Hopp til hovedinnholdet

Har jeg en spiseforstyrrelse?

Jente ved toalett ser på vekt (www.colourbox.com)
Grensen for når et anstrengt forhold til mat og kropp går over i en spiseforstyrrelse er glidende

Grensen for når et anstrengt forhold til mat og kropp går over i en spiseforstyrrelse er glidende. Lurer du på om du er i ferd med å utvikle en spiseforstyrrelse, kan du få noen svar som er til hjelp i denne artikkelen.

Offentlig og kvalitetssikret
Jente ved toalett ser på vekt (www.colourbox.com)
Grensen for når et anstrengt forhold til mat og kropp går over i en spiseforstyrrelse er glidende

Noen ganger kan vi bekymre vi oss for hva vi spiser og hvordan vi ser ut, og andre ganger tenker vi ikke så mye på det. Slike følelser og tanker kan komme og gå i perioder. Dette er normalt.

Hva innebærer det å ha en spiseforstyrrelse?

Grensen for når et anstrengt forhold til mat og kropp går over i en spiseforstyrrelse er glidende. Spiseproblemer blir alvorlige når tanker og følelser konsentreres rundt mat og kropp i en slik grad at det overskygger resten av livet – forholdet til venner og familie, skole, jobb og interesser. Han eller hun kan føle seg underlagt en kontroll som styrer tanker, handlinger og valg i hverdagen. Spiseforstyrrelsen blir et kontinuerlig prosjekt som vedkommende ikke bare kan bestemme seg for å legge fra seg eller slutte å tenke på. Mange isolerer seg og trekker seg gradvis vekk fra livsområder som tidligere ga glede fordi spisemønster, treningsplaner eller frykt for å konfronteres med spiseproblemene overskygger og dominerer livet. Ofte er det ikke bare vanskelig å forholde seg til mat, men også til egne tanker og følelser, og ofte til andre mennesker.

Spørsmål du kan tenke over hvis du er bekymret for at du har en spiseforstyrrelse:

  • Dominerer tanker og følelser omkring mat, vekt og kropp livet ditt?
  • Hender det at du kaster opp etter et måltid fordi du føler deg for mett?
  • Er du redd for å miste kontrollen over hva du spiser?
  • Har det vært betydelige svingninger i vekt?
  • Du som er jente, har du mistet menstruasjonen?
  • Opplever du deg selv som for stor, selv om andre sier at du er for tynn?
  • Er det vanskelig å spise mat som er laget av andre?

 

Det finnes flere andre tegn. Men svarer du ja på flere av disse, er det grunn til å tro at du er i faresonen.

Spiseforstyrrelser handler om mer en mat og vekt

Selv om spiseforstyrrelser handler om ulike måter å kontrollere mat og vekt på, handler lidelsen først og fremst om følelser. For den enkelte kan symptomene man ser utad, ha mange ulike meninger og funksjoner. For noen kan det dreie seg om at man forsøker å dempe eller kvitte seg med opplevelser av kaos og forvirring, ensomhet, nummenhet eller utilstrekkelighet. Vanskelige følelser på innsiden ”flyttes” til utsiden, og blir forsøkt løst gjennom konkret håndtering av kropp og mat. Følelser av lykke og ulykke, av suksess og nederlag knyttes gjerne til konkrete opplevelser av kropp og mat. Vi kan si at kroppen er blitt et slags språk: Symptomene, som kan være åpne og synlige eller mer subtile og skjulte, blir et uttrykk for underliggende følelser og måten disse følelsene håndteres på.

Selvfølelse og kontroll

Spiseforstyrrelser handler ofte om lav selvfølelse og opplevelsen av å mangle kontroll. Vår selvoppfatning og selvfølelse er knyttet til evnen til å mestre følelser, og til å kunne forstå hva som skjer både i og rundt oss selv. Personer med spiseforstyrrelser strever ofte med å gjenkjenne, utholde eller sette ord på hvordan de har det og hva de har behov for. Jo mindre du kjenner egne behov og impulser, jo viktigere og vanskeligere blir det å holde dem under kontroll. Kontrollen over maten og kroppen kan være forsøk på å oppnå bedre kontroll og selvfølelse. Andre kan søke til kroppen som tilfluktsted for ubehagelige og forvirrende følelser. Indre ubehag blir forsøkt ”spist vekk” eller ”sultet vekk”.

