Unnskyldning nr.1:

"Jeg har glemt kondomet"

Ungdommen sier: Greit nok, men da er konsekvensen; kosing og kyssing i stedet. Ingen kondom, ingen sex.

Du har kanskje ikke glemt kondomet, men er redd for å kreve eller ta fram et kondom. Frykt for å bli avvist eller redsel for å bli stemplet som ”lett på tråden”, er eksempler på hvorfor noen ender med å ikke bruke kondom selv om det er tilgjengelig. Da bør du heller forsøke å forestille deg hvor mye verre det er om dere etterpå må forholde dere til at begge har fått klamydia eller blitt gravide!

Unnskyldning nr.2:

"Jeg er for sjenert"

Ungdommen sier: Om du er for sjenert til å be om kondom, er du kanskje også egentlig for sjenert til å ha sex?

Selv om du kanskje ellers er en sterk person med massevis av selvtillit, kan du føle deg sårbar og dermed ikke klare å stille krav når du kommer i en slik situasjon. Det er ikke annet å gjøre enn å tenke litt lengre frem, og for eksempel vente med sex til dere er så trygge på hverandre at dere tør snakke om å bruke kondom.

FAKTA

Ubeskyttet sex er størst fare for jenta:

  • jenter risikerer å bli uønsket gravid
  • jenter kan bli sterile hvis de får klamydia
  • jenter har lettere for å få hiv (fordi de har mye slimhinner i skjeden, og hiv smitter hvis det kommer direkte inn i mottakerens blod for eksempel via slimhinner som er tynne eller har en liten rift. Hiv kan finnes i både sædvæske, skjedesekret og blod).

Unnskyldning nr.3:

"Kondom er vanskelig"

Ungdommen sier: Ja, men øvelse gjør mester.

Det er lurt at både gutter og jenter øver seg på å tre på et kondom. Hvis du ikke har gjort det så mange ganger før, kan det godt kjennes vanskelig hvis du for eksempel fomler med pakken eller ikke klarer å rulle kondomet ordentlig på. Skaff kondomer og øv deg på det. Du kan bestille gratis kondomer her.

Unnskyldning nr.4:

"Det ødelegger romantikken"

Ungdommen sier: Mye fikling kan ødelegge stemningen, men det kan faktisk være romantisk. Jenta kan hjelpe med å sette det på.

Kondom er noe dere er sammen om, så gjør det til en del av forspillet. Dere overvinner en grense ved å snakke om kondom og sette det på, og dermed kommer dere tettere på hverandre og blir mer trygge på hverandre. Mange synes det er et stort pluss ved en person som har tenkt på kondom, og på den måten viser omsorg for begge.

Ta også voten "Spør du partneren om kondom når dere skal ha sex?"

Unnskyldning nr.5:

"Kondom reduserer følsomheten"

Ungdommen sier: Men er det bare negativt? Da kommer han jo ikke like fort.

Det er mange gutter som syns at kondom reduserer følsomheten, men det kan altså gi noen fordeler. Det er ikke uvanlig at gutter er så kåte og gira at sædavgangen kommer litt for fort og dermed er samleiet over før det kanskje har fått startet ordentlig. Kondom kan være til god hjelp i slike situasjoner. Ellers finnes det kondomer som er ekstra tynne og dermed ikke reduserer følsomheten like mye som de med tykkere materiale.

Unnskyldning nr.6:

"Jeg tror ikke jeg har en kjønnssykdom"

Ungdommen sier: Når du har ubeskyttet sex, deler du ikke bare bakterier med partneren, men også fra dem han eller hun har vært med før.

Det er mange ungdommer som får påvist seksuelt overførbare infeksjoner hvert år, så risikoen er faktisk ganske stor for å bli smittet med for eksempel klamydia, hvis du tar sjansen på å ha ubeskyttet samleie med en person du ikke vet om er smittet eller ei. Flere av de seksuelt overførbare infeksjonene gir ingen plager, så du eller din partner vet ofte ikke selv om smitten. Det kan være lurt å vente med ubeskyttet samleie til dere begge to har testet dere og vet at ingen av dere har en seksuelt overførbar infeksjon.


Konklusjon: Det finnes ingen unnskyldning som er god nok til å ikke bruke kondom!