Hopp til hovedinnholdet

Drikker moren eller faren din for mye?

OPPSØK HJELP: Ingen barn eller unge skal måtte ha ansvaret for foreldre som drikker.

Engster du deg fordi moren eller faren din drikker for mye? Du er ikke alene!

Offentlig og kvalitetssikret
OPPSØK HJELP: Ingen barn eller unge skal måtte ha ansvaret for foreldre som drikker.

Mange barn og ungdom bor i en familie hvor minst én person misbruker alkohol, tabletter eller andre rusmidler. Husk at det er flere steder du kan få råd og hjelp - både på telefon og over nettet.

Stine hater familiefester

Stines far drikker for mye. Det er nesten ikke til å holde ut å se andres blikk når de er i selskap. Derfor må hun alltid være der, så hun kan "redde" han.

Alle kan se at Stines far holder på å bli full. Stine holder øye med hvor mye han drikker: Akkurat nå er han på sitt tredje glass med velkomstdrink, og han går snart i gang med rødvinen.

Stine hater familieselskaper. Hun har overhodet ikke lyst til å være på denne festen. Det er mye bedre å sitte hjemme foran TV'en. På den andre siden er hun nødt til å bli med. Det er jo et familieselskap. Og kanskje klarer hun å forhindre at det blir for pinlig.

 • Hun kan sørge for å fjerne halvfylte flasker.
 • Hun kan fortelle vitser, så de andre ikke legger merke til hennes far.
 • Hun kan sende skjulte tegn til sin far om at han ikke må drikke så mye.
 • Hun kan sørge for at de forlater festen før det går helt galt.

Hun er simpelthen nødt til å være der. Men samtidig kan hun ikke holde ut tanken på at hennes far blir pinlig fordi han drikker for mye. De andre i familien gjør sjelden noe - de blir på det meste småsure.

Derfor blir hun med på festen allikevel. "Det kan jo være at han ikke drikker så mye denne gang," tenker hun. Men dessverre. Han er som han pleier, og Stine kan merke uroen som vokser inni henne. Det er som om hun går i stykker innvendig. Men hun er nødt til å beholde det kjølige overblikk. Det har skjedd mange ganger før, og hun vet at det er nødvendig å være rolig og kald for å unngå katastrofen.

 

 

Føler at man ikke strekker til

- Unge som har en mor eller far som drikker, må ta seg av masse ting hjemme, som ikke vennene deres må, sier Marianne Justesen, leder av AKT-teamet i Odense, Danmark (AKT står for Adfærd, Kontakt og Trivsel).

- De skal kanskje hente småsøsken i barnehagen, smøre matpakker, handle matvarer og så videre. Dessuten skal de kanskje passe på foreldre som drikker, så det ikke oppstår noen problemer. De kan aldri slappe av og lene seg tilbake.

- Selv om de jobber hardt, kan de lett komme til å føle at de ikke er gode nok. Kanskje har de ikke tid til å gjøre lekser, og så blir læreren sur. Det kan også være at de har få venner, fordi de ikke tør å ta med noen hjem, av frykt for at mor eller far har drukket for mye.

Snakk med en voksen om det!

- Unge som har en mor eller far som drikker, blir som regel flink til å passe på andre, og holde styr på ting. Som i Stines tilfelle lærer de å skjule den voksnes problem. Men at foreldre drikker, er ikke noe man skal gå med alene. Som ung kan man snakke med en voksen man har tillit til. Den voksen kan deretter snakke med foreldrene om at de trenger hjelp. Det kan man ikke gjøre selv, sier Marianne.

Det er ikke å sladre

- Noen føler det som om de svikter sin mor eller far hvis de snakker med noen om problemene hjemme. Men det er ikke å sladre. Det gjelder selvsagt å finne en voksen som er god til å lytte og forstå. Det kan for eksempel være en lærer eller et familiemedlem man liker godt. Det skal være en voksen som ikke vil snakke stygt om mor eller far som drikker.

- Alle foreldre elsker sine barn, og vil gjerne gjøre det så godt for dem som mulig. Noen foreldre har bare vanskelig for å være foreldre fordi de har blitt avhengig av alkohol, akkurat som andre kan være avhengige av sigaretter. Det er ikke noe de alltid selv har bestemt eller har kontroll over. Men de kan få hjelp til å komme ut av det.

ung.no

Gruer du deg til høytider?

