Selvfølelse handler om hvordan vi ser på oss selv, hva vi føler om oss selv, om vi liker hvem vi er og hvordan vi ser ut. Det er vanlig å kjenne ekstra sterkt på dette når man er ung.

Å leve opp til kroppspresset

Fra ung alder blir vi utsatt for tydelige og strenge skjønnhetsidealer fra reklame og sosiale medier, og mange av dem er nærmest umulige å leve opp til for unge gutter og jenter.

Både gutter og jenter blir utsatt for kroppspress. Jenter føler ofte at de må være tynnere, og gutter føler de må ha mer muskler. Mange føler også at de bør ha en spesiell størrelse eller fasong på enkelte kroppsdeler. Når vi kommer i puberteten forandrer kroppene våre seg, og vi kan føle at vi ikke ser ut som de vi sammenligner oss med. Jentene er kanskje ikke så tynne som de ønsker, og guttene har kanskje ikke så tydelige muskler som de ønsker seg. Dette kan ramme selvfølelsen vår. Når du tenker som dette er det viktig å huske at det er helt greit at kroppen er som den er. Alle er forskjellige, og alle opplever dette i puberteten.

 

Se storyen til ungdomsjournalistene Michael, Rakel og Christian om kroppspress og selvfølelse her:

 

FAKTA

  • Selvfølelse handler om hvordan vi ser på oss selv.
  • Både gutter og jenter blir utsatt for kroppspress.
  • Media og sosiale medier gir oss et urealistisk bilde på skjønnhet.
  • Bildene vi ser er veldig ofte redigerte.
  • Alle har sin egen mening om hva som er vakkert.
  • Om du husker på at alle er unike er det lettere å bli glad deg selv.
  • Husk at mange sammenligner seg med deg også.
  • Det at du er deg er det som gjør deg så vakker.

Hva er det perfekte?

Vi ser ulike skjønnhetsidealer overalt. Vi ser det på plakater, på tv, i filmer, på sosiale medier. Vi blir påvirket av dette uten at vi vet det. Vi ser kvinner som er helt uten kroppshår, har helt ren hud, har glansfullt hår og er syltynne. Vi ser det samme hos gutter med veltrente og markerte muskler. Disse bildene som viser oss hva som skal være vakkert er som oftest redigerte, og de viser dermed ikke er realistisk bilde av hvordan mennesker er.

Det er lett å tenke at dette er skjønnhet, og at dette er perfekt. Heldigvis er det slik at alle i hele verden har forskjellige meninger om hva som er vakkert og fint, og det finnes ingen mal på hvordan vi skal være.

Hvis du presenterte deg selv fremfor hundre forskjellige mennesker og spurte dem om du er perfekt eller ikke, så hadde du fått et forskjellig svar fra hver eneste en. Halvparten av de hundre menneskene kunne ment at du var det vakreste mennesket i hele verdenen, mens resten kanskje hadde ment helt motsatt. Ettersom alle har sine egne meninger hva som er en perfekt form for skjønnhet, da er det jo ikke noe riktig svar!

Det er viktig å huske at ingen får til alt. Vi er bare mennesker, og igjen, det å være perfekt er et uoppnåelig mål siden det er et konsept som burer deg inne men som ikke har en tydelig oppskrift.

Det som betyr noe

Ettersom skjønnhetsidealer ofte ikke er realistiske, og alle har ulike meninger om hva som er vakkert trenger du kanskje ikke å være så bekymret for hva andre synes? Det som er viktig er at du klarer å finne noe positivt med hvordan du ser ut og hvem du er som person, og at du klarer å behandle deg selv med kjærlighet.

Ulike typer skjønnhet

Det er lett å tro på det media og sosiale medier kommuniserer om skjønnhet. Selv om noen du kjenner har en mening om noe, så betyr det jo ikke at du må mene det samme? Og det er så fryktelig lett å la seg selv tro på at bare fordi lårene dine er større enn de på den modellen på det bildet, eller det at du har uren hud eller strekkmerker, så betyr det da at du ikke er vakker, men det er absolutt ikke sant.

Vanlige mennesker er vakre på grunn av det som gjør dem annerledes, på grunn av deres særpreg. Å få strekkmerker og å ha uren hud og å ha cellulitter og fett på kroppen, er bare normale ting, og det at vi fremstiller det som noe tabu burde slutte. Å være stor eller liten, lav eller høy, lys eller mørk, tradisjonell eller unik, er ting som gjør deg annerledes fra den neste personen, men det er ikke ting som tar vekk din skjønnhet. Vær så snill ikke tro noe annet.

Praktiser selvkjærlighet

Vi ble født med de kroppene vi har, og det ansiktet vi har, og de kvalitetene vi har. Vi kommer til å se sånn som vi ser ut (for det meste i alle fall) for resten av livet vårt. Derfor er det å gjøre seg selv en tjeneste å prøve å praktisere selv-kjærlighet og selv-respekt hver dag, og å prøve å kjempe i mot de skjønnhetsidealene som blir dyttet på oss.

Du er den du er, og du ser ut som det du gjør. Alle mennesker på denne jord har en faktor som gjør dem vakker. Det kommer ikke til å være den samme faktoren som personen du går forbi på gaten, men det betyr ikke at det gjør deg noe mindre vakker. Du er den du er, og det er nok i massevis.