Det er vanlig å ha mange rare tanker og bilder i hodet. Men for noen kan dette bli plagsomt og stressende, og det kan føre til at man strever med å skille fantasi og virkelighet.

Jente med stemmer i hodet (colourbox.com)
SKILLE: For mange kan det bli vanskelig å skille fantasi fra virkelighet. Da er det viktig å oppsøke hjelp.

Det er vanlig å ha fantasier, tanker, bilder og lyder i hodet, dette vil nok de fleste kjenne seg igjen i. Mange vil også si at de opplever å høre stemmer i hodet, noen som snakker eller ganske livaktige bilder av samtaler, situasjoner eller andre ting. Alt dette kan være helt normalt.

Men noen få kan i perioder oppleve at tanker blir enda mer intense, plagsomme og skremmende enn dette. Det kan være bilder av skremmende ting som kan skje, følelsen av å bli spionert på, bli forfulgt, at man hører stemmer.

Usikker på hva som er virkelig

For noen kan bli usikker på hva som er fantasi og hva som er virkelighet, og ha vansker med å skille på dette. Hvis man er plaget av slike tanker og følelser, kan det føre til det som kalles psykose.

Psykose er en forvirringstilstand der man blant annet kan streve med å skille fantasi og virkelighet. Ved psykose er det lurt å få hjelp så tidlig som mulig. Det kan hindre, mildne eller forsinke utviklingen av psykose.

Snakk med noen om det

Hvis du har mange tanker som plager deg, kjenner deg urolig, følger deg forfulgt eller at noen spionerer på deg, er det lurt å snakke med noen om det. Det kan være en venn, en i familien eller en annen voksen du kjenner, for eksempel lærer, helsesykepleier eller fastlege.

Helsesykepleier og lege har taushetsplikt og kan hjelpe deg med å finne mer ut av dette og hvordan du kan få hjelp slik at dette ikke blir så plagsomt for deg.

Tips og råd

Hvis du trenger råd, info eller noen å snakke med, kan du ringe TIPS sin telefon. Der kan man få mer informasjon om stressende tanker, forvirring og psykose samt hvordan man kan få hjelp. Nummeret er 51 51 59 59, og det er åpent hverdager mellom 08.00 og 15.00.

Når man kjenner seg stresset, urolig og har mange tanker, kan det være lurt å passe på å få nok søvn. Det kan også være best å ikke bruke noen rusmidler og ellers prøve å unngå stress hvis det er mulig

Les mer om psykose og behandling

Hvis du selv har opplevd psykose eller kjenner noen som har det og vil vite mer om det, kan du også se på e-læringsprogrammet. Det er et program for innføring i hva psykose er og hvordan det kan behandles.

Les gjerne også mer her:

http://www.tips-info.com/

helsenorge.no

www.psykopp.no/er-laering/

Skrevet av Psykolog, i samarbeid med ung.no

Sist oppdatert: 04.10.2017

Offentleg og kvalitetssikra
Jente med stemmer i hodet (colourbox.com)
SKILLE: For mange kan det bli vanskelig å skille fantasi fra virkelighet. Da er det viktig å oppsøke hjelp.
Fikk du svar på det du lurte på?
Aktuelt

Dette skjer med kroppen din hvis du spiser for lite

Er det farlig å spise lite mat én dag? Hva med over en lengre periode? Hvor lite mat kan du spise før det blir farlig, og hva er det egentlig som skjer med kroppen din da?

TRØTT GUTT (colourbox.com)

Hva skjer hvis du blir tatt med falsk legitimasjon?

Det kan være fristende å låne legitimasjon av andre for å komme inn på utesteder eller konserter, men hvis du blir tatt kan du få problemer.

Ungdom ved gjerde på festival (Foto: www.colourbox.com)

Gutt og utsatt for overgrep?

Gutter opplever også seksuelle overgrep. For å få hjelp til å takle de vonde opplevelsene, er det viktig å snakke om det som er vanskelig.

Trist jente