Hopp til hovedinnholdet

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Vonde tanker kan gjøres bedre

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Offentlig og kvalitetssikret
Vonde tanker kan gjøres bedre

Kunnskap om psykologisk førstehjelp

Når noen har skadet seg fysisk, er det nyttig å kunne litt førstehjelp, slik at den skadede kan få det bedre. Det kan være å kunne legge noen i stabilt sideleie, å sette på en støttebandasje eller vaske et sår. Slik er det også med psykisk skade eller belastning. Kunnskap om om hva du skal gjøre, kan være nyttig slik at det går bedre. Det kan være nyttig både for deg selv eller for noen rundt som har det vanskelig.

TANKERYDDING:

Tankerydding eller sortering av situasjonene er en slik førstehjelp som du kan lære deg og som kan være nyttig for deg.

Hva skjer?

Hvordan ser egentlig situasjonene ut hvis du ser litt saklig på den. Det å skrive ned detaljer eller tenke gjennom situasjonene skritt for skritt, for å få et godt overblikk over situasjonen er lurt. "Da hun sa det, kjente jeg sånn og da hun gjorde det ble det sånn for meg....o.s.v."

Hvordan kjenner du følelsene på kroppen?

Det er mange ulike følelser som kan komme. Vanlige følelser er enstelse, tristhet, følelse av meningsløshet, sjalusi, motløshet, savn, glede og sorg. Følelsene kan merkes i kroppen, som at man stivner når man er redd, at man føler seg lett når man er glad, at hjertet slår fortere når man er forelsket, at man får vondt i magen når man er lei seg eller lignenede. Det er ikke sikkert at det kjennes likt i din kropp som det andre gjør i sin kropp. Øv deg på å legge merke til hvordan følelsene kjennes for deg. Når du har lært deg å identifisere eller kjenne følelsen, kan du etterhvert velge hvordan du vil forholde deg til den. Følelser kan også ha ulik styrke. Du kan for eksempel gradere dem fra styrke 0 til styrke 10, og ved å gjøre det definere hvor på skalaen den er når den kommer. Bli bevisst på når det er følelsen kommer, og tenk etter om styrken på den står i forhold til den situasjonen du har beskrevet.

Hvordan takle følelsene som kommer?

Ofte får vi bare en sterk følelse uten å være klar over at det er tanker som hele tiden kommer og at tankene påvirker eller gir oss følelsen. Det å lære seg til å bli klar over og bevisst på tankene, er første skritt mot å kunne gjøre noe med dem. Noen tanker er positive og bygger deg opp, mens andre er negative og bryter deg ned. Å ta vel imot de positive tankene og søke støtte i dem og la de negative bare få seile videre uten å la deg styre av dem, er en treningssak. Først må du trene på å kjenne dem igjen.

-Negative tanker

Ofte er det de negative som kommer litt automatisk og som kanskje gjør deg mer sint, mer redd eller mer trist. Disse er det ikke sikkert at du får helt tak i, men de bare lager en ubehagelig følelse. Tren deg på å kjenne dem igjen, og bli bevisst på dem.

-Positive tanker

De positive, eller mer hjelpsomme, tankene som gjør deg glad, trygg og som bygger deg opp, må du kanskje jobbe litt mer for å hente frem. Det å bli god på det er lurt. Å ha noen gode positive/hjelpsomme tanker å hente frem når de negative "angriper" er bra.

En negativ tanke kan du møte ved å stille noen kritiske spørsmål, for eksempel:

  • Finnes det en alternativ måte å tenke på?
  • Er det andre tanker som kan være mer sannsynlige?
  • Er det en tanke som er mer til hjelp å tenke?
  • Hvorfor skal jeg forholde meg til en slik negativ tanke?
  • Hvilken tanke kan være mer positiv?
Det går også an å lage seg en slags tenkt vollgrav eller ringmur, og prøve å tenke seg at de negative tankene etterhvert plasseres utenfor denne. Da får du mer kontroll med dem. De kan også være som en uværssky som driver forbi.

Hva har du erfaring med at virker?

