Hopp til hovedinnholdet
Gutt spiller på PC (colourbox.com)
Ung.no på Snapchat
Ung.no på Snapchat

A-Å

Langtidsprevensjon, sikreste beskyttelse mot graviditet

Spiral (shutterstock.com)
TRYGT: Alle hormonelle prevensjonsmetoder gir god beskyttelse mot graviditet, men langtidsprevensjon som f.eks. kobberspiral gir aller best beskyttelse fordi du ikke kan bruke dem på feil måte.

P-stav, hormonspiral og kobberspiral gir best beskyttelse mot graviditet, siden de alltid er der og ikke er noe du kan glemme å bruke. Disse prevensjonsmidlene er absolutt ikke bare for dem som har født! Og visste du at om du får satt dem inn i god tid før du blir 21 år har du en gratis prevensjon i inntil 5 år?

Offentlig og kvalitetssikret
Spiral (shutterstock.com)
TRYGT: Alle hormonelle prevensjonsmetoder gir god beskyttelse mot graviditet, men langtidsprevensjon som f.eks. kobberspiral gir aller best beskyttelse fordi du ikke kan bruke dem på feil måte.

Trygg også om du er glemsk

Alle hormonelle prevensjonsmetoder gir god beskyttelse mot graviditet, men det er langtidsprevensjon (ofte forkortet LARC) som kobberspiral, hormonspiral og p-stav som gir aller best beskyttelse fordi du ikke kan bruke dem på feil måte. Da gjør det ingenting om du er litt glemsk, om du får magesyke eller gjør andre ting som kan redusere virkningen, slik det kan gjøre med de andre metodene.

Er du redd for å glemme å ta p-pillen kan det derfor være smart å heller bruke langtidsprevensjon!

Usikker på hvilken prevensjon som er best for deg? Prøv vår prevensjonsvelger!

Gratis prevensjon for deg mellom 16 og 21 år

Jenter mellom 16 og 21 år får dekket hele eller store deler av utgiftene til prevensjon. Og vet du hva? Du kan tenke litt smart og få nesten gratis prevensjon lenger! Hvis du setter inn en hormonspiral et par måneder før du blir 19 år, har du faktisk gratis prevensjon i opptil 5 år! Og det vil være noe redusert pris helt til du blir 21 år. Kobberspiral vil være gratis helt til måneden før du fyller 20 Dette er en rettighet alle unge jenter som trenger prevensjon burde benytte seg av.

Bidraget vil gjøre at enkelte prevensjonsmidler blir helt gratis, avhengig av hvor lenge de varer og hvor gammel du er. Ordningen gjelder fra måneden etter at du fyller 16 år, og varer til og med måneden før du fyller 21 år.

Prisreduksjonen du har krav på, regnes ut på apoteket og trekkes fra i kassen når du skal betale. Apoteket tar utgangspunkt i fødselsdatoen din.

På helsenorge.no finner du oppdatert og fullstendig oversikt over priser og reduksjoner/bidrag.

Må ikke ha født for å bruke spiral

Noen tror at man må ha født barn eller vært seksuell aktiv over en lang periode for å bruke p-stav og spiral, men dette stemmer ikke! Faktisk så er spiral prevensjonsmiddelet som Helsedirektoratet anbefaler at også unge jenter bruker for å være best beskyttet mot uønsket graviditet.

Mange kan synes det høres litt skummelt og komplisert ut med spiral og p-stav. Men det er verken skummelt eller komplisert! Under får du en rekke svar på vanlige spørsmål rundt langtidsprevensjon.

Skillelinje, ung.no

 

Spørsmål og svar om langtidsprevensjon

Hvilken prevensjon er langtidsvirkende?

  P-stav, hormonspiral og kobberspiral er det som kalles langtidsvirkende prevensjonsmidler. Her kan du lese mer om de ulike prevensjonsmidlene.

Hvem kan bruke langtidsprevensjon?

  De aller fleste kvinner kan bruke langtidsprevensjon. Det gjelder om du har vært gravid tidligere eller ikke. Du kan amme, eller du kan nylig ha tatt abort. Du kan ha en KMI (kroppsmasseindeks) på mer enn 30. Du kan også ha både migrene, diabetes og HIV uten at det blir problemer med denne prevensjonen. Dette er også prevensjonsmiddel for deg som ikke tåler østrogen.

