Hopp til hovedinnholdet
Zelda © Lina Neidestam, distr. strandcomics.no
Zelda © Lina Neidestam, distr. strandcomics.no

A-Å

Langtidsprevensjon, sikreste beskyttelse mot graviditet

Spiral (shutterstock.com)
TRYGT: Alle hormonelle prevensjonsmetoder gir god beskyttelse mot graviditet, men langtidsprevensjon som f.eks. kobberspiral gir aller best beskyttelse fordi du ikke kan bruke dem på feil måte.

P-stav, hormonspiral og kobberspiral gir best beskyttelse mot graviditet, siden de alltid er der og ikke er noe du kan glemme å bruke. Disse prevensjonsmidlene er absolutt ikke bare for dem som har født! Og visste du at om du får satt dem inn i god tid før du blir 20 år har du en gratis prevensjon i inntil 5 år?

Offentlig og kvalitetssikret

Trygg også om du er glemsk

Alle hormonelle prevensjonsmetoder gir god beskyttelse mot graviditet, men det er langtidsprevensjon (ofte forkortet LARC) som kobberspiral, hormonspiral og p-stav som gir aller best beskyttelse fordi du ikke kan bruke dem på feil måte. Da gjør det ingenting om du er litt glemsk, om du får magesyke eller gjør andre ting som kan redusere virkningen, slik det kan gjøre med de andre metodene.

Er du redd for å glemme å ta p-pillen kan det derfor være smart å heller bruke langtidsprevensjon!

Usikker på hvilken prevensjon som er best for deg? Prøv vår prevensjonsvelger!

Gratis prevensjon for deg mellom 16 og 20 år

Jenter mellom 16 og 20 år får dekket hele eller store deler av utgiftene til prevensjon. Og vet du hva? Du kan tenke litt smart og få nesten gratis prevensjon lenger! Hvis du setter inn en spiral et par måneder før du blir 18 år, har du faktisk gratis prevensjon i opptil 5 år! Og det vil være noe noe redusert pris helt til du blir 20 år. Dette er en rettighet alle unge jenter burde benytte seg av.

Bidraget vil gjøre at enkelte prevensjonsmidler blir helt gratis, avhengig av hvor lenge de varer og hvor gammel du er. Ordningen gjelder fra måneden etter at du fyller 16 år, og varer til og med måneden før du fyller 20 år.

Prisreduksjonen du har krav på, regnes ut på apoteket og trekkes fra i kassen når du skal betale. Apoteket tar utgangspunkt i fødselsdatoen din.

På helsenorge.no finner du oppdatert og fullstendig oversikt over priser og reduksjoner/bidrag.

Må ikke ha født for å bruke spiral

Noen tror at man må ha født barn eller vært seksuell aktiv over en lang periode for å bruke p-stav og spiral, men dette stemmer ikke! Faktisk så er spiral prevensjonsmiddelet som Helsedirektoratet anbefaler at også unge jenter bruker for å være best beskyttet mot uønsket graviditet.

Mange kan synes det høres litt skummelt og komplisert ut med spiral og p-stav. Men det er verken skummelt eller komplisert! Under får du en rekke svar på vanlige spørsmål rundt langtidsprevensjon.

Skillelinje, ung.no

 

Spørsmål og svar om langtidsprevensjon

Hvilken prevensjon er langtidsvirkende?

  P-stav, hormonspiral og kobberspiral er det som kalles langtidsvirkende prevensjonsmidler. Her kan du lese mer om de ulike prevensjonsmidlene.

Hvem kan bruke langtidsprevensjon?

  De aller fleste kvinner kan bruke langtidsprevensjon. Det gjelder om du har vært gravid tidligere eller ikke. Du kan amme, eller du kan nylig ha tatt abort. Du kan ha en KMI (kroppsmasseindeks) på mer enn 30. Du kan også ha både migrene, diabetes og HIV uten at det blir problemer med denne prevensjonen. Dette er også prevensjonsmiddel for deg som ikke tåler østrogen.

Hvor lenge varer langtidsprevensjon?

  P-stav varer i 3-5 år. Hormonspiral i 3-5 år og kobberspiral opptil 5 år.

Hvem kan sette inn p-stav og spiral?

