Hopp til hovedinnholdet

Øvelser til deg som har et anstrengt forhold til mat, kropp og vekt.

Jente som veier seg selv (www.colourbox.com)
Selvhjelpsøvelser kan hjelpe deg på veien mot å bli frisk

Selvhjelpsøvelser kan være et nyttig arbeidsverktøy for å bli mer kjent med egne tanker og følelser, og bli mer bevisst på spiseforstyrrelsens betydning og mønstre i hverdagen. Øvelsene kan hjelpe deg på veien mot å bli frisk.

Offentlig og kvalitetssikret
Jente som veier seg selv (www.colourbox.com)
Selvhjelpsøvelser kan hjelpe deg på veien mot å bli frisk

Motstridende følelser

Det kan være skremmende å tørre å tenke på å bli bedre fra en spiseforstyrrelse. Det er mulig å bli helt frisk, men det kan ofte være vanskelig å vite hva man kan gjøre for å hjelpe seg selv, og det er normalt med motstridende følelser knyttet til prosessen.

Å bli bedre fra en spiseforstyrrelse er ikke en jobb man skal måtte gjøre på egenhånd. Dersom du tror du lider av en spiseforstyrrelse er det viktig at du oppsøker profesjonell hjelp. Selvhjelpsstrategier kan brukes som et hjelpemiddel i denne prosessen, i påvente av eller som supplement til behandling. Øvelsene kan også være nyttige for deg som strever med lav selvfølelse og som ønsker et mindre fokus på mat, kropp og vekt.

Selvhjelpsøvelser

Skriv dagbok

Få tak i en helt ny bok til å skrive i, eller skriv dagboken på PC. Det kan være mindre skummelt å sette ord på følelser og tanker skriftlig. Ved å notere litt hver dag kan du bevege deg nærmere deg selv – det kan hjelpe deg til å utforske, stanse opp og kjenne på hvordan det egentlig føles å være deg. Nedenfor vil du få konkrete tips til hvordan boken kan brukes. Noen spørsmål er sikkert ikke like viktige for deg, andre bør du dvele lenge ved. Ingen svar er riktige ellet gale – forsøk å være ærlig med deg selv.

 

Ønsket om endring. Lag en strategiplan

Tanken på å skulle bevege seg ut av en spiseforstyrrelse kan føles overveldende. Det er nyttig med en plan. Et forslag til fremgangsmåte kan være:

1)Skriv opp de viktigste grunnene til at du ønsker en forandring. Hva motiverer deg?

2)Tenk over hva du kan gjøre for å komme i gang. Har du tatt kontakt med behandlere, eller snakket med noen om hvordan du har det? Hvis du ikke har gjort det, hvorfor ikke?

3)Hvordan kan de rundt deg hjelpe deg? Skriv opp konkrete personer og mulige måter de kan bidra på.

4)Skisser en plan. Hva skal til for at planen skal virke? Hva kan du selv gjøre?

5)Hva kan rote til planen?

6)Hva kan forhindre det som roter til planen? Tenk over mulige scenarioer, og skriv opp noen løsningsforslag. Det kan for eksempel være grep som gjør det lettere å utsette destruktive handlinger. Eksempler på slike grep kan være å høre på musikk, skrive, ta en telefon eller lage avtale med en venn, se på film etc.

Min venn og min fiende

Mange som sliter med spiseforstyrrelser vakler i motivasjonen for å bli frisk. Å bli bedre, er å bli kvitt noe. Men mange frykter at det også kan være å miste noe trygt de trenger.

 • Ta et blankt ark i for eksempel dagboken, lag en strek på midten. Til venstre skriver du argumenter for hvorfor du bør fortsette med spiseforstyrrelsen (NEI til forandring). Til høyre skriver du argumenter for hvorfor du bør slutte (JA til forandring).
 • En variant av det samme er å skrive to brev: den ene til ”din venn spiseforstyrrelsen” og den andre til ”din fiende spiseforstyrrelsen”.

