Hopp til hovedinnholdet

Tør du ta fram kondomet når det gjelder?

Kondom! (colourbox.com)

Mange snakker om at ungdom er dårlige til å bruke kondom, og resultatet er at mange får seksuelt overførbare infeksjoner (soi). Er du en av dem som ikke tar fram kondomet?

Offentlig og kvalitetssikret
Kondom! (colourbox.com)

Jona og Kim

Jona og Kim er på fest, og har havnet på soverommet. De kliner og det meste av klærne er tatt av. Så kåte de er. Det er deilig. De vil ha samleie!

Faktisk så har begge med seg et kondom denne kvelden, men ingen av dem spør om de skal bruke det. Ingen henter det fram.

De har begge to tenkt at det er lurt å bruke kondom før de dro på festen, og før de havnet på soverommet. Hvorfor er det plutselig ikke så viktig lengre?

Kaia og Petter

De har ganske nylig blitt kjærester og hadde sitt første samleie sammen for noen dager siden. Siden Kaia har begynt med p-piller, er hun ikke lengre så nøye med kondombruk, men hun pleier vanligvis å bruke det første gangen hun har sex med en ny partner.

Petter har tenkt at han skulle ha testet seg etter at han hadde ubeskyttet sex med ei anna jente for noen uker siden, men tanken forsvinner fort når han og Kaia koser sammen.

Så de hadde samleie. Det var kjempe deilig. Helt supert! Men nå angrer de begge to. Ikke på at de hadde sex sammen, men på det at de ikke brukte kondom. At de ikke valgte å beskytte seg selv og hverandre!

For nå har det dukket opp et rykte om at denne jenta Petter var sammen med før han traff Kaia, har klamydia, og flere i omgangskretsen er smittet. Hvorfor gjorde de ikke det de egentlig hadde tenkt først?

En følelsesboble

Når man blir kåt, ender de fleste opp i en slags følelsesboble.

Følelsene påvirker tankene slik at de ofte gir et litt endret bilde av virkeligheten:

Folk blir vakrere når du er forelsket. Når du er veldig sulten, smaker maten bedre. Når du er sint, sier du ting du ellers ikke ville ha sagt. Når du er deppa, blir verden svartere enn det den er når du er i godt humør.

To som er kåte og har mye av de positive, gode, sexy følelsene, kan rett og slett ha vanskeligheter med å tenke negative tanker som for eksempel at de kan bli smittet av en kjønnssykdom. Faktisk kan positive seksuelle følelser føre til at man gjør handlinger som man ellers, uten å være kåt, kanskje til og med ville opplevd som litt ekle.

Tanker som handler om nytelse er også mer framme enn fornuftige tanker. Selv om kanskje alle, når de ikke er så kåte, vil tenke at kondom er lurt for å beskytte mot seksuelt overførbare infeksjoner, så er det vanskeligere å tenke at dette er viktig når de er kåte.

Det kan selvsagt også være andre følelser som kommer i veien for fornuftige valg, som for eksempel at det er flaut å ta frem kondomet; hva vil den andre tenke?

Men følelser er altså som oftest årsaken til at du kan havne i en situasjon som det Jona og Kim, og Kaia og Petter gjorde.

Tenk først?

Selv om det kan være mange grunner til at man ikke gjør de «riktige» tingene i en gitt situasjon, er det alltid hjelp i å ha tenkt gjennom en situasjon på forhånd. - Hva vil/skal/kan jeg gjøre om ting utvikler seg sånn eller slik?

Tenker du gjennom en situasjon mange ganger på forhånd, vil du kunne forberede deg, rett og slett øve deg, til den dagen du faktisk er i en slik situasjon. Det vil kunne hjelpe deg til å ta valg som kjennes riktig for deg i den aktuelle situasjonen, og du kan på den måten slippe eventuelle bekymringer i ettertid.

Har du ikke kondom tilgjengelig, og du føler deg usikker – husk at du kan si nei uansett hvor nærme samleie du er!

