Hopp til hovedinnholdet
Gutt spiller på PC (colourbox.com)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)

A-Å

"Nina" fikk angst som 15-åring

Bekymret jente (colourbox.com)

– Det var da jeg begynte på videregående at det startet. Tidligere hadde jeg tatt veldig lett for skolen, og uten å legge ned arbeid fikk jeg toppkarakterer. Dette fikk meg inn på den mest prestisjefulle skolen, og det var jeg veldig stolt over, sier hun.

Offentlig og kvalitetssikret
Bekymret jente (colourbox.com)

– Men der måtte jeg plutselig jobbe. Lærerne krevde mye mer, og jeg tror ikke de selv var klar over hvilken stor overgang det var for meg, forklarer hun.

– Kombinert med å ha få venner og lite tid til overs, så ble det en veldig tung tid.

Hjertebank og svette

Og det var på vei til skolen det første angstanfallet kom.

– Jeg satt på bussen en morgen, og siste liten-leste til en matteprøve. Plutselig begynte hjertet å slå raskere – og hardere. Jeg svettet, og tankene begynte å rote seg til.

Resultatet ble å gå av bussen på neste holdeplass. – Jeg løp! Vet ikke hvor og hvor lenge, men jeg løp til jeg kom til en stille sidegate. Der satt jeg meg ned, og bare ventet. Etter en liten stund begynte det å roe seg, og da fortet jeg meg tilbake til bussen.

Legevakten

"Nina" rakk ikke matteprøven, men slapp ikke unna angsten. En uke senere var den tilbake, denne gangen var hun hjemme. – Jeg har aldri vært så redd før. Alt ble bare svart, og jeg visste ikke hvor jeg var. Jeg har ikke peiling på hvor lenge det varte, det føltes uendelig. Jeg visste jeg måtte snakke med noen, men ikke hvem. Flau var jeg også over det, så jeg faket vondt intens vondt i magen helt til jeg ble sendt på legevakten.

– Det var så vidt jeg turde å snakke til legen som var der, men jeg tror han forstod hva det var med en gang. Han stilte en del spørsmål fra en sjekkliste, og sa han trodde jeg hadde panikkangst, sier forteller hun med en stille stemme.

–Det høres jo helt forferdelig ut.

Samtaler hjalp

Til tross for forsikringen om at det er noe som mange plages med, og enda flere er disponert for å få, slet "Nina" med å snakke om det hjemme. Løsningen ble å gå til samtaletimer hos fastlegen.

– Hun var enormt flink. Det var så deilig å snakke sammen med noen som visste hva det var, og elv om anfallene fortsatte å komme så gikk det opp for meg at de i fremtiden kom til å slutte. Vi snakket om det meste med livet mitt, og det tok ikke lang tid før hun forstod at det var i skolebyttet problemene lå. Og heldigvis fikk jeg byttet skole.

Veien ut

Fire år senere har "Nina" full kontroll over angsten. – Det er sånne skrekkopplevelser som lærer deg om deg selv. Hva du tåler, og hva du ikke tåler, sier hun.

– Gjennom samtalene med legen plukket jeg livet mitt fra hverandre – og satt det sammen igjen slik det burde være. Jeg lærte også å kjenne igjen anfallene når de kom, og jeg prøvde å holde dem tilbake. Sånn lærte jeg å ta styring over min egen psyke, avslutter hun.

– Jeg er en sterkere person nå.

 

Les spørsmål og svar på angst på ung.no/oss

 