Høytider er ikke like morsomt for alle. Juleforberedelsene både på skolen i og i butikkene fungerer for mange unge som en påminnelse på det vonde som er på vei. Mange unge sliter med foreldre som drikker, og i jula drikker mange foreldre enda mer. Når jula dessuten skal være en glad og hyggelig tid - «barnas høytid» - er det ekstra vondt for de som gruer seg for fulle voksne på julekvelden. Mange barn og unge skammer seg over sin familie når foreldrene ruser seg. De føler seg annerledes, og veldig mange føler skyld.

  Spørsmål:

  jeg gruer meg til jula for moren og faren min drikker altfor mye mange dager og det ødelegger hele jula for meg og lillesøstra mi. hva kan vi gjøre?

  Svar fra familiepsykologen:

  Hei!

  Det er desverre mange barn som dere som gruer seg til jul på grunn av at foreldre ikke klarer å styre alkoholforbruket sitt. Er det noen du tror de vil høre på som kan fortelle den at dette er galt? Har dere prøvd å fortelle dem selv at dette vanskelig?

  Det er ganske mange steder som det er mulig å kontakte for få råd, både på telefon og over nettet. For eksempel Alarmtelefonen for barn og unge (tlf.116 111), Barn og unges kontakttelefon (tlf. 800 33 321), Rustelefonen (tlf. 08588), Wanda senteret i Bodø eller (tlf. 75 54 04 04). Dette er alle organisasjoner som er for barn som trenger hjelp og støtte med foreldre som drikker for mye.

  Hvis foreldrene deres ikke hører på dere eller andre og det skulle bli for ille så kan dere selv ta kontakt med barnevernsvakta der der bor. Dere kan bli satt rett over fra opplysningen. Håper dette kan være til nytte.

  Vennlig hilsen

  Familiepsykologen, ung.no

ung.no

Drikker foreldrene dine for mye? Her kan du få hjelp og lese mer:

Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)
Anonym
0
01.07.2018 00:08:58
Jeg hadde en stefar som var alkoholiker å vi bodde hoss han i et halvt år får han døde å han drakk seg full hver dag eller lettere sagt han var full helle tiden å da gikk jeg aldri på skolen fordi jeg ikke turte å være hjemme om natta så jeg å søstra mi som er 18 år dro ut om natten å etter hvert så døde han fordi han drakk får mye. Hilsen en gutt 12 år
Lina000;)
1
26.12.2017 22:43:02
Noen ganger står pappaen min opp i helgene klokka syv og tror det er jobb. Men jeg bor ikke med han lengere fordi foreldrene mine er skilt , mamma klarte ikke bo med han så jeg bor mest med mamma og en lille bror og to hunder
Lina000;)
1
26.12.2017 22:34:17
Pappaen min er bi polar og drikker noen ganger. Men da blir han veldig slapp og utrivelig og være med
Anonym jente
0
22.05.2015 20:47:20
Hei, nesten hver helg opplever jeg at mamma og kjæresten hennes drikker seg fulle. Sånn har det vært helt siden de ble sammen. Mamma har vært en helt annen person siden da. Jeg sammen med mine søsken har flere ganger prøvd å si at vi ikke syntes det er greit, men det ser ikke ut som om vi når gjennom. I ukedagene et alt greit, men straks det blir helg drar de ut på byen å drikker og kommer hjem fulle. Dagen etter ligget de stort sett i sengen å er bakfylla. Vi var nærme hverandre før, men nå sklir vi bare mer og mer fra hverandre. Hva kan jeg si for å få henne til å forstå og endre seg? (Red: du kan skrive inn til oss på ung.no/oss og få svar)
Din hjelp
1
16.07.2015 18:59:10
det du må gjøre er kanskje å ringe til alarm telefonen for barn og unge: (116 111) det er helt gratis å du kan velge om du vil være anonym eller ikke, så kan du be dem kontakte foreksempel barnevernet å be de komme til deg å hjelpe deg. Du kan også prate med helsesøsteren på skolen eller læreren å be de om å kontakte barnevernet. Det viktigste er at du prater med noen om det så de kan hjelpe deg. Sånn var det med meg før men nå har det blitt bra fordi jeg begynte å prate med noen som da hjalp meg.
Anonym jente
2
22.12.2014 17:55:00
Jeg har veldig mye drikking i min familie. Liksom, det er sånn at de synes det er rart om noen her ikke drikker. Det er spesielt faren min som drikker. I det siste så har han drukket ganske mye. Dagen før han skal på jobb, merker jeg om han skal på jobb eller ikke. For han drikker spesielt, også dagen etter sier han at han er syk. Han lyver isteden for å si at han har drukket og ikke kan gå på jobb. Og han har droppet jobben flere ganger. Man merker veldig fort om han har drukket eller ikke. Av og til så går han på vaskerommet og drikker sånn at vi ikke skal se at han drikker så mye. Han gjemmer det.
Jeg er sykt lei over at han drikker så mye. Jeg har sagt det til han, men så sa han det var fordi moren min (foreldrene mine er skilt). Faren min er fortsatt ikke over moren min. Mens moren min er sammen med en annen. Foreldrene mine har vært skilt i ca 2 eller 3 år nå. Men om drikkingen... jeg er sykt lei over at det stinker alkohol og sånn hjemme hos meg. It sucks...(red: har du snakket med noen om dette? Du kan ringe alarmtelefonen på 116111 eller rustelefonen, 08588og bare snakke.)
Anonym gutt
0
07.02.2015 11:46:44
Jeg har også det problemet. Jeg har snakket med hele slekten (nesten) min om det. Jeg hater spesielt lukten av røyk.
Jente 14
3
02.11.2014 21:06:55
Heldigvis har alkohol aldri vært et problem i våres familie. Siden morfaren min var alkoholiker, er mamma livredd for å bli full, siden hun visste hvor forferdelig det var å vokse opp med en far som var full hele tiden. Og pappa er veldig religiøs, så han drikker ikke alkohol i det hele tatt. (Ikke hvis det er i en kake eller en sjokolade engang). Men jeg synes skikkelig synd på alle som sliter med foreldre som drikker.
Jente 16
2
27.10.2014 22:39:46
Alkohol har lenge vært et problem i familien. Jeg har en mamma som er alkoholiker, og dette har pågått i 6 år nå. Hun har vært på avvisning for andre gang nå, og jeg var så glad da hun kom hjem i dag. Jeg var så spent på at jeg aldri skulle måtte se den andre "ikke henne" siden av henne lenger. Men jeg tok feil. Jeg skulle se i på vesken hun hadde kjøpt seg da hun lå og sov, for jeg synes at den var så fin, og der låd det..... En vodka flaske. Jeg sitter her nå og er så utrolig sint og skuffet, selv om jeg vet at det er vanskelig for mamma. Er det ingenting som hjelper!!!!??? (red: Du kan skrive inn til oss på ung.no/oss og få svar)
