Hopp til hovedinnholdet

Vil du hjelpe en venn som har spiseforstyrrelse?

Jente trøster venninne(colourbox.com)
STILL OPP: En god venn stiller opp hvis du har mistanke om spiseforstyrrelser.

Det kan være vanskelig å se om noen har en spiseforstyrrelse. Har du mistanke er det viktig at du er en god venn og snakker med vennen din, og forteller at du er bekymret. Men du kan ikke ta ansvar for å hjelpe vennen alene.

Offentlig og kvalitetssikret
Jente trøster venninne(colourbox.com)
STILL OPP: En god venn stiller opp hvis du har mistanke om spiseforstyrrelser.

Vennen vil mest sannsynlig benekte å ha et problem første gangen du tar det opp. Da kan det være lurt å vente en stund, for så å ta det opp igjen. Det viktigste er å prøve å være nettopp en god venn, du skal ikke gjøre det samme som en som behandler.

Her er noen tips om hva du kan gjøre som venn/venninne:

  • Fortell vennen din hva som gjør at du blir bekymret.
  • Selv om du skulle bli avvist, bør du fortsette å vise at du er en venn, og at du er der hvis han/hun trenger deg.
  • Hvis han/hun forteller deg om problemene sine, er det veldig viktig å oppmuntre til å snakke med en voksen person, f.eks. lærer, helsesykepleier, lege eller foreldre.
  • Vær svært forsiktig med å love at du ikke skal si noe til en voksen. Dersom problemet utvikler seg, kan det bli en belastning for deg å bære på en slik hemmelighet. Hvis det blir slik at du føler du må snakke med foreldrene eller en lærer, bør du først fortelle det til din venn og forklare hvorfor, samtidig som du forsikrer at du fortsatt er en venn. Kanskje dere kan være sammen om å fortelle det?
  • Når han/hun først har kommet i behandling, er det godt om du viser tålmodighet og forstår at sykdommen ikke går over på kort tid.
  • Selv om din venn er heldig som har din støtte, er det ikke ditt ansvar å prøve å løse hans/hennes problemer. Fortsett å være deg selv.
  • Vær svært forsiktig med å diskutere vekt, kalorier og mat.
  • Spør heller om hvordan han/hun egentlig har det!
  • Som venn er din hovedoppgave nettopp å være venn; å dele bekymringer og gleder med hverandre, lytte til hverandre og oppmuntre hverandre og gjøre hyggelige ting sammen.

Du kan også finne informasjon om spiseforstyrrelser fra SPISFO (Foreningen for personer med spiseforstyrrelser). På SPISFO sin nettside er det egne artikler for både den som er syk og deg som er venn/pårørende.

Skjuler problemet sitt

Husk at det ofte ikke er lett å si hvem som har spiseforstyrrelser, fordi de ofte er flinke til å skjule at de overspiser, kaster opp eller sulter seg.

Det handler om mer enn mat

Spiseforstyrrelser handler ikke bare om mat, men også om hvordan personen har det. For å kunne bli frisk av en spiseforstyrrelse er det viktig å både få hjelp til å spise vanlig igjen og til å få det bra inni seg og med seg selv.

Er vennen din motivert til å bli frisk?

Hvis vennen din har en spiseforstyrrelse, kan du oppleve at han/hun har motstand mot å få hjelp og motstand mot å gjøre det som skal til for å bli bra, som å spise vanlig og slutte med oppkast eller annet. Det er vanlig og betyr ikke at vennen er umulig eller ekstra vanskelig. Det kan ta tid å få til motivasjon for å jobbe seg ut av spiseforstyrrelsen. Du kan vise forståelse for det, men samtidig fortsette å være tydelig på at hjelp er viktig.

Foreløpig aksept

Prøv å akseptere at det er sånn hun har det foreløpig, og at til hun har kommet videre med spiseforstyrrelsen, vil behovet for å misbruke mat fortsatt være der. Prøv å behandle han/henne helt vanlig. Fortsett å spise helt vanlig når dere er sammen. De fleste trenger profesjonell hjelp for å komme ut av spiseforstyrrelsen, men de trenger folk rundt seg som behandler dem helt vanlig.

