Hopp til hovedinnholdet

- Glad jeg har opplevd motgang

Linnea Myhre (Foto: Guro Beitohagen)

Til tross for spiseforstyrrelser og depresjoner vil tidligere blogger og forfatter Linnéa Myhre (25) beskrive ungdomstiden sin som ganske typisk. – De fleste må igjennom litt kjipe ting, og spesielt i ungdomstiden. Jeg tenker det er bra, og ser på det som en fordel å ha hatt litt motgang i livet, sier hun.

Linnea Myhre (Foto: Guro Beitohagen)

Ung.no har møtt Linnéa Myhre i Bergen etter at hun har snakket for et hundretalls ungdommer på Barne- og ungdomskonferansen. Hun forteller åpent om den vanskelige ungdomstiden, og hvordan hun i dag har fått det bedre.

Vanskelig på ungdomsskolen

Allerede som 15-åring slet hun med spiseforstyrrelser, og store deler av ungdomsskolen var hun tvangsinnlagt på grunn av dette.

- Jeg vet ikke hvorfor akkurat jeg fikk spiseforstyrrelser, men jeg vet at jeg var usikker på hvem jeg var og hvem jeg skulle være. Jeg var utrygg, og prøvde både det ene og det andre for å finne meg selv, men sånn tror jeg de fleste i den alderen har det. Jeg var nok en typisk ungdomsskoleelev.

Hun husker nettopp ungdomsskolen som spesielt vanskelig, mens videregående var litt lettere.

- Ungdomsskolen var slitsom. Det var så mye frem og tilbake med hvem som var venner med hvem, hvem som var de kule og ikke kule, og det eneste man ville var å bli «godkjent» på en måte. I tillegg forandrer kroppen seg veldig i denne alderen, og det er fort gjort å bli usikker på det i tillegg til alt annet. Videregående opplevde jeg som mye mer positivt. Da var alle eldre, man ble tryggere på seg selv, og det var lettere å finne andre likesinnede, sier Linnéa.

Åpenhet

Den tidligere bloggeren, som også har rukket å gi ut to bøker, prater åpent og ærlig om spiseforstyrrelsen, om depresjonen som fulgte og den vanskelige veien mot å bli frisk – eller iallfall friskere. Åpenheten har hele tiden vært avgjørende for henne.

- Jeg tror åpenhet og ærlighet er avgjørende når man har det vanskelig. Enten det er kroppspress eller andre ting man sliter med, så har i hvert fall jeg opplevd at det hjelper å snakke om ting. Det er egentlig ikke så viktig hvem man prater med eller hva de sier, ofte hjelper det bare å si ting høyt. Få litt system i ting, sier Linnéa.

Hun er likevel åpen om at terapi har vært, og fortsatt er, en viktig del av årsaken til at hun i dag har det bedre. I tillegg har hun i større grad lært seg å akseptere hvem hun er.

- Man får jo ofte beskjed om ikke å sammenligne seg med andre, men det er selvfølgelig en umulig oppgave. Det man derimot kan gjøre er å jobbe, gjerne sammen med noen, med å klare å akseptere den man faktisk er. Man kan ikke være noen andre. For meg har også ting vært bedre når jeg har følt at jeg har lykkes med et eller annet – som for eksempel å fullføre en hel bok.

Linnea Myhre blir intervjuet

Linnea Myhre snakket om åpenhet og ærlighet på barne- og ungdomskonferansen i Bergen, 2015.

«Det ordner seg»

Til tross for en tøff ungdomstid, og til dels også en tøff start på voksenlivet, så ville ikke Linnéa vært de vanskelige erfaringene foruten.

- Jeg har lært så mye om meg selv underveis, og jeg ønsker ikke å være 25 år og aldri hatt noe motgang i livet. Jeg mener ikke at man skal søke seg til problemer, men jeg tenker det er en fordel å ha hatt litt «issues», for man lærer så mye og får en annen dybde. De fleste må innom et eller annet som er vanskelig, og i dag er jeg glad for de erfaringene det har gitt meg.

Hvis hun i dag kunne sagt bare én ting til seg selv som ungdomsskoleelev, så ville det vært den enkle setningen «det ordner seg».

- Jeg sier fortsatt det til meg selv i dag. Det ordner seg, det går over. Det er bare å ta to uker av gangen når man føler at ting er som verst, og som regel er det bedre allerede da, forteller hun.

Verre i dag

Likevel er Linnéa glad hun ikke må gå gjennom ungdomstiden i dag.

- Å være ungdom i dag tror jeg ville vært annerledes – verre – enn for bare noen år siden da jeg var det. I dag er det enda flere elementer som er med på å gjøre oss utrygge, som for eksempel sosiale medier og bloggverdenen. Mange tror, og føler på en forventing, om at de må se ut som forbildene sine på diverse blogger og Instagram-kontoer, likes og følgere er nærmest meningen med livet. Jeg er veldig glad jeg ikke er 15 år i dag, og jeg er bekymret for ungdommen som må forholde seg til alle disse tingene. Heldigvis er de mye smartere og lærer mye mer enn for bare 10 år siden, så jeg har troen på at det skal gå bra. Men de må definitivt tåle litt mer, sier hun.

Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Spørsmål og svar

Jeg er ei jente på 17 år som har skoliose og en bindevevslidelse. Dette tærer på! Jeg sliter i tillegg psykisk. Hvordan kan jeg forhøye livsgleden min?
Hei jente 17 år Takk for at du skriver til oss på Ung.no. Det høres ut som du har det vondt både fysisk og psykisk. Det kan jeg forstå og jeg t...
Jeg sliter skikkelig, bestevenninna mi er sammen med en jeg liker skikkelig mye og jeg klarer ikke tenke klart
Hei Takk for at du skriver til oss! Det høres ut som at du har det veldig vanskelig nå. Du forteller om hvordan situasjonen med bestevenninna di h...
Jeg sliter med selvskading, selvmordstanker, spiseforstyrrelser og angst
Hei jente 15 år Takk for at du skriver til oss i Ung.no og forteller til oss hvordan du har det. Jeg forstår at du har det vondt og at du blir slit...
Livet føles bittert ut, alt er dritt, skole og hjemme.
Hei Så fint at du tar kontakt med oss. Du skriver og forteller at du ikke har det bra, at du er sliten , mistrives på skolen og hjemme. Har du sna...
Hvordan snu tankegangen?
Hei Det som er fint med det du forteller er at du kan ha det fint, du har vært der, du vet hvordan det kjennes. Da blir 1000-kroners spørsmålet: ...