Av Mari Hult

Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)
Jente 13 år
0
21.08.2016 22:33:11
Hva skal jeg gjøre jeg har hatt tanker om og skade meg selv....Og spesielt nå som ting hadde begynt og ordne seg på skolen og sånn men så begyner jeg på ungdomskolen og alt begynner fra sånn d var i starten og jeg har ganske lite håp for og si det sånn. Det er en jente som plager meg på skolen og det er veldig iriterene og jeg har sagt ifra til læreren mange ganger og læreren har snakket med henme men hun vil bare ikke stoppe håper virkelig at hun skjønner at det hun gjør plager meg! Imorra er det skole gruer meg veldig kommer nok ikke til og være der hele dagen.
Jente 13 år
0
21.08.2016 22:25:58
Hei jeg er 13år og har hatt angst siden jeg begynte i 1.klasse (men det begynte og bli VELDIG ille fra 5.klasse) Nå går jeg i 8.klasse og føler egt ikke jeg har noen sjanse i livet! Imorra er d skole og alt er bare vanskelig
finne sin egen metode
1
17.01.2016 12:22:55
Jeg fikk angst da 13 (og et halvt år). Nå er jeg 14 og jeg sliter fortsatt, men jeg begynner å få greie på angsten. Jeg pleier å skrive en slags dagbok. Jeg skriver dagboken min på notater på mobilen, fordi det er raskere å skrive der. Jeg pleier å skrive der når jeg ikke har det bra, og jeg skriver der fordi jeg har lyst til å glemme en situajon jeg har opplevd. Altså min metode er å skrive en dagbok, fordi da er mine negative tanker inni hode borte og ned inni ordene (negative tanker forsvinner fra hodet og ned i notat dagboka). Det beste er å skrive på mobilen, siden det blir raskere å skrive og glemme. Og når jeg skriver en dagbok så er dagboken din beste venn og den kan hjelpe deg med masse ting, som å se frykten i øynene, å finne mot, å finne ut løsninger om hva som er galt, å bli glad i deg selv, slippe ut masse følelser og å være fri i sin egen verden. Men dagboken hjelper ikke alle mennesker, det hjelper også å dra til en psykolog, det hjelper. En psykolog har nesten samme funksjon som en dagbok, men bare at du kan få ekstra svar på å hjelpe deg selv som du ikke klarer selv:)
...
3
06.03.2015 14:40:07
Jeg vet ikke helt hva som skjedde med meg i dag, men jeg tror det var et anfall.. det var helt forferdelig!! Det har roet seg litt ned nå.. Hadde bare litt lyst til å dele denne historien med dere.. "Med en gang jeg kom hjem fra skolen satte jeg meg ned og begynte å gråte. Etter en stund så gikk jeg inn på rommet mitt og la meg i senga. Der lå jeg å hylte så høyt jeg kunne i en times tid, jeg fikk ikke puste og trodde jeg skulle kaste opp. Plutselig så kastet jeg meg ut av senga og det var da jeg trodde jeg skulle dø. Jeg vet ikke helt hva som skjedde men jeg bare lå å stirret på taklampen min (den var laget av glass). Plutselig så reiste jeg meg opp og fant frem en, hva skal jeg kalle det?.. En hard ting får jeg vel bare si... Jeg slo den "harde tingen" mot lampen, og håpet på at lampen ville knuse.. Det gjorde den ikke, og det er jeg glad for.. For akkurat da jeg hadde slått lampen så kom jeg på en måte "tilbake til livet" jeg skjønte at dette her var ikke meg... Og jeg fikk plutselig panikk.. Jeg løp ut fra rommet og satte meg i sofaen i stua, det er der jeg sitter nå og skriver dette..." Jeg skjønner at dette var litt dårlig forklart og at dette er en kommentarboks.. Så jeg skjønner at det vil virke litt rart å lese dette.. Beklager jeg klarer bare ikke å tenke klart...dette er heller ikke hele historien...Srry..:( måtte bare vite hva jeg følte, av å skrive dette..
Håpløs 17 år
0
21.04.2010 20:48:00
Veldig gripende historie. det var godt å lese at \"Nina\" fikk hjelp og fikk angsten under kontroll. Det gir meg håp. Jeg kjemper nå en kamp mot daglige angstanfall og håper på å få det under kontroll en dag.
jente 17
4
14.11.2009 22:07:37
sorry meg jente 18. det virker ikke ille! du som har hatt angst siden du var 10 burde vite åssen det er å burde støtte de med det! jeg sliter også jeg har det helt jævelig! jeg har ikke hatt det mer en 2 år å jeg er utmatta allerede. Hun eller de som har skrivi denne artikkelen prøver kanskje å hjelpe noen. sånne som oss! hvorfor gjør ikke du det. du har erfaring.!!
jente18
0
10.10.2009 02:07:00
Jeg syns da ikke dette virket så ille. jeg har selv hatt angst fra jeg var rundt 10 år, og jeg har opplevd mange panikkanfall. syns det forenkles veldig i denne artikkelen. angst går ikke over på et blunk.
Hannah
0
24.08.2009 16:50:37
Hun hadde nok skolevegring, på en måte det samme som anoreksi, man kvier seg for å spise. Jeg har det fortsatt sånn, altså når det gjelder skolen. Har hatt angstanfall mer enn en gang!
Lisa
0
21.08.2009 21:12:00
Jeg fikk angst da jeg var 14 og får angstanfall til tider enda, spesielt om jeg skal noe nytt - som for eksempel ny skole, mennesker etc. Det er utrolig skremmende når jeg får et anfall, jeg sliter med å puste, gråter og pulsen går i ett.
jente19
0
11.09.2008 13:11:58
har panikkangst eg og hadde mange anfall før eg fekk vite kva det var. men no har eg kontroll over anfalla og har det veldi skjeldent heldigvis.. og som "Nina" er eg ein sterkare person no enn før.
smiley
0
10.09.2008 19:32:00
Hei:) Dette var en meget gripende historie. Bra det gikk bra tilslutt, at "Nina" fikk hjelp. jeg har selv hatt angst og vet hva det vil si å ha hjertebank og slikt. Så denne historien kjente jeg meg ganske godt igjen i!