Godt å snakke med "likesinnede"

For mange kan det være fint å snakke med noen andre med spiseforstyrrelser. Be henne ta kontakt med SPISFO eller ROS, så treffer hun mennesker som selv har eller har hatt spiseforstyrrelser. Der finner du som venn også råd og informasjon.

Sykehus

Noen få med spiseforstyrrelser som er svært undervektige eller har lyst å ta livet sitt, kan trenge innleggelse på sykehus. Det finnes avdelinger for det på sykehus ulike steder i landet. Er vennen din innlagt på sykehus, er det veldig verdifullt at du og andre venner holder kontakten.

Kilder:
Spisfo.no
Sist oppdatert:
12.03.2019
Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)
michelle
0
13.07.2017 19:22:00
hei jeg er en jente på 13 år og jeg har spiseforstirelser jeg veide får 50 kg nå veier jeg 32 kg og moren min og faren mine er red for at det kommer til og kjed none med meg men altide så kommer dem med mat ine på rome mit og siter der og venter til at jeg har spiste op og med en gang dem går så spiter jeg det ut av vindue men jeg kjønte ikke hvor alvorlig det var får vi fik en melinge av lereren min og henne skrev vi er veldig urolige for vekten til michelle siden henne har gåt veldig mie ned i vekte og jeg har besvimt mange ganger
Jeg trenger hjelp
1
01.07.2016 19:48:48
Jeg er veldig feit ingen liker meg jeg vil bli tynn jeg er 1 57 høy men er 57 kg hva skal je gjøre jeg er 12 år
Aquarius
1
04.10.2017 14:14:43
Jeg synes ikke du er feit. Vet ikke om det hjelper, men jeg synes du burde vite det. Og hvis du vil gjøre noe med det, så anbefaler jeg å jogge. Jeg gjorde det, og jeg ble tynnere ganske fort.
Isa
2
04.06.2016 01:07:57
Hei jeg tror jeg har spiseforstrrelse fordi jeg fikk en kommentar om at jeg er feit så jeg så meg selv i speile og jeg ser feit ut.jeg har prøvd å kaste opp men det funker ikke er fortsatt feit og jeg spiser lite vennene mine maser om at jeg skal spise og sier at jeg kommer til å dø
Daz
2
04.06.2016 08:07:08
Det med spiseforstyrrelser er aldri hyggelig - Om du selv vil gå ned i vekt bør du gjøre det på en kontrollert måte. Spis som normalt (5 måltider om dagen, ta deg gjerne et eple eller frukt) og gå turer. Dersom du spiser lite, vil kroppen din sette i gang et forsvar mot det og produsere mer fett fordi kroppen trenger energi for å fungere. Husk også å drikke mye vann spesielt nå med denne varmen for å ikke bli dehydrert. Lykke til! Daz - 24år
Manila
0
17.04.2016 22:35:16
Jeg har anoreksi, det var en fyr jeg var forelsket i, men så ble han kjæreste med en annen, og jeg trodde det var fordi hun var tynnere enn meg, og derfor satte jeg meg et mål, jeg ville ikke spise foran han, eller noen andre i klassen på skolen, men en dag slo de to opp, ig etter en måned spurte gutten meg, og jeg svarte ja. Men så kom jeg på skolen og åpnet matboksen min og tok opp en skive brød, jeg så på den, men jeg klarte det ikke, jeg var ikke sulten. Jeg klarte ikke lenger å spise foran alle de andre lenger, jeg klarte heller ikke å se så mye mat rundt meg som andre spiste, så jeg ville ikke være inne på skolen lenger, og etter det fikk jeg alltid sitte på gangen å spise alene, men fordet om klarte jeg det ikke
Sofi
3
19.03.2016 10:25:24
Jeg har ingen venner
Vet ikke
0
19.10.2015 23:06:23
