Hopp til hovedinnholdet
Gutt spiller på PC (colourbox.com)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)

A-Å

Derfor føler du deg alltid trøtt og sliten

Sovner foran pc'en (colourbox.com)

Føler du deg konstant trøtt og sliten? Da er du ikke alene.

Sovner foran pc'en (colourbox.com)

Spørsmål

Hei.

Jeg er så trøtt og sliten. Vet ikke hva jeg skal gjøre lenger, jeg har ikke fritid på grunn av skolen. Jeg er så lei av alt at jeg bare vil forsvinne. Klassen min har sykt mye innleveringer, prøver og fremføringer hver uke, noen ganger så mye som åtte ting vi får karakterer på. Dette er på EN UKE. Jeg jobber hele tiden med skolen, også i helgene. JEG FÅR IKKE FRI. Jeg klarer ikke å slappe av fordi jeg vet at jeg må gjøre skolearbeid. Jeg er så sliten akkurat nå at jeg ikke vet hva jeg skal gjøre.

Jeg gråter meg i søvn nesten hver natt fordi jeg er så sliten. Jeg orker ikke mer. Jeg trodde ungdomstiden skulle være den beste tiden i livet. Så langt er den verst. Jeg må få over 4 i karakter i alle fag, hvis ikke føler jeg at jeg ikke er bra nok. Jeg gråter når jeg skriver dette. Jeg får ikke trene på grunn av skolearbeidet, og føler meg tykk. Vær så snill og hjelp meg, jeg er så sliten!!

  Svar

  Hei, og takk for spørsmål

  Du forteller at du er så trøtt og sliten at du ikke vet hva du skal gjøre lenger. Du har ingen fritid på grunn av skolearbeidet. Du greier ikke å slappe av og du gråter fordi du er så sliten. Du opplever et press fra skolen, deg selv. Du forteller at du føler deg bra nok om du ikke får de karakterene du tenker du må få, du får ikke trent og du føler deg tykk. Det høres ut som du har kommet inn i en vond sirkel som er vanskelig å komme ut av. Du bruker mye tid med skolearbeidet og kutter ut trening. Slik du har det nå er det ikke greit å ha det.

  Jeg tenker det er lurt for deg om du tar opp treningen. Kanskje jobbe litt med å skape noen pauser der du gjør ting du liker. Være sammen med venner og trene. Trening gjør at kroppen får en pause fra å sitte stille og arbeide. Det som skjer når man trener er at man blir mer utholden, får mer energi, søvnen blir bedre og du vil bli mere glad. Du forteller at du opplever et stort press på skolen. Kanskje du kan snakke med læreren din om det og få noen råd i forhold til studieteknikk. Fortell hvordan har det nå og hva det gjør med deg. Lærerne er der for å hjelpe deg. Tenger du hjelp til å sortere tankene dine så kan det være lurt å snakke med sosiallærer eller helsesøster på skolen. Det kan også være lurt å bestestille en time til fastlegen for å undersøke om det er andre årsaker som gjør at du føler deg så sliten.

  Viktig å koble av!

  Selv om lekser og karakterer er viktig, er det også viktig å koble av fra skolearbeidet. Lag deg en timeplan for når du skal jobbe med leksene, jobb konsentrert, og legg dem helt bort etterpå. For å kunne jobbe konsentrert med skolen, er det veldig viktig å koble helt av, få nok søvn, og gjøre masse morsomt på fritiden! Sørg for å være i aktivitet og trene innimellom, vær med venner og gjør ting du liker.

  Jeg ønsker deg lykke til.

  Hilsen Helsesøster.

Spørsmål

Hei!

Vet ikke om dette kommer under riktig tema. Jeg jobber i barnehage og det er utrolig krevende på en måte og må holde fokus mye og da er det sånn at jeg er så sliten når jeg kommer hjem at jeg sovner med en gang og kan sove opp til 2-3 timer og og allikevel klare å sovne igjen i 10- 11 tiden på kvelden. Er dette unormalt? Det verste er at det har alltid hvert sånn, da jeg gikk på skole i fjor var det akkurat det samme. Jeg er så sliten at jeg orker ikke orker å finne på noe heller, hvis jeg går ut rett etter jobb for å være med venner, er jeg mer trøtt og sur enn å se gleden i det. Har dere noen forslag til hva jeg kan gjøre så hadde jeg satte stor pris på det! :)

  Svar

  Hei

  Takk for spørsmålet. Du beskriver at du har en slitsom jobb, og at du har stort behov for å hvile og sove etter jobb. Du forteller også at det har vært slik før du jobbet i barnehagen, og at du tidligere også var mye trøtt.

