Å lure noen eller lyve i seksuelle situasjoner

Er det greit å ikke fortelle om en kjønnssykdom, eller å late som du bruker prevensjon?

Sist oppdatert: 07.01.2019 Av: Spesialist i sexologisk rådgiving, i samarbeid med jurist

""

Før man har sex, er det noen som tar en grundig prat og blir enige om hvordan sexen skal være og hvor grensene går. Andre har sex uten at de snakker så mye om ønsker og grenser på forhånd.

Uansett hvor mye eller lite dere snakker sammen på forhånd, finnes det noen lover i Norge som sier hva man ikke kan gjøre.

Straffeloven sier at sex mellom to personer skal være helt frivillig fra begges side. Hvis dere skal ha sex, kan dere gjøre omtrent hva dere vil, bare det er ønskelig og frivillig for de som skal ha sex sammen, og de er over den seksuelle lavalder på 16 år.

Sex som ikke er frivillig er et seksuelt overgrep.

Å lyve om kjønnssykdommer

Det finnes også andre ting som ikke er lov eller ikke er greit å gjøre når det gjelder sex.

Hvis du vet at du er smittet med en kjønnssykdom, har du plikt til å fortelle det til den du skal ha sex med. Hvis du ikke forteller det, eller lyver og sier at du ikke er smittet, kan du bli anmeldt for det.

De seksuelt overførbare infeksjonene gonoré, klamydia, hepatitt B og C, syfilis og hivinfeksjon er allmenn farlige smittsomme infeksjoner etter smittevernloven.

Dette betyr blant annet at den som er smittet av disse sykdommene, har en del plikter og rettigheter. Hvis du bevisst utsetter andre for smitte av kjønnssykdommer og blir anmeldt, kan det føre til straff etter straffelovens §237 og 237a.

Å lyve om at du bruker p-piller

Det finnes noen kvinner som bevisst går inn for å bli gravide uten at mannen får være med å bestemme det, og lurer mannen til å tro at hun bruker prevensjon. En slik sak har aldri vært prøvd for domstolen i Norge, men det betyr ikke at det er greit å gjøre det.

Men de fleste jenter lurer heldigvis ikke sin partner med dette, og bruker prevensjon når de sier at de gjør det.

Derimot er det alltid en risiko for at prevensjonen av ulike grunner kan svikte. Ingen prevensjon beskytter absolutt 100 % mot graviditet.

Å snike av seg kondomet

Noen gutter har motstand mot å bruke kondom, og vil helst ha samleie uten kondom. Men hvis dere har blitt enige om å bruke kondom, er det ikke greit å ta det av og fortsette samleie uten å ha fått samtykke fra den man har sex med.

Det kan dessverre skje at et kondom sklir av under samleiet, men det vil gutten sannsynligvis merke. Hvis dette skjer, er det riktig å stoppe samleie, og ta på et nytt kondom. Det er ikke greit å lure noen til å tro at du bruker kondom.

I Sveits ble en mann dømt for overgrep etter at han fjernet kondomet uten samtykke fra den han hadde sex med. I Norge har ikke en lignende sak vært behandlet ved domstolene.

Sex skal være gjensidig ønsket og frivillig

Husk at sex skal være frivillig og basert på tillit. Det er aldri greit å lure noen når dere har sex.

Hvis du er i tvil om en situasjon er ok eller ikke, kan du prate med noen på helsestasjon for ungdom.

""

Spørsmål og svar

Fikk du svar på det du lurte på?