Vennen min har spiseforstyrrelser og har ikke fortalt meg det. Jeg fikk høre det gjennom en annen venn. Jeg er knust, tenker på det hele tiden og vet ikke hva jeg kan gjøre for å hjelpe! Alt jeg vil er at vennen min skal ha det bra.
Jente 14
0
28.07.2015 15:55:55
Jeg vet ikke helt hva jeg skal si jeg. Jeg har nokk en ganske så usunn livstil (jeg ønsker å få gjort noe med den men hver gang jeg prøver eller planlegger mislykkes jeg, for jeg har for lite motivasjon og energi). En lang periode har jeg vært lite sosial og bare sittet på pc etter skolen. Gjorde lekser i siste liten (de jeg så på som viktigst). Ikke trent i det hele tatt. Sovi lite. Legger meg sendt og i helgene kan jeg stå opp rundt 10-14!!! Det betyr at "midt på dagen" er på etter middagen da det ikke er så mye å gjøre og da går det på rund gang. Flere ganger ender jeg opp med å bare spise noen få brødskiver i løpet av heeele dagen. Spiser også usunt men det er mye sunt jeg ikke tåler pga syreskader på tennene. Også er jeg kresen. Så jeg vet lliksom ikke helt hva jeg skal gjøre. Håper på mye energi til neste skoleår så nå i sommer prøver jeg å få det i gang.
Venn
1
05.05.2015 21:56:51
Har en venninne med anoreksi, som heldigvis har innsett det selv og prøver å jobbe med det. Da jeg fant det ut, ble jeg knust og gikk i flere dager og var fjern. Jeg treffer hun ikke så ofte, og det er ikke så mye jeg kan gjøre. Hun tar det av og tilopp og forteller hvordan hun har det, men jeg tør ikke mase for mye. For noen dager siden gikk det opp for meg at en av mine nærmeste venner nå, kanskje har ortoreksi. Det er vanskelig å si det er en spiseforstyrrelse, siden det ikke er en ordentlig diagnose, men jeg er bekymra. Hun ble vegeterianer for noen måneder siden, og nå har hun vært veganer i to måneder. Den siste tiden har hun merka at hun ikke har like mye energi på trening, og ikke får tatt i like mye i styrketreninga. Jeg har tenkt mye på dette de siste dagene, og i sta ringte hun meg og sa hun gruet seg til et seminar vi skal på i morgen. Det er nemlig bare brødmat der omtrent, og i brød er det mye kalorier. Jeg er kjempebekymra for at det skal utvikle seg til noe verre. Hun sa selv at hun såklart ikke har spiseforstyrrelser, men at hun har hatt et anstrengt forhold til mat i ca et år. Jeg er glad hun er klar over det, og jeg sa jeg er bekymra og vil hjelpe henne, men jeg har virkelig ikke peiling på hvordan. Det gjør meg så utmattet og jeg føler meg forferdelig
forvirra :/
0
21.02.2015 06:46:14
Jeg er 20 år og har vært innom overspising, bulimi og anorexi i den rekke følgen.
Det som er litt skummelt er at jeg føler meg fin og endte på bmi 20 etter innleggelse på langtidsbehandling.
Men tror jeg har fått tilbakefall ...
jeg er 173 cm høy og veier nå 45 kg. I mitt hode er ikke det mer enn 15.03 i bmi.
Hvor lenge kan jeg gå sånn. . . Gått ned igjen 13 kg på 2mnd.
(Red. Du kan stille spørsmål om spiseforstyrrelser på klara-klok.no)
koala
0
05.01.2015 18:02:10
Kjæresten min har fått diagnosen seriøs spiseforstyrrelse.. jeg har fått samme diagnosen for 1 mnd siden. De eneste som vet hvordan vi har det er oss selv. Jeg er den som hjelper meg selv, tvinger meg selv til å spise og tvinger meg selv til å få tilbake selvkontrollen. Og jeg kommer til å gjøre alt i min makt til å hjelpe kjæresten og. J.21 og J.18
Hjeeeeeeeeelp!!!
4
04.12.2013 18:02:24