  Vi mennesker har forskjellig søvnbehov, og vi blir slitne av ulike ting. Men når man har det slik som du forteller er det lurt å bestille en legetime for å få en sjekk på om alt er ok med kroppen. Legen kan undersøke deg og har også råd om søvn, kosthold og aktivitet som kan være gode for deg.

  Hvis du har ting bortsett fra soving som du vet gir deg overskudd? Kan du eksperimentere med å finne på noe som du virkelig liker en dag etter jobb, bare for å se om du klarer det? Er det noen personer du kjenner som du får energi av å være sammen med? Gjerne forsk litt selv på hva som motiverer deg, og prøv ut ulike ting for å sjekke om noe kan fungere for deg.

  Se for øvrig artiklene nedenfor hvis du vil ha mer tips.

  Lykke til!

  Hilsen psykologen.

Spørsmål

Hei!

Jeg sliter med en konstant følelse av utbrenthet. Jeg må ta en hvil straks jeg kommer hjem fra skolen, og jeg legger meg alltid tidelig, selv i helgene. Jeg avskyr skolearbeid, fordi når jeg må jobbe med det har jeg ikke krefter til andre ting. Jeg får kjeft hjemme fordi foreldrene mine tror jeg ikke gidder å rydde, når sannheten er at jeg ikke orker.

Jeg har tidligere slitt med depresjon, og jeg merker små tilbakefall inni mellom. Jeg har også utviklet en angstlidelse. Jeg tror dette kan ha en sammenheng. Jeg vet ikke hva jeg kan endre på for å få skole, sosialt liv og søvn til å gå opp, men samtidig ikke slite meg selv helt ut. Det har blitt så ille at jeg har smerter i kroppen hele tiden, og jeg er redd for at det kan være gikt eller fibromyalgi. Bør jeg oppsøke lege eller psykolog? Hvilke tegn kan jeg se etter for å skille om det er psykisk eller fysisk som er hovedkilden til problemet?

Svar

Hei.

Du har lite overskudd for tiden og du lurer primært på om dette er psykisk eller fysisk og om du bør oppsøke lege eller psykolog.

Det er jo ikke slik at man kan sette et klart skille mellom fysisk og psykisk. DET HENGER TETT SAMMEN. Som regel er det veldig lurt å se på BÅDE fysiske OG psykiske årsaker til at man har det som man har det. Noen ganger kan en fysisk skade ha startet det hele, eller noen ganger kan en psykisk belastning ha utløst plager som oppleves som fysiske smerter.

Det DU nå opplever, høres ut til å være sammensatt og da er det lurt å først ta en tur til fastlegen for å finne litt mer ut av det og også ta noen blodprøver for å evt. utelukke noe "fysisk", som en infeksjon, vitaminmangel eller noe annet. Fastlegen vil også vurdere den "psykiske" dimensjonen i dette og sammen med deg prøve å finne ut av hva som kan være den beste hjelpen for deg nå. Kanskje kan det være flere ting. Samtaler med psykolog, behandling hos en psykomotorisk fysioterapeut, vitamintilskudd, råd for å få god døgnrytme, godt og regelmessig kosthold og så videre.

Ta en tur til fastlege nå for en prat. Skriv gjerne ned på forhånd litt om hvordan du opplever ting, for det kan være vanskelig å komme på alt når du er hos fastlegen.

Vennlig hilsen helsesøster.

Spørsmål

Hei.

Jeg er utrolig trøtt og sliten nesten hele tiden. Jeg sover ca. 7 timer per natt i hverdagen og har utrolig problemer med å stå opp om morgenen. Da er jeg også utrolig sliten mye av dagen og mange ettermiddager sovner jeg på sofaen. I helgene sover jeg/ligger i sengen og slapper av(som om jeg skulle sovet) i opptil 13/14 timer, og skulle gjerne ha ligget lenger om moren min ikke maste på meg og ble sur. Når jeg da står opp er jeg fortsatt sliten og ofte blir det at jeg legger meg på sofaen. Hva kan det være? Har virkelig ikke lyst at det skal fortsette sånn, har lyst til å få mye mer ut av helgedagene.

  Svar

  Første bud når man føler seg så sliten, er å ta en tur til fastlegen og få sjekket om man har en infeksjon, mangler på viktige mineraler og vitaminer, eller andre ting. Noen ganger kan noe slikt være årsaken, og det er viktig å få sjekket ut. Du høres ut til å ha god døgnrytme, men kanskje er det noen ting du allikevel kan gjøre for at det skal bli optimalt. Prøv og legg deg rundt 22 hver kveld, så du får rundt 9 timers søvn. Det kan kanskje være nødvendig. Få trening og dagslys om dagen og spis regelmessig og sunt.