Din hjelp
0
16.07.2015 19:04:37
hvis ikke moren din har vert på kildevangen anbefaler jeg det, der har faren min vert du kan ringe til dem ved dette telefon nummeret : 61162800.
Engel
1
09.06.2014 23:19:03
Mamma drikker et par glass hver kveld fordi hun sier det beroliger henne. Hun hadde en far som var alkoholiker, derfor sier hun at hvis vi synes hun drikker for mye, må vi si det. Hun blir aldri full, men etter et par glass oppfører hun seg litt teit. Men da reagerer jeg med å bli ganske sint, og avvisende, og jeg tror hun har skjønt det nå. Uansett, er dette vanlig? Pappa drikker ikke i det hele tatt.
Meg
0
16.07.2015 19:09:59
det er helt vanlig å bli sint å avvisende, når moren di begynner å oppføre seg teit er det fordi hun er full, men sier at hun ikke er det. Det er viktig at du sier i fra når hun. Ikke har drukket noe alkohol. Hvis ikle kan det gå inn det ene øret og gå ut av det andre øret. Hvis hun er full er det normalt at henne ikke husker det hvis du har fortalt det til henne.
Christer
5
28.09.2013 11:29:12
Mamma og pappa drikker helst når det er helg. Men nå drikker de ikke sånn helt jævels mye. De tar bare en flaske eller en boks.
kalle
3
06.07.2012 15:34:52
moren min havnet på sannerud i dag
lol..
3
19.01.2012 15:39:01
fora og faren dåkkers må no få lov å drekk litt... går ann å drekk uten å bli full sjø.. ;)
Lina000;)
0
26.12.2017 22:47:28
Ja men her sier de jo at de blir sinte fordi de drikker seg fulle
ip
0
05.11.2016 23:27:55
Selv har jeg foreldre som drikker hver kveld. Synes dette er litt mere enn "litt". Synes ikke du skal kommentere at foreldre bør få drikke litt, man reagerer ulikt på dette. Det går an å drikke uten å bli full, men hva med de som faktisk blir fulle? Opplever faren min full et par ganger i uka, skal jeg la han få lov til det hvis det plager meg? Synes ikke du skal kommentere hvis du ikke kan vise medfølelse eller empati overfor oss som har foreldre som drikker mer enn "litt". (Red. Husk at du kan stille spørsmål på ung.no/oss)
qk
0
19.01.2012 15:37:06
morsaan og farsaan e sykt chill
:-D
11
18.01.2012 20:35:49
IKKE la det gå forlangt. Mine foreldre drakk mye i flere år...spesielt mor. Selv jobbet jeg hardt for å skjule hvor mye de drakk. Tilslutt var det samtale med lærer som førte det videre til andre som varslet barnevernet. Jeg er nå i fosterhjem og hadde den BESTE JULEN på lenge. Uten frykt for fulle foreldre. Skalv før når vi snakket om alkohol og frøs når det ble snakket om jul osv. Men nå bryr jeg meg nesten ikke. Takket være at jeg føler meg trygg. IKKE la det gå forlangt. BE OM HJELP! DET ER IKKE FARLIG. DET ER DITT LIV DET HANLER OM! IKKE la noen andre ØDELEGGE DET!
jens
2
15.12.2010 11:14:25
Moren min er alkis og pappa slår meg (Red. Du kan stille spørsmål på ung.no/oss, så kan vi gi deg råd og hjelp).
gutt 13
2
11.12.2010 16:53:17
fattern drikker kansje litt mye men jeg har bare sett han full en gang dreít hyggelig fyr
Ukjent
3
09.12.2010 16:16:06
Min mor har et problem, men tørr ikke å innse det. Hun drikker hverdag, bryr seg ikke om hun har to unger hjemme. Enten ligger hun dødrukke i sofaen, og jeg og min bror tørr ikke å ta med noen venner hjem. Det stinker over alt av drikke. Det er vi som må passe på ho, ho har prøvd å bytte oss imot en flaske rødvin. Det er ikke sånn mødre skal være. Hun bruker opp de pengene vi få fra faren vårres på drikke. Det er vi som må bruke pengene for å betale maten og klærene, det er ikke sånn en mor skal være. Hun har kommet full på jobb, full på skole møter og forestillinger osv. Vi kan ikke noe annet enn å skjemmes. Og nå er vi kontaktet av barnehjemmet men vil ikke dra fra venner men dette blir vell litt slemt å skriv men vi vil heller de skal ta henne. Vi gruer oss skikkelig til jul, hun ligger full på sofaen hele tiden. Det er sjeldent hun lager mat. Og hun gir ikke oss noe, det er vi som må betale for julegavene våres. Hun låner og låner penger av oss å sier vi skal få det tilbake men vi får ikke noe enn å se henne full på sofaen. Hva skal vi gjøre ? (red: Du kan skrive inn til oss på ung.no/oss og få hjelp og råd!)