Spørsmål og svar

Hva er et angstanfall?
Hei Du skriver at du lurer på symptomene på angst og hvordan oppleves et angstanfall. Det er ulike symptomer/opplevelser en kan få når en har et...
Hei. Jeg vil gjerne ha svar på noe. Jeg har aldri likt skrekkfilmer, derfor unngår jeg dem med vil...
 Hei! Det er nok mange som kan ha ulike redsel og fobier mot forskjellige ting. Dette er helt vanlig å ha og de fleste lever greit med det. Jeg t...
Angst, panikkanfall og smerter i kroppen
Hei Takk for at du skriver til oss i Ung.no og forteller oss hvordan du har det for tiden. Jeg forstår at du har det krevende! Ikke gi opp - det vil...
Jente, 15, har angst og
Hei Så fint at du skriver til ung.no. Den første delen av det du skriver høres veldig angstpreget ut ja, akkurat som du sier. Min erfaring er at...
Hvordan finne ut om man har angst?
Hei Takk for spørsmål. Så bra du tar kontakt med oss i ung.no Det er fullt mulig å undersøke om du har angst. Det gjør du ved å kontakte fast...
Kan jeg flytte fra fosterhjem til institusjon?
Hei Du skriver at du bor i fosterhjem hvor du ikke trives, og lurer på om det vil være bedre for deg å bo på en institusjon. Du har allerede flyt...
Jente, 19 med sosial angst og uten nære venner
Hei Så flott at du skriver inn hit til ung.no!!! Jeg leser det slik at du ønsker å gjøre noen grep i forhold til å endre situasjonen din! Det...
Angst, panikkanfall og katastofetanker
Hei Så bra du tar kontakt med ung.no Jeg forstår at dette er vanskelig for deg. Mange mennesker kan ha angst for ulike ting. Noen plages mye av an...
Jente, 17, sliter sosialt og har vanskelig for å kommunisere med folk. Hva skal hun gjøre?
Hei Flott at du skriver til ung.no! Og at du har lyst til å gjøre noe med situasjonen din! Folk er jo forskjellige og for noen er det rett og slet...
JJeg har angst som feks. redd for å legge meg, gå på skolen, være hos andre sove borte og problemer med pappa og flyskrekk.
HeiFørst vil jeg si at jeg er veldig glad for at du har tatt kontakt med oss. Du beskriver godt din situasjon og hvordan angsten begrenser ditt liv. ...
Kan jeg slippe gymtimene på grunn av sosial angst?
Hei Takk for spørsmålet!Det er flott at du snakker om situasjonen din til de ansatte på skolen. Det er ikke sikkert de forstår hvordan situasjone...
Føler at jeg er alene selv om jeg er sammen med andre. Sliter med angst for å være alene ute og hjemme. Hvorfor er det slik?
Hei og takk for spørsmål. Du skriver at du føler at du er veldig alene, selv om du har gode venner og familie. Det du beskriver er vanskelig og sl...
Hvem kan jeg prate med om angst?
Hei Det høres veldig slitsomt og vanskelig ut for deg å være redd for alt mulig. Det er nok mange som har blitt redd etter en ubehagelig opplev...
Jeg har slitt med agorafobi siden jeg var 7 år. Det siste året har det blitt så ille at jeg ikke kan gå ut av huset lengre.
Hei gutt 15 år Takk for at du skriver til oss i Ung.no og forteller oss hvordan du strever med agorafobi og hvordan dette påvirker hverdagen i sto...
Jeg er ei jente på 15 år som sliter med angst. Jeg er konstant sliten fordi hodet mitt aldri får fred.
Hei jente 15 år Takk for at du skriver til oss i Ung.no og forteller oss hvordan du har det for tiden. Jeg forstår at du har det krevende! Ikke gi ...
Sliter med depresjon og angst.
Hei jente 14 år. Takk for at du skriver til Ung.no!Det er klart at lærerne dine skal bry seg om det. Det du absolutt må huske på, er at du er lik...
Hvem kan jeg snakke med om problemene jeg har?
Hei Du forteller at du har slitt mye siden du startet på videregående. Både i forhold til sosialangst og angstanfall. Dette høres ikke greit ut. ...
Sitter i klasserommet og føler at jeg ikke får nok luft, hva kan det være?
Hei Takk for at du deler dine tanker med oss i Ung.no.Vi stiller ingen diagnoser hos oss, og det vil være umulig å si årsaken til at du føler at ...
Er det lov å kjøpe vitastik?
Hei Takk for at du skriver til oss i ung.no. Vape (e-sigaretter) uten nikotin er lovlig i Norge, men det er 18-års aldergrense for å få kjøpt ...
Se alle