Kan du gjøre noe tilsvarende i dag? Hva gjorde du i en tilsvarende situasjon en tidligere gang. Var det lurt og noe du kan gjøre igjen, eller var det ikke så lurt, slik at du kan ta læring av det og gjøre det litt annerledes denne gangen? Du har jo sikkert mange erfaringer, bare du tenker etter. Erfaringer kan jo brukes, men da må de altså hentes opp i bevisstheten.

Trenger du hjelp og hvem kan i tilfelle hjelpe deg?

Dine nærmeste kjenner deg og kan ofte gi deg god støtte og hjelp. Kanskje er det noen i familien du syns det er godt å prate med og som kan støtte deg. Kanskje er det en venn, eller du kan få hjelp hos en lærer eller helsesykepleier.

Du kan for eksempel sette opp en slik tabell for deg selv og fylle inn:

Hva skjer?
(Beskrive den vanskelige situasjonen)

Beskriv:

Hva slags følelser har jeg?

Beskriv:

Hvilke tanker er det egentlig som kommer og som gir meg de følelsene?

Negative, energistjelende og ødeleggende tanker og Positive, energigivende og kontruktive tanker

Hva har jeg god erfaring med at virker og hva kan jeg gjøre i dag?

Beskriv

Hvem kan eventuelt gi meg støtte og hjelp?

Beskriv:

Tankene blir også klarer når man skriver dem ned og man greier å se klarere da. Det kan få hele situasjonen til å se annerledes ut.

Lær deg å bli kjent med tankene og følelsene dine og finn en god beredskap eller førstehjelp som virker for deg. Søk litt hjelp hvis du trenger det.

Gjør mer av det som gir glede, mestring og trygghet.

