Hopp til hovedinnholdet

Søskenkrangel

Krangler (colourbox.com)
KRANGEL: Krangler du stadig med broren eller søsteren din? Her får du noen gode tips som kan være verd å tenke over før du starter krangelen.

Har du opplevd å krangle med søster eller bror? Får du kjeft fordi du "alltid" starter en krangel med søsken? Eller er det kanskje du som er den irriterende lillesøsteren eller lillebroren? Kanskje har du vært direkte redd for en søster eller bror?

Offentlig og kvalitetssikret
Krangler (colourbox.com)
KRANGEL: Krangler du stadig med broren eller søsteren din? Her får du noen gode tips som kan være verd å tenke over før du starter krangelen.

De fleste gjør det, men er det bare greit?

De fleste søsken krangler. Noen krangler og irriterer hverandre nesten hver gang de er sammen, mens noen krangler en gang imellom. Noen kan være verdens beste venner det ene øyeblikket, og irritere hverandre og krangle i det neste. Noen søsken slår hverandre, sloss og gjør ting de kanskje aldri ville gjort mot andre, verken venner eller uvenner. Fordi søsken alltid må forholde seg til hverandre i større eller mindre grad, er det sjelden at søsken blir så sinte på hverandre at de ikke blir venner igjen, og de kan tåle en del av hverandre. Det å krangle med søsken kan være en måte å øve seg litt på konflikter og konfliktløsning, men det kan også være både vondt og uønsket.

 

Hvorfor krangler søsken

Det finnes mange forklaringer på hvorfor søsken krangler. Mange søsken kjenner hverandre så godt at de vet hva som irriterer og sårer mest. Noen søsken krangler av og til fordi de kjeder seg. Det er også noen som synes det er gøy å krangle med søsknene sine. Dessuten er det lettere å havne i en krangel med den som er mye i nærheten og er omtrent like gammel som en selv. Mange nære venner kommer jo også opp i krangler noen ganger. Og så er det jo sånn at hvis du krangler med en søster eller bror, så er de jo der for det etterpå, mens en venn jo kan bli borte.

 

 

Sjalusi

I mange familier oppstår det sjalusi mellom søsken. Årsakene kan være at søsken konkurrerer om oppmerksomhet og kjærlighet fra foreldrene. Opplevelsen av forskjellsbehandling og/eller misunnelse kan også føre til krangling. Det kan også være slik i familier, at man får ulike roller. Det kan være hyggelig og fint, men det kan også være veldig irriterende. Noen kan kanskje få rollen som den lille dumme som ikke har noe å si, andre som den sinte hissigproppen eller som sjefen eller den som alltid skal ha rett, eller den sipper for alt. Å bli tildelt slike roller, kan være veldig irriterende, men også litt vanskelig å komme ut av, for det ligger forventninger til hvordan man skal reagere som en "programvare" i familien, og man har lett for å nettopp reagere som forventet. I familier kan det også være de samme temaene som kommer opp gang på gang og som trigger irritasjon og krangel. Det kan være såre tema som går på kritikk av personlige egenskaper, og er det noe som provoserer, så er det jo nettopp kritikk av hvordan man er.

 

Oftere krangler hvis alt ikke er så bra

Hvis det er noe som ikke er så bra i familien eller noen i familien som er syke eller ikke har det så bra, kan tålmodigheten bli mindre hos alle, og da er det lettere at en krangel starter. Det er jo også sånn at man ofte tar seg sammen når man er borte, men ikke orker det hele tiden, og da blir det hjemme man tar det ut, og lettere blir irratabel og sint. Den som starter en krangel, er jo gjerne den som ikke har det så bra selv av en eller annen grunn. Og man har kanskje tålmodighet med venner som ikke har det så bra, men ikke med søsken.

 

Ulike personligheter

Mennesker er jo veldig ulike. Noen er mer kranglete enn andre, mens andre hater konflikt og gjør alt for at det ikke skal bli krangel. Noen tåler også en del krangel og uenighet, mens andre tar seg veldig nær av det og blir triste eller enerigløse av det.

 

 

Familie er som et kollektiv

En god regel er at alle skal få si sin mening og bli hørt og respekter, og at det må gjelde alle i familien. Man må også lære seg å ha litt rom for ulikheter og for andres behov i en familie. En familie er jo som et kollektiv man bare har fått tildelt, og da er også regler en forutsetning for at det skal gå bra. Alle må strekke seg litt for å få det til, og respektere hverandre.

 

Vold er IKKE greit uansett!

