Det er større sjanse for at du bruker kondom når det gjelder hvis du har øvd deg. Øvelsen går ut på å tenke gjennom situasjonen på forhånd.

Jona og Kim

Jona og Kim er på fest, og har havnet på soverommet. De kliner og det meste av klærne er tatt av. Så kåte de er. Det er deilig. De vil ha samleie!

Faktisk så har begge med seg et kondom denne kvelden, men ingen av dem spør om de skal bruke det. Ingen henter det fram.

De har begge to tenkt at det er lurt å bruke kondom før de dro på festen, og før de havnet på soverommet. Hvorfor er det plutselig ikke så viktig lengre?

Kaia og Petter

De har ganske nylig blitt kjærester og hadde sitt første samleie sammen for noen dager siden. Siden Kaia har begynt med p-piller, er hun ikke lengre så nøye med kondombruk, men hun pleier vanligvis å bruke det første gangen hun har sex med en ny partner.

Petter har tenkt at han skulle ha testet seg etter at han hadde ubeskyttet sex med ei anna jente for noen uker siden, men tanken forsvinner fort når han og Kaia koser sammen.

Så de hadde samleie. Det var kjempe deilig. Helt supert! Men nå angrer de begge to. Ikke på at de hadde sex sammen, men på det at de ikke brukte kondom. At de ikke valgte å beskytte seg selv og hverandre!

For nå har det dukket opp et rykte om at denne jenta Petter var sammen med før han traff Kaia, har klamydia, og flere i omgangskretsen er smittet. Hvorfor gjorde de ikke det de egentlig hadde tenkt først?

 

En følelsesboble

Når man blir kåt, ender de fleste opp i en slags følelsesboble.

Følelsene påvirker tankene slik at de ofte gir et litt endret bilde av virkeligheten:

Folk blir vakrere når du er forelsket. Når du er veldig sulten, smaker maten bedre. Når du er sint, sier du ting du ellers ikke ville ha sagt. Når du er deppa, blir verden svartere enn det den er når du er i godt humør.

To som er kåte og har mye av de positive, gode, sexy følelsene, kan rett og slett ha vanskeligheter med å tenke negative tanker som for eksempel at de kan bli smittet av en kjønnssykdom. Faktisk kan positive seksuelle følelser føre til at man gjør handlinger som man ellers, uten å være kåt, kanskje til og med ville opplevd som litt ekle.

Tanker som handler om nytelse er også mer framme enn fornuftige tanker. Selv om kanskje alle, når de ikke er så kåte, vil tenke at kondom er lurt for å beskytte mot seksuelt overførbare infeksjoner, så er det vanskeligere å tenke at dette er viktig når de er kåte.

Det kan selvsagt også være andre følelser som kommer i veien for fornuftige valg, som for eksempel at det er flaut å ta frem kondomet; hva vil den andre tenke?

Men følelser er altså som oftest årsaken til at du kan havne i en situasjon som det Jona og Kim, og Kaia og Petter gjorde.

 

Tenk først?

Selv om det kan være mange grunner til at man ikke gjør de «riktige» tingene i en gitt situasjon, er det alltid hjelp i å ha tenkt gjennom en situasjon på forhånd. - Hva vil/skal/kan jeg gjøre om ting utvikler seg sånn eller slik?

Tenker du gjennom en situasjon mange ganger på forhånd, vil du kunne forberede deg, rett og slett øve deg, til den dagen du faktisk er i en slik situasjon. Det vil kunne hjelpe deg til å ta valg som kjennes riktig for deg i den aktuelle situasjonen, og du kan på den måten slippe eventuelle bekymringer i ettertid.

Har du ikke kondom tilgjengelig, og du føler deg usikker – husk at du kan si nei uansett hvor nærme samleie du er!