Signatur Redaksjonen, ung.no

Skrevet av:
Redaksjonen, ung.no i samarbeid med psykologen og helsesøster
Sist oppdatert:
04.11.2018
Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)
Deprimert ?
0
22.01.2019 12:01:21
Jeg har rotet meg skikkelig opp i noe! Noe som gjør at jeg nekter å dra på skolen, men jeg må :( jeg tørr ikke å møte noen fra skolen, fordi jeg er redd for at alle begynner å snakke om det, og kanskje at alle er sure på meg! Jeg har snakket med foreldre og lærere, og nå vet jeg ikke hva jeg skal gjøre. Jeg gruer meg til å gå på skolen, og jeg gruer meg til å dra på konfirmasjonsundervisningen fordi mange fra klassen er dær :( hva om ingen vil være med meg, og prøver å overse meg! Hva skal jeg gjøre!? (Ung.no svarer ikke på spørsmål i kommentarfeltet, du kan skrive inn til oss på ung.no/oss og få svar).
Jente
2
06.09.2018 14:45:21
Jeg tenker på så mye helt siden jeg ditcha alle vennene mine, trodde de gjorde mot meg, men det var visst omvendt. Nå har jeg ingen venner og jeg tenker på det støtt og stadig. Jeg kanskje begynne på sang på kulturskolen snart og håper det hjelper. Jeg har voksne jeg kan stole på, til og med mamma. Til alle dere der ute som lider: Det er fortsatt hjelp å få. Snakk med sosiallærer, helsesøster, kontaktlærer eller foreldrene dine om hvordan du har det, de er veldig flinke til å lytte og kan gi deg råd. Begynn på fritidsaktiviteter som gjør at tankene dine blir bedre. Noen ganger kan det å være alene hjelpe, men vær sosial også. Finnes det noen som betyr mye for deg at du ikke klarer å slutte å snakke med dem? Fortell dem hvordan du har det. Alt blir bedre, det lover jeg.
dritt lei ungdomskolen
1
19.01.2018 23:16:28
fuck angst
Celli
3
02.04.2017 15:57:12
Jeg skal bytte skole for jeg blir mobbet Vet du noe annet jeg kan gjøre istedenfor å bytte skole
Anonym
2
09.04.2017 10:00:12
Du kan kansje si det til læreren din at du blir mobbet og om de kan gjøre noe med det men vis de fortsetter så er det nokk lurt og bytte skole
1
24.08.2016 12:26:45
Hei
Jeg har nettop mistet noen jeg er veldig glad i (ingen har dødd) og de fører til ar jeg er deprimert og ikke klarer å følge med på skolen. Kan dere hjelpe? (red: du kan skrive inn til oss på ung.no/oss og få svar)
hjelper gjerne❤
1
22.08.2016 22:07:45
Har du prøvd å snakke med foreldrene dine? De kjenner deg best, og kan kanskje hjelpe deg med problemene dine. Du kan også prøve å snakke med kjæresten din grundig om dette. Snakk med en som er god til å lytte. Du må prøve å skyve de vonde tankene bort, og tenke på de bra tingene. Du kan jo prøve å fine en eller to ting du har syns var bra en dag, og tenke på det i stedet? De dumme tankene må jo tenkes de også, men prøv å ikke la de ta overhånd. Hilsen en som gjerne vil hjelpe
Lille meg
1
05.12.2015 20:10:30
Takk, artikkelen hjalp meg litt... Hver gang jeg har vonde følelser stenger jeg dem bare ute. Blir som en zombie på en måte, men det er ikke bra
meg
4
14.11.2015 22:05:06
Er veldig skolelei. Noen andre som er det
Mobbet
2
05.06.2015 21:16:40
Jeg blir mobbet
S
1
22.08.2016 21:55:02
Snakk med helsesøster, en lærer, eller foreldrene dine! Ble mobbet jeg også. Det hjalp å snakke med noen.
Hellp
7
05.06.2015 15:19:36
Jeg har det veldig vanskelig for tiden. Jeg er 13 år, og det skjer så mye. Jeg fikk mensen igår. Mine bestevenner ditcha meg. Jeg var liksom den mest populære jenta på skolen. Jeg gjorde en liten feil og jeg er ferdig. Nå er en annen jente populær og hun ser VELDIG ned på meg. Jeg er alltid alene. Nei, dette handler ikke om å være populær. Jeg vil hvertfall ha en venn. Bare en ekte venn. Jeg var aldri slem mot noen, men hun som er populær nå. Hvis man sier noe imot hun Bæder alle guttene på deg. Også er jeg drit forelsket, men jeg har ikke snakket med den gutten før. Hjelp!! Livet mitt, jeg takler ikke dette mer. Alle er imot meg
Si
0
22.08.2016 21:57:18
Snakk med helsesøster eller foreldrene dine om dette. Det kan hjelpe! Kanskje dette føles enda verre akkurat nå fordi du har fått mensen? Håper dette hjalp
Anonym
5
11.08.2014 01:19:37