Behovet for kontroll kan ha sammenheng med en følelse av å bli overveldet. Det som skjer i kroppen er noe ukjent og voldsomt, og må bli forsøkt kontrollert. Slippes impulser (for eksempel sult eller sinne) frem, kan noen frykte at det skal løsne et helt skred. Styringen blir for noen en alt-eller-intet-kontroll, både når det gjelder mat og når det gjelder følelser.

Avhengighet av andre

Lav selvfølelse og dårlig kontakt med følelser gjør at noen mister tillit til kroppens ”indre retningslinjer” for hvordan de har det og hva de trenger. Når man stoler lite på seg selv, er det lett å bli ekstra følsom for andres blikk og kommentarer. Mange søker bekreftelse og anerkjennelse fra andre, gjennom prestasjoner i for eksempel skole eller jobb. Noen utvikler en sterk intuitiv evne til å fange opp andres menneskers behov, og bruker mye tid og energi på tilfredsstille dem. Det blir vanskelig å skille mellom egne og andres forventninger. Samtidig som man lengter etter nærhet, kan mange lett føle seg invadert eller oversvømt når kontakten blir for tett.

Spiseforstyrrelsen som venn og fiende

Mange som strever med spiseforstyrrelser opplever lidelsen som både en venn og en fiende. På den ene siden er det å ha en spiseforstyrrelse smertefullt og ensomt, men på den andre siden frykter mange at de også kan miste noe trygt de trenger. For noen har spiseforstyrrelsen vært en livsledsager og mestringsstrategi i mange år. Noen kan derfor oppleve motstridende følelser mot å skulle bli frisk eller be om hjelp. Å ta kontroll over maten og kroppen oppleves som en løsning på underliggende problemer og følelser, men løsningen er på samme tid problemet. Spiseforstyrrelser stjeler tid, oppmerksomhet og humør, og rammer det sosiale livet. Dersom følelser og behov tildekkes og fortrenges, og du ikke får hjelp, kan det føre til både psykologiske, fysiske og sosiale skader.

Har jeg en spiseforstyrrelse?

Spiseforstyrrelser er komplekse og vil være variere fra person til person, både hva gjelder underliggende følelser, dens funksjoner og uttrykk. Dersom du tror at du har en spiseforstyrrelse, er det viktig at vanskene ikke bagatelliseres. Våg å dele tankene med andre. Det kan i første omgang være venner eller foreldre, eller det kan være en fastlege eller helsesykepleier på skolen. Sammen kan dere vurdere hva slags hjelp som vil være riktig for deg. Nedenfor har vi samlet noen råd som kan være nyttige for veien videre.

Jeg tror jeg har en spiseforstyrrelse – hva nå?

• Søk hjelp! Det er både ensomt, unyttig og farlig å sitte alene med så alvorlige problemer. Ikke ta sjansen på at dette er noe som går over av seg selv. Spiseforstyrrelser, enten det er anoreksi, bulimi, overspising eller uidentifiserte spiseforstyrrelser (EDNOS), setter kroppen din på harde prøver. Du trenger en legeundersøkelse for å finne ut om kroppen din har alle livsnødvendige vitaminer og mineraler, og at væske- og saltbalansen i kroppen er intakt. Legen, eller annen helsearbeider er vandt til å snakke om disse temaene, og synes ikke det er rart eller unormalt. Forsøk å fortelle legen din hva du gjør med maten, slik at han eller hun kan følge deg grundig nok.

• Tenk gjennom hvordan du kan bli tryggere. Tenk gjennom hvordan dine nærmeste kan hjelpe deg til å få det tryggere, og våg å snakke med dem om det. Hvorfor skal du klare alt alene? Prøv å få til en samtale om hvordan du kan få hjelp til måltidene.

