Råd i ulike situasjoner

Sex med en som bruker hormonell prevensjon

Du har truffet en som sier at hun bruker hormonell prevensjon. Gjør det at du dropper kondom og tenker at det går sikkert greit? Det er ikke lurt, for resultatet kan være at du blir smittet av en seksuelt overførbar infeksjon.

Sex med en som sier at han/hun/hen er sikker på å ikke ha noen smitte

Hvordan kan du være sikker? Er du villig til å ta sjansen? Bestemmer du deg for at du alltid skal bruke kondom (eller slikkelapp ved oralsex med jenter) sammen med en ny partner, tar du ansvar for å beskytte deg mot kjønnssykdommer.

Hvis du bruker hormonell prevensjon og møter en ny partner

Tenker du at du jo allerede har sikret deg mot graviditet og at det får bli opp til partneren om han tar ansvar for kondom i tillegg? Tenker du at det blir litt "dobbel opp" med prevensjon? -Kondom er alltid lurt å bruke når du skal ha sex med en ny partner.

 

Oralsex

Seksuelt overførbare infeksjoner kan også smitte ved oralsex. Det finnes oralsexkondom til det bruket. Det beskytter mot smitte i hals og penis.

Det kan også bestilles på gratiskondomer.no

Slikkelapp kan benyttes som beskyttelse ved oralsex, munn mot kvinnelig kjønnsorgan. Slikke lapper kan kjøpes på nett, spesialbutikker og noen apotek.

Hvem skal ta ansvar?

Hvem skal ta ansvar for kondom (eller slikkelapp)? Er det den som vet at han/hun/hen kanskje kan ha smitte av noe? Er det den som er sikker på å være smittefri? Er det den som bare ikke ønsker graviditet?

Svaret er: det er DU som er nærmest til å ta ansvar for at slik beskyttelse brukes, uansett hvilken rolle du har.

Det supre er at kondom beskytter mot både seksuelt overførbare infeksjoner og graviditet.