Hei jeg tenker bare negatift og mister bare fler og fler, jeg har baksnakket uten å tenke over det og folk hater meg mer og mer.. Hva kan jeg gjøre så jeg kommer på riktig spor igjen? Jeg vil bli den jenta alle ser opp til og spør om å finne på noe.. Jeg er nesten hele tiden bare hjemme og spiller på pc og ipad.. Men det som er problemet er at med en gang jeg prøver å være positiv så blir jeg på enbårne kvalm.. Det er som om ordet " Posetiv" gjør meg negativ.. Og det samme med trening og god helse og bra skole arbeid og sånn.. Kort sakt, jeg savner livet mitt...
S
0
22.08.2016 22:00:48
Snakk til de du baksnakket! Si unnskyld for det du gjorde. Alle skulle ønske de var "den" jenta, men det viktigste er at du er deg selv. Hvis du får snakket ut med noen så hjelper det veldig.
Anonym
2
02.03.2014 15:37:37
Hei jeg har hatt vonde følelser i 2 måneder på grunn av at jeg har det ikke så bra med meg selv, jeg tenker veldig mye på vonde følelser som ødleger meg helt på skole og fritid, jeg tenker at jeg må slutte men jeg klarer iklke. Jeg har snakket med sosial lærer på skolen men de hjelper meg ikke, jeg tenker at jeg må gjøre noe snart. Jeg har begynt og tenke litt framover men ikke så mye. Jeg har fått en kjæreste som jeg er sammen med, han får meg på andre tanker når jeg trenger det han støtter meg i alt jeg gjør. Dagene minne går til tenkning og sorg for at jeg tenker på vonde ting.
X
5
15.03.2014 18:47:32
Vel...nå vet jo ikke jeg HVORFOR du har det sånn, eller hvem du er, hvor gammel du er, om du er gutt eller jente osv...men jeg anbefaler taekwondo til alle mennesker på jorden;)
lærling21
10
16.09.2012 23:07:24
Heisann. Dette var en veldig bra artikel. Da jeg begynte å jobbe med tanker,situasjon og følelser var det vanskelig og veldig tidkrevende. Jeg trengte penn å papir for å få det til, og syntes hele greia var teit. I dag er jeg glad jeg ikke ga opp...Det er en kjempe fin ting, den har iallefall hjulpet meg mye, og det gjør det lettere å se situasjonen på en annen måte og ikke minst kjenne hva som er følelser og tanker og årsaken til dem. F.eks Du står og venter på bussen, da en du kjenner går forbi, du hilser men får ikke et hei tilbake. Du kan A) Har jeg gjort noe galt? Er han/hun sur på meg? Følelser usikker,redd. B)Kanskje han/hun hadde det travelt?
anonym
12
20.08.2012 21:21:51
Hei. På barneskolen så hadde jeg to bestevenner. Dem var kjempe snille og støttet meg alltid. Men på slutten av barneskolen så ble dem sure kjempe sure på meg! Og jeg vet ikke hvorfor dem ble det! Jeg har prøvd og prate til dem flere ganger, men når jeg spør hvorfor dem er sure på meg, så svarer dem bare " fordi." eller slenger drit tilbake, eller så gidder dem bare ikke svare tilbake. Etter sommerferien, så trodde jeg at dem liksom bare hadde glemt hele greia, men dem var fortsatt dritsure på meg. Når sommerferien var slutt så startet vi på ungdom skolen! og det var loksom dem jeg skulle henge med, siden jeg stolte jo på dem osv... Men dem bare sendte stygge blikk til meg og sendte stygge meldinger til meg på facebook da jeg kom hjem. Dem gikk jo på fotball, så dem hadde mange venner som det kunne drive sammen med. Men jeg trodde jeg skulle drive med dem. Nå blir jeg sikkert veldig upopulær, og så kommer sikkert ingen til og drive med meg! Jeg har tenkt, og prøvd og finne en utvei, men finner bare ikke en. Vil ikke si det til noen i familien min! Og har heller ikke noen kjempe gode venner jeg kan si det til, siden dem var liksom det beste jeg hadde. Føler meg venneløs! (..)Så pliiis!!!! Jeg trenger virkelig hjelp! Har tenkt på hva jeg har gjort til at dem har blitt sure. Men har ikke kommet på noe. Og jeg har ikke baksnakket dem til noen andre.. siden jeg vet så myesom at bestevenner ikke baksnakker hverandre.. Jeg blir kjempe, kjempe glad hvis dere legger til noen kommentarer eller noe sånt;) (red: Du kan skrive inn til ung.no/oss og få hjelp og råd nå)
s
1
22.08.2016 22:15:43