Se også tips fra ungdom om hvordan du kan tenke lurt for å få frem kondomet:

Hjelpehånd kondomkonkurranse


Hjelpehånd kondomkonkurranse

 

Enda flere tips om hvordan du kan tenke:

  1. Jeg møter på en gutt som virker veldig hyggelig og ikke minst oppriktig interessert i meg som person. Etter å ha vært på flere dater begynner vi å kysse i senga hjemme hos meg. Jeg har aldri hatt sex før men har lært om både det og prevansjon på skolen. Jeg er fast bestemt på at jeg vil bruke kondom!
  2. Jeg føler meg veldig forventningsfull, men også ganske redd! Tenk hvis det gjør vondt! Likevel er jeg nysgjerrig og vil prøve! Har også fått mange gode følelser for gutten og han er flink til å få meg til å slappe av!
  3. Tenk om han sier nei til å bruke kondom, at det ikke er noe godt for han! Eller hva hvis han ikke har med seg kondomer? Tenk hvis kondomen sprekker? Kanskje vi ikke klarer bruke den riktig? Eller om han heller vil at jeg skal gå på p-pille? P-pilla går jeg jo ikke på (enda), og den beskytter jo uansett ikke mot kjønnssykdommer!
  4. Hvis han ikke vil bruke kondom, så får jeg heller si at da blir det ikke noe av! For jeg vil jo at han skal respektere meg og kroppen min. Sier han nei, så er han jo ingen team-player og da er han ikke noen drømmemann for meg uansett! Har han ikke med seg kondom kan vi gå sammeb og kjøpe på butikken. Og hvis han ikke vet hvordan han bruker den får vi lese bruksanvisningen eller søke på internett! Kanskje han synes kondom er digg, det finnes jo med riller, latex, smak, selvlysende og i latex! Det kan jo til og med være spennende å prøve flere typer! Også beskytter det mot kjønnssykdommer! Skulle den sprekke, får jeg kjøpe en angrepille eller vurdere situasjonen der og da. Men sannsynligheten er jo svært liten i motsetning til å droppe kondom! Dette går bra!
  5. Jeg spør han om han har med seg kondom, sier at vi burde beskytte oss for kjønnssykdommer og graviditet. Og gjett hva! Han drar frem en kondom fra lomma!
  6. Jeg spør om jeg kan se hvordan han gjør det. Han trer den på, og jeg hjelper han litt. Vi smiler begge to. Jeg føler meg trygg og ivaretatt. Vi har hørt om kondomer begge to fra før, både via lærer, foreldre og ikke minst internett. Nå skal vi hjelpe hverandre og utforske på egenhånd!

 

Hjelpehånd #1

1. Er kåt og vil ha sex med kondom!

2. Alt går så fort, og det føles litt pinlig å avbryte den gode flyten ved å foreslå at han tar på seg kondom.

3. At han blir litt skuffet over å måtte tre på kondom, kanskje vil han klage over nedsatt følsomhet.

4. Det er tross alt betydelig mindre risiko for å få kjønnsykdommer når man bruker kondom, og dessuten er det god beskyttelse mot graviditet.

5. Ikke være redd for å stå på mitt. Mine meninger og følelser i senga er like viktige som hans, og jeg må tørre å stille et ultimatum: ingen kondom, ingen sex! Det er tross alt ikke verdens undergang.

6. Det hjelper å snakke med venner om det, støtte hverandre i hvor viktig kondombruk er, spesielt med nye eller tilfeldige partnere. Det å vite at andre også krever å bruke kondom gjør det enklere å tøre å kreve det selv :)

Hjelpehånd #2

1. Er kåt og vil ha sex med kondom! Men han har ikke noen! Jeg har i sekken med det er domt å måtte hente det nå!

2. Spent, nervøs, kåt og tvilsom (pga kondomen)

3. Jeg blir jo ikke gravid etter kun en gang. Han fortalte meg at han ikke hadde noen sykdommer over telefoenen tidligere i dag. Han kommer til å se rart på meg hvis jeg går å henter kondomen nå.