Hvor lenge varer langtidsprevensjon?

  P-stav varer i 3-5 år. Hormonspiral i 3-5 år og kobberspiral opptil 5 år.

Hvem kan sette inn p-stav og spiral?

  Både jordmor, helsesøster, lege eller gynekolog kan hjelpe deg med å få satt inn spiral eller p-stav. Med det er ikke alle som har like god trening, så her må du forhøre deg med den du kunne tenkt deg at skal sette den inn om vedkommende faktisk gjør det. Og hvis de ikke selv kan gjøre det, skal de enkelt kunne henvise deg til noen som kan gjøre det!.

Er det vondt å sette inn p-stav og spiral?

  Det er ikke vondt å sette inn P-stav. Den settes inn på innsiden av overarmen og området den skal settes inn på blir behandlet med lokalbedøvelse først, slik at du ikke kjenner noe når den settes inn. du kan være litt øm i armen etterpå.

Det kan være litt ubehag ved innsetting av spiral. Det anbefales gjerne å ta smertestillende en times tid før du setter inn spiralen. Noen kan også merke ubehag noen timer etter innsettelsen, og kjenne menstruasjonslignende smerter. Spiralen settes inn mens du ligger avslappet på en GU-stol. Spiralen føres inn via skjeden og plasseres inne i livmoren. Det beste er å ikke ha så mange planer etter innsettelsen av spiral. Men å sørge for at man får slappet av etterpå. Varmeflaske er godt å ha!

Kan spiralen «gro fast»?

  Nei! Dette er en gammel myte. Gamle spiraler skulle settes fast i livmorveggen. Dette gjelder ikke lenger, og spiraler kan ikke gro fast

Hva koster langtidsprevensjon?

  Jenter mellom 16 og til og med 20 år, kommer inn under Helsedirektoratets bidragsordning for prevensjon og da blir p-stav og spiral gratis eller veldig rimelig, alt etter når den settes inn.

  For p-stav og hormonspiral gis det et bidrag på 456 kroner for hvert år frem til måneden før kvinnen fyller 21 år. Kobberspiral dekkes helt frem til jenta er 20 år. Få full oversikt over priser og refusjoner på helsenorge.no.

  Etter at du har fylt 20 år koster kobberspiral rundt 800 kroner og kan kjøpes direkte hos lege eller du kan få resept og kjøpe den på apotek. Hormonspiralen koster rundt 1300 kroner og må også kjøpes hos apoteket (med resept) og tas med til lege/helsesøster/gynekolog for innsetting.

  Det gjelder også p-stav.

  Hvis du setter inn ny hormonspiral i god tid før du blir 21 år har du nesten gratis eller veldig rimelig prevensjon i opptil 5 år til, ut over den opprinnelige ordningen til 21 år! .

Kan jeg få barn etter å ha brukt spiral?

  Du vil ikke få nedsatt evne til å få barn senere i livet, uansett hvor lenge du bruker spiral. Og kroppen kommer ganske fort tilbake til normal syklus på grunn av at det er svært lite hormonell påvirkning

Skillelinje, ung.no

Innsetting av spiral

Ønsker du spiral som prevensjon, må du først få en resept av lege, helsesøster eller jordmor. Så kan du hente spiralen på apoteket og denne ta den med når du har time for å sette den inn. Spiralen settes inn i livmoren av lege, jordmor eller helsesøster. Før spiralen settes inn, må man sjekke eller være helt sikker på at man ikke er gravid, og at man heller ikke har en seksuelt overførbar sykdom. Alle bør sjekke seg for dette selv om man har en fast kjæreste.

Hvis du bruker hormonell prevensjon som for eksempel p-piller fra før, er det viktig at du bruker dette helt frem til den dagen du setter inn spiralen, for å sikre at du ikke blir gravid. Dersom du ikke bruker noen slags hormonell prevensjon, må dere være veldig nøye med å bruke kondom de siste tre ukene før spiralen blir satt inn.

Når spiralen skal settes inn, anbefales det at man tar smertestillende medisiner ca.1 time før man har time. Man tar da 2 tabletter Paracet (styrke 500 mg, totalt 1g) og en Ibux (styrke 400 mg). Dette pleier å hjelpe godt.