Se også tips fra ungdom om hvordan du kan tenke lurt for å få frem kondomet:

Hjelpehånd kondomkonkurranse


Hjelpehånd kondomkonkurranse

Strek

Enda flere tips om hvordan du kan tenke:

1. Jeg møter på en gutt som virker veldig hyggelig og ikke minst oppriktig interessert i meg som person. Etter å ha vært på flere dater begynner vi å kysse i senga hjemme hos meg. Jeg har aldri hatt sex før men har lært om både det og prevansjon på skolen. Jeg er fast bestemt på at jeg vil bruke kondom!

2. Jeg føler meg veldig forventningsfull, men også ganske redd! Tenk hvis det gjør vondt! Likevel er jeg nysgjerrig og vil prøve! Har også fått mange gode følelser for gutten og han er flink til å få meg til å slappe av!

3. Tenk om han sier nei til å bruke kondom, at det ikke er noe godt for han! Eller hva hvis han ikke har med seg kondomer? Tenk hvis kondomen sprekker? Kanskje vi ikke klarer bruke den riktig? Eller om han heller vil at jeg skal gå på p-pille? P-pilla går jeg jo ikke på (enda), og den beskytter jo uansett ikke mot kjønnssykdommer!

4. Hvis han ikke vil bruke kondom, så får jeg heller si at da blir det ikke noe av! For jeg vil jo at han skal respektere meg og kroppen min. Sier han nei, så er han jo ingen team-player og da er han ikke noen drømmemann for meg uansett! Har han ikke med seg kondom kan vi gå sammeb og kjøpe på butikken. Og hvis han ikke vet hvordan han bruker den får vi lese bruksanvisningen eller søke på internett! Kanskje han synes kondom er digg, det finnes jo med riller, latex, smak, selvlysende og i latex! Det kan jo til og med være spennende å prøve flere typer! Også beskytter det mot kjønnssykdommer! Skulle den sprekke, får jeg kjøpe en angrepille eller vurdere situasjonen der og da. Men sannsynligheten er jo svært liten i motsetning til å droppe kondom! Dette går bra!

5. Jeg spør han om han har med seg kondom, sier at vi burde beskytte oss for kjønnssykdommer og graviditet. Og gjett hva! Han drar frem en kondom fra lomma!

6. Jeg spør om jeg kan se hvordan han gjør det. Han trer den på, og jeg hjelper han litt. Vi smiler begge to. Jeg føler meg trygg og ivaretatt. Vi har hørt om kondomer begge to fra før, både via lærer, foreldre og ikke minst internett. Nå skal vi hjelpe hverandre og utforske på egenhånd!


Strek

1. Er kåt og vil ha sex med kondom!

2. Alt går så fort, og det føles litt pinlig å avbryte den gode flyten ved å foreslå at han tar på seg kondom.

3. At han blir litt skuffet over å måtte tre på kondom, kanskje vil han klage over nedsatt følsomhet.

4. Det er tross alt betydelig mindre risiko for å få kjønnsykdommer når man bruker kondom, og dessuten er det god beskyttelse mot graviditet.

5. Ikke være redd for å stå på mitt. Mine meninger og følelser i senga er like viktige som hans, og jeg må tørre å stille et ultimatum: ingen kondom, ingen sex! Det er tross alt ikke verdens undergang.

6. Det hjelper å snakke med venner om det, støtte hverandre i hvor viktig kondombruk er, spesielt med nye eller tilfeldige partnere. Det å vite at andre også krever å bruke kondom gjør det enklere å tøre å kreve det selv :)


Strek

1. Er kåt og vil ha sex med kondom! Men han har ikke noen! Jeg har i sekken med det er domt å måtte hente det nå!

2. Spent, nervøs, kåt og tvilsom (pga kondomen)

3. Jeg blir jo ikke gravid etter kun en gang. Han fortalte meg at han ikke hadde noen sykdommer over telefoenen tidligere i dag. Han kommer til å se rart på meg hvis jeg går å henter kondomen nå.