Det aller lureste du kan gjøre er å snakke med de i familien din. Jeg anbefaler deg å slutte å være med det to jentene som har vært ekle mot deg. På ungdomskolen kommer det mange nye. Da kan du jo prøve å finne noen nye venninner? Kanskje det er en som har opplevd akkurat det samme som deg, og trenger en venn? Håper dette hjalp
Dr. Mofenstein
3
25.07.2015 18:04:20
Kan vere at "Bestevennene" dine har venner som ikkje liker deg, og di har sakt til "bestevennene" dine at di må holde seg unna deg og slenge dritt. vet egentlig ikkje helt kva du kan gjøre med det, men dette kan kansje gje deg ein ide?
Anonym
6
16.07.2012 02:27:26
Lenge har jeg slitt noe alvorlig med depresjoner. En gang ble det så ille at jeg skrev et selvmordsbrev og gikk å henta en ny tapetkniv. Men jeg klarte det ikke, satt bare å kutta meg. Etter en stund begynte det å gå mye bedre! Jeg ble kjempe forelska, og i en periode gikk det kjempe bra. Fikk vite at hu likte meg, jeg ble kjempe glad og ba henne med ut. Hu svarte ja med en gang uten å nøle. Så litt senere ville henne plutselig ikke lenger, fikk vite at hu aldri hadde likt meg. Jeg er helt knust, og alle depresjonene har kommet tilbake. jeg vet ikke hva jeg skal gjøre, får ikke puste. (red: du kan stille spørsmål og få svar på www.suss.no eller lese tidligere besvarte spørsmål på www.ung.no/oss)
Dr. Mofenstein
3
25.07.2015 18:07:48
Kan vere at hun skjønte at du var deprimert og lei deg at hun synes synd på deg. Men kva du en gjør ikkje ta sjølmord det er noen der ute som virkelig elsker deg men hun tørr bare ikkje si det til deg.
ulykkelig 18
4
28.05.2012 22:26:32
Har hatt det jævli lenge. Var sammen meg en eldre gutt, vi gjorde det slutt den 21 Mai, og den 29 Mai hadde vi vært sammen i ett år om vi ennå var sammen. Men, siden jul hadde det ikke vært det samme... fikk aldri være med han hjem lengre fordi han sa han skulle hjelpe til på gården, osv.. han hadde alltid en unnskyldning og komme meg.. (red: Du kan skrive inn til ung.no/oss og få svar)
Studenten 21
29
17.02.2012 13:30:02
Hei! Vil bare komme med noen tips & triks, og en annen vinkling enn det som står over. Så håper jeg dere som sliter litt, eller har tenk på dette temaet, drar nytte av min lærdom. Dere som har psykisk lidelse, eller som sliter litt psykisk. Jeg er sikker på at dere har tenkt: "hva er dette, og hvorfor er det nettopp du som har det?" For å besvare det, må jeg si at alle tenker, men de som tenker for mye/ og den grad mer negative og "slitsomme" tanker sliter mer psykisk enn andre. Et menneske tenker omkring 60.000 tanker hver bidige dag! Mye? Men en som er psykisk sliten, tenker nesten det dobbelte. Over til hvorfor du sliter av for mye negative tanker, som ofte kan bryte ut til panikk/ panikk-angst. Hvis du har opplevd dette, vil du si at det hadde vært bedre og brekke et bein. For den smerten man da har, er vel noe av det verste man kan oppleve. Men det store spørsmålet er, hvordan blir du kvitt dette? Sliter du, må du gå og snakke med noen. Det og holde det inne, gjør det bare vondt verre! Man blir ikke bra av og bare snakke med noen, man må jobbe beinhardt med seg selv, for å få orden i tankegangen. Som regel når man er redd for ting, må man bare jobbe mentalt(tenke på det, og OVERVINNE) frykten. Da er det bare og ønske dere lykke til. Og husk, at dere som har dette. Det er en kjempe bra egenskap, og ha med seg videre i livet, når man blir eldre. Det er en utrolig lærdom man lærer av og ha dette. Og husk, det er ikke bare deg som har sånne problemer!
rød som f...
4
12.01.2012 21:06:37
hallo vær dag når jeg skal til skolen så gruer jeg meg det er enkentli jævli å være på skolen vil heller være hjemme for jeg blir flau for ingen ting. viss jeg ikke har blitt flau i det hele tatt så har jeg trivdes veldig godt. men jeg gjør enkentli ikke det nå.
s
0
22.08.2016 22:19:53
Du trenger ikke være flau. Bare vær deg selv!
semk
4
22.10.2010 16:47:00
Jeg har nå ventet i 5 uker på svar fra hvem som heslt. Men har ennå ikke fått det. Det er et helvete å gå på skolen. jeg trives ikke noe i det hele tatt. Gud hjelp meg. Jeg har hodet fuldt av bekymringer. hjelp meg plz. sen en melding her. og gi noen tips til meg. Jeg sliter i hverdagen. (red: du kan skrivew inn til ung.no/oss og få hjelp og råd)