Det er ikke OK å ha dårligere grenser overfor søsken enn for andre. Det er ikke lov å slå, trakassere, plage eller mobbe søsken. Søsken skal behandle hverandre med respekt akkurat som man skal gjøre med andre. Mange søsken har funnet seg i mye plaging fra andre søsken. Man kan tåle en krangel eller bråk med en bror eller søster, men man skal ikke tåle mer fra søsken enn fra andre. Det er viktig å si ifra hvis man ikke har det bra i familien på den ene eller andre måten.

 

Hvem kan jeg få hjelp av

Det er mulig å få hjelp til å løse opp i vanskelige ting hjemme, også søskenkrangler. Prat med foreldre og prat med hverandre og lag regler og avtaler for hvordan dere skal ha det sammen. Hvis det allikevel fortsetter å være vanskelig, er det mulig å få hjelp av andre. Det går an å ta kontakt med et familievernkontor, med helsesykepleier på skolen eller på Helsestasjon for ungdom, eller med barnevernet. Er du utsatt for vold fra søsken, eller er redd for det, kan du ta kontakt med Alarmtelefonen 116 111.

Skrevet av:
Helsesøster, ung.no
Sist oppdatert:
06.07.2018
Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)
Lilja
1
30.07.2018 11:22:02
Jeg er storesøster til to stykker. Jeg kan innformere deg om at det ikke alltid er lett å være den eldste heller. Vi må hjelpe til i huset mer enn de yngste, og det forventes ikke at vi skal klage (så mye hvertfall.) jeg synes av og til at den yngste søsteren min er utrolig irriterende. Hun er seks år yngre enn meg. Hun sladrer veldig mye og gråter for alt mulig . Snakk med hun ordentlig, og hun må ikke føle seg presset til det, er mitt tips
Sofie J
1
07.07.2018 09:08:44
Hei!Faren min lager så mange lyder og moren min og bestemoren min og lillebroren min.Og jeg tåler nesten ingen lyder som pusting lyder som gjentas og og særlig plystringa til far!Noen sier de tror jeg har en sykdom som gjør at jeg nesten ikke tåler NOEN lyder
Hest er best
1
07.07.2018 01:33:11
Jeg er veldig glad i søsknene mine!
Anonym jente 13 år
1
08.05.2018 22:42:23
!!!!!!!HJELP!!!!!!!!
Jeg har en storesøster, som er ett år eldre enn meg. Hun var ikke sånn før, men nå er hun voldelig. En gang så kvelte hun meg så jeg ikke fikk puste. Hun kaller meg for hore, fitte, bitch og mange andre ting. Hun er sykt barnslig også, vanskelig å forklare.. og så tror hun at hun har førsteretten til ALT, absolutt alt. Jeg hater søsteren min. Hater hun. Før hun skulle begynne på ungdomsskolen, så mobbet hun meg på skolen. Hun kunne lugge, holde meg fast, spenne bein, og manipulere meg. En gang så stengte jeg meg inne på do hele dagen fordi jeg orket ikke henne. Også skal hun alltid blande seg opp i ting, og skylde på meg. Har sagt det til vennene mine, læreren min, og foreldrene mine. De sa ifra til søsteren min, da ble det bedre i en periode. Før hun starta igjen.
Jeg har monobryn (sammenvokste bryn) så hun kaller meg for måkebryn. Jeg har ikke selvtillit, og syns jeg er støgg. For ikke så lenge siden så klorte hun meg så jeg begynte å blø. Dessverre så har jeg noen gang tenkt på selvmord, hvordan det er, om det er vondt, om noen vil savne meg osv. Men jeg får så dårlig samvittighet når jeg tenker på det...