Hei, Jeg er en jente på 12 år som har en beste venn med spiseforstyrelser. Hun kom akkurat ut, og jeg gjør så godt jeg kan, med å hjelpe henne uten å pushe for mye, det er ikke min jobb i det hele tatt. Hun synes jeg er flink til å lytte, men det som er problemet er at jeg vil ikke plagebhenne med å spørre omhva som skje, og hun vil ikke plage meg med seg selv. Jeg føler at hun vil snakke om det, men vil ikke være for påtrengende.
Jeg føler også at jeg sier ting videre som jeg ikke burde sagt.
Kan noen gi meg tips til hva jeg kan si til henne? (Red: Du kan stille spørsmål og få hjelp på ung.no/oss)
Karoline
14
26.10.2010 19:11:45
jeg har veldig anstrengst forhold til mat i noen perioder. Periodene kan vare i 2-3 uker og da spiser jeg veldig lite. Jeg bryter ut av perioden ved en skikkelig overspising. Har jeg et problem eller er dette normalt. Vennene mine pleier å bli litt bekymret i mine perioder, men jeg tar det som et komplimang, for det betyr at de ser forandring. Nå er jeg ikke i en sånn periode, men jeg kjenner det trigger bare når jeg skriver dette. Og jeg har en tendens til å rispe opp huden på håndleddene når jeg er lei meg, ikke orgentlige kutt men dypt nok til at det kommer blod. Har det en sammenheng med matvanene mine? Eller er det en helt annen sak? Har jeg et problem eller er dette vanlig? (red: du kan skrive inn til ung.no/oss og få hjelp og råd)
Elise
2
10.02.2010 19:12:00
Har en venninne med anoreksi.. Hun er 18. Har prøvd å få henne til å forstå at å sulte seg er skadelig. Tror det har blitt litt bedre. Men det er virkelig frustrerende for de som har det forstår jo ikke at hvis man sulter seg går forbrenningen ned. Man burde spise sunt, lite og ofte! Drikke mye vann. Da øker forbrenningen og man kan bli slankere. Ikke se helt utsultet ut! Man piner jo bare seg selv :(
anonym
3
15.09.2009 17:42:00
jeg synes du skal prate med hu.Vær en venn Si at hun var pen san som hun var.
Anonym
2
19.08.2009 18:05:00
Hei, jeg går i 7.klasse i Oslo. Og ei fra klassen hadde vert på ferie, så hun kom på skolen to dager senere enn vi andre. Tror nesten alle ble sjokka over å se henne , fordi hun var kjempe tynn !!! En i klassen snakket med henne mer enn meg , og til han hadde hun sakt at hun bare ikke var så glad imat lenger. Men jeg har en mistanke om spiseforstyrrelse. Det. Verste er at jeg tror jeg hvet hvorfor, fordi en av mine venner går å kaller henne feit, stygg , osv... Egenklig er hun veldig snill, og hun var akkurat passelig tynn, hun hadde fine former og var pen. Men jeg var kansje litt frekk med ho , jeg så ikke at ho var feit eller stygg eller noe sånt. Men jeg svarte henne kansje litt. Men det var liksom i perioder, da var vi skikkelig gode venner, og noen ganger var vi helt fiender ! Og jeg husker ikke om vi var venner eller fiender før ferien . Og nå føler jeg at alt er min skyld! Jeg har hørt at mange tar selvmord hvis de har spiseforstyrrelser. Og hvis hun gjør det kommer jeg aldri til å tilgi meg selv !!! Hva skal jeg gjøre for å prøve å hjelpe henne. ?? Du må svare ! (red: du kan skrive inn til ung.no/oss og få svar)
abc
3
26.11.2008 16:05:42
Jeg har hørt at jeg har spiseforstyrrelsen eller er i ferd med å utvikle anorexia.. det er ikke noe hyggelig å høre, men man forbinder jenter med anorexia som sykelig tynne jenter, mens jeg er ikke tynn i det heletatt. Jeg syns jeg er feit, men ikke overvektig. Jeg må jo få låv til å bli fornøyd med meg selv uten å bli anklaget for å ha en eller annen spiseforstyrrelse.
:)
15
06.11.2008 17:50:50
Noen som har noen bra tipst til å komme ut av bulimi, for godt? Uten å gå opp i vekt?
Bekymret
5
29.07.2008 19:20:38
Hei. Jeg har en venn som alltid har vært litt i overkant av normalvekt, men ikke mye. Nå har han gått ned kanskje 25 kilo, og er blitt veldig tynn, og det ser "unaturlig" ut fordi han har kraftig benbygning. Blir dette da regnet som anoreksi? Eller kan det hende at kroppen bare har forandret seg naturlig. Hilsen bekyrmet venn...
Anonym
1
16.07.2008 21:56:13
jeg er 1.65, jeg veier 50kg :( Eller det veide jeg når jeg veide meg hos BUP for en uke siden.. Jævla mye.. får ikke lov av enæringpsykologen min og legene på BUP å veie mindre :( Men jeg er på vei ned igjen.. Veide 48 kg idag på morgenen idag på vekta hjemme. I Januar- Februar iår veide jeg 38kg, men var anoreksiaen ganske sterk og hadde BMI på 13 og no.. husker ikke helt hva de legene sa til meg. Det minste jeg har veid er 33kg, men da ble jeg innlagt. (red: dette kan ikke være noe lett for deg. Du kan få råd og hjelp på ung.no/oss)
Tjukka
4
21.04.2008 23:18:20
Forresten, glemte si jeg å har en vennine som har anoreksi, men som ikke innser det, hvordan kan jeg si det til henne ? for hun er farlig tynn, og sikker 16-17 i BMI vil jeg anta...? -Tjukka:/
Secret
2
21.04.2008 22:42:04
Jeg er en jente på 15 år som er 164 høy og varierer mellom å veie 51 og 52 kg.. Prøver å slanke meg på en sunn måte, men får det ikke skikkelig til. Har prøvd å spydd et par ganger, men vil jo ikke gjøre det på den måten. Men jeg er så sinnsykt glad i mat, og trass i at jeg driver med idrett nesten hver dag, føler jeg ikke det hjleper meg nok med vekten. Merker jeg har blitt feitere i det siste, og ønsker å gå ned i 49/50 kg.. Noen tips? Har en vennine som spyr hele tiden, men det er ikke med vilje, noe hun ikke kans styre. Hun har tatt masse prøver men legene finner ikke noe. Noen råd her? Hilsen tjukka :/
Ezii Lissm
1
03.04.2008 16:56:56
Tenk på hva dere sier til en person som er spiseforsyrret ! Man kan lett bli såret over det. ..
Ezii Lissm
1
03.04.2008 16:54:35
Takk ! Det Er Min Mening Om Det. .. ;]
meg...
1
02.04.2008 18:56:01
fy søren, det var bra skrevi!!!
Ezii Lissm
16
02.04.2008 13:41:05
Det verste du kan si til en som er spiseforstyrret : Forestill deg at du nettopp har fått vite/oppdaget at en som står deg nær lider av en spiseforstyrrelse. Du vil forstå, du vil hjelpe til så godt du kan, du vil oppmuntre og gi støtte. Men det du mener som omtenksomt, kan noen ganger ha motsatt effekt. Det er vanskelig å forestille seg dette for en som er frisk, men i våre hoder er alt kaos og vi oppfatter alt på den måten sykdommen vil vi skal oppfatte det. Iblant er det ikke tanken som teller. # Men du ser jo ikke ut som du har en spiseforstyrrelse! (for oss: Du er jo ikke tynn, ergo..du er feit) # Hvorfor holder du på sånn egentlig? (en spiseforstyrrelse handler om mange faktorer, å spørre direkte hva vi driver med føles sårt og vondt) # Det er det på innsiden som teller (for oss: du er stygg.... - ergo, vi blir penere av å være tynne) # Hvis du vil ned i vekt burde du heller spise hver 3. time og trene regelmessig! (enkelt for deg, ikke enkelt for oss...) # Hvorfor kan du ikke bare slutte nå a? (verdens mest idiotiske spørsmål... omtrent