4. Jeg vil ikke bli gravid enda, derfor er jeg tryggere hvis jeg henter kondomen. Selv om han sier at han ikke har noen sykdommer, er jo ingenting helt 100% sikkert... Jeg henter kondomet for MITT eget beste, om han synes det er rart så har iallefall jeg vert ansvarlig!

5. Jeg henter kondomen og hvis har spør hvorfor, sier jeg bare at det er mest tiltrekkende å være på den sikre siden.

6. Kun jeg kan hjelpe meg selv i denne situasjonen, eventuelle konsekvenser vil ramme meg!

Hjelpehånd #3

1. Han er den rette og jeg vil ha sex med han, vi kysser og koser oss, og jeg begynner å bli småkåt, ser på han og skjønner at han også vil ha sex.

2. Nervøs, flau, forelsket, spent og glad!

3. Hva hvis han ikke liker hva han ser, tenk om jeg er for dårlig, for dårlig kropp og utseende. Kanskje han synes jeg er stygg når jeg er naken. Tenk hvis jeg feiger ut, fordi jeg ikke er klar og han aldri vil prøve å ha sex med meg igjen, at det aldri blir oss to lenger. Hva hvis kondomen faller av, og jeg får sykdommer eller blir gravid.

4. Han liker hva han ser, og han aksepterer meg hvis jeg ikke er klar, og er forståelse full. Han er kanskje like flau og nervøs som jeg er og begge aksepterer det. Kondomen faller ikke av eller sklir av, og det blir en herlig følelse når vi gjør det.

5. Ta frem kondomen! Jeg må ta ansvar hvis det skjer noe uventet! Smile, og gjøre det til en hyggelig stund.

6. Meg selv, og personen jeg ligger med, og bestevenninnen min :)

Hjelpehånd #4

1. Jeg er kåt, og har lyst å ha sex med Svein

2. Kåt, spent, varm, glad og utolmodig.

3. Hvis jeg tar frem kondomet, så tror han at jeg ikke går på p-piller- og at jeg har kjønnsykdom eller ikke har hatt sex før. Ingen av oss har kjønnsykdommer, vi får ikke det. Jeg er redd han ikke vil ha sex med meg, hvis jeg tar opp kondomen. Det er sikkert ubehagelig med kondom.

4. Kjønnsykdommer kan gjøre at jeg aldri får barn, og får utflod og sopp. Kjønnsykdommer er ekkelt, det vil ikke jeg ha. Jeg vil ha masse god sex, og da må jeg beskytte meg. Kansje han liker at jeg oppfordrer til å bruke kondom, for da ser han at jeg er forsiktig.

5. Jeg kan øve meg på å ta av og på kondomer. Jeg kan ta iniativ til å bruke kondom, alltid ha kondom i vesken og være flink til å fortelle at jeg har kondom.

6. Svein, som jeg skal ha sex med.

Hjelpehånd #5

1. Klining, klåing, kåtskap.

2. Jeg vil veldig gjerne ha sex, men vil ikke bli gravid eller få kjønnssykdommer. Kondom er løsningen på det problemet.

3. Sexen er ikke like god som uten, og det kan bli kleint.

4. Sex er digg uansett, konsekvensene man kan få uten kondom er ikke digg i det hele tatt. Som regel er det ikke så veldig kleint engang, bare venting for min del.

5. Nekte å ha sex uten kondom. Hvis partneren min ikke vil bruke kondom, vil jeg ikke ha sex. Risikoen er ikke verdt det.\nMens jeg venter kan man kysse og stryke på partneren for å unngå at det blir kleint og ukomfortabelt, eller så kan jeg ta på ham kondomen selv. Mer morro for begge.

6. Jeg og min partner. Hvis ingen har kondom kan bensinstasjoner eller døgnåpne butikker være til hjelp, eller venner hvis de er i nærheten av en eller annen grunn.