Finn en prevensjon som passer for deg

Det finnes mange forskjellige prevensjonsmetoder og det kan være vanskelig å velge blant dem. Her kan du finne den prevensjonen som passer best for deg.

MANGE MULIGHETER: P-sprøyte, p-ring og spiral er bare tre av mange mulige prevensjonsmidler. Velg det som passer best for deg. Foto: Reproductive Health Supplies Coalition/Unsplash
MANGE MULIGHETER: P-sprøyte, p-ring og spiral er bare tre av mange mulige prevensjonsmidler. Velg det som passer best for deg. Foto: Reproductive Health Supplies Coalition/Unsplash

Hvis du har penis er det kondom som er tingen. Dersom du har vagina, har du mange flere valgmuligheter når det kommer til prevensjon. P-piller, p-stav og p-plaster er bare noen av disse. Under får du vite litt om de forskjellige prevensjonstypene.

Det er viktig å velge den prevensjonsmetoden som passer best for deg. Det er ikke sikkert at det er den samme som venninna di bruker.

Enkelte sykdommer kan begrense valget ditt av prevensjonsmetoder. Det samme kan bruk av enkelte medisiner.

Prevensjonskalkulatoren vår kan hjelpe deg til å velge rett prevensjonsmetode.

Trenger du informasjon på andre språk? Prevensjonsguiden fra Sex og samfunn finnes på nordsamisk, engelsk, urdu, polsk, somali, arabisk og tigrinja.

P-stav

P-staven er på størrelse med en fyrstikk og blir satt inn under huden på overarmen din av lege, helsesykepleier eller jordmor. Der kan den sitte i inntil tre år. Det gjør ikke vondt å sette den inn, for du får bedøvelse først.

P-stav gir veldig sikker beskyttelse mot uønsket graviditet, men beskytter ikke mot seksuelt overførbare infeksjoner.

P-stav kan brukes av alle som trenger sikker langtidsprevensjon, og som ønsker et alternativ uten østrogen.

Noen vil miste mensen helt, mens andre kan få litt uregelmessige blødninger. De fleste blør mye mindre enn før og har mindre mensplager.

Les mer om hvordan p-stav fungerer på Sex og samfunn.

Hormonspiral

Hormonspiral er en liten gjenstand av plast med hormonet gestagen rundt skaftet. Spiralen settes inn i livmoren av lege, helsesykepleier eller jordmor. Den kan sitte i tre eller fem år, avhengig av hvilken type det er.

Hormonspiral er et svært effektivt prevensjonsmiddel som de fleste kan bruke. Den reduserer menstruasjonsblødningene og er nyttig hos kvinner som har kraftige og langvarige blødninger. Den kan også redusere menstruasjonssmerter.

Hormonspiral beskytter ikke mot seksuelt overførbare infeksjoner, men er svært sikker som prevensjon.

Les mer om hormonspiral på Sex og Samfunn.

Gestagen p-pille

Gestagen p-piller inneholder kun hormonet gestagen. Gestagen øker ikke faren for den alvorlige bivirkningen blodpropp.

Gestagen p-pillen har samme sikkerhet som p-piller med østrogen. Gestagen p-pille beskytter ikke mot seksuelt overførbare infeksjoner.

Metoden kan brukes av de aller fleste kvinner som trenger sikker prevensjon og som ønsker, eller på grunn av sykehistorie må ha et østrogenfritt alternativ.

På Sex og samfunn kan du lese mer om gestagen p-pille.

P-sprøyte

P-sprøyte inneholder kun hormonet gestagen, og den settes hver 12. uke av sykepleier, helsesykepleier, lege eller jordmor. Den er meget sikker som prevensjon. Mange mister mensen helt når de bruker p-sprøyte.

P-sprøyte anbefales ikke til unge jenter som ikke er ferdig utvokst, da det kan være en risiko for benskjørhet. Det kan ta tid før eggløsningen kommer tilbake etter bruk av p-sprøyte. Det er også en grunn til at det ikke brukes så mye.

Les mer om p-sprøyte på Sex og samfunn.

