#MeToo har vært en kampanje i sosiale medier som har hatt fokus på seksuell trakassering og overgrep i arbeidslivet eller i organisasjoner.

Det handler om at mange opplever at mannlige kollegaer eller mennesker med makt, kommer med for eksempel seksuelle kommentarer eller tar på deg på en måte du ikke synes er greit.

Veldig mange av de som opplever dette lar være å si ifra om at de ikke synes dette er greit, fordi de er redde for at det skal påvirke for eksempel jobben sin.

Seksuell trakassering

Både seksuelle kommentarer og berøring er en del av det vi kaller seksuell trakassering.

Dette er ulike former for seksuell trakassering:

  • Verbale uttrykk omfatter direkte bruk av kjønnede ord som ”hore” og ”homse”, kommentarer om kropp, utseende eller privatliv, samt forslag/krav om seksuelle tjenester.
  • Ikke-verbale former omfatter visning av pornografiske bilder og mer indirekte former som omfatter mottak av telefoner, SMS, Chat, etc. med seksuelt innhold, ryktespredning og at noen legger ut bilder med seksuelt innhold av personen på internett eller sprer dette via mobiltelefon.
  • Fysiske former for trakassering omfatter uønsket og ufrivillig seksuell kontakt som klemming, beføling av bryster eller underliv, samt kyssing. Disse formene for trakassering grenser opp mot seksuelle overgrep og krenkelser og kan straffes.

#Metoo-kampanjen har fått fram historier fra kvinner som har opplevd både seksuell trakassering, seksuelle overgrep og voldtekt.

Målet har vært å vise hva som faktisk skjer med mange jenter og kvinner på arbeidsplassen eller gjennom ulike organisasjoner eller arrangement de er med på, og fortelle at det ikke er greit. Voldtekt og seksuelle overgrep er når noen har hatt sex med deg uten at du har villet det.

Ikke greit

Det er fint hvis du klarer å si ifra til den som gjelder med en gang du opplever noe du ikke synes er greit. Noen ganger er det nok å bare si ifra, og så blir du ikke plaget mer. Det krever mye styrke å gi beskjed når noen går over dine grenser for hva du synes er greit, og du har full rett til å si ifra.

Hvis du opplever det samme igjen, eller om du ser andre blir utsatt for det samme, bør du si ifra til noen om dette. Du kan si ifra til lederen, verneombud eller en tillitsvalgt på jobben din eller i organisasjonen.

Du skal ikke finne deg i å bli behandlet dårlig av andre fordi du tenker det kan gi deg noen muligheter senere, for eksempel å få andre oppgaver i jobben eller organisasjonen. Så dropp det, og si klart ifra hva du føler når du opplever seksuell trakassering eller et overgrep.

Hvis du har opplevd noe du synes er ubehagelig, som du går og tenker mye på, så er det lurt å prate med noen. Kanskje føler du skyld eller har andre ubehagelige tanker. Om du prater med noen om det du føler, kan du få hjelp til å sortere disse tankene så du klarer å se at du ikke har gjort noe galt og du kan komme deg videre.

Du kan snakke med:

  • En venn
  • Kollega
  • Helsesykepleier
  • Lege
  • Psykolog
  • Andre voksne du stoler på