Hjelp
0
16.07.2015 19:19:41
Du må bare kontakte barne vernet ellers så fortsetter det sånn som dette, da er det bedre at du flytter fra venner enn å ha det sånn. Det er rett og slett farlig for der selv om hun ikke gjør dere noe. Dette påvirker live deres, dere er bar nødt til å kontakte dem. Jeg blir nesten redd av å høre dette det er veldig viktig atferd gjør noe med det!
Lina000;)
0
26.12.2017 22:48:15
Kontakt barne vernet. Det er min mening
Uffda...
2
02.11.2014 21:11:36
Får vondt av å lese alle disse historiene om unger som sliter med fulle foreldre. Det er ikke rettferdig!
jente18
1
07.12.2010 18:53:31
Hei! Jeg vokste opp med foreldre som drakk og var lite hjemme. Jeg stemmer for en hvit jul!! Bor ikke hjemme lenger, er forsørget av barnevernet. Og foreldrene mine drikker fortsatt mye
nfdsgdfnbgsbghdfbgier
3
28.09.2010 21:45:51
Mine foreldre drikker, ikke mye. Mamma liker å ta seg et glass vin til maten i helga og pappa en øl når han kommer hjem fra jobb. Detter er noe som jeg synes er helt greit egentlig. Skjønner ikke hvorfor folk sier at alkohol er farlig og at du burde ikke drikke med barn. seff, man skal ikke være drita hver dag og kjefte på ungene dine, men synes at det er helt greit om noen koser seg med en øl eller to.
Katarina, 13
1
28.09.2010 20:20:02
De e greit nokk om dei drikk LITT ein gong i blant. Mine foreldre drikke kansje ei alkoholfri te middag, og blei ikkje fulle når dei e hjemma. Men så klart, e dei på fest så e dei ikkje heilt edru når dei komme heim.
anonym
1
27.09.2010 16:22:52
Nei de drikker ikke mye.
caroline
1
21.08.2010 19:28:35
hei jeg er en jente på 18 år som har problemer med faren min, han er alkeholiker å kan av å til miste kontrollen både for vi som er rundt han eller om seg selv, jeg har levd med en far som har vært alkeholiker siden jeg var liten , å jeg får mer angst å depresjon, jeg vet ikke hva jeg skal gjøre? (red: Du kan stille spørsmål og få svar på ung.no/oss)
kristin
6
25.12.2009 01:02:00
jeg har ikke slike foreldre, og føler meg utrolig heldig.... jeg syntes SÅ synd på de som har slike foreldre.. de burde skamme seg :( du skal ikke drikke deg full forran unge!!! jeg drikker ikke på julaften, julaften er tid for kos og glede... ikke fulle folk og bråk :( føler med alle dere som har det slik...det er fælt :(
Lina000;)
0
26.12.2017 22:50:57
TAKK!!!:) veldig hygerlikt av deg å si;) min pappa drikker litt:(
Feil
0
16.07.2015 19:22:47
det er faktisk ikke foreldrene sin sjuk heller jeg har en far som gjør dette og jeg har pratet med psykolog om dette han har forklart meg masse ting.
jkh
0
24.12.2009 23:58:27
herregud,det er greit at voksne drikker litt i jula men hvis de blir skikkelig drita så er ikke det noe gøy...
herregud
0
24.12.2009 03:33:00
Det er greit at man ikke skal drikke hver dag, men å nekte foreldrene sine å nyte alkohol i jula er litt drøyt..
Lina000;)
0
26.12.2017 22:52:00
Ja men de drikker seg jo fulle
kk
1
24.12.2009 03:28:00
Nå vet jeg ikke hvor gamle dere er, men når dere vet hva som er årsaken til at deres foreldre oppfører seg som de gjør forstår jeg ikke hvorfor dere føler frykt ovenfor dem.. At godt voksne folk ikke skal få nyte alkohol i juletider er da helt imot alle tradisjoner. Hvis de blir voldelige eller direkte ugyggelige forstår jeg problemet, men det virker ikke som det er det som er problemet her. Det virker som dere blir redde fordi de bare oppfører seg anderledes. Ikke bli redde, gutter og jenter! De voksne bare koser seg:)
Omg
0
16.07.2015 19:24:39
Det er faktisk ikke sånn. Her Gud du er jevla dum.
Lina000;)
0
26.12.2017 22:52:44
Ikkke si sånt!!!!!
LCD
7
28.09.2010 09:32:38
Det sa min mor også.. Hvem er det som den dag i dag fortsatt drikker seg dritings og terroriserer sine nærmeste, og hvem er det som er voksen og må gå i terapi for traumer..? Skjerp deg. Voksne, ansvarlige mennesker drikker med måte rundt sine barn, de ønsker ikke å skremme dem. Barn og unge BLIR redde når mamma og pappa oppfører seg rart. Respekter det om du er en god voksen og forelder!
