Har du foreldre som sliter psykisk?

Det er aldri din skyld, eller ditt ansvar at moren eller faren din er psykisk syk. Du trenger ikke å takle det alene. Våg å be om hjelp.

Kvinne som ser bekymringsfult ut vinduet.
ALENE: Hvis du opplever at en av foreldrene dine eller en annen voksen du er lad i sliter psykisk, er det fint å snakke med noen om det. Du er ikke alene - det er flere som kan hjelpe deg. Foto: Colourbox

Å ha foreldre som har en psykisk sykdom, oppleves forskjellig fra person til person. Det avhenger av hvem du er, hva slags sykdom moren eller faren din har, og hvordan sykdommen påvirker familien din.

Hvem du har rundt deg som kan støtte deg og familien, og hvor åpne dere er om utfordringene, teller også inn.

Holde det hemmelig?

Mange som har foreldre som er psykisk syke holder situasjonen hjemme skjult for andre.

I noen familier snakker de ikke om det til hverandre heller. Noen har sammenlignet det med å ha en elefant i rommet. Alle ser den, og den tar mye plass, men alle later som om den ikke er der.

Kanskje det handler om at de syns det er flaut. Eller kanskje handler det om at de tenker det ikke er lov å snakke om. Kanskje vet de ikke hvordan de kan prate om det – eller med hvem.

For barna er det ofte kjempevanskelig å ikke kunne snakke om hvordan familien har det og kan gjøre at de føler seg veldig ensomme.

Noen føler at det er ens egen skyld – det er det aldri!

Noen barn og unge unngår å ta med venner hjem fordi de er redde for å avsløre "hemmeligheten" om at mamma eller pappa sliter psykisk. De kan føle seg ekstra ensomme og alene. Noen ganger kan det i tillegg til psykisk sykdom være et rusproblem som gjør situasjonen enda vanskeligere.

Mange tar over foreldrenes ansvar

Noen barn og unge overtar de voksnes oppgaver i hjemmet fordi mamma og pappa ikke greier å ta ansvar selv, på grunn av sykdommen de har. Rollene blir snudd på hodet.

For noen blir det derfor vanskelig å delta på fritidsaktiviteter eller være sammen med venner. De er nødt til å passe på mamma eller pappa, passe småsøsken, eller gjøre ting i hjemmet (vaske, rydde, handle mat). Det kan føles som en stor og umulig oppgave å passe på alt det en forelder skal ha ansvar for.

De får ikke tid til å være seg selv.

Vanskelig å konsentrere seg på skolen?

Hvis du har mye å tenke på, kan det bli vanskelig å konsentrere på skolen. Det kan være fordi du tenker mer på det som er vanskelig hjemme enn det som skjer i timen. Kanskje er du bekymret for at noe skal skje mens du er borte. Kanskje du velger å bli hjemme for å passe på.

I tillegg kan det være vanskelig å få støtte og hjelp hjemme hvis du trenger det til skolearbeid.

Det er lurt å fortelle læreren om situasjonen, slik at læreren din kan forstå og støtte deg.

Del tankene dine med noen

Det er viktig at du får støtte og hjelp til å takle det du opplever. Det kan hjelpe deg å få litt kunnskap om sykdommen som moren eller faren din har. Da kan det være lettere for deg å forstå hva som skjer.

Det er aldri din skyld hvis en av foreldrene dine blir syke! Det er heller ikke din oppgave å passe på at foreldrene dine har det bra. Er du urolig eller bekymret for moren eller faren din, må du prate med noen.

Oftest går det an å prate med den av foreldrene dine som er syk. Fortell at du vil vite mer om sykdommen. Kanskje kan du få bli med til legen eller psykologen for å få informasjon.

Du har rett på hjelp og informasjon om en av foreldrene dine er syke. På sykehuset der de får hjelp skal det alltid være en barneansvarlig som du kan få hjelp av.

Hvem kan du snakke med?

  • Ta kontakt med helsesykepleier på skolen din eller på helsestasjon for ungdom.
  • Fastlegen din.
  • En annen voksen som kjenner familien din godt, besteforeldre, onkler eller tanter, eller en venn av familien.
  • Alarmtelefonen for barn og unge.
  • Kors på halsen (Røde kors).
  • Sosialtjenesten og barneverntjenesten der du bor.
  • Dersom din mor eller far er innlagt på sykehus, kan du be om å få snakke med noen der.
  • Om kvelden kan du ringe barnevernsvakta eller legevakta (fellesnummer 116 117) der du bor.

Skrevet av Redaksjonen, ung.no

Sist oppdatert: 01.02.2021

Kilder:

Sørlandet sykehus

Offentlig og kvalitetssikret
Kvinne som ser bekymringsfult ut vinduet.
ALENE: Hvis du opplever at en av foreldrene dine eller en annen voksen du er lad i sliter psykisk, er det fint å snakke med noen om det. Du er ikke alene - det er flere som kan hjelpe deg. Foto: Colourbox

Fakta

Du har rett på hjelp og informasjon når dine foreldre er fysisk eller psykisk syke. Det er ikke meningen at du skal stå i dette alene.

Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Er det vanskelig å være hjemme?

Hvis hjemmet ditt ikke føles som et bra sted å være, kan det være du og familien din trenger hjelp. Her får du råd til hva du kan gjøre.

Trist jente.

Hva er det vanlig å ha ansvar for?

Mange forventer mer av deg nå som du er ungdom og det kan kjennes befriende, men også skummelt. Hvor bør grensen gå?

Gutt og jente som lager mat sammen på et kjøkken.

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Hvis du har det vanskelig, får du ofte råd om å snakke med noen. Men hvorfor hjelper det egentlig, og hvordan kan du komme i gang?

Aktuelt

Har du hatt en kjip opplevelse i møte med helsetjenesten?

Visste du at du kan få gratis hjelp? Pasient- og brukerombudet svarer på hvilke rettigheter du har og gir råd når kontakten med helsevesenet ikke ble helt som du trodde.

Forelsket i den samme som bestevennen din?

Det kan fort bli problemer når bestevennen din er forelsket i den samme som deg. Skal du ta hensyn til bestevennen og droppe forelskelsen...eller?

To gutter og en jente venter på bussen (foto: Tine Poppe / bufdir.no)

Hvordan diskutere på nett?

Det kan være gøy å diskutere på nett, men det er lurt å følge noen retningslinjer: Hold deg til saken og ikke gå til personangrep.

Tegning av sinna gutt foran laptop som viser fingeren. Illustrasjon: ung.no