HJELP MEG!! (Red.: Vi svarer dessverre ikke på spørsmål i kommentarfeltet, men du kan sende inn spørsmål på ung.no/oss og få svar)
THil
7
21.08.2016 18:20:44
Foreldrene mine har vert separert en stund. Jeg har ganske mange søsken, men det er bare 2 av oss som eier vett i hodet og foratår at moren vår er en kåtfitte... (sorry språket,men det er sant) Hun har manipuøert søsknene mine til å tro at hun ikke gjør noe galt, men både jeg, broren min, faren min og mange søskenbarn og onkler/tanter vet at hun drar hver kveld og suger pikken til en periodedriker og voldtektsmann. Hun lyver hele tiden og prøver å få meg flyttet over til henne. (Jeg bor 100% hos pappa) Hun lyver til barnevernet og sier han slår og er slem met meg. Men det er ikke sant. Faren min er verdens sinilleste. Pga. alt mamma har sakt til søsknene mine krangler vi veldig mye. Omentrent hver gang jeg snakker med enten minibror/søster så begynner vi å krangle. Å inhen av dem vil ha noe med verdens snilleste pappa å gjøre. Det er jo mamma dem burde holde seg unna. (Mamma annmelte nylig storebroren min og sørget for at han må betale en ator sum med penger.) Mamma er helt hjernevasket av elskeren sin at hun bryr seg ikke om barna sine. Det eneste hun gjør er sender sexmeldinger til elskeren. Storesøss var min beste venn og nå i dag vil hun ikke prate med meg fordi jeg støtter pappa og ikke mamma. Mamma er heksa hær! Hva kan jeg gjøre for å orne opp? (red: du kan skrive inn til oss på ung.no/oss og få svar)
Eirik.
2
08.05.2016 22:23:41
Jeg krangler ofte med broren min. Hvorfor det !!!
thea
1
26.03.2017 00:16:09
det er sikker du liker å krangle eller det er han som liker å krangle. prøv når du eller han som begynner å krangler kan du prøve å tenke på at dette er ikke bra. Når han sier slemme ting kan du prøve å ikke svare han, bare bli stille. hvis det er du som prøver å krangler kan du godt prøve å kontrollere deg selv.
T15
1
21.08.2016 18:27:58
Vansklig å si, jeg krangler ofte med mine søsken men det er ofte pga foreldrene mine. Når vi var små kranglet vi om allt mulig,nå i dag lurer jeg også på hvorfor vi kranglet så mye... kan ikke svare på spørsmåmet ditt, men kan si at søskenkrangling egentlig er en viktig del av deg når du blir eldre. Vet ikk hvor gammel du er, men er du mellom 12-17 så går det over om en liten stund. Lykke til. Hilsen T
J.
2
21.02.2016 23:45:56
Heheh. Klarer nesten ikke å være i samme rom. Jeg prøver å være hyggelig å være venner med ham (lillebror), men han er som oftest frekk, disgusting, snakker om alt annet eller gidder ikke å høre på hva jeg sier. Han slår meg for den minste grunn. Osv. Her om dagen fikk jeg et hardt slag i ryggen og et kutt i fingeren. Han har virkelig dårlig sinnekontroll og tålmodighet. Og han sier at JEG trenger psykolog?!
Thomas
5
03.12.2015 09:23:46
jeg spiller for mye, har ingen venner, har autisme og min storebroren bare mobber meg. det han pleier å gjøre er å gjøre meg sint (jeg blir veldig sint veldig lett) og dra til en venn. er det her vanlig?
Sliten
1
12.04.2015 11:02:43
Storebroren min er 15, jeg 13. Han gjør alt for å se meg gråte. Han kan plage meg hver dag om temaer som: "du har ingen venner" til "du er stygg". Foreldrene mine vet om det men siden dette har pågått lenge har de ignorert det. Har store blåmerker etter han slår meg. Noen tips for å få kontroll? (red: Du kan skrive inn til oss på ung.no/oss og få svar)
Bjørn Kristine
3
17.09.2015 22:54:13
Du burde ta kontakt med familievern, eller eventuelt Psykolog. Det hjelper å prate om det til noen som faktisk forstår og ikke ignorerer, og en psykolog kan sende deg videre til noen som kan hjelpe familien, og familien er vel mer villig til å dra hvis det er en godt utdannet person som sier det. Vold er absolutt ikke lov uansett om det er søsken eller ikke.
Oj...
3
30.05.2015 13:35:31
Noen familier bryr seg ikke så mye om barnet sitt.
trista
2
21.02.2015 12:28:29
Jeg krangler ofte med søsteren min men nå skal jeg melde meg på ukm og vil synge en sang med henne
Hedda
3
13.02.2015 18:34:07
Jeg blir plagget å mobbet hver dag av min lille bror og pappa min sier at jeg må skjerpe meg det føles ut som de bryr seg bare om min lille bror
Alex
4
09.06.2013 08:06:45
En ting er å krangle, men det er noe helt annet å bli slått eller truet. Foreldre burde være flinkere å ta tak i dette istede for at vi skal måtte takle det selv.(red:du kan skrive inn til oss på ung.no/oss og få svar)
FIRST BOY!!
2
02.06.2013 11:08:19

