dette, fordi det er skummelt, ekkelt osv.. Vi kjente disse guttene veldig godt og de var gode venner av oss. Det som stod over her var skremmende likt vår virkelighet, for det er sånn vi har det, hver dag er en kamp for å skjule det ingen vet og ingen må få vite.. forteller vi noe, kommer disse guttene til å banke oss opp... (Dere kan ringe ressurssenteret for voldtatte, Dix. www.dixi.no, tlf: 22 44 40 50, dagtid. De kan gi dere tips om hvordan dere kan jobbe dere videre med å bearbeide opplevelsene deres)

Spørsmål og svar

Han begynte å ha sex med meg da jeg lå full i sengen hans!
Hei Ja, jeg skjønner godt at dette var en vond opplevelse for deg. Enig med deg at han skulle ikke gjort dette når han visste at du var forelsket i...
Regnes dette som voldtekt?
Hei Takk for din henvendelse til oss. Det er trist å høre om det du har opplevd, og du spør om dette regnes for voldtekt ? Du sier at du var veld...
Voldtatt på fest
Hei jente 17 år. Takk for brev. Du skriver at du er en jente som alltid har vært glad og positiv og positivt innstilt til andre. Du skriver at du o...
Har foreldre/fåresatte lov til å slå barn (på rumpa)/ gi dem ris eller hva det hete?
Hei Takk for at du skriver til oss! Du lurer på om foreldre har lov til å slå barn på rumpa/ gi barna ris. Dette har de ikke lov til! Barneloven ...
Falsk anmeldelse av voldtekt.
Hei Straffeloven § 168 sier at den som ved falsk anmeldelse eller forklaring prøver å få en annen siktet for en straffbar handling kan straffes. ...
Hva vil det si å bli voldtatt
Hei   Tusen takk for din henvendelse til oss.   Du spør oss om hva det vil si å bli voldtatt? Voldtekt er å skaffe seg seksuell omgang ent...
Hva skjer hvis man anmelder noen for voldtekt, men de nekter?
Hei Takk for din henvendelse. Det er veldig trist å lese at du har blitt utsatt for voldtekt, og utnyttet av en kompis av deg. Du lurer på hva som...
Jeg ble voldtatt på en fest. Hvordan skal jeg klare å se lysere på fremtiden?
Hei Så flott at du skriver til oss for å få råd om det du opplever. Det er vondt å lese det  du har opplevd for ett år siden, og det du opple...
Men dagen etter så våkna jeg opp naken,
Hei Vi forstår godt at det er tungt å sitte med tanker om at noe kan ha skjedd, men at du ikke husker noe. Du spør om dette er en voldtekt? Det er...
Hva er sex press? vi et prosjekt om det på skolen. Kan dere fortelle oss MASSE om dette emnet?!...
Hei! Vi har ikke en sak som bare handler om sexpress, men det er et tema som grenser mot voldtekt og trakassering, så jeg linker to saker om det d...
Hva er straffen for voldtekt?
Hei Voldtekt straffes etter § 291 i straffeloven som har en strafferamme (lengste mulige straff) på inntil 10 år.Hvis vilkårene i § 292 er oppf...
Ble jeg voldtatt?
Hei   Tusen takk for din henvendelse til oss. Du forteller til oss at du fikk i deg mye alkohol på en fest, og husker i etterkant nesten ingentin...
Hvorfor er det oftest gutten som er overgriper og ikke jenta. Og hvorfor får jenta ofte skylden hvis hun er utsatt for overgrep?
Hei Jente 16 år. Takk for at du skriver til Ung.no.Det du spør om er komplisert og forklare. For det første er gutter og jenter skapt ulike. For d...
Fikk blackout på fest og hadde sex. Ble jeg voldtatt? 
Hei Takk for at du tok kontakt med oss. Du sier at du var på fest i helgen og blacket ut. Du har fått høre at du hadde sex med en gutt, som du har...
Bør jeg fortelle om at vennen min tok på meg mens jeg sov?
Hei! Du skal vite at dette absolutt ikke er greit og at det faktisk kan defineres som voldtekt i loven, avhengig av hva han gjorde. I straffeloven ...
Jeg ble voldtatt på en fest for noen uker siden. Kjenner jeg sliter mye i ettertid.
Hei Takk for din henvendelse. Det er vondt å høre at du har opplevd å bli voldtatt. Du skriver at du sliter med konsentrasjon og søvn. Dette er...
Jeg lurer på om jeg ble utsatt for et seksuelt overgrep på fest
Hei Takk for at du skriver til oss i Ung. Det du forteller om er ikke greit. Det er ikke lov å presse noen til sex. Du har alltid lov til å ombest...
Jeg ble utsatt for voldtekt, hvordan skal jeg fortelle dette til foreldrene mine?
Hei Takk for at du skriver til oss. Det er svært vonde opplevelser du har vært gjennom. Det var bra at du klarte å fortelle foreldrene dine om de...
Kan jenta anklage meg for voldtekt når det var hun som først ville ha sex?
Hei Ja, jenta kan melde deg for voldtekt i ettertid hvis hun ikke fikk lov til å ombestemme. Det skal vises hensyn til følelser og lyst underveis....
Se alle