4. Jeg vil ikke bli gravid enda, derfor er jeg tryggere hvis jeg henter kondomen. Selv om han sier at han ikke har noen sykdommer, er jo ingenting helt 100% sikkert... Jeg henter kondomet for MITT eget beste, om han synes det er rart så har iallefall jeg vert ansvarlig!

5. Jeg henter kondomen og hvis har spør hvorfor, sier jeg bare at det er mest tiltrekkende å være på den sikre siden.

6. Kun jeg kan hjelpe meg selv i denne situasjonen, eventuelle konsekvenser vil ramme meg!


Strek

1. Han er den rette og jeg vil ha sex med han, vi kysser og koser oss, og jeg begynner å bli småkåt, ser på han og skjønner at han også vil ha sex.

2. Nervøs, flau, forelsket, spent og glad!

3. Hva hvis han ikke liker hva han ser, tenk om jeg er for dårlig, for dårlig kropp og utseende. Kanskje han synes jeg er stygg når jeg er naken. Tenk hvis jeg feiger ut, fordi jeg ikke er klar og han aldri vil prøve å ha sex med meg igjen, at det aldri blir oss to lenger. Hva hvis kondomen faller av, og jeg får sykdommer eller blir gravid.

4. Han liker hva han ser, og han aksepterer meg hvis jeg ikke er klar, og er forståelse full. Han er kanskje like flau og nervøs som jeg er og begge aksepterer det. Kondomen faller ikke av eller sklir av, og det blir en herlig følelse når vi gjør det.

5. Ta frem kondomen! Jeg må ta ansvar hvis det skjer noe uventet! Smile, og gjøre det til en hyggelig stund.

6. Meg selv, og personen jeg ligger med, og bestevenninnen min :)


Strek

1. Jeg er kåt, og har lyst å ha sex med Svein

2. Kåt, spent, varm, glad og utolmodig.

3. Hvis jeg tar frem kondomet, så tror han at jeg ikke går på p-piller- og at jeg har kjønnsykdom eller ikke har hatt sex før. Ingen av oss har kjønnsykdommer, vi får ikke det. Jeg er redd han ikke vil ha sex med meg, hvis jeg tar opp kondomen. Det er sikkert ubehagelig med kondom.

4. Kjønnsykdommer kan gjøre at jeg aldri får barn, og får utflod og sopp. Kjønnsykdommer er ekkelt, det vil ikke jeg ha. Jeg vil ha masse god sex, og da må jeg beskytte meg. Kansje han liker at jeg oppfordrer til å bruke kondom, for da ser han at jeg er forsiktig.

5. Jeg kan øve meg på å ta av og på kondomer. Jeg kan ta iniativ til å bruke kondom, alltid ha kondom i vesken og være flink til å fortelle at jeg har kondom.

6. Svein, som jeg skal ha sex med.


Strek

1. Klining, klåing, kåtskap.

2. Jeg vil veldig gjerne ha sex, men vil ikke bli gravid eller få kjønnssykdommer. Kondom er løsningen på det problemet.

3. Sexen er ikke like god som uten, og det kan bli kleint.

4. Sex er digg uansett, konsekvensene man kan få uten kondom er ikke digg i det hele tatt. Som regel er det ikke så veldig kleint engang, bare venting for min del.

5. Nekte å ha sex uten kondom. Hvis partneren min ikke vil bruke kondom, vil jeg ikke ha sex. Risikoen er ikke verdt det.\nMens jeg venter kan man kysse og stryke på partneren for å unngå at det blir kleint og ukomfortabelt, eller så kan jeg ta på ham kondomen selv. Mer morro for begge.

6. Jeg og min partner. Hvis ingen har kondom kan bensinstasjoner eller døgnåpne butikker være til hjelp, eller venner hvis de er i nærheten av en eller annen grunn.