s
1
22.08.2016 22:20:54
Kanskje du skal snakke med foreldrene dine om å bytte skole?
Dr. Mofenstein
3
25.07.2015 18:10:40
Enig me deg skulen er noe shait. men du må gjøre så bra du kan du må shaite oppi at du ikkje trives for framtiden er skummel
semk
9
23.09.2010 18:23:43
Jeg har det tungt i hverdagen. jeg tenker en del på ting som plager meg. jeg får en vond følese i magen. Det er skolen jeg går på. Jeg krangler mye med mine venner, dem er irriterende og plagsomme. ikke helle tiden men ofte. Jeg er også redd for å få dårlig karakterer. 80 prosent av hodet mitt er bekymringer fra skolen. Jeg prøver å drukne disse bekymringene med å spille tv spill. Det er en av de tingene som gjør meg glad og får meg til å tenke på noe annet. Jeg gråter ofte på grunn av dette. Hvis dere der ute har noen tips til meg vær så snill å skriv en kommentar.
shakira
3
25.08.2010 16:17:00
hei . jeg vær hos lege . førster gang forsøk vondt i finger , anbefale hun meg ,jeg må slutter jobben min , men jeg brukker ikke tid og tener på det ,fordi at jeg kjerner på kroppen min, det gikk veldig bra og jobben jeg fotsatt vanlig 120 % . å det senner om 2 uke side jeg vær hos lege igjen , og det første gange forsøk svimmen , da sa hun til meg son jeg fått angst. ,ok printer masser pappir jeg må ta med hjem og lese. jeg sagt nei til info pga kjærste min han er deprimert og agnst selv da har jeg leser mye om det . men ege sa at jeg må slutt med han , så fort som mulig . da fikk jeg pannik ette på . jeg går og tenker mye på det , hva skal jeg gjøre ? mæ jeg det ... osv .. jeg trenge hjelp , kunne derre kan hjler meg og har ne ann løsning . mvh T,N (Red. Du kan stille spørsmål på ung.no/oss)
Johanne19
6
10.08.2010 02:17:00
Vanskelige situasjoner, det har det vært mye av. Lærere som blander seg i andres forhold ! Å da blir jeg pisst off.
anonym
9
07.08.2010 00:03:00
Hvis man sliter pysisk så bør du tenke gjenom ting. Du må tenke gjenom situvasjonen du er i og prøve og få plasert tinga på plass.Hvis du feks blir plaget på skolen må du si til deg selv mange ganger at det er de som plager deg som er dumme.Hvis du sier det til deg mange nokk ganger vil du eter vært få bedere selvtilgit.Men ikke vær utolmodig det kan ta lang tid og få maxs selvtilgit.Bruk dagen på å tenke på hva du bør gjøre hvis de som plager deg skulle komme bort til deg.Du bør bruke mye tid av dagen på det.Når naten komer prøv å sper alle tanker ute.Det kan ta lang tid.Det er viktig at du ikke prøver å rømme fra vonde drømer av plagingen om naten.Drømene er der for og hjelpe deg.De fordøyer vonde følser finner på løsninger på problemene og mye mer.Prøv å husk noen av drømene. Gjør det jeg sier her. Det tar lang tid og få plassert tanker og følser på riktig plass det avhenger også av hvor plaget du er av vonde følser.Jeg vil også anbefalle og tvinge dere selv til og ikke tenke på alt vondt.Prøv og fin et høydepunkt i verdagen.Det kan være alt fra at sola skiner til et måltid Kan være apseludt alt.Fokuser på hvor heldige du er som lever.Gå en tur i skogen eller parken og nyt duftene av blomster og grass.Hvis ikke dere klarer og spære de vonde tankene ute så vil jeg anbefalle dere å lese en bok. Jeg vil også anbefalle og høre på musikk.Hør på musikk som kan få dere til og få ut de vonde følsene.Men anbefaller også å høre på musikk som får deg til å bli glad.En annen ting.Pass på å få passe med søvn. Hvis man er trøt så skal det mindere til for og bli vipet av pinnen.Det med søvn er meget viktig. Når det gjelder mat så er det viktig å spise seg met.Man kan let få ubehaglige følser hvis man går sulten.Hvis du har det med å bli streset så anbefaller jeg å ta en joggetur. La deg bli ordentlig sliten. Det minker stres.Håper de som trenger hjelp leser dete. Hvet det er veldig vansklig å gjøre noe av dete men det går for alle som vil og prøver.Det kan ta skjempe lang tid og samle tankene.Men let også eter deris egene tekniker.Det kan tenkes at dere finer tekniker som virker bedere for dere. Husk ingen er mindre verdt.Alle er like mye verdt.