  Både jordmor, helsesøster, lege eller gynekolog kan hjelpe deg med å få satt inn spiral eller p-stav. Med det er ikke alle som har like god trening, så her må du forhøre deg med den du kunne tenkt deg at skal sette den inn om vedkommende faktisk gjør det. Og hvis de ikke selv kan gjøre det, skal de enkelt kunne henvise deg til noen som kan gjøre det!.

Er det vondt å sette inn p-stav og spiral?

  Nei, det er ikke vondt. Men mange kjenner noe ubehag. Dette gjelder både ved innsetting av p-stav og spiral. P-stav settes inn på innsiden av overarmen og området den skal settes inn på blir behandlet med lokalbedøvelse først.

Det kan være litt ubehag ved innsetting av spiral. Det anbefales gjerne å ta smertestillende en times tid før du setter inn spiralen. Noen kan også merke ubehag noen timer etter innsettelsen, og kjenne menstruasjonslignende smerter. Spiralen settes inn mens du ligger avslappet på en GU-stol. Spiralen føres inn via skjeden og plasseres inne i livmoren. Det beste er å ikke ha så mange planer etter innsettelsen av spiral. Men å sørge for at man får slappet av etterpå. Varmeflaske er godt å ha!

Kan spiralen «gro fast»?

  Nei! Dette er en gammel myte. Gamle spiraler skulle settes fast i livmorveggen. Dette gjelder ikke lenger, og spiraler kan ikke gro fast

Hva koster langtidsprevensjon?

  Både p-stav og spiral innebærer en relativt høy engangsutgift, men dette vil over tid blir billigere enn om du bruker annen prevensjon som du må betale for hver gang du trenger ny. Men jenter mellom 16 og til og med 19 år, kommer inn under Helsedirektoratets bidragsordning for prevensjon.

  For p-stav, kobber- og hormonspiral gis det et bidrag på 456 kroner for hvert år frem til måneden før kvinnen fyller 20 år. Få full oversikt over priser og refusjoner på helsenorge.no.

  Dermed vil noen prevensjonsmidler være helt gratis, mens andre vil koste et mellomlegg, for denne aldersgruppen.

  Etter at du har fylt 20 år koster kobberspiral koster rundt 800 kroner og kan kjøpes direkte hos lege eller du kan få resept. Hormonspiralen koster rundt 1300 kroner og må kjøpes hos apoteket (på resept) og tas med til lege/helsesøster/gynekolog for innsetting.

  P-stav koster rundt 1300 kroner og varer i 3-5 år.

  Hvis du setter inn ny spiral i god tid før du blir 20 år har du nesten gratis eller veldig rimelig prevensjon i opptil 5 år til, ut over den opprinnelige ordningen til 20 år! .

Kan jeg få barn etter å ha brukt spiral?

  Du vil ikke få nedsatt evne til å få barn senere i livet, uansett hvor lenge du bruker spiral. Og kroppen kommer ganske fort tilbake til normal syklus på grunn av at det er svært lite hormonell påvirkning

Skillelinje, ung.no

 

Bivirkninger ved p-stav og spiral?

Det er færre bivirkninger ved p-stav og spiral enn ved hormonell prevensjon som p-piller, p-sprøyte, p-ring og p-plaster. Siden verken p-stav eller hormonspiral (og heller ikke kobberspiral) inneholder hormonet østrogen, gir de heller ikke den alvorlige bivirkningene blodpropp.

Likevel kan bivirkninger som nedstemthet, mellomblødninger og menstruasjonssmerter forekomme. De fleste slike bivirkninger er forbigående og derfor anbefales det at man bruker prevensjonsmidlet en periode før det eventuelt fjernes.

Her kan du lese mer om kobberspiral, hormonspiral eller p-stav.

Husk kondom for å beskytt mot seksuelt overførbare infeksjoner

Husk at langtidsprevensjon ikke beskytter mot seksuelt overførte infeksjoner. For å sikre deg mot det, må du bruke kondom i tillegg. Da kan du slappe av og bare nyte!

Visste du at du kan få kondomer tilsendt gratis fra gratiskondomer.no?

Ønsker du å vite mer om p-stav eller spiral? Kontakt Helsestasjon for ungdom, helsesøster på skolen eller fastlegen din.