P-piller (kombinasjonspiller)

Kombinasjonspiller inneholder hormonene østrogen og gestagen. P-piller har lavt hormoninnhold og få bivirkningene, men den alvorlige bivirkningen blodpropp kan forekomme.

Kombinasjons p-piller skal ikke brukes av personer som har migrene med synsforstyrrelse eller høyt blodtrykk, eller har hatt blodpropp, brystkreft, hjerteinfarkt, annen hjertesykdom eller alvorlig leversykdom.

P-pillene har få bivirkninger og brukt riktig er p-pillen nesten 100 % sikker som prevensjon.

Les mer om p-piller på Sex og samfunn.

P- ring

P-ring er en myk ring som settes inn i skjeden av kvinnen selv og ligger inne i tre uker om gangen. Ringen inneholder små mengder østrogen og gestagen som suges opp via slimhinnen i skjeden og det fører til en lav og jevn mengde av hormonene i blodet og gjør det trygt som prevensjon. En fordel med p-ring er at man ikke må huske å ta en pille hver dag.

P-ringen beskytter i likhet med annen hormonell prevensjon ikke mot seksuelt overførbare infeksjoner.

Les mer om p-ring på Sex og samfunn.

P-plaster

P-plaster inneholder omtrent samme mengde østrogen og gestagen som kombinasjons-p-piller. Plasteret skiftes på samme ukedag hver uke. Det kan festes mange ulike steder på kroppen.

P-plaster er like sikkert som p-piller, når det er godt festet på huden og byttes når det skal.

Les mer om p-plaster på Sex og samfunn.

Kobberspiral

Kobberspiral settes inn i livmorhulen av lege eller jordmor. Spiralen består av en plastkjerne med kobbertråd rundt, en fleksibel vaier med kobberkuler, eller lignende.

Du kan bruke spiralen i mange år, og den er veldig sikker når den sitter riktig.

Hvis du i utgangspunktet har store mensblødninger, er ikke kobberspiral noe godt alternativ, for det reduserer ikke blødningene.

Les mer om kobberspiral på Sex og samfunn.

Kondom

Kondom er et tynt gummihylster som rulles på den stive penisen. Brukes under hele samleiet. Et kondom beskytter mot graviditet og mot seksuelt overførbare infeksjoner.

Kondom er sikkert når det brukes riktig, men kan gli av eller sprekke under sex hvis det ikke brukes riktig.

Les mer om kondom på Sex og samfunn.

Nødprevensjon

Dersom uhellet er ute og du har hatt ubeskyttet sex finnes det alternativer for å ikke bli gravid.

Det finnes piller, "angrepille", man kan ta, og disse kan kjøpes på apotek eller i enkelte matbutikker eller bensinstasjoner. Du trenger ikke resept for å kjøpe det på apotek og der er det heller ikke aldersgrense på det.

Sikkerheten er lavere enn for vanlige hormonelle prevensjonsmetoder.

Avbrutt samleie og sikre perioder er ikke trygt

“Prevensjonsmetodene” “hoppe av i svingen” og sex i “sikre” perioder er veldig usikkert og anbefales ikke.

Skrevet av Redaksjonen, ung.no

Sist oppdatert: 26.04.2021

Offentlig og kvalitetssikret
MANGE MULIGHETER: P-sprøyte, p-ring og spiral er bare tre av mange mulige prevensjonsmidler. Velg det som passer best for deg. Foto: Reproductive Health Supplies Coalition/Unsplash
MANGE MULIGHETER: P-sprøyte, p-ring og spiral er bare tre av mange mulige prevensjonsmidler. Velg det som passer best for deg. Foto: Reproductive Health Supplies Coalition/Unsplash

Fakta

  • Alle prevensjonsmetodene beskytter godt mot uønsket graviditet, hvis de brukes riktig.
  • Kondom er den eneste prevensjonsmetoden som både beskytter mot uønsket graviditet og seksuelt overførbare infeksjoner.
  • Det er ingen aldersgrense på bruk av prevensjonsmidler.
Fikk du svar på det du lurte på?