Når man kommer inn på kontoret, så legger man seg i det som kalles for en gynekologisk stol og legen, helsesøsteren eller jordmoren gjør det som heter en gynekologisk undersøkelse. Mange synes det er litt ubehagelig og vondt akkurat i det spiralen settes inn, men det hele tar ikke lang tid, bare rundt ett minutt. Det er noen som beskriver disse smertene som om man har mensen, bare kraftigere.

Etter at spiralen er satt inn, er det noen få som kan føle seg uvelle og svimle, spesielt hvis de har vondt. Noen kaster opp, men det er ikke farlig. Den samme dagen som spiralen er satt inn, bør man ta det med ro, og ikke trene osv. Det er viktig for å unngå at man får vondt.

De første dagene etterpå kan man også få litt blødninger og en slags menstruasjonssmerter, men det kommer og går litt i ca. 2 uker etter at spiralen er satt på plass. Man kan ta smertestillende (Ibux og Paracet) hver 6 time hvis man trenger det.

Det er viktig å kontakte den som satte inn spiralen hvis man får noen av disse symptomene:

Smerter og blødninger som ikke går over etter ca 2 uker, eller som blir verre

Vondt i magen, mer utflod og feber

Dårlig allmenntilstand (det vil si at man føler seg syk)

Fjerning av spiral

Spiralen kan fjernes når som helst. Det går veldig raskt å ta den ut, og man merker det nesten ikke, det tar bare noen få sekunder. Man må bestille time for å få fjernet spiralen hos lege, jordmor eller helsesøster. De fleste har litt mens-lignende smerter og blødninger den første dagene etter at spiralen er tatt ut, men det er mye mindre plager enn når den ble satt inn.

Bivirkninger ved p-stav og spiral?

Det er generelt færre bivirkninger ved p-stav og spiral enn ved hormonell prevensjon som p-piller, p-sprøyte, p-ring og p-plaster. Siden verken p-stav eller hormonspiral (og heller ikke kobberspiral) inneholder hormonet østrogen, gir de heller ikke den alvorlige bivirkningene blodpropp.

Noen bivirkninger kan forekomme etter at man har satt inn spiralen eller p-stav, men for de aller fleste går det veldig bra. De mest vanlige bivirkningene man kan få i starten er småblødninger, litt fetere hud og mer kviser, ømme bryster, humørsvingninger, hodepine, mindre sexlyst, tørrere skjede og nedstemthet. De fleste får et endret blødningsmønsteret - mange mister faktisk mensen helt. Noen fortsetter å ha vanlig mens, og de fleste får litt mindre mens.

Heldigvis er det sånn at hvis man først får noen av disse bivirkningene, så er det verst med en gang, og det pleier nesten alltid å gå over i løpet av ca. 3 måneder. Hvis man sliter lenge med uakseptable bivirkninger, kan man få tatt ut p-staven eller spiralen og bytte til en annen type prevensjon.

De bivirkninger er forbigående og derfor anbefales det at man bruker prevensjonsmidlet en periode før det eventuelt fjernes.

Skillelinje, ung.no

Her kan du lese mer om kobberspiral, hormonspiral eller p-stav.

Husk kondom for å beskytt mot seksuelt overførbare infeksjoner

Husk at langtidsprevensjon ikke beskytter mot seksuelt overførte infeksjoner. For å sikre deg mot det, må du bruke kondom i tillegg. Da kan du slappe av og bare nyte!

Visste du at du kan få kondomer tilsendt gratis fra gratiskondomer.no?

Ønsker du å vite mer om p-stav eller spiral? Kontakt Helsestasjon for ungdom, helsesøster på skolen eller fastlegen din.

Teksten er produsert i samarbeid mellom helsedirektoratet og ung.no.