Sondre
4
21.12.2009 22:27:00
Oppfordrer ALLE til å skrive under Hvit Jul-kontrakten, i kampen mot alkoholmisbruk i jula. Skriv selv, og få foreldrene til å skrive under, ved å ikke drikke alkohol mellom 24/12-26/12 med tanke på barna! www.hvitjul.no !!
Marie
1
25.07.2009 13:13:48
www.mariehelgerud.blogg.no - Datter av alkoholiker og kreftsyk mor.
gutt 12 år
1
20.04.2009 17:03:19
faren min drikker hvertfall 3-5 ganger i uka... ofte rundt 12.00 til 15.00... så kanke akkuratt ta med venner hjem. faren min har kontor i huset, og det har han masse ølflasker og tomme vinflasker. han drikker pågrunna han taper i askjer.. noen ganger får jeg bare lyst til å øddelegge pc'en hans. faren min drikker på bursdagen min, jula, ferien og altmulig. jeg skulker mye skolen pågrunna pappa... (red. Du kan stille spørsmål og få hjelp på ung.no/oss)
jente 15 år
2
15.04.2009 19:49:45
Hvordan kan jeg hjelpe veninnen min som har en far som er alkoholiker? Føler at alt jeg sier bare blir tomme ord. Hun har masse vonde opplevelser fra hun var yngre, men vet ikke helt om jeg skal snakke med henne om det ? (red. Du kan stille spørsmål på ung.no/oss)
jente16Stavanger
1
14.12.2008 23:55:00
Heeij teksten min bare forsviner. Jeg har ein mor som drikke.Hun blit veldig kul på en måte hun lar meg jøre alt nesten, men jeg er lei av og sitte med skuldfølelse for hun skylder alt på meg.Vi havner veldig ofte i slosskapm, hun kaller meg stygge ting og da får jeg dårlig seltilit,hun sier at jeg var en feil og fortjenr ikke leve at jeg bare skal gå og dø.Hun påstår alt som er vondt i live er min feil.Dette har vart siden jeg va liten og nå har jeg begynt og drikkr selv. (red: du kan stille spørsmål og få råd og hjelp på ung.no/oss)
G, igjen.
4
06.12.2008 20:12:51
Ja, nå er pappa full igjen! Fikk lyst til å slå pc'n min hardt i hodet hans. Dette komemr jeg til å fortelle helsesøteren på skolen, for dette gider ejg rett og slett ikke lenger!!! (red: du kan få råd og hjelp på ung.no/oss)
Sverre du er slem!!
3
26.11.2008 13:53:48
Alle som har foreldre som mishandler barna sine, slår og gjør andre ting med dem, er slemme. Selv om barna som har slike foreldre, blir mye sterkere psykisk! Og jeg må si at mamma og pappa drikker så mye at jeg må pleie de hver dag!!!!! men jeg sliter ikke sosialt da!;) jeg har kjereste og lever livet..... dama er veldig HOT!!!
G
2
25.11.2008 22:20:16
Pappa drikker ofte, det er helt jævlig fordi han blir så forbanna dum i hodet. Får nesten lyst til å sla han hardt i hodet med en planke, og jeg har lovet meg selv at det skal jeg gjøre en dag! (red. Du kan få svar fra fagpersoner på ting du lurer på hvis du sender inn spørsmål til ung.no/oss)
motharfuckar
1
01.10.2008 00:37:58
Min mor kom hem fra fest hin dagen , heeelt dritings du så hun hadde spydd på skona sine og , hun klarte så vidt og gå :S , det var litt ekkelt synest jeg men , det viser jo bare at siden hun skuffer meg på den måten kan jeg ta tilbake :D (red: skriv inn til oss og få tips og råd www.ung.no/oss)
Lina000;)
0
26.12.2017 22:58:08
Ja det stemmer jo;)
nckdlw
4
17.03.2008 19:54:42
Synes virkelig synd på dere som har foreldre som ofte drikker seg drita. uannsett om det er høytid eller ellers i året. greit nok at folk tar seg en fest en gang i blandt, men foreldre burde ha nok vett i huet til å forstå at barn synes det er ekkelt og skummelt når foreldrene forandrer personlighet og oppførsel som følge av alkohol. TA HENSYN TIL BARNA!
g15
1
12.02.2008 19:55:42
Mine venner kan synes at foreldrene mine er "kule" men de er ikke hos meg hele tia, man blir så forbanna irritert når de drikker hele ti'a...De er så dumme i fylla, krangler osv.. og kjefter på meg.. noen ganger erre bare bedre å drekke seg full me dem...-.- (red: du kan skrive inn til oss og få svar via ung.no/oss)
19år
0
04.02.2008 13:05:54
