Hvordan bruker du kondom?

Kondom brukes på penis under sex for å unngå graviditet og seksuelt overførbare infeksjoner. Det er det eneste sikre prevensjonsmiddelet som gutter kan bruke.

Nærbilde av to hender som holder i hverandre med et kondom i midten.
LETT Å SKAFFE: Kondomer kommer i mange farger og du kan få tak i dem mange forskjellige steder. (Foto: Cottonbro/Pexels)

Det er helt vanlig å ikke vite helt hvordan man skal ta på et kondom hvis man aldri har gjort det før. Det kan være lurt for gutter å skaffe seg noen kondomer som man kan øve med. Det kan du skaffe her.

Kondomer kommer i ulike størrelser, men de fleste penisstørrelser kan bruke et standardkondom.

Med litt trening blir det lett å ta på et kondom.

Dette gjør du når du skal ta på et kondom:

 • Sjekk datostemplingen og at pakken er hel.
 • Åpne pakken slik det står på den. Ikke bruk tennene for å åpne pakken; du kan bite hull i kondomet.
 • Hold i tuppen av kondomet med fingrene og rull ut en omgang slik at du tydelig ser hvilken vei kondomet skal settes på penis. Kondomet skal rulles på penis når penis er stiv.
 • Klem sammen tuppen av kondomet med fingrene når du trer det på penis. Da unngår du luftboble i tuppen av kondomet, som kan gjøre at kondomet sprekker.
 • Trekk forhuden tilbake (ikke hvis det er vondt) og rull kondomet helt ned penisskaftet. Dette sikrer at du får bedre følsomhet.
 • Pass på at du ikke risper opp kondomet med neglene slik at det blir svakhet eller hull.
 • Etter utløsning skal penis trekkes ut før den blir slapp. Hold på kondomet ved penisroten slik at kondomet ikke glir av. Kast kondomet i søpla, ikke i do.
 • Et kondom skal bare brukes én gang. Hvis du skal ta en runde til, bytt til nytt kondom.

Hvor sikre er kondomer?

Hvis du bruker kondom fast og på riktig måte, er du godt beskyttet mot uønsket graviditet. Av 100 par som bruker kondom gjennom et helt år, vil mellom 2 og 15 kvinner bli gravide.

Kondomer er det eneste prevensjonsmiddelet som også har god beskyttelse mot klamydia, gonore og hiv. Det beskytter også noe mot kjønnsvorter og herpes.

Selv om kondomet beskytter veldig godt mot graviditet og smitte, er det ikke 100% sikkert. Men hvis du øver på å bruke det og husker å ha det på helt fra starten av samleiet, øker sikkerheten.

Lett å få tak i

Du kan få kjøpt kondomer i matbutikker, bensinstasjoner, parfymerier, automater, apotek, spesialbutikker for sexartikler og på nett. I Norge kjøpes kondomer uten resept og uten aldersgrense, men sånn er det ikke i alle land. Så hvis du skal på ferie, kan det vært lurt å ta med kondomer!

Det finnes også mange steder hvor du kan få gratis kondomer.

Kondomer har ingen bivirkninger, men…

Hvis du er allergisk mot latex kan du få kløe, samt rød og sår hud. På apoteket kan du få tak i kondomer som er laget av uretanplast. Disse kan du bruke, selv om du er allergisk mot latex. De er tynnere og sterkere enn vanlige kondomer. Slike kondomer kan du også få på Helsestasjon for ungdom.

Hva hvis sexpartner bruker annen prevensjon?

Du bør alltid bruke kondom med en ny partner, uansett hva hen bruker av prevensjon fra før. Selv om sexpartneren din bruker hormonell eller annen prevensjon, kan du fortsatt få seksuelt overførbare infeksjoner.

Hvordan kan du være sikker på at partneren snakker sant når hen sier at hen ikke har infeksjoner? Er du villig til å ta sjansen? bestem deg for alltid å bruke kondom med en ny partner, så er du på den sikre siden.

Seksuelt overførbare infeksjoner kan også smitte ved oralsex. Det finnes oralsexkondom til det bruket. Det beskytter mot smitte i hals og penis. Det kan også bestilles på gratiskondomer.no

Slikkelapp kan benyttes som beskyttelse ved oralsex, munn mot kvinnelig kjønnsorgan. Slikkelapper kan kjøpes på nett, spesialbutikker og noen apotek.

Det er begges/alles ansvar å bruke kondom, uavhengig av om du tror du er smittet av en seksuelt overførbar infeksjon eller ikke.

Hva om kondomet sprakk eller gled av?

Nødprevensjon kan være nødvendig å ta hvis kondomet ble glemt, sprakk eller gled av. Det kan forhindre graviditet. Det er da også viktig å tenke på å teste seg for smitte av en kjønnssykdom i etterkant.

Skrevet av Redaksjonen i ung.no

Sist oppdatert: 04.10.2020

Offentlig og kvalitetssikret
Nærbilde av to hender som holder i hverandre med et kondom i midten.
LETT Å SKAFFE: Kondomer kommer i mange farger og du kan få tak i dem mange forskjellige steder. (Foto: Cottonbro/Pexels)

Fakta

 • Kondom er det eneste sikre prevensjonsmiddelet som gutter kan bruke (men ikke 100 prosent sikkert)
 • Kondom forhindrer uønsket graviditet og kjønnssykdommer som klamydia og herpes
 • Bruk kondom selv om partner bruker annen prevensjon
 • Du kan få gratis kondomer mange forskjellige steder. Du kan øve på å ta på kondom hjemme.
Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Sånn skaffer du gratis kondomer

Kondomer kommer i ulike størrelser, passform, og med og uten smak. Du kan få tilsendt kondomer gratis i posten i en konvolutt som gjør at ingen kan se hva som er inni.

Holder et kondom (colourbox.com)

Hatt ubeskyttet sex? Dette bør du vite om angrepiller og annen nødprevensjon

Nødprevensjon må tas så raskt som mulig etter samleie for å ha best mulig effekt. Det finnes tre typer nødprevensjon du kan bruke.

Tenåringsjente og gutt med innvandrerbakgrunn ser på ettertenksomt på hverandre.

Kan jeg ha en kjønnssykdom?

Har du hatt ubeskyttet sex? Klør eller svir det i underlivet? Her finner du oversikt over de ulike kjønnssykdommene (soi) som kan smitte ved sex.

Tegning av en gutt med buksene ned og en arm med varselskilt kommer opp (ung.no)
Aktuelt

Skal du fjerne hår eller ikke?

Du bestemmer selv om du vil fjerne hår på kroppen og i ansiktet eller ikke. Her får du noen tips og råd om hårfjerning.

Tegning av gutt på badet som har barbert seg på halve kroppen. Illustrasjon: ung.no

Alarmtelefonen har døgnåpen chat

Utsettes du for vold, trusler, overgrep eller omsorgssvikt? Trenger du noen å snakke med? Du kan chatte med Alarmtelefonen for barn og unge hele døgnet.

Holder mobil med Alarmtelefonen 116111 åpent (foto: ung.no)

Små og store penisplager

Svie, nupper, blemmer eller kløe? Plager med penis som ikke har vært der før? Noe er helt ufarlige og forsvinner av seg selv mens annet bør kanskje vurderes av lege.

HJELP?! Noe ukjent som skjer i underlivet? Gradvise forandringer som skjer i ungdomstiden er som oftest helt normal. Foto: Colourbox