Spørsmål og svar

Tips for hvordan man kan få gutter til å like deg?
Hei Noen råd om flørting finner du i artikkelen under.  Det å være hyggelig, prate og småflørte litt, kan være veien til å bli likt av en sp...
Hva gjør man om noen får et angstanfall?
Hei Så fint at du tar kontakt på vegne av venninnen din, og at du ønsker å hjelpe. Det er bra å ha venner som bryr seg når man sliter med dette...
Jeg tenker mye på eksistensielle spørsmål. 
Hei Takk for spørsmålet. Du beskriver å ha mange tanker som gjør deg både sliten og bekymret, og du lurer på om dette er normalt i ungdomstiden...
Jeg føler meg skikkelig sliten, deppa og trist om dagen
Hei I perioder kan man føle seg mer trist/deprimert og være uten overskudd.  Noen ganger kan det være noe som utløser det, mens andre ganger kan...
Finnes det noen plass å snakke med noen anonymt?
Hei Takk til deg som skriver til oss i ung.no. Du har virkelig vært gjennom en tøff og lang periode med alle operasjonene og sykehusinnleggelsene....
Sliter med dødsangst
Hei Takk for at du skriver til oss med dette spørsmålet! Det er nok mange som kan bli både redde og urolige av å tenke på døden. Det er et stor...
Hvordan slutte å lyve?
Hei Takk for et åpent spørsmål om noe som virker å være til bry for deg. Du forteller at du ikke klarer å slutte med å lyve, og jeg får inntr...
Hvordan kan jeg bli glad igjen?
Hei Takk for at du skriver til oss.   Du skriver at du har følt deg deprimert tidligere, og at du føler deg i dårlig humør og at du er mye irr...
Jeg har klump i magen
Hei Takk for at du sender inn spørsmål til oss, og takk for god tilbakemelding. Siden du ikke vet hva det er så kan dette være en stressende fakt...
Jeg sliter veldig med kvalme. Er kvalm morgen og kveld og oftest når jeg spiser. Hva kan dette komme av?
Hei jente 17 år Takk for at du skriver til oss i Ung.no og spør oss om råd. Det høres ut som kvalmen og uvelhetsfølelsen plager deg mye og at du...
Er jeg en narsissist?
Hei Takk for at du skriver til oss. Du skriver at du har lest mye om narsissisme, og det høres ut som du synes du kjenner deg igjen i dette og at d...
Hvordan "trene" på å ikke gråte så lett?
Hei Det er et godt spørsmål du stiller, og jeg er litt usikker på hva jeg skal svare. Noen tar lettere til tårene enn andre. Du er ikke svak elle...
Jeg er lei av livet og mennesker. Hva skal jeg gjøre?
Hei Det virker ikke som du har det noe bra for tiden. Mange opplever i løpet av livet perioder eller faser hvor man føler seg lei av folk og ikke s...
Hvordan fortelle om depresjon og angst til fastlegen som jeg ikke kjenner?
Hei Takk for at du skriver til oss. Det er tøffe ting du strever med, og jeg synes det er bra at du ønsker å snakke med noen om hvordan du har de...
Er fortvilet over nesa mi
Hei Så leit å høre at selvfølelsen din ikke er helt på høyden om dagen.  -Jeg leser at du har fått veldig stort fokus på nesen din, og jeg e...
En tidligere kjæreste tvang meg til sex mot min vilje, jeg får ikke dette ut av hodet mitt
Hei Ut i fra det du skriver tenker jeg at du er blitt voldtatt. Det at noen har sex med deg mot din vilje er voldtekt. Du sier at det er din skyld, d...
Har jeg misophonia?
Hei Så flott at du har undersøkt selv for å finne ut mer om det som plager deg. Det du forteller høres utrolig slitsomt ut for deg, og det er sik...
Hvordan er det å bli innlagt?
Hei Takk for at du skriver til oss. Det er nok flere i din situasjon som lurer på hvordan det er å bli innlagt. Siden det kan variere litt fra sted...
I det siste har jeg følt meg lit «tom» og trist
Hei Det er forståelig at det har blitt vanskelig nå når du ikke har noe å fylle hverdagen med. Det er ikke bra bare å gå hjemme. Det kan føre ...
Jeg føler jeg må gråte hele tiden, hvorfor er jeg på gråten så ofte?
Hei Takk for at du skriver til oss. Du skriver at du føler deg mye trist og at du gråter mye når du er alene. Du skriver også at du har vært gj...
Se alle