Skrevet av:
Sexologisk rådgiver i samarbeid med ung.no
Kilder:
Svar fra ungdom i konkurransen på ung.no om å finne gode "hjelpehender" om kondombruk.
Sist oppdatert:
05.02.2019
Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)
Kåt
0
25.12.2016 03:37:22
Kan vi pule
Kåt jente
2
17.07.2016 19:24:38
Jeg har så lyst på en kuk i munnen min akkurat nå..
( ͡° ͜ʖ ͡°)
3
11.01.2017 14:56:57
er 16 cm langt nok?
IKT-servicefag
1
14.07.2016 04:04:27
Jeg vil bli IKT-servicemedarbeider.
Hjelper
2
05.04.2016 16:31:51
Jeg tenker det bedre er å vente med disse greiene. For man vet aldri hva som kan skje. Det er bedre å la vær enn å angre senere. Vet det er vanskelig, men sånn er det bare....
Gutt 15
1
29.02.2016 01:05:49
Jeg ser for meg at de fleste av kommentarene her er skrevet av folk under 13-12 år. Vent til dere begynner på ungdomsskolen før dere har sex.
gutt 23
0
02.01.2016 02:23:02
Dere burte vente til dere begynner på ungdomskolen før dere begynner å tenke på sex!!!
Faen...
1
08.12.2015 11:26:11
Jeg fikk klamydia... og har aids fra før hva faen gjør jeg?!
Gutt 11
1
20.07.2015 02:17:07
Jaja selv om det står at man skal bruke kondom så er det mange som ikke gjør det
A boy
9
30.05.2015 22:53:09
jeg har så SEX lyst !!!!!!!
Sofie
0
15.03.2015 15:31:11
Liker Ikke sex
1001
0
03.12.2015 09:35:10
Sikkert ikke
Gutt9
1
25.04.2015 18:46:12
Synd
Boy13
3
22.02.2015 23:18:14
Lyst men ?
Gutt
10
30.12.2014 00:54:44
Noen jenter som er kåte her?
Drit kåt jente
4
03.02.2016 15:30:02
Jaahh
K
0
20.10.2015 23:30:53
Jaaaa
jente 14
1
04.06.2015 22:44:44
Ja, veldig (engel face)
Lgirlen
3
09.01.2015 21:24:19
JAAAA!!
lol
1
30.12.2014 03:02:23
Hahahah xD
haha sant
2
10.10.2014 13:17:31
gøy ja men sant
Silje
5
08.10.2014 10:06:00
Artig denne her. Det viktigste er at man er beskyttet uansett. Bruk kondom. Hvis man ikke kan bruke P-piller eller opplever bivirkninger ved bruk av hormoner, saa finnes det mange hormonfrie alternativer.
?
5
02.10.2014 19:07:50
hvor gamle må man være for å ha sex
g 14
0
24.09.2015 13:59:03
lavalderen i norge er 16 men det gjør ingenting hvis du har samleie med en som er like gammel og er på linje sammen med kjønssmodning
Hun jenta som svarte på spørsmålet ditt
0
25.08.2015 22:41:04
Jeg tror ikke det er er en fat alder men sider er kanskje ikke så smart å ha det tidlig..en jente hadde sex når hun var 13 og hun ble gravid
Noen
1
02.02.2015 12:58:16
16år
Jens
7
12.07.2014 01:59:34
Jeg vil gi deg!
Lol
8
06.07.2014 01:24:07
lurer på hvor gamle dere som har skrevet kommentarene er, søtt da. hahhah
Stå
16
24.03.2014 15:02:40
Ahh sex lysten kommer
stå pikk
11
23.01.2014 15:59:05
ahhhhhhhh

