Dere har veldig lyst til å ha samleie, men ingen av dere har prevensjon tilgjengelig. Likevel tar dere sjansen. Dere tenker kanskje at det bare er å å avslutte før sæden kommer ut i skjeden. Men er det så enkelt? Og er det trygt?

Kan være vanskelig å avbryte i tide

Avbrutt samleie kalles det når dere har samleie med penis inn i skjeden, men avslutter før sædavgang. Dersom dere klarer å avbryte samleiet før sædavgang, kan det hindre graviditet, men viljen til å avbryte samleiet kan ofte svikte underveis.

Det kan rett og slett være vanskelig å avbryte i tide - eller "hoppe av i svingen", som mange gjerne kaller det.

Det er heller ikke alle gutter som har full kontroll på sædavgangen, så det kan komme sæd før han rekker å trekke penis ut av skjeden, eller sæden kommer rett utenfor skjedeåpningen. Sædavgang i nærheten av skjedeåpningen kan være nok til at sædceller finner veien inn i skjeden, og kan befrukte en eggcelle, om det skjer rundt tiden for eggløsning.

Precum kan inneholde sædsceller

Det kan komme litt blank væske ut av urinrøret til gutten før selve sædavgangen. Det er dette som kalles precum. Det er et slags naturens glidemiddel, og kommer vanligvis før sædutløsningen.

Denne blanke væsken kan inneholde sædceller, og dersom den gjør det, kan jenta bli gravid.

Dette er også årsaken til at det å benytte kondom bare mot slutten av samleie, kan gi en risiko for graviditet.

Test deg

Om dere har praktisert avbrutt samleie, eller benyttet kondom bare under deler av samleiet, og er usikker på om det er fare for graviditet, kan jenta tidligst tre uker etter samleie ta en graviditetstest for å vite om du er det eller ei.

Avbrutt samleie innebærer samleie uten kondom, og dermed heller ingen beskyttelse mot seksuelt overførbare infeksjoner (soi).

Du kan teste deg for de fleste soi tidligst to uker etter samleiet.

Ikke en sikker prevensjonsmetode

Faren for graviditet er tilstede, så avbrutt samleie er en usikker form for prevensjon.

Du kan ta nødprevensjon etter et avbrutt samleie om du er usikker på om det har gått bra.

Les her for å finne andre og sikrere metoder du kan benytte for å hindre uønsket graviditet.