Mange barn og ungdom bor i en familie hvor minst én person misbruker alkohol, tabletter eller andre rusmidler. Husk at det er flere steder du kan få råd og hjelp - både på telefon og over nettet.

Stine hater familiefester

Stines far drikker for mye. Det er nesten ikke til å holde ut å se andres blikk når de er i selskap. Derfor må hun alltid være der, så hun kan "redde" han.

Alle kan se at Stines far holder på å bli full. Stine holder øye med hvor mye han drikker: Akkurat nå er han på sitt tredje glass med velkomstdrink, og han går snart i gang med rødvinen.

Stine hater familieselskaper. Hun har overhodet ikke lyst til å være på denne festen. Det er mye bedre å sitte hjemme foran TV'en. På den andre siden er hun nødt til å bli med. Det er jo et familieselskap. Og kanskje klarer hun å forhindre at det blir for pinlig.

 • Hun kan sørge for å fjerne halvfylte flasker.
 • Hun kan fortelle vitser, så de andre ikke legger merke til hennes far.
 • Hun kan sende skjulte tegn til sin far om at han ikke må drikke så mye.
 • Hun kan sørge for at de forlater festen før det går helt galt.

Hun er simpelthen nødt til å være der. Men samtidig kan hun ikke holde ut tanken på at hennes far blir pinlig fordi han drikker for mye. De andre i familien gjør sjelden noe - de blir på det meste småsure.

Derfor blir hun med på festen allikevel. "Det kan jo være at han ikke drikker så mye denne gang," tenker hun. Men dessverre. Han er som han pleier, og Stine kan merke uroen som vokser inni henne. Det er som om hun går i stykker innvendig. Men hun er nødt til å beholde det kjølige overblikk. Det har skjedd mange ganger før, og hun vet at det er nødvendig å være rolig og kald for å unngå katastrofen.

 

 

Føler at man ikke strekker til

- Unge som har en mor eller far som drikker, må ta seg av masse ting hjemme, som ikke vennene deres må, sier Marianne Justesen, leder av AKT-teamet i Odense, Danmark (AKT står for Adfærd, Kontakt og Trivsel).

- De skal kanskje hente småsøsken i barnehagen, smøre matpakker, handle matvarer og så videre. Dessuten skal de kanskje passe på foreldre som drikker, så det ikke oppstår noen problemer. De kan aldri slappe av og lene seg tilbake.

- Selv om de jobber hardt, kan de lett komme til å føle at de ikke er gode nok. Kanskje har de ikke tid til å gjøre lekser, og så blir læreren sur. Det kan også være at de har få venner, fordi de ikke tør å ta med noen hjem, av frykt for at mor eller far har drukket for mye.

 

 

Snakk med en voksen om det!

- Unge som har en mor eller far som drikker, blir som regel flink til å passe på andre, og holde styr på ting. Som i Stines tilfelle lærer de å skjule den voksnes problem. Men at foreldre drikker, er ikke noe man skal gå med alene. Som ung kan man snakke med en voksen man har tillit til. Den voksen kan deretter snakke med foreldrene om at de trenger hjelp. Det kan man ikke gjøre selv, sier Marianne.

Det er ikke å sladre

- Noen føler det som om de svikter sin mor eller far hvis de snakker med noen om problemene hjemme. Men det er ikke å sladre. Det gjelder selvsagt å finne en voksen som er god til å lytte og forstå. Det kan for eksempel være en lærer eller et familiemedlem man liker godt. Det skal være en voksen som ikke vil snakke stygt om mor eller far som drikker.

- Alle foreldre elsker sine barn, og vil gjerne gjøre det så godt for dem som mulig. Noen foreldre har bare vanskelig for å være foreldre fordi de har blitt avhengig av alkohol, akkurat som andre kan være avhengige av sigaretter. Det er ikke noe de alltid selv har bestemt eller har kontroll over. Men de kan få hjelp til å komme ut av det.

Gruer du deg til høytider?

Høytider er ikke like morsomt for alle. Juleforberedelsene både på skolen i og i butikkene fungerer for mange unge som en påminnelse på det vonde som er på vei. Mange unge sliter med foreldre som drikker, og i jula drikker mange foreldre enda mer. Når jula dessuten skal være en glad og hyggelig tid - «barnas høytid» - er det ekstra vondt for de som gruer seg for fulle voksne på julekvelden. Mange barn og unge skammer seg over sin familie når foreldrene ruser seg. De føler seg annerledes, og veldig mange føler skyld.

 

  Spørsmål:

  jeg gruer meg til jula for moren og faren min drikker altfor mye mange dager og det ødelegger hele jula for meg og lillesøstra mi. hva kan vi gjøre?

  Svar fra familiepsykologen:

  Hei!

  Det er desverre mange barn som dere som gruer seg til jul på grunn av at foreldre ikke klarer å styre alkoholforbruket sitt. Er det noen du tror de vil høre på som kan fortelle den at dette er galt? Har dere prøvd å fortelle dem selv at dette vanskelig?

  Det er ganske mange steder som det er mulig å kontakte for få råd, både på telefon og over nettet. For eksempel Alarmtelefonen for barn og unge (tlf.116 111), Barn og unges kontakttelefon (tlf. 800 33 321), Rustelefonen (tlf. 08588), Wanda senteret i Bodø eller (tlf. 75 54 04 04). Dette er alle organisasjoner som er for barn som trenger hjelp og støtte med foreldre som drikker for mye.

  Hvis foreldrene deres ikke hører på dere eller andre og det skulle bli for ille så kan dere selv ta kontakt med barnevernsvakta der der bor. Dere kan bli satt rett over fra opplysningen. Håper dette kan være til nytte.

  Vennlig hilsen

  Familiepsykologen, ung.no

 

Drikker foreldrene dine for mye? Her kan du få hjelp og lese mer: