De fleste av oss sier innimellom ting som ikke er helt sant. Vi kan for eksempel si at vi sto opp kl. 8, når vi egentlig sto opp kl. 9. Vi kan også si at vi har det bra, selv om vi egentlig har det vondt og vanskelig inni oss.

Småløgner og løgner vi forteller fordi det er praktisk der og da, kaller vi hvite løgner. Hvite løgner er ofte uproblematiske, og er faktisk en naturlig og nødvendig del av det å kommunisere med de rundt oss på en god måte.

Når blir løgnene problematiske?

Det som er mer alvorlig, er når vi begynner å lyve mer systematisk, finne på historier, holde tilbake viktig informasjon fra andre, og å få foreldre eller venner til å tro på ting som ikke er sant.

Hvorfor lyver vi?

Det kan ofte føles enklere der og da å fortelle en løgn. Det kan også være bakenforliggende årsaker til at vi lyver. Kanskje vi syns det er vanskelig å godta oss selv som vi er? Kanskje vi føler press fra foreldre og venner som vi ikke klarer å leve opp til? Kanskje vi føler at vi må lyve for å framstå som flinke, spennende eller kule nok?

Noen lyver fordi det kan gi et adrenalinkick

Noen ganger kan vi begynne å lyve for å teste våre egne grenser, og se hvor mye vi kan komme unna med. Klarer vi å komme oss unna med en løgn? Hva med flere løgner? Klarer vi å lure de rundt oss til å tro på noe som ikke er sant? Dette kan være litt spennende og gi oss et adrenalinkick, fordi det kan gi følelsen av kontroll og makt, selv om vi vet at det egentlig er galt.

FAKTA

Kort fortalt

  • Småløgner og hvite løgner er ofte en naturlig og nødvendig del av kommunikasjonen med andre.
  • Hvis du føler at løgnen tar overhånd i livet ditt, er det flere ting du kan gjøre for å endre på det.

 

Hva skjer når du blir oppdaget?

Men ofte kommer sannheten for en dag, og folk skjønner at du har løyet for dem. Det er ikke noen god følelse, og det stiller deg i et dårlig lys. Vennene dine og foreldrene dine kan begynne å lure på om de egentlig kan stole på deg. Samvittigheten din begynner også å spille inn. Du vet jo at dette er galt. Hvorfor driver du og lyver for folk? Du er jo egentlig ikke en sånn person?

Slitsomt

Lyving er veldig slitsomt i lengden og kan gi oss dårlig samvittighet, angst og tankekjør. Ofte kan løgnene komme ut av kontroll. Du husker ikke hva du har sagt til hvem, historiene spriker, og det blir vanskelig for deg å skille mellom hva som er sant og ikke.

Hvordan kan du slutte å lyve?

Hvis du ønsker å slutte å lyve, kan du aller først prøve å svare på disse spørsmålene:

  • Hvilke situasjoner er det jeg pleier å lyve i?
  • Hvorfor gjør jeg det?
  • Hva er det jeg vil oppnå eller unngå?
  • Hvordan føles det for meg når jeg lyver?
  • Hvordan føles det for de rundt meg?
  • Hva kan jeg gjøre for å ikke lyve så mye?
  • Hva trenger jeg for å begynne å si sannheten?

Det neste du bør gjøre, er å finne noen du kan snakke med om problemet ditt. Det er fullt mulig å slutte å lyve, men det er mye lettere å få det til hvis du får støtte og hjelp av en god venn eller en fagperson.