Teksten er produsert i samarbeid mellom helsedirektoratet og ung.no.

Kilde: Helsenorge.no og emetodeboka.no


Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)

Spørsmål og svar

Jeg ble nektet p-sprøyte av legen på helsestasjon for ungdom. Kan jeg rapportere dette til noen?
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!   Jeg forstår at du er opprørt over at legen på HFU ikke forsto din situasjon og nektet deg p-sprøyt...
Fikk satt inn hormonspiral for snart fire måneder siden.
Hei jente 19 år. Takk for spørsmålet ditt!Selv om du kjenner trådene mer tydelig, så trenger det ikke å bety at spiralen har slidd lengre ned i...
Glemte to p-piller og hadde en del samleie uten prevensjon, kan jeg være gravid?
Hei Takk for at du skriver til oss i Ung.no, jente 15 år. Det er riktig som du skriver at man kan få mellomblødninger når man har glemt noen p-...
Jeg satte inn p-stav på dag 5 i mensen, hadde sex 3 dager etter den var ferdig og tok angrepille etterpå. Har nå blødninger og smerter - er det bivirkninger fra p-staven?
Hei! Dersom p-staven settes innen femte dag i menstruasjonen, er du sikker fra første dag. Begynner du utenom dette, må du bruke kondom de 7 først...
Kan jeg bli mer deprimert etter å ha satt inn spiral?
Hei! Det finnes to typer spiraler; kobberspiral og hormonspiral. Kobberspiral inneholder ingen hormoner. Dette betyr at du ikke får hormonbivirknin...
Brunlig utflod 1 måned etter innsatt kobberspiral, hva kan dette være?
Hei Mellomblødninger og brunlig utflod er en vanlig bivirkning ved oppstart av kobberspiral. Dette vil gjerne avta etter noen måneder og er ufarlig...
Hei, eg er dårlig heile tida. eg e kvalm, vondt i håve. og spesielt i nedre del av mage. har tatt pstav for rundt 1mnd siden.
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!   Jeg tror nok dette er bivirkninger av p-staven, selv om du selv ikke tror dette er grunnen. Bivirkning...
Jeg har p-stav og tok en angrepille - har angrepillen gjort at p-staven ikke virker?
Hei! P-stav er en av de sikreste prevensjonsmetodene da det ikke er brukerfeil. Når du har satt inn en p-stav har du en trygg og sikker prevensjon i...
Er det sånn at hvis jeg har en p-stav og røyker cannabis vil da effekten av p-staven være mindre
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!   Du lurer på om p-stav p-stav mister effekten når man røyker cannabis. Det gjør den ikke. Effekten ...
Går på Cerazette og tar de til samme tid hver dag, har sex, kan jeg bli gravid?
Hei jente 15 år. Takk for at du skrev til ung.no   Ingen prevensjonsmetode er helt sikker. Det er de langtidsvirkende prevensjons metodene (LARC)...
Se alle

ukens tema

Skolehverdag

kommentar

#forhomofile: Jeg synes det er helt fantastisk når folk er åpne homofile. Flere ganger møter jeg folk og tenker, skulle ønske de var hetero, for de er jo DRITKULE. Men først å fremst, hvis du er homofil, ikke vær redd for å komme ut av skapet. Jeg tror ikke folk tror det er så rart som du kanskje forestiller deg. Og hvis folk har et problem med homofile, har de ett seriøst problem med hjernen sin også. Det å være homofil er like normalt som det å være hetro. Folk som ikke greier å skjønne dette, greier heller ikke å sette seg inn i den moderne verden. Det kan selvfølgelig være et lite sjokk for venner, familie og dine nærmeste, men hvis de godtar deg som du er, så godtar de dette også. Det burde de i hvertfall. Sånn som vi lever nå så synes jeg egentlig at det er unødvendig å måtte si at det er helt greit å være homofil, lesbisk, trans .osv. Dette burde folk skjønne fra før. Hvis sånn du er ikke skader noen eller særer noen så må du vise det. Verden trenger flere originale personer. Jeg går på en skole der nesten alle er klonet. Det er bare dure klær og dyre ting, og nesten alle de som er populære er kjempeslemme. Sånn burde det ikke være Lik denne kommentaren hvis du er for en ny og bedre verden. Les innlegg Liten pil høyre