Motivasjonsøvelser

 • Lag en liste over alle de gode grunnene til at du vil bli frisk – enten på en lapp du kan trekke frem fra lomma når en situasjon føles overveldende, eller lagret på mobiltelefonen din. Hva som motiveres oss varierer. Studier? Livsglede? Venner? Reiser? Lag din egen versjon. Les gjennom listen daglig.
 • Tenk over: hvis du kunne velge fra øverste hylle, hvordan skulle livet ditt vært? På hvilken måte leder opptattheten av mat, kropp og vekt deg nærmere det livet du ønsker å leve?
 • Minn deg selv på det du er takknemlig for hver dag. Det kan være vanskelig når alt føles håpløst, men det trenger ikke være store ting. Nyvasket sengetøy, været, studieplass, en inspirerende bok? Ikke alle dager er gode dager, men å minne seg på de små, gode tingene kan bidra positivt.
 • Tenk deg livet ditt om fem år fra nå: Hvor vil du være dersom du ikke tar et oppgjør med spiseproblemene? Og hvor vil du være dersom du blir frisk?

Bli kjent med deg selv

 • Hvilke følelser forbinder du med mat? Bruk for eksempel dagboken din, eller notatfunksjonen på mobiltelefonen, og skriv ned følelser du kjenner på. Bak hver følelse skriver du så en konkret situasjon eller person du knytter til denne følelsen.
 • Kan du huske første gang du begynte å tenke i negative baner om kroppen din? Kommentarer fra andre? Fra hvem? Hva synes du om å gi slike kommentarer?
 • Hvilke følelser har vært viktig for deg å regulere ved hjelp av mat, kropp og trening?
 • På hvilken måte påvirker spiseforstyrrelsen forholdet ditt til andre?
 • Hvilke måltider er enklere å spise? Har du tenkt på hvorfor?
 • Legg merke til og noter deg følelser før, under og etter et måltid.
 • Hvordan vil det føles å leve uten fokus på kropp og vekt? Hva er det verste og beste som kan skje dersom du spiser mer regelmessig og/eller slutter å kaste opp?
 • I hvile situasjoner glemmer du tankene rundt kroppen og maten? Kanskje det går an å gjøre mer av dette? Skriv ned situasjoner.
 • Hvis du var frisk nå, hva ville vært den største forandringen i livet ditt? Er det noe du tror ville bli vanskeligere i livet ditt dersom du ble frisk? I tilfelle hvorfor?

Selvfølelse

 • Lag en liste over positive kvaliteter ved deg selv. Hvis du hadde spurt venner eller familie, hva ville de sagt? Inkluder ferdigheter og oppnåelser du er stolt over.
 • Forsøk å utfordre negative tanker om deg selv. Når du tar deg selv i å tenke selvkritisk eller pessimistisk, stopp opp og spør deg selv om hva slags bevis du har som berettiger tankene. Hva slags argumenter kan brukes imot?
 • Våg å gjøre noe sosialt som du ikke har turt på en stund. Går det rimelig greit, er det lettere neste gang.
 • Si ifra. Kanskje du frykter å ikke bli likt dersom du er uenig eller sier nei. Men våger du å være tydeligere, kan det være nettopp dette som gir deg god respons.
 • Tenk over: når kom den dårlige selvfølelsen inn i livet ditt? Har den ”alltid” vært der? Forbinder du dårlig selvfølelse med spesielle situasjoner i oppveksten din? Hvilke sammenhenger ser du mellom selvfølelsen og spiseproblemene?

Lag en liste over verdiene dine

 • Hvilke verdier er aller viktigst for deg? Tomhetsfølelsen mange kjenner på kan skyldes at vi trosser verdiene våre – at vi for eksempel prioriterer rigide rutiner over kreativitet, trening over tid med familien og kontroll over frihet. Les listen over verdier når du føler deg bortkommen eller står ovenfor en vanskelig avgjørelse.
 • Hvilke verdier anser du som viktigst hos de menneskene rundt deg? Selvkontroll, disiplin og lav fettprosent, eller omsorg, humor og engasjement? Hvilke verdier tror du andre verdsetter hos deg?
 •  

  Tilbakefall – hvordan kan jeg hente meg inn?

