Hopp til hovedinnholdet

Ikke så gode venner lenger?

Venninner (colourbox.com)

Har bestevennen din begynt på en ny skole? Eller har dere så forskjellige interesser at dere ikke lenger har noe å snakke om? Fortvil ikke. Du kan redde vennskapet.

Offentlig og kvalitetssikret
Venninner (colourbox.com)

Tenk på noen av de deiligste, morsomste eller beste opplevelsene du har hatt. Hvem var du sammen med da? Det du gjør og hvem du gjør det sammen med, påvirker vanligvis det du føler. Du trenger å ha det trygt. Du trenger å ha det gøy. Du trenger å oppleve at du er flink, får til noe, betyr noe – for noen. Du trenger noen å være med som du er trygg på liker deg, som du kan le med, som du kan planlegge noe fint med og gjøre noe godt med. Noen som du vet blir glad når du ringer.

Vennskap gjør deg sårbar

I vennskap som blir tette og der dere viser hverandre mye tillit, kan det også komme situasjoner som utfordrer vennskapet. De du gir tillit og deler tanker, følelser og hemmeligheter med, kan bruke denne til å få deg til å føle deg større – eller mindre. De kan bruke den til å løfte deg fram for andre - eller for å få deg til å framstå som mindre. Og du står også i fare for å misbruke tilliten du har fått. Du kan bli såret. Eller du kan misbruke tilliten du har fått, og dermed såre. Du kan bli sviktet og svikte.

Vennskap som forandret seg

Pia og Anna har vært bestevenninner. De har spilt på håndball sammen, gått på samme skole, vært i samme vennekrets og likt den samme musikken. De har bursdag samme dag og har pleid å feire den sammen. De begynte å sminke seg samtidig, har fortalt hverandre om forelskelser, sine første kyss og andre hemmeligheter av alle slag. I høst har mye forandret seg. De har begynt på hver sin videregående skole: Pia på musikklinjen og Anna på formgiving. Pia har sluttet på håndball for å få tid til mer musikk, og hun liker å være mye med dem hun spiller med. Anna spiller mer håndball enn noen gang, har blitt tatt ut til A-laget og bruker tiden sin på skole og håndball, og på kjæresten. Når de møtes nå, har de så lite felles å snakke om, og vennskapet har "dabbet av" denne høsten. I forkant av bursdagen går de begge og tenker, grubler, og for å rydde i hodet fyller de begge, hver for seg ut en hjelpehånd:

Her kan du se hjelpehendene Pia og Anna fyller ut – men ikke viser til hverandre.

Hjelpehånd Pia


Hjelpehånd Anna

Hjelpehånd Anna


Tenk om Pia og Anna kunne se hverandres hjelpehender? Eller at de fikk fortalt og forklart hverandre noe som viser at de fremdeles er glad i hverandre og vil hverandre vel.

Ikke så nære venner lenger?

Iblant kan det være lurt å løse litt på vennskapsbåndene, men det å gå fra å være nære, gode venner til forhold der man står lengre fra hverandre, kan gjøre vondt. Det kan innebære å avvise eller å bli avvist. Når man opplever seg sviktet, avvist eller oppdager løgner, kan man få lyst å ta hevn. Mye av det som er vondt, kan gjøre mindre vondt om man snakker sammen om det. Prøv å stole på hverandres lojalitet og oppfør deg lojalt også når dere ikke er så mye sammen. Da kan dere gå fra å være nære venner til å ha et vennskap der dere var nærmere før. Det er mulig, men er det alltid lett? -Nei!!

Fortvil ikke - vennskapet behøver ikke være tapt

Det kan være kjempefint å snakke om det du tenker på med noen som kjenner deg godt, har tid til deg, forstår deg og vil hjelpe deg. Kanskje er du redd for å snakke med venner om vanskene dine. Kanskje av frykt for å være til bry, eller for at de ikke skal like deg likevel. Et nyttig spørsmål kan da være: Hvis din venn var i vansker, ville du likt om hun/han delte noen av tankene sine med deg? Kanskje vil vennen din sette pris på at du forteller henne/ham om det som plager deg? Ofte vil det å fortelle om sine problemer til en venn bidra til tettere vennskap. Å fortelle om sine problemer, er å vise tillit. Tillit er noe de fleste liker å få. Å hjelpe en venn gir ofte en deilig følelse av å gjøre noe viktig. Vennskap er til for å øke gleder og redusere sorger.

Har du det trøblete i et venneforhold, kan kanskje du prøve å fylle ut din egen hjelpehånd for å finne litt mer ut av det hele og kanskje også få det litt bedre. Her finner du en hjelpehånd som du kan skrive ut og fylle ut. Du kan også lese mer om hvordan du kan rydde opp i vanskelige følelser og tanker her.

Skrevet av:
Solfrid Raknes, psykologspesialist
Sist oppdatert:
27.01.2019
Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)
Christina
0
18.12.2018 17:12:52
Dere er veldig smarte
Lj
3
19.05.2017 19:57:20
Noen som kjenner deg igjen? 1 du er likt av alle, men ikke akkurat populær, og du for ikke høre sladder så fort og nesten ikke blir bedt på noe uten om noe felles greier? Lik/ komenter om du er enig
Lilja
1
19.05.2017 14:44:42
Venninen min og jeg har vert venner i snart 10 år. Vi kranglet hele tiden men det var for rare ting feks. at jeg kanskje skulle få øredobber. Vi kranglet i 2 timer nesten! Men i dag kranglet vi igjen hun sa hun skulle gjøre noe for meg og siden jeg gjorde noe for hun igår, tenkte jeg ikke over at hun kanskje forventet at jeg skulle gjøre enda en ting for hun. Siden jeg ikke skjønte det går det var forsent sa hun at hun uansett ikke rakk det, også bare gikk hun. Siden vi vant mattematchen for ett par år siden har vi nettbrett. Vårt nettbrett sto på lading. Jeg ropte etter henne men hun gadd ikke komme. Når jeg spurte henne hvorfor sa hun at hun ikke hørte og gikk inn i skulderen min. Jeg sa "wow, takk, da" men hun bare himla med øynene og gikk. Nå er jeg ganske sur på hun. Hva synes dere jeg skal gjøre og hvem har egentlig rett i denne saken?
Anonym
0
28.03.2017 22:00:21
Jeg går i 7. klasse og hun som var bestevennen min før savner jeg skikkelig. Vi var bestevenner i 11 år... Men plutselig var vi ikke bestevenner leger på en måte... Det er utrolig trist nå, det er 3 jentegjenger i klassen og jeg og hun er i hver vår gjeng. Jeg savner henne sykt og har prøvd å snakke med henne seriøst 3 ganger, men det virker som om hun ikke synes det gjør noe at vi har "ditchet" hverandre. Så nå ignorerer vi hverandre på skolen og jeg griner ofte om kvelden for jeg kjenner skikkelig på det savnet. Jeg får alltid tårer i øynene når jeg tenker på alle de fantastiske og utrolige minnene vi har hatt sammen. Det var liksom alltid oss to. Men nå er det over, og jeg vet at det aldri kommer til å ordne seg igjen... Jeg vil bare dø.
123
0
23.01.2018 19:14:29
Det he skjedd med meg å men det går fint du må berre vente litt og så må du huske at noken ganger er det å krangle noke som fører dokke nærmare
AJ
0
28.11.2016 01:30:56
mine bestevenner (2 Gutter) er forelsket i meg, men jeg er ikke det og de er sjalu på hverandre, hva skal jeg gjøre jeg vil ha dem begge som my best friends forever. trenger hjelppppppppp
Ut
0
18.11.2016 14:44:50
Når vi byttet skole byttet vennen min meg ut med nokon andre
13
2
11.11.2016 21:01:25
Mistet alle vennene mine pga jeg var usosial med dem. Blir aldri invitert på noen ting lenger. Føles som jeg ikke er i verden lenger...
Sofie
3
18.06.2016 10:52:41
Hei jeg er Sofie og jeg er 12 år bestevennen min har en nabo og hun henger veldig mye med henne og vi hadde planer og så avlyste hun de får og være med naboen . Og hun er så andeledes nor hun naboen er i nærheten. Når jeg er på besøk hos vennen min går vi altid til henne eller så kommer hun til oss . Hva skal jeg gjøre det er som at hun dropper meg
Matilde
0
09.06.2016 22:15:42
Jeg har en bestevenn som ikke med meg lenger. Vær gang jeg snakker til henne blir hun helt skulle også begynne hun å snakke med andre I vennegjenen. Det kjedde helt plutselig
Møstet vennen min
0
12.03.2016 12:51:11
Jeg har en venn å vi er ikke venner lenger jeg er lei meg vi har det ikke greit på melding kan dere hjelpe meg??
>
0
12.03.2016 20:29:48
Det som er best å gjøre i en sånn situasjon er å snakke med vennen din, forklare til h*n om hva du tenker og det er lurt at dere er åpen for å finne en løsning. Det ordner seg..
nen
0
05.03.2016 17:03:31
jeg og fire av bff var så mye sammen og nå har vi to grupper fordi vi har kranglet,jeg og en av bff er og henger sammen,mes de tre andre henger sammen.Hva burde jeg gjøre?vi har kranglet sånn i oktober og fra oktober har vi ikke snakket sammen
h
1
05.03.2016 17:01:44
hei
Anonym
1
01.02.2016 15:01:49
Siste året på ungdomskolen hadde jeg tre bestevenner jeg var veldig glad k å trodde ingen skulle gå fra hverandre, vi gikk så bra sammen. Men når jeg har begynt på ungdomskolen har alt vært forferdelig. Jeg fikk nye venner men så tok hun ene vennen min dra meg bestevennen min. Og nå sitter jeg med en venn men hun er hele tiden med den gamle bestevennen min. Og den spør meg aldri om å finne på noe. Jeg har ingen venner lenger hva skal jeg gjøre? Vi snakket hele tiden på meldinger og snapchat men det ble bare mer krangling, og de sa den ikke ville være med meg lengerså i det siste har jeg hatt mye fravær på skolen fordi jeg blir utestengt av alle i klassen. Det er en gutt i klassen min som har vært borte i en måned fra skolen og vil flytte så helsesøster sier vi har et mobbemiljø i klassen. JEG TRENGER HJELP!!! Det har vart et halvt år. Jeg sitter alltid alene i klasserommet og ingen kommer bort til meg
FMLHJELP
0
25.01.2016 10:08:47
Venninnen min og jeg har kranglet og np går hun å sier det til alle og får folk til å hate meg.... Bitchblikk osv.... Hva skal jeg gjøre? Jeg mener det jeg trenger virkelig hjelp!!!
FML... Hjelp meg!!
1
24.01.2016 22:47:08
Venninna mi er helt sprø og forferdelig frekk og hun har masse på meg som hun kan spre rykter om. Hva skal jeg gjøre ?
vær så snil:(
1
28.08.2015 18:00:32
Kan vi være venner:(
Minna
4
18.06.2013 16:12:04
Takk for det, men det eneste som har gjort meg trist med vennskap er at en gang sa to av venninnene mine at de skulle bort i et hjørne og snakke, men hver gang jeg kom sa de VENT LITT 2 SEK!! Og tilslutt da vi var på vei hjem, ( hun ene bor på andre siden) sa hun ene som bodde på andre siden at hun skulle hente sykkelen sin fra hun andre. Og plutselig kommer de med:Sorry mem det blir ikke piknikk idag.. Jeg var helt sånn:hvilken piknik? Og da sier hun ene neei jeg orker ikke å være ute jeg, og hun andre også. Jeg tenkte sånn "ok". Og da jeg tok en smålur på rommet, hører jeg at de skriker navnene sine høøøyt og det gjorde meg trist:( så jeg ble "ditcha"
Eva12
2
09.10.2013 13:39:04
Stakkars deg. Hvis du kan burde du finne deg noen nye ordentlige venner. Veldig frekt av dem å utelate deg. Føler med deg.