Kilde: Helsenorge.no og emetodeboka.no


Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)

Spørsmål og svar

Bruker p-piller og hadde ubeskyttet sex for 1,5 uker siden. Blør lite. Kan jeg ha blitt gravid? Når kan jeg ta gravitest?
Hei! Bruker man p-piller er man godt beskyttet mot å bli gravid. Da skal man kunne ha samleie uten tilleggsprevensjon (dersom det ikke er fare for s...
Bruke p-piller og p-stav samtidig?
Hei Det er riktig at noen opplever å få uregelmessige blødninger i starten etter at de har fått satt inn p-stav. Men for de fleste så retter det...
Jeg har p-stav og tok en angrepille - har angrepillen gjort at p-staven ikke virker?
Hei! P-stav er en av de sikreste prevensjonsmetodene da det ikke er brukerfeil. Når du har satt inn en p-stav har du en trygg og sikker prevensjon i...
Kan man bli gravid med p-stav?
Hei P-stav er et svært trygt prevensjonsmiddel som du kan stole på. Selv om kjæresten din får utløsning inni deg under samleiet, vil du ikke bli...
Hei, jeg er 14 år (blir 15 dette året da). I natt så hadde jeg sex med en som er 1 år eldre enn meg.
Hei jente 14 år Takk for spørsmål om dette. Først og fremst - det er bra at dere brukte kondom (og at dere tok på en ny kondom når dere oppdag...
Mensen er 47+ dager for sen, går på p-stav - er jeg gravid?
Hei:) Takk for ditt spørsmål! Nei du er ikke gravid. Det er normalt å miste mensen eller at den blir svært uregelmessig med p-stav. P-stav er en ...
Hvor mye det koster å ta p-stav/spiral på helsestasjonen?
Hei jente 15 år. Takk for at du skriver til Ung.no!Det billigste er å vente til du fyller 16 år. Før du fyller 16 år, må du selv betale for pre...
Hvordan er sikkerhet med p-stav når det har gått nesten 3 år?
Hei jente 20 år. Takk for spørsmålet ditt!Beskyttelsen er fortsatt god så lenge det ikke er gått over 3 år siden du fikk satt den inn. P-staven...
Hvis hun suger meg uten kondom kan hun bli gravid?
Hei gutt 18 år. Takk for spørsmålet ditt!Kjæresten din kan ikke bli gravid av å suge deg. For å bli gravid må dere ha samleie uten bruk av noe...
Kan jeg være gravid? Og hva koster en abort?
Hei Brun utflod kan være starten på mensen og er vanligvis ikke et tegn på graviditet. Dersom mensen din ikke kommer i løpet av en uke, vil jeg n...
Er det vanlig att jenter suger penisen til du kommer?
Hei gutt 17 år. Takk for at du skrev til ung.no Hvor vanlig det er at noen suger penisen til orgasme/sædavgang er trolig forskjellige fra par til ...
Jeg hadde ubeskyttet sex natt til mandag og får ikke kjøpt angrepille før på tirsdagen (i dag). Er på det mest fruktbare og er livredd for å bli gravid. Hva kan jeg gjøre for å roe meg ned?
Hei! Det å få tatt angrepillen såpass raskt burde i utgangspunktet gå greit. Men som du sier er ikke angrepillen 100% garanti for å ikke bli gra...
Kjæresten bruker p-sprøyte, kan hun allikevel bli gravid?
Hei og takk for ditt spørsmål! P-sprøyte har høy sikkerhet, tar hun ny sprøyte hver tredje måned er hun godt beskyttet mot graviditet og det sk...
Gruer meg til å sette i spiral, tips?
Hei Du er nok ikke alene om å grue deg til å sette inn en spiral, men dette går heldigvis relativ raskt og er ganske smertefritt. På helsestasjon...
Jeg satte inn p-stav på dag 5 i mensen, hadde sex 3 dager etter den var ferdig og tok angrepille etterpå. Har nå blødninger og smerter - er det bivirkninger fra p-staven?
Hei! Dersom p-staven settes innen femte dag i menstruasjonen, er du sikker fra første dag. Begynner du utenom dette, må du bruke kondom de 7 først...
Jeg lurer på hvordan det er for meg når han kommer inni meg?
Hei jente 16 år. Takk for at du skrev til ung.no   Hvis dere tror at du ikke kan blir gravid hvis han lar sæden komme utenfor skjeden, er det en...
Er det mulig å være gravid selv om man har fått mensen?
Hei Det viktigste er at du husker å ta en p-pille hver dag, om det varierer litt hvilket klokkeslett du tar de på har ikke så mye å si om du ikke...
Se alle