• Be også om kostveiledning, for eksempel hos klinisk ernæringsfysiolog. Det kan være trygghet i å få en liste over hva kroppen din trenger. Mange som strever med spiseforstyrrelser føler seg allerede som ernæringseksperter etter å ha pugget kaloritabeller, men har et forstyrret bilde på hva kroppen behøver.

Dersom du har bulimi, er regelmessige måltider en god hjelp til å bli frisk, helst fire måltider i døgnet. Har du anoreksi, bør du være klar over at jo mer utmagret du blir, jo mer besatt blir du av tanken på mat. Fastlegen din kan hjelpe deg slik at du får henvisning til ernæringsfysiolog.

• Skriv dagbok, og lag ord eller tegninger til følelsene dine. Tenk gjennom hva du er redd for, og om du forsøker å slippe unna andre vanskelige tanker og følelser. Hvorfor er det viktig for deg å kontrollere matinntaket? Mange vil ha nytte av å snakke med mennesker som arbeider innenfor det psykiske helsevesenet.

• Snakk med andre som vet hvordan det er, eller les om spiseforstyrrelser. Dette kan for eksempel være beskrivelser av følelser og tanker hos andre med spiseforstyrrelser, ideer om årsaker og risiko, hvordan behandlere tenker osv. Kunnskap synliggjør sammenhenger der hvor de tidligere ikke var til å få øye på. Gjenkjennelsen i en tekst kan gi glede, og få deg til å føle deg mindre alene.

• Våg å tro det finnes et rikere liv utenfor kontrollen, vekten og tynnheten. Våg å ta sjanser. Spiseproblemer gjør livet ditt fattig, ensomt og kjedelig.

Skrevet av:
Psykiater Finn Skårderud og psykologstudent og sekretær ved Villa SULT Anna Celine Røstbakken
Sist oppdatert:
08.10.2018
Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)
Grasvorte 28
2
24.08.2018 13:47:39
Hvordan tenker alle dere at noe av dette skal hejlpe.... eg tenker da deg ei helg på rommet leina og ro deg ne litt så tenker eg alt skal gå fint;)
Smørbukken
0
24.08.2018 13:42:47
eg pleier og bade i bolber og glede då pleier eg ofte og roe meg ner og det er eilt nydli
Sommerful47
0
24.08.2018 13:39:06
eg kjenner ein professor som kansje kanhjelpe
Sommerful47
0
24.08.2018 13:38:51
Her ser dett ut som dere trenger litt støtte og profesjpnel hjelp
Larve32
0
24.08.2018 13:36:13
Dette var svært dumt
kulgutt64
0
24.08.2018 13:34:25
eg kjenner folk som sliter med det
mayla04
0
11.04.2018 18:24:52
hei jeg er en jente på 13 snart 14 jeg sliter med veldig mye (red: Du kan skrive inn til oss på ung.no/oss og få svar)
Kristine
3
08.09.2017 12:59:30
Har sykt mye med å være positiv vs negativ å gjøre også da. Positivitet generelt... er sykt mye negativt i media osv nå og man blir påvirka. Jeg leste boka fra victor hagen og det hjalp meg sykt mye, the new energy sources of the 21st century how to be happy in the 2010/2020s heter den er lett å finne på amazon

