Hvis foreldrene dine er syke, eller sliter med rus, er du deres pårørende. Det kan være tungt, men det er støtte å få.

Trist jente (colourbox.com)
HUSK: Foreldre kan bli sinte, trøtte og lei seg når de er syke. Det er ikke din skyld. Det er ikke så mye du kan gjøre med det og det kommer ofte på grunn av sykdommen. Foto: Colourbox

Barn og unge som er pårørende kan være bekymret, og ha mange spørsmål.

Hva har egentlig skjedd? Kan jeg også bli syk? Hvorfor har jeg problemer med tankene? Hva skal jeg si til venner? Kan det være min skyld? Hva er det som gjør at jeg blir så redd?

Dette er vanskelige spørsmål som du trenger hjelp til å få svar på. Dette kan du snakke med en barneansvarlig på sykehuset om.

Vanlige reaksjoner

Mange pårørende blir bekymret for den som er syk. Noen opplever at «dette skal det ikke snakkes om». Men det kan gjøre skamfølelsen og usikkerheten verre.

Foreldre kan bli sinte, trøtte og lei seg når de er syke. Det er ikke din skyld. Det er ikke så mye du kan gjøre med det. Det kommer på grunn av sykdommen.

Det er også lov å bli sint på mor eller far. Det er faktisk ganske vanlig å bli sint, lei seg eller redd.

Du kan også bli redd for at det skal skje noe alvorlig med mor, far eller med søsken, for eksempel at de skal dø. Da er det viktig at du snakker med en voksen om dette. Da kan du få informasjon, og bli mer sikker og trygg.

Du er ikke alene

Det finnes mange tusen barn som lever nær en som er pasient. Det kan være en som har alvorlig kroppslig sykdom, psykiske helseproblemer eller noen som ruser seg.

Det er viktig å ta vare på seg selv også i en slik situasjon. Du har rett til å ha det bra!

Du skal vite at det er mange som du ikke vet om, som tenker og føler nesten det samme som deg.

Hvor kan du få støtte og hjelp?

Noen ganger hjelper det å snakke med andre i familien, besteforeldre, nabo eller venner.

Andre ganger kan du kontakte helsesykepleier, familiesenter eller en nettjeneste. På nettjenester kan du også få informasjon, lese spørsmål og svar eller, selv sende inn spørsmål eller ringe og snakke med noen. Oversikt over gode hjelpetjenester finner du her.

Du finner også god info til deg som er pårørende på helsenorge.no

Skrevet av Rolf Rohde for ung.no

Sist oppdatert: 11.02.2021

Offentlig og kvalitetssikret
Trist jente (colourbox.com)
HUSK: Foreldre kan bli sinte, trøtte og lei seg når de er syke. Det er ikke din skyld. Det er ikke så mye du kan gjøre med det og det kommer ofte på grunn av sykdommen. Foto: Colourbox

Fakta

Når noen av dine nærmeste er syke, kalles den rollen du har for å være "pårørende".


Det kan noen ganger være en slitsom rolle å ha, men vær klar over at du har noen rettigheter og at det er noe hjelp å få.

Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Har du foreldre som sliter psykisk?

Det er aldri din skyld, eller ditt ansvar at moren eller faren din er psykisk syk. Du trenger ikke å takle det alene. Våg å be om hjelp.

Kvinne som ser bekymringsfult ut vinduet.

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Tegning av venterommet hos helsesykepleieren (illustrasjon: ung.no)
Aktuelt

Skal du fjerne hår eller ikke?

Du bestemmer selv om du vil fjerne hår på kroppen og i ansiktet eller ikke. Her får du noen tips og råd om hårfjerning.

Tegning av gutt på badet som har barbert seg på halve kroppen. Illustrasjon: ung.no

Alarmtelefonen har døgnåpen chat

Utsettes du for vold, trusler, overgrep eller omsorgssvikt? Trenger du noen å snakke med? Du kan chatte med Alarmtelefonen for barn og unge hele døgnet.

Holder mobil med Alarmtelefonen 116111 åpent (foto: ung.no)

Små og store penisplager

Svie, nupper, blemmer eller kløe? Plager med penis som ikke har vært der før? Noe er helt ufarlige og forsvinner av seg selv mens annet bør kanskje vurderes av lege.

HJELP?! Noe ukjent som skjer i underlivet? Gradvise forandringer som skjer i ungdomstiden er som oftest helt normal. Foto: Colourbox