Prevensjonseffekten blir dårlig hvis du glemmer

Når prevensjonseffekten blir dårligere, betyr det at du kan risikere å bli gravid hvis du har samleie. Går det mer enn 36 timer mellom to piller, er prevensjonseffekten redusert.

P-pillenes evne til å beskytte mot uønsket graviditet kan også bli redusert ved oppkast eller kraftig diare, og da gjelder de samme anbefalingene som ved glemt pille.

Hvis du har glemt å ta p-piller eller glemt å sette inn p-ring eller ta på nytt p-plaster til tiden reduseres beskyttelsen. Da er det viktig å alltid bruke kondom eller la være å ha samleie i minst 7 dager etter glemmingen.

På sex og samfunn finner du oversikt over de ulike prevensjonsmidlene. Klikker du deg inn på ditt prevensjonsmiddel, finner du også råd om hva du skal gjøre om du har glemt.

Skal jeg ta angrepille?

Det kan hende at du trenger å ta nødprevensjon, også kalt angrepille, hvis du har hatt ubeskyttet samleie dagene før glemmingen eller dagene etter glemmingen.

Les om bruk av nødprevensjon på Sex og samfunn Der finner du informasjon om når du skal bruke nødprevensjon og om hvordan du skal bruke prevensjonen din videre etter at du eventuelt har tatt nødprevensjon.

Ansvar for partneren

Har du tenkt på at hvis du glemmer eller slurver med å ta prevensjonsmiddelet som du skal, går det også ut over den du har hatt sex med.

Du kan risikere å sette dere begge i en vanskelig situasjon. Gjør alt du kan for å bruke prevensjonen på riktig måte i det videre.

Råd for sikker bruk av prevensjon

  • Legg inn alarm på telefonen om du bruker en prevensjon som må tas til fast tid hver dag, eller byttes på en fast dag.
  • Fortell partneren din om hva slags prevensjon du bruker.
  • Ha alltid med deg reserve på tur. Om det er p-piller, p-ring eller p-plaster, så ha med deg ekstra eller ha med deg resept så du får skaffet mer om du har glemt eller mistet det.
  • Vurder å starte på en tryggere prevensjon, som p-stav eller spiral hvis du syns det er vanskelig å huske å ta prevensjonsmiddelet ditt.
  • Ha kondom tilgjengelig, så dere kan bruke det om du har glemt å ta prevensjonen til tiden.

Kan du ha blitt gravid?

Hvis du glemte å ta prevensjonen som du skulle og dere hadde ubeskyttet samleie i dagene før eller etter glemmingen, er det lurt å få tatt en graviditetstest når det har gått tre uker. Det gjelder også hvis du har tatt nødprevensjon.