  • Tilbakefall er en del av tilfriskningsprosessen, og ikke et nederlag. Du er ikke tilbake på ”null”. Vær ærlig med de menneskene som er rundt deg. Fortell noen at du sliter. Vær snill og tålmodig med deg selv.
  • Fokuser på å hente deg inn igjen. Ta en pause fra sosiale medier og andre triggere. Les motivasjonslisten fast: om morgenen, før og etter måltider, om kvelden. Dersom det er mulig, omgi deg med mennesker som forstår og kan støtte. Minn deg selv på alt du vil oppleve og oppnå som frisk.
  • Dersom det føles ut som du er i ferd med å miste kontroll, stopp opp og pust. Legg merke til hvordan kroppen føles, hva du lukter, hva du hører og hva du kan se. Det kan hjelpe deg å roe deg ned og ta et skritt ut av situasjonen.
  • Forsøk å identifisere triggere og tenk over hvordan du kan takle lignende situasjoner i fremtiden. Før inn i strategiplanen din.

  Bli sint!

  Dersom alle mennesker bestemte seg for å like kroppen sin akkurat slik som den er – hvordan skulle industrien som er helt avhengig av vår usikkerhet, overlevd? Bli sint på skjønnhetsidealet i samfunnet. Bli sint på vegne av barna som vokser opp med et enormt kroppspress. Bli sint på spiseforstyrrelsen som hindrer deg i å leve et godt liv. Bruk sinnet som motivasjon til endring.

   

  Andre knep som kan være lure

  • Dropp moteblader og sosiale mediekanaler som normaliserer det som er ekstremt og vektlegger kropp og utseende.
  • Tenk over muligheten for å bli bedre kjent med kroppen din, som meditasjon, dans, yoga, massasje eller fysioterapi.
  • Be om kostveiledning, for eksempel hos klinisk ernæringsfysiolog. Det kan være trygghet i å få en liste over hva kroppen din trenger.
  • Minn deg selv på faste måltider. Før inn tid i dagboken.
  • Fjern noen av speilene rundt deg
  • Gjør vekten utilgjengelig bortsett fra maks én gang ukentlig, eller kvitt deg med den.
  • Engasjer deg i aktiviteter som føles meningsfulle for deg. Oppdag nye interesser.
  • Snakk med andre som vet hvordan det er, eller les en bok om spiseforstyrrelser. Gjenkjennelse i en tekst kan gi glede, og få deg til å føle deg mindre alene.
  • Slutt å følge mennesker i sosiale medier som fronter usunne trenings-, kropps-, eller spisevaner.

  Artikkelen er skrevet av Forfatter Kristine Getz, Psykologspesialist Bente Sommerfeldt og sekretær ved Villa SULT, Anna Celine Røstbakken.

Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)
Michael Othel
0
12.01.2018 11:08:49
æ vurdere å dræp mæ sjøl (Send gjerne spørsmål til ung.no/oss, hilsen redaksjonen
Nei nei nei
0
16.01.2018 21:35:02
Ikke dro deg selv