hm. syns d e helt greit at foreldre drikk og om dæm bli full og så e itj d så farli bare dæm klare å hold d t helg å ferier å sånn.har æ da sjøl gjort å sia æ va 14, synes ikke d e galt. e snart søstra sin tur no:) ingen av oss som har tatt skade av at man tar sæ en dram eller to i helgen. men synes d e galt om foreldre blir voldelig etc eller gjør det så mye at de blir alkoholikere. fleste æ kjenne har d sånn å ingen som synes d e galt. flire bare av d. må ha litt humor i livet!:) foreldran mine e et helvete når dæm ikke drikk dæm. så æ foretrekke egentli at dæm drikk for da bli dæm så triveli:)
meg
0
02.02.2008 22:29:57
Mammaen min er alkoholiker :(
Anonym
2
01.02.2008 16:37:03
Min far drikker for mye,nesten hele tiden. Barndommen min va ikke en "fin barndom". Pappa bor ikke hjemme lenger,og derfor begymrer jeg meg mer for ham. Jeg tenker på ham hele tiden,jeg er jo glad i han! Jeg vil ikke at noe skal skje han. Men det har det jo allerede gjort,han har jo drukket opp livet sitt. Så bortkastet. Jeg er redd for å leve jeg!
Lina000;)
0
27.12.2017 11:31:23
Helt enig med deg;)
...
2
30.01.2008 21:56:26
pappa drikker.å æ æ ik enig i at d æ heilt greit at de drikker om ik ungene ser d. jeg skammer mæ over pappaen min. æ har sjøl en enorm skyldfølelse, og et stort ansvar hjemme,og det har jeg hatt siden jeg var 5. å æ mener selv at jeg ikke fortjener en slik barndom.(red: Du kan kontakte oss og få råd på ung.no/oss)
K-girl
3
30.01.2008 19:26:23
Voksne burde veta at da faktisk e farli å drikka seg full for åfte!! Viss di appsolutt ska drikka so trenge dei ikkje å drikka når ongane e der!! Da e skammelig, rett og slett..! ;(
Lina000;)
0
27.12.2017 11:32:38
Ja det er dårlig gjort;(
ida
2
30.01.2008 12:44:31
"D e skammelig at foreldrene drikker seg dritings på julaften. Slike foreldre burde isje være foreldre" Du burde tenke deg litt om før du skriver noe som det, alle foreldere bør være foreldre.. Alle har problemer, er det ikke bedre at man drikker og er "glad" enn at man har en mor eller far som er depprimert? min far drikker og ruser seg, det må jo være hans sitt valg.. har klarer og ta sine egen avgjørlelser... det er ikke noe jeg kan legge meg opp i! ja vell, stakkars barna som må se på at faren eller moren drikker seg full på høytider! men hva med foredlrene selv, det er de som har et problem ikke barna!
Lina000;)
0
27.12.2017 11:36:30
Jeg er ikke enig med deg :( min pappa havner på sykehuset når han drikker :(
LCD
4
28.09.2010 18:35:14
Er dette dine meninger, eller dine foreldres/din fars meninger? De høres innøvde ut, ingen barn føler det slik inderst inne, og det er erketypiske unnskyldninger man får fra rusmisbrukende foreldre.
Sondre
1
25.12.2007 02:20:52
Tragisk :( Rett og slett, tragisk.
ei ikke liker jula
0
24.12.2007 23:51:17
jula æ grei den egentli. jeg er kristen. og det at jesus ble født og alt som bibelen sier tror jeg på. men jeg har en familie som ikke tror. og en pappa som drikker seg dritings i jula. og ellers også i året. men jula æ barnas dag. en dag hvor vi skal kose oss og være samla som familie. ha det hyggelig. uten at alkoholen skal ødelegge. i dag æ han også heilt på trynet. har drukket seg sørpe full, og har skjelt mæ ut. det er ikke en koselig julefeiring. skammer mæ over familien. skammer mæ over oppførselen t pappaen min. skjønner ikke at han kan gjøre no slikt mot oss
Strangegirl
1
24.12.2007 23:34:05
Man kan ha foreldre som drikker og de som ikke drikker. Men vis de drikker på julaften gjør ikke noe. Bare at de må gjøre det med oppsikt at det skal være en gledes kveld uten å tenke på at foreldrene skalforelder skal drikke seg full å gjøre noe helt uventet som kan bli konsekvenser.
godii
0
23.12.2007 21:22:08
kem sa pizza?
srry
0
23.12.2007 03:32:14
eg beklager virkelig assa men eg kan ikke gjøre så mye...
gutt 11 år
0
23.12.2007 03:28:37
hei...eg har sett pappa drikke men ikke mamma men ser eg mama drikke kliker det fulstendigoppi hovet på meg...det lover eg deg...
Else
0
23.12.2007 00:36:57
Oj stakkar:( Ja, det e utrolig dumt at folk grue seg te jul, for det e egenlig ein veldig kjekk dag! Den dagen ska bare vør kos:).
Jentaa..
1
22.12.2007 22:32:39
Eg er heldigvis glad for at eg aldrig har sett foreldrene mine fulle... Synes sinsykt synd på alle dokk som har foreldre som drikker...:( Må vere dumt og grue seg til Jul Fordi at foreldrene drikkker seg dritings,,