Spørsmål og svar

Hvordan får man en jente kåt?
Hei Flott at du ønsker kunnskap om hvordan få en jente kåt. Nå er det ikke ett svar på det spørsmålet fordi jenter er like forskjellige som gu...
Hva er sjansen for å bli gravid om man bruker kondom?
Hei,og takk for at du skriver til ung.no!   Du kan slappe helt av. Du er helt sikkert ikke gravid. Hvis du bruker kondom på riktig måte, er dere ...
Jeg er homo og hadde sex i rompa forrige helg, nå trenger jeg hjelp.
Hei Du forteller at du har hatt sex i rompa, og at du sugde gutten etterpå. Du skriver at du fikk bæsj i munnen og sæd i øynene. Nå har du rare,...
Kvalm etter samleie
Hei Flott at du skriver til ung.no. Du skriver at du har vært kvalm etter at du hadde samleie med kondom og lurer på om det kan være fordi du er ...
Hvordan er det å kjøpe kondomer i matbutikk?
Hei Takk for spørsmålet ditt. Kondomer du får kjøpt i matbutikken finnes i pakker med ulike typer. Du finner dem som regel i nærheten av kassen...
Når man har sex hvem bruker og ta på kondomen og når tar man den på?
Hei Bra spørsmål! Hvem tar på kondom:Begge parter kan ta på kondomen, man kan gjøre det til en del av "oppvarmingen" før samleiet. Begge har a...
Kondomen gled av, kan hun være gravid?
Hei For at noen skal kunne bli gravid så må sæd komme inn i skjeden og videre inn til livmoren. Dersom du fikk utløsning (orgasme) kan dette ha h...
Jeg har mange spørsmål om sex, kropp, prevensjon, graviditet osv.
Hei jente 16 år. Takk for at du kontakter Ung.no.Jeg ser at du har veldig mange spørsmål og ting du lurer på. Jeg skal forsøke å svare deg så ...
Spørsmål om sex.
Hei Så fint at du sender oss spørsmål når det er noe du lurer på! 1. Det er veldig vanlig å føle seg så kåt at man har lyst på sex. Allike...
Er det rart å ikke ha lyst å ha sex med folk man kjenner?
Hei gutt 17 år. Takk for at du skrev til ung.no Det er noen som ikke ønsker eller vil ha sex med folk de kjenner. Mange tenker nok som deg at det ...
Jeg hadde sex for første gang, og det gjorde vondt og vi brukte ikke prevensjon. Hva skal jeg gjøre?
Hei Takk for at du skriver inn til ung.no. Årsaken til at ei jente ikke blir våt nok, er som oftest at hun ikke er kåt nok når samleiet starter...
Hva betyr det å være jomfru og er det farlig å ha ubeskyttet sex?
Hei gutt 12! Takk for spørsmål. For de fleste, betyr det å være jomfru at en ikke har hatt samleie med noen. Andre kan mene at det å være jomf...
Hvor mye kulde og fukt tåler en kondom?
Hei Takk for at du skriver til oss, gutt 20 år. Kondomer tåler hverken sterk kulde eller varme. De skal oppbevares i romtemperatur. Hvis det ikke...
Jeg har veldig lyst å ha sex, men er usikker på hvordan jeg gjør det riktig. Trenger jenten å bruke kondom?
Hei jente 14 år Takk for at du skriver til oss i Ung.no. Jeg vil begynne med å si at det er helt naturlig at du er nysgjerrige på det som har med...
Hun har vondt i magen etter sex.
Hei jente (15) Takk for at du skriver til oss når det er noe du lurer på.Så flott at dere brukte kondom! Kondom beskytter både mot graviditet og ...
Hva er den beste stillingen om gutter har liten penis?
Hei gutt 20! Takk for spørsmål. Når en begynner å ha sex med andre enn seg selv, er det ikke uvanlig at en kan kjenne på prestasjonsangst og lu...
Jeg lurer på om det går an å ha sex med en jente på min alder, hvis jeg bruker prevensjon?
Hei Takk for at du skriver inn til ung.no. Om du med sex mener samleie, så har vi i Norge en lov om seksuell lavalder som sier at det ikke er lov ...
Hvis du har samleie med 4 gutter på 4 dager kan du bli gravid av alle?
Hei! Takk for spørsmål.Om du har samleie med 4 gutter på 4 dager og samleiene har vært ubeskyttet, altså at dere ikke har brukt kondom eller an...
Kan jeg ta en angrepille framfor å bruke kondom?
Hei Takk for at du skriver inn til ung.noJeg vil ikke anbefale deg å ikke bruke beskyttelse når du har sex. Jeg vil heller ikke anbefale deg å bru...
Se alle