Finn prevensjonen som passer deg

Det finnes mange forskjellige prevensjonsmetoder og det kan være vanskelig å velge blant dem. Her kan du finne den prevensjonen som passer best for deg.

MANGE MULIGHETER: P-sprøyte, p-ring og spiral er bare tre av mange mulige prevensjonsmidler. Velg det som passer best for deg. Foto: ung.no

Hvis du har penis er det kondom som er tingen. Dersom du har vagina, har du mange flere valgmuligheter når det kommer til prevensjon. P-piller, p-stav og p-plaster er bare noen av disse. Under får du vite litt om de forskjellige prevensjonstypene.

Det er viktig å velge den prevensjonsmetoden som passer best for deg. Det er ikke sikkert at det er den samme som venninna di bruker.

Enkelte sykdommer kan begrense valget ditt av prevensjonsmetoder. Det samme kan bruk av enkelte medisiner.

Prevensjonskalkulatoren vår kan hjelpe deg til å velge rett prevensjonsmetode.

Trenger du informasjon på andre språk? Prevensjonsguiden fra Sex og samfunn finnes på nordsamisk, engelsk, urdu, polsk, somali, arabisk og tigrinja.

Nødprevensjon

Dersom uhellet er ute og du har hatt ubeskyttet sex finnes det alternativer for å ikke bli gravid.

Det finnes piller, "angrepille", man kan ta, og disse kan kjøpes på apotek eller i enkelte matbutikker eller bensinstasjoner. Du trenger ikke resept for å kjøpe det på apotek og der er det heller ikke aldersgrense på det.

Sikkerheten er lavere enn for vanlige hormonelle prevensjonsmetoder.

Avbrutt samleie og sikre perioder er ikke trygt

“Prevensjonsmetodene” “hoppe av i svingen” og sex i “sikre” perioder er veldig usikkert og anbefales ikke.

Skrevet av Redaksjonen, ung.no

Sist oppdatert: 29.06.2021

Offentlig og kvalitetssikret
MANGE MULIGHETER: P-sprøyte, p-ring og spiral er bare tre av mange mulige prevensjonsmidler. Velg det som passer best for deg. Foto: ung.no

Fakta

  • Alle prevensjonsmetodene beskytter godt mot uønsket graviditet, hvis de brukes riktig.
  • Kondom er den eneste prevensjonsmetoden som både beskytter mot uønsket graviditet og seksuelt overførbare infeksjoner.
  • Det er ingen aldersgrense på bruk av prevensjonsmidler.
Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Spiral og p-stav - sikreste beskyttelse mot graviditet

Langtidsvirkende prevensjonsmetoder som p-stav, hormonspiral og kobberspiral er prevensjonsmidler som alltid er der. Du kan verken glemme det eller bruke det feil.

Spiral (shutterstock.com)

Glemt p-pille eller annen hormonell prevensjon?

Hva gjør du hvis du har glemt å ta p-pillen til rett tid eller har kasta opp? Eller hva om du glemte å sette inn ny p-ring når du skulle. Kanskje har p-plasteret falt av uten at du merket det.

p-piller (colourbox.com)

Hvordan bruker du kondom?

Kondom brukes på penis under sex for å unngå graviditet og seksuelt overførbare infeksjoner. Det er det eneste sikre prevensjonsmiddelet som gutter kan bruke.

Nærbilde av to hender som holder i hverandre med et kondom i midten.

Sånn skaffer du gratis kondomer

Kondomer kommer i ulike størrelser, passform, og med og uten smak. Du kan få tilsendt kondomer gratis i posten i en konvolutt som gjør at ingen kan se hva som er inni.

Holder et kondom (colourbox.com)

Hatt ubeskyttet sex? Dette bør du vite om angrepiller og annen nødprevensjon

Nødprevensjon må tas så raskt som mulig etter samleie for å ha best mulig effekt. Det finnes tre typer nødprevensjon du kan bruke.

Tenåringsjente og gutt med innvandrerbakgrunn ser på ettertenksomt på hverandre.
Aktuelt

Har du hatt en kjip opplevelse i møte med helsetjenesten?

Visste du at du kan få gratis hjelp? Pasient- og brukerombudet svarer på hvilke rettigheter du har og gir råd når kontakten med helsevesenet ikke ble helt som du trodde.

Forelsket i den samme som bestevennen din?

Det kan fort bli problemer når bestevennen din er forelsket i den samme som deg. Skal du ta hensyn til bestevennen og droppe forelskelsen...eller?

To gutter og en jente venter på bussen (foto: Tine Poppe / bufdir.no)

Hvordan diskutere på nett?

Det kan være gøy å diskutere på nett, men det er lurt å følge noen retningslinjer: Hold deg til saken og ikke gå til personangrep.

Tegning av sinna gutt foran laptop som viser fingeren. Illustrasjon: ung.no