Hopp til hovedinnholdet
Ung.no på Snapchat
Nervøs jente (colourbox.com)
Nervøs jente (colourbox.com)

A-Å

Har en venn fortalt deg om et overgrep?

To jenter snakker sammen (kripos.no)
HJELP: Noen hemmeligheter er for alvorlige til at du skal holde tett om det.

En god venn holder på hemmeligheter, men noen ting er for alvorlige til å holde skjult.

Offentlig og kvalitetssikret
To jenter snakker sammen (kripos.no)
HJELP: Noen hemmeligheter er for alvorlige til at du skal holde tett om det.

Om en venn forteller deg at hun eller han har opplevd voldtekt eller andre typer av seksuelle overgrep/handlinger fra en ungdom eller en voksen, så kan vennen din trenge din hjelp.

 

Den som er utsatt for overgrep trenger hjelp

Den som er utsatt for overgrep trenger hjelp så tidlig som mulig. En vond hemmelighet vil vokse og bli vondere å bære på. Fortell at du skal støtte han eller henne og at det vil hjelpe å si ifra. Det kan hende vennen din ikke vil at du skal si noe videre, og at det du gjør oppleves som et svik. Men bare ved å få hjelp, kan man få slutt på det vonde som skjer og få det bedre.

Ved å si ifra, kan du også hindre at overgriper gjør det samme igjen – mot vennen din eller andre. Det er viktig å fortelle, selv om det er vanskelig!

 

Hvem kan du snakke med?

Ta kontakt med politiet på 02800. Be om å få snakke med en som jobber med overgrep mot barn. Hvis du er engstelig for å ringe politiet, snakk med en voksen du stoler på først. Og hvis du er usikker på om du vil snakke med politiet, er det mange som kan gi deg råd – for eksempel Alarmtelefonen for barn og unge 116 111 eller hjelpetelefonen 800 57 000.

Hvis du ikke føler du når fram, prøv en av de andre som kan hjelpe. Det er mange ulike steder som kan gi deg råd og hjelp. Husk at voksne ifølge loven har en plikt til å melde videre dersom de får vite at barn er utsatt for vold eller overgrep.

 

Kilde: Kripos

Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)
Hjelp
0
11.10.2017 16:21:00
Min bestevenn har fortalt om at da hun var yngre, tok en fjern slektning henne og noen av de andre barna på rompa. Dette gjorde hen flere ganger og ganger innenfor buksa. Hun sier det er lenge siden sist og at de treffes sjeldent, men det er utrolig vanskelig å holde på hemmeligheten.

Spørsmål og svar

Venninnen min har blitt utsatt for seksuelt overgrep mens hun sov. Hvordan kan jeg hjelpe henne?
Hei gutt 15 år Så fint at du skriver til oss på Ung.no og spør oss hvordan du kan hjelpe venninnen din! Hun er heldig som har en så god venn som...
Har en lillebror som har blitt utsatt for seksuelle overgrep av en klassekamerat.
Hei jente 16 år. Takk for din henvendelse til oss. Du forteller at lillebroren din har blitt utsatt for overgrep og lurer på hvordan du kan forhol...
Venninnen min har ligget med eldre menn
Hei   Takk for din henvendelse til oss.           Du skriver det at du er bekymret for vennen din på 15 år som har samleie med menn op...
 Nabogutten har forsøkt å true meg til å bli med hjem.
Hei Takk for at du kontakter Ung.no Det her var ikke greit. Hva med å snakke med læreren din om det. Du kan og kontakte helsesøster på skolen og ...