Spørsmål og svar

Kan man gå ned 10 kilo på 1-2 uker?
Hei Det er mulig å gå ned 10 kilo på et par uker hvis man er sykelig overvektig og spiser ekstremt lite. Det betyr derimot ikke er at det er noe l...
Jeg teller kalorier og spiser mindre enn behovet mitt, hva kan jeg gjøre?
Hei jente 15 år.  Jeg blir bekymret for deg når jeg leser det du har skrevet. Det er viktig at du begynner å spise nok mat regelmessig. Dette tr...
Får vondt i magen når jeg spiser
Hei Det er et godt spørsmål du stiller. Og jeg kan ikke gi deg et sikkert svar uten å undersøke deg. Du bør snakke med fastlegen din om dette. Ka...
Jeg hater vekten min! Vil ned i vekt til ungdomsskolen...
Hei! Takk for at du kontakter oss i ung.no! Jeg forstår på deg at dette virkelig ikke er noe lett for deg. Det synd å høre at du føler det sån...
Jeg selvskader og spiser lite og vil ikke si noe til mamma...
Hei jente 16 år Takk for at du skriver til oss i Ung.no og forteller til oss hvordan du har det. Jeg forstår at det er vanskelig for deg å si fra ...
Hvordan kan jeg få mindre fett på kroppen?
Hei Det er fint at du trener og ønsker å spise riktig. Men er du sikker på at du trenger å få mindre fett på mage, bryst og lår? Som 14-åring...
Er det noe man kan gjøre for å få bedre selvtillit og spise sunnere?
Hei Det høres ikke greit ut å kjenne på slike følelser hver dag. Har du snakket med noen om hvordan du har det? Det kan ofte være vanskelig å s...
Hvordan kan jeg gå ned i vekt?
Hei Takk for at du sender oss spørsmål.  For mange kan det være vanskelige og ubehagelige følelser knyttet til kropp og vekt, spesielt i ungdom...
Hva er sunnest av Fun light saft og brus?
Hei Fun light saft inneholder ingen kalorier, og det smaker søtt fordi det inneholder søtstoffer. Det er ikke farlig å innta søtstoffer, og man...
Ønsker tips til å bli frisk av bulimi.
Hei jente 15 år. Takk for at du kontakter Ung.no.Så bra at du er henvist BUP for å få hjelp for din spiseforstyrrelse. Dette er en alvorlig diagn...
Har jeg en sunn livsstil?
Hei Tusen takk for spørsmålet ditt til ung.no! Du spør om du har en sunn livsstil. Det som kjennetegner en sunn livsstil er at man trener regelme...
Kaster opp etter hvert måltid
Hei jente 16 år. Takk for at du skriver til meg.  Dette kan være begynnende spiseproblem eller spiseforstyrrelse, men det behøver ikke utvikle s...
Kvalme etter mat, dårlig matlyst, smerter i magen og korsryggen, er bekymret
Hei jente 13 år. Takk for at du skrev til ung.no   Kan du snakke med de hjemme om dette? Da kan de snakke med fastlegen din slik at du får en vu...
Er jeg feit? Hva kan jeg gjøre for å bli tynnere? Tar jeg feil?
Hei jente 14 år. Takk for at du skriver til Ung.no!Du lurer på om du er overvektig, og hva du kan gjøre for å bli tynner. Du er en lang og flott ...
Ønsker å legge på meg etter anoreksi.
Hei jente 16 år. Takk for at du skriver til Ung.no!Det er flott at du har fått god hjelp og er på riktig vei. Du gikk raskt ned i vekt da du utvik...
Jeg har lenge vært misfornøyd med kroppen min og prøvd å gå ned i vekt.
Hei jene 19 år. Takk for at du skriver til Ung.no!Du sier du er misforhøyd med kroppen din og prøve å gå ned i vekt. Det første jeg vil si til ...
Føler meg veldig undervektig
Hei Mange ungdommer er ekstra tynne en periode etter at de har vokst mye i lengden. Kanskje du snart er utvokst i lengden?  Mye sannsynlig vil du f...
Hvorfor blir jeg ikke tynnere når jeg trener normalt og trener mye?
Hei Takk for at du sender spørsmål til ung.no. Først må jeg si at det er flott å høre at du driver med trening! 12 økter i uka er usedvanlig ...
Spiser jeg for lite, for mye eller normalt? Jeg føler jeg er for stor over magen, hvordan kan jeg trene for å få six pack. 
Hei jente 13 år.  Å slite med spiseforstyrrelse er ofte veldig slitsomt. Du skriver at du er usikker både på kroppen din, inntaket av mat og tre...
Jeg skal bli innlagt på psykiatrisk avdeling, og trenger bare noen råd.
Hei Takk til deg som skriver til oss i ung.no. Det høres strevsomt ut for deg og jeg håper du får god hjelp når du nå får tilbud om innleggels...
Se alle