Spørsmål og svar

Jeg vil ha eget rom.
Hei Forstår at det kan være vanskelig å dele rom med to yngre søsken nå som du har blitt 13 år. Tenker at det er noe du kan snakke med pappaen ...
Familien min krangler å skriker til hverandre hele tiden
Hei Det høres ikke bra ut å når det er sånn hjemme.  Når de voksne krangler mye, blir det dårlig stemning og det kan føles utrygt.  Barn ska...
 Jeg er føler meg som en skuffelse ovenfår familen min.
Hei Du beskriver situasjonen din godt.  Du forteller om oppmerksomhet hjemme som ikke blir positiv, og du ser at dette blir vanskelig.  Du kjenner ...
Jente 13, selvmordstanker
Hei Takk for at du tok kontakt med oss. Det var smart av deg å skrive til oss når du syns det er så vanskelig å snakke med folk om det du går gj...
Jeg blir mobbet av broren min, han gjør små ting mot meg hver dag som gjør at jeg føler meg mobbet. Hva skal jeg gjøre?
Hei og takk for spørsmål. Du forteller at du blir mobbet av broren din. Det er ikke greit at du opplever at han mobber deg! Du har fortalt hvordan ...
Broren min slår meg og banker meg opp hele tiden jeg kan ikke si noe i mot han da kan jeg få skamjuling.
Hei Takk for at du skriver til oss! Du forteller at broren din slår og banker deg opp, dette er svært alvorlig! Å utsette noen for vold og trusler...
Hvordan kan jeg stoppe lillesøsteren min i å sladre på meg?
Hei Takk for spørsmålet! Her må du nok rett og slett ta en alvorsprat med lillesøsteren din og få henne til å forstå alvoret i situasjonen. D...
Gutt på 16 år har havnet i en konflikt med søsteren sin og opplever at familien starffer ham for det. Hva gjør han?
Hei! Dette høres ikke noe greit ut! Jeg skjønner på det du skriver at du har opplevd mye som har vært vanskelig. Det er veldig tøft for barn å ...
Opplever at søsteren min er utrolig slem mot meg
Hei Takk for at du skriver til oss! Jeg beklager at det har tatt så lang tid å få svar. Det du forteller om høres sårt og vanskelig ut! Jeg skj...
Har et vanskelig forhold til lillesøsteren min
Hei Takk for at du skriver til oss! Du beskriver et vanskelig forhold mellom deg og søsteren din og jeg forstår at du syns det er dumt at det har u...
Søster krangler og utsetter småsøsknene for vold, orker ikke mer. 
Hei jente 14 år   Så fint at du skriver til oss når du har det vanskelig. Det du beskriver høres virkelig vanskelig ut, jeg blir bekymra når j...
Har et vanskelig forhold til storesøster - og mamma forskjellsbehandler
Hei Takk for at du tar kontakt med oss på ung! Jeg kan godt forstå at det til tider er vanskelig for deg å leve i en stor familie med mange ulike...
Søsteren min har OCD.  Det er slitsomt
Hei Det er helt OK å si at det å leve med en søster som har OCD kan være slitsomt. Det kan være tungt å oppleve at familiemedlemmer har psykisk...
Jeg fikk mamma til å begynne å gråte i går. Hva burde jeg gjøre?
Hei jente 15 år Takk for at du skriver til oss i Ung.no og forteller til oss hvordan du har det hjemme og hvor vanskelig det ble for deg at moren di...
Jeg ble flau. Hva skal jeg gjøre?
Hei Det kan godt hende at broren din ikke la merke til det. Kanskje ble han flau fordi han buste inn til deg uten å banke på.Det er ikke så mye du...
Hvordan overtale foreldre til å bytte rom?
Hei, Takk for spørsmål! Det beste rådet vi kan gi deg er nok å prate med foreldrene dine.  Prøv etter beste evne å forklare dem hvorfor det ...
Jeg sliter med meg selv. Alt fra dårlig selvbilde til å ville slutte å eksistere. Jeg er flink på skolen, har mange venner osv. men har det enda helt forferdelig.
Hei jente 15 år Takk for at du skriver til oss i Ung.no og forteller oss hvordan du strever med deg selv. Jeg forstår at dette er slitsomt og at du...
Hei jeg er en jente på 15 og er dritt lei lillebroren min. Plis hjelp meg, vet ikke om jeg orker dette mer
Hei! Det er lett å forstå at småsøsken kan være både slitsomme og irriterende. Her høres det likevel ut som om det er andre ting enn lillebror...
Broren min slår og truer meg men ingen i familien tror på meg
Hei Takk for at du skriver til oss! Det du forteller om høres ikke noe greit ut for deg! Selv om broren din er yngre enn deg, og selv om foreldren...
Se alle