Spørsmål og svar

Problemer med kvalme, vondt i magen, oppblåst mage og rumling. 
Hei jente 13 år. Takk for at du skriver til Ung.no!Det er vanskelig å gi deg noe svar på dette. Du har allerede vært hos lege, uten å få noen s...
Tips til hvordan bli helt sunn?
Hei! Takk for ditt spørsmål til ung.no! Så fint å høre at du ønsker et sunnere kosthold. Kroppen og helsa di vil helt klart få det bedre uten m...
Kan man gå ned 10 kilo på 1-2 uker?
Hei Det er mulig å gå ned 10 kilo på et par uker hvis man er sykelig overvektig og spiser ekstremt lite. Det betyr derimot ikke er at det er noe l...
Jeg har plutselig begynt å bli veldig tørr i munnen hele tiden.
Hei jente 17 år. Takk for spørsmålet ditt.For lite mat og drikke kan gi uttørring/ dehydrering. Det vil blant annet gi plager som tørrhet i munn...
Jeg vurderer å kaste opp, er opptatt av kosthold - er jeg spiseforstyrret?
Hei Når du trener 7 timer i uken trenger kroppen din mye mat og det er derfor ekstremt viktig å spise mye. Ungdommer i vekst trenger mye mat, ungdo...
Jeg teller kalorier og spiser mindre enn behovet mitt, hva kan jeg gjøre?
Hei jente 15 år.  Jeg blir bekymret for deg når jeg leser det du har skrevet. Det er viktig at du begynner å spise nok mat regelmessig. Dette tr...
Jeg stresser så mye og har begynt å spise lite. Hva gjør jeg?
Hei Det er leit å høre at du har det slik. Du lever med alt for mye stress og bekymring. Det er viktig at du ikke går med alt dette stresset helt ...
Spiser jeg for lite?
Hei Takk for at du sender spørsmål til ung.no Akkurat hvor mye mat hver enkelt trenger, kommer an på flere ting: kjønn, alder, genetikk, fysis...
Kan dere sette opp matplan? Andre sier jeg har anoreksi.
Hei Jeg blir veldig bekymret for deg. Dette høres alvorlig ut. Du veier alt for lite og du må oppsøke hjelp så raskt som mulig. Jeg vil at du sk...
Hvordan få høyere forbrenning og gå ned i vekt?
Hei Det høres ut som du har det veldig strevsomt med slitsomme tanker om mat og vekt, i tillegg til at du forteller om panikkanfall og selvskading. ...
Hvordan vet man at man har spiseforstyrrelse?
Hei Takk for at du skriver til oss! Du lurer på hvordan man vet om man har en spiseforstyrrelse. Grensen for når et anstrengt forhold til mat og ...
Jeg er ikke sulten, kan det bety at jeg har anoreksi?
Hei jente 15 år. Det høres ut som om du bør snakke med helsesøster om dette. Vi på ung.no kan ikke gi diagnoser fordi vi ikke møter ungdommene...
Jeg får hjertebank som jeg våkner av. Kan det være angst eller noe annet farlig med hjertet?
Hei Takk for spørsmål! Det er forferdelig å våkne slik med hjertebank. Det kan sette ut ganske mange.  Du forteller at du har undervekt, og for...
Er det helt normalt for en 13 åring å kutte ut matvarer og trene 6-7 g/uke?
Hei jente 13 år. Det høres veldig strevsomt ut å tenke så mye på mat og trening som du gjør. Det er mange matsorter du utelater og som du aldri...
Jeg sliter litt med mat og sånt.
Hei jente 18 år. Takk for at du skriver til Ung.no!Det første jeg vil si til deg er at du har en helt flott vekt for en på din høyde, og er ikke ...
Hvorfor har jeg mindre matlyst?Kan man ha spiseforstyrrelse uten å vite det
Hei Takk for at du skriver til ung.no. Man kan ha spiserforstyrrelser uten å vite det selv. Da er det oftest sånn at man tenker mye på mat, på h...
Jeg tenker på mat og trening hele tiden? Hva gjør jeg?
Hei Det høres ut som du har det veldig strevsomt når det gjelder mat og trening og tanker rundt dette. Jeg er bekymret for ditt spisemønster. Det ...
Jeg ønsker å gå ned i vekt, det er vanskelig å spise med andre fordi jeg føler meg ekkel. Hva kan jeg spise?
Hei jente 18 år. Takk for at du skriver til ung.no. Det er leit å høre at du strever så mye med tanker og følelser når det gjelder mat og krop...
Jeg går opp i vekt, er jeg i ferd med å utvikle en spiseforstyrrelse?
Hei jente 17 år.  Det er vanskelig for oss i ung.no å stille diagnoser siden vi ikke møter ungdommene som skriver til oss.  Det høres ut som o...
Se alle