  Vennlig hilsen helsesøster.Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)

Spørsmål og svar

Hører min egen puls i hodet og øret, hva skal jeg gjøre?
Hei Takk for at du skriver til oss i Ung.no.Så leit å høre at du ofte er sliten og har vondt i hodet. Det kommer nok til å bli bra med juleferie ...
Sover veldig tungt - hva skal jeg gjøre?
Hei Takk for at du skriver til oss i ung.no. Slik jeg forstår deg opplever du det som et problem at du sover for tungt og for lenge og du lurer på...
Jeg stresser så mye og har begynt å spise lite. Hva gjør jeg?
Hei Det er leit å høre at du har det slik. Du lever med alt for mye stress og bekymring. Det er viktig at du ikke går med alt dette stresset helt ...
Vet ikke hva som feiler meg
Hei Så bra at du prøver å sjekke opp hva det kan være når du har helseplager. Det at du har vondt i hele kroppen, har oppblåst mage, føler deg...
 Spørsmål om hurtig puls og folatmangel. 
Hei Du har fått påvist folatmangel hos legen. Mangel på folat fører til anemi/blodfattighet. Anemi er at man har for lite blod(celler), og/eller ...
Jeg har tidligere slitt med spiseforstyrrelse - nå føler jeg meg tykk igjen og spiser derfor ikke før på kvelden og da spiser jeg mye. Hva skal jeg gjøre?
Hei jente 18 år. Takk for at du skriver til ung.no. Det er ikke så rart at du føler deg sliten. Du går på skole, jobber ved siden av og spiser ...
Hva kan jeg gjøre for å ikke legge på meg og spise sunnere?
Hei Takk for at du sender spørsmål til ung.no. Du er ei jente på 13 år. Det betyr at du er mest sannsynlig midt i puberteten. I denne perioden e...
Jeg sliter med at jeg er konstant trøtt og sliten. Jeg har slitt en del med angst og depresjon. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre....
Hei jente 18 år Takk for at du skriver til oss i Ung.no og forteller oss hvordan du har det. Jeg kan forstå at du er frustrert over hvor lite energ...
Har vært ganske sliten en lang periode. 
Hei jente 15 år. Takk for at du skriver til Ung.no!Det høres ut som du har mange tanker som svirrer i hodet ditt for tiden og lager kaos. Når man ...
Hvorfor er jeg så sinnsykt sliten og har dårlig matlyst?
Hei jente 20 år. Takk for at du kontakter Ung.no.Jeg forstår at du er bekymret og lurer på hva som kan feile deg om du er så sliten og har de pl...
Jeg er kjempe stresset for tiden det er tentamen og masse annet som skjer.
Hei Takk for at du skriver til Ung.no!Jeg synes det er kjempefint at du tenker på snakke med kontaktlæreren din om hvordan du har det. Når du stre...
Jeg er sliten, sover lite og orker nesten ingenting...
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!   Det siste først. Du spør om det er forskjell på emnet Psykisk/følelser og emnet Helse i dette inn...
Er tørst hele tiden.
Hei jente 18 år. Takk for at du skriver til Ung.no!Du forteller at du drikker unormalt mye, og føler at du ikke får slukket tørsten din. I tilleg...
Jeg snakker aldri om følelsene mine. Stemor har fått kreft, og jeg føler meg egoistisk som er lei meg. Jeg sliter med søvn og karakterer og føler meg veldig dårlig. Hva skal jeg gjøre?
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!%u200B Du er ikke egoistisk. Det er mange mennesker som sliter med forskjellige ting, og det går ikke ...
Jeg er så sliten, orker ikke mer skole.
Hei jente 14 år. Takk for at du kontakter Ung.no.Jeg forstår at du er fortvilet og tenker at du ønsker å ta et friår fra skolen om du har et hø...
Jeg sliter med konstant tretthet og utmattelse. Uansett om jeg sover 6 eller 10 timer er jeg like sliten.
Hei jente 16 år Takk for at du skriver til ung.noJeg skjønner at det er slitsomt å gå rundt å føle seg konstant trett og utmattet.  Det kan v...
Har startet med medikamenter og får hangover, hva kan jeg gjøre?
Hei, gutt 20 år! Takk for spørsmålet ditt. Så fint at du har tatt kontakt med noen for å få hjelp når du ikke har det bra. Det er mange som op...
Jente 19; grubler og er mye sliten 
Hei Takk for at du skriver til oss. Det er leit å høre at du har det tungt i hverdagen, med mye press og følelsen av å ikke strekke til. Du forte...
Har et problem med å legge meg for sent.
Hei Takk for at du kontakter oss i Ung.no, jente 13 år.Du tar opp en problemstilling som er ganske vanlig for mange ungdommer og som mange vil kjenn...
Se alle