Spørsmål og svar

Hvordan si fra at jeg vil dø?
Hei Hei! , og takk for at du deler dine tanker når du har det vanskelig! Jeg hører i det du skriver at du opplever å være i en fortvilet situasjo...
Problemer hjemme. Broren min sender nakenbilder av seg selv, og mor drikker. 
Hei Det er leit å høre hvordan du har det, og jeg syns det er veldig bra at du kontakter oss om det du opplever.  Først, når det gjelder de bil...
Far drikker og er voldelig, jeg er 18, men flytter jeg, hva skjer med mor?
Hei Jeg blir veldig trist av å høre at du har et hjem som ikke er trygt for deg eller din mor. Og jeg skjønner godt at du er bekymret for din mor,...
Sliter med selvbilde,sosial angst,selvskading og anorexia, bor jeg ilamme moren min, som har drikkeproblemer
Hei Så fint du tar kontakt med Ung.no. Du beskriver at du føler du ikke mestrer noe og du sliter med angst, selvskading og anorexia. Du har også...
Jeg er uten inntekt og har mye gjeld. Kan NAV hjelpe meg?
Hei, og takk for ditt spørsmål.   Det er leit for oss og lese at du har det vanskelig hjemme. Det er desverre mange barn og unge som vokser opp m...
Pappa drikker og jeg er redd og bekymret. Hva kan jeg gjøre?
Hei Du forteller at du har en pappa som drikker og at det er vanskelig for deg. Du skriver at du har en mor som du er bekymret for og at det er mye k...
Det er kjempe-ekkelt når mamma drikker
Hei Så leit at moren din ikke klarer å holde seg unna alkohol, når hun reagerer mye på litt alkohol. Det er helseskadelig å drikke når man reag...
Har skilte foreldre, jeg vet ikke hvor jeg skal gjøre av meg noen ganger..
Hei Du skriver i mailen din at foreldrene dine er skilt, og at du bor mest hos faren din, der du også skriver at du trives best fordi du og din mor ...
Mor og far drikker og sloss, og er sinte fordi jeg sa det til barnevernet
Hei Takk for at du skriver til oss! Det er ikke rart at du er utslitt, for det å ha det slik som du har det hjemme er faktisk uutholdelig. Ut fra d...
I de siste årene har jeg både opplevd å bli forlatt av min egen mor
Hei Du skriver at du bor hos besteforeldrene dine fordi din far er død og din mor har forlatt deg, og at  din mor sliter med alkoholproblemer. Du ...
Sliter med ensomhet og spiseforstyrrelse
Hei Takk for spørsmålene dine. Det du skriver om virker ikke så lett for deg. Det å slite med spiseforstyrrelse er tungt, og det blir nok enda ve...
Jeg liker ikke pappa.
Hei Takk for at du skriver til ung.no om hvordan du har det. Det er veldig viktig at du pater med noen andre voksne om hvordan du opplever det når d...
Faren min drikker ofte i helgene (gjerne fredag og lørdag hver helg). Han blir veldig sint og kjefter mye og er truende og skremmer både meg og moren min
Hei Takk for din henvendelse.  Du forteller at din far ofte drikker i helgene. Han blir sint og kjefter. Dette oppleves som truende både for deg og...
Jeg vil flytte til faren min fordi jeg blir mobbet på skolen.
Hei Du forteller at du har lyst til å flytte til din far fordi du blir mobbet på skolen der du går nå når du bor hos din mor. Faren din har hatt...
Bor 3 timer unna byen og foreldrene mine er alkoholiser eller på turnus på jobb
Hei Så fint du tar kontakt med Ung.no! Du skriver at du føler deg som et null og at du må klare deg  mye selv. Jeg forstår godt at du har det ...
Faren min drikker seg full, kjefter, skriker og slår rundt seg. Hva skal jeg gjøre?
Hei Takk til deg som skriver til oss i ung.no.  Jeg forstår godt at du blir fortvilet og du er nok helt sikker også veldig engstelig. Det er alvo...
Dagen før vi skulle dra var vi redde. Redde pga. alkohol.
Hei   Fint du tar kontakt med Ung.no. Ut fra det du skriver kan jeg forstå at du opplever livet ditt vanskeligere og vanskeligere. Du beskriver d...
Når pappa drikker
Hei jente 13 år Når jeg leser det du har skrevet tenker jeg at du har vært gjennom mange ting og at du både er bekymret for faren din, som drikke...
Mamma drikker alt frå mye vin hver dag
Hei Takk for at du skriver til ung.no !   Jeg  kan godt forstå at du er bekymret for at din mor drikker alt for mye vin.  Slik du beskriver din ...
Se alle