Spørsmål og svar

Jeg trenger noen å snakke med, men vet ikke hvem
Hei, og takk for at du skriver til oss Du sier at det er vanskelig å prate med noen, og at de du har forsøkt å prate med ikke har hatt tid til å ...
Jeg sliter med å stadig ikke føle meg god nok
Hei Jeg syns det hørtes ut som en bra ide å prate med en psykolog.  Du sier du har prøve og at det da heller ble verre.  -Det er noen ganger det...
Hvordan "trene" på å ikke gråte så lett?
Hei Det er et godt spørsmål du stiller, og jeg er litt usikker på hva jeg skal svare. Noen tar lettere til tårene enn andre. Du er ikke svak elle...
Jeg er redd for om min venninne får i seg alle de næringsstoffene hun trenger etter at hun er blitt veganer. Hun er blitt veldig tynn og mangler overskudd til å trene. Hva kan jeg gjøre?
Hei Jente 16 år. Takk for at du skriver til oss i Ung.no. Du er bekymret for din venninne som er blitt tynn og mangler overskudd etter at hun er bl...
Tale om vennskap
Hei Takk for at du henvender deg til oss. Så spennende at du skal holde en tale om vennskap. Det er mye viktige synspunkter å dra fram; ærlighet, ...
Fortalte hva jeg følte for henne i fylla.
Hei gutt 17 år. Takk for at du skriver til Ung.no!Jeg skjønner godt at du ikke har det så greit etter det som skjedde, men samtidig tenker jeg at ...
Jente, 17, ser ikke lenger vitsen med livet
Hei Takk for et langt og ærlig brev! Det høres ut som at du har det vondt! På mange måter egentlig. Jeg må si at jeg synes det er litt betryggen...
Han savner henne som venn
Hei Fint at du skriver til ung.no. Det høres vanskelig ut at å være i den situasjonen du er i. Du savner venninnen din, og har lyst til å være de...
Jeg har blitt skuffet over en venn. Hva skal jeg gjøre?
Hei Du forteller at du har vært nettvenn med en person i to år. Du skriver at han sier at han er 18 år. Du oppgir at du nå er 14 år.Jeg forstår...
Jente på 13 med 2 vanskelige venner. Burde hun få noen andre venner enn de som holder henne utestengt?
Hei Du forteller at du har 2 venner som den ene dagen oppfører seg som svært gode venner, og den andre dagen det helt motsatte. Du lurer på om du ...
Friendzone en gutt, hvordan?
Hei, Det er hyggelig å ha gode guttevenner, men en part kan fort misforstå intensjonen med forholdet. Jeg anbefaler deg å tilfeldig nevne noen tin...
Hva skal jeg gjøre når en venn er sur på meg og ikke vil snakke med meg?
Hei Jeg forstår at dette kan være vanskelig, spesielt når du ikke vet grunnen til hvorfor venninnen din er sur. Det er litt vanskelig for meg å ...
Ingen liker meg, hva skal jeg gjøre?
Hei Jente 13år! Det er kjempe fint at du skriver til oss i ung.no når du lurer på noe. Dette høres ikke hyggelig ut og det er ikke greit at de du...
Jente, 16, føler seg utenfor vennegjengen
Hei Så flott at du skriver til ung.no, takk for at du deler med oss! Jeg skjønner godt at du ikke ønsker at ting skal bli sånn som det var tidli...
Jeg vet ikke lenger hva jeg skal gjøre,
Hei Jeg forstår at du har det litt tungt nå.  Det å føle at du ikke blir så høyt prioritert av venninna di, er jo i seg selv ganske frustreren...
Jeg har nettopp begynt på ungdomsskolen og har ingen ordentlige venner. 
Hei Takk for at du skriver til Ung.no!Det er leit å høre at du har det slik. Vennskap kan være sårbart og vanskelig, og det er ikke lett når du ...
Hvordan forholder man seg til venner som har angst?
Hei Takk for at du skriver til oss. Du skriver at du har ei venninne som strever med angst. Jeg tenker du sikkert grubler og bekymrer deg en del for ...
Mobbing, piracetam
Hei Du forteller at de andre sier du er dum.  -Det høres jo ikke noe særlig lurt ut å si slik til folk.  Kanskje går det an å si at du føler ...
Se alle