like dumt som kan ikke du bare slutte å ha kreft nå a?) # Du ødelegger deg selv og vil aldri få et ordentlig liv! (fortell oss noe vi ikke vet...) # Du ser utrolig bra ut nå da! (for oss: en motivasjon. Jo tynnere vi blir, desto bedre ser vi ut) # Kan du ikke vær så snill spise for min skyld da? (vi har dårlig nok samvittighet fra før av..ikke legg mer på oss..) # Herregud, du spiser mye ! (de gangene vi faktisk spiser.. la oss gjøre det, ikke kommenter det) # Herregud, jeg er så feit ass! Fett overalt! (tro meg, vi ser oss selv som mye feitere enn deg, en slik kommentar vil bare trigge at vi spiser min
Ja Slik har jeg det
0
06.12.2015 23:40:28
Slikt sier "vennene" mime til meg. Sliter med anoreksi å
Meg
1
26.02.2008 20:30:35
Jeg synes du virker veldig undervektig faktisk, jeg er ca så høy som deg men veier 54 det er for mye jeg føler meg veldig feit !!! så ossen klarte du å bli så tynn?
Sabrina
1
19.02.2008 01:03:13
Æ æ ei jente på 15 æ føler mæ så dum når æ har spist blir æ lei mæ fordi æ føler at æ har spist mye. Hvis æ bare spiser en halv skive eller middag, så får æ vondt i magen fordi æ får dårlig samvittighet fordi æ har spist å da tenker æ atte nå blir æ feit liksm..å straffer mæ ved å ikke å spise. Æ syns det æ utrlig slitsom å æ klarer ikke å slutte..uff men vil ikke si noe til foreldrene mine da blir de bare sure..har brekkt mæ mange ganger når æ har spiste det æ så sykt ekkelt å kvalm. Æ æ 1.60 høy å veier 42kg å æ føler mæ veldig feit ..æ jogger for å slanke mæ. Svar så fort som mulig takk =)(red: du kan stille spørsmål og få svar på ung.no/oss)
k.j
0
31.12.2007 11:39:29
hei, æ vet ikke ka det e med meg, de 2 siste dagan har æ vært veldig mett, æ har bare spist 1 gang dagen de to siste dagan, å eller kun sovet og drukket vann/te.. Jeg er trøtt hele tiden, å æ blir fort mett av bare en glass melk, eller te. Æ vil ha mat, men det e så kvalmt, æ bryr meg kossn æ ser ut, men æ ville aldri prøve å slanke meg på denne måten. Æ blir bare kvalm av alt æ spise eller lukte på! Svar e du snill!! (red: du kan stille spørsmål og få svar på ung.no/oss)
marthe
1
15.12.2007 19:42:47
Hei. Jeg får høre av alle jeg kjenner at jeg sannsynligvis har en slags spiseforstyrrelse. Jeg er ikke et peinrangel, ikke no tynn i det hele tatt egentlig.. men jeg har et veldig anstrengt forhold til mat. Trener også veldig mye. Og kan presse meg selv til jeg besvimer bare ved å tenke på hilken kropp jeg vil ha. Hva burde jeg gjøre? Hater å vær sånn!
Sara
0
08.06.2007 01:34:00
Hei Jeg er en jente på 17 år. Jeg veier 42 kg, og er 1.68 høy. Er dette normalt?? Jeg danser nesten vær dag. og Spiser middag, men klarer ikke å få i meg annet enn kaffe på morgningen.. Trenger jeg hjelp? Vær så snill å svar...
Anonym
0
04.06.2015 00:43:19
Vandklig å si, kontakt lege om du er bekymret . Eller send spørsmål til ung.no eller klaraklok elns..
Silje
0
05.05.2007 23:31:27
Hei Jeg er ikke sikker på om jeg kan ha Bulimi, men Jeg føler at jeg hver dag liksom går i butikken og kjøper en 2 liters is. Eller noe lignende.
Ahr
3
11.04.2007 07:15:12
Heisann, jeg fikk vite at kjæresten min har spiseforstyrrelser, jeg er selv 22 år og hun er 18 år. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre, det er et veldig vanskelig tema, og det virker som om hun har det veldig vondt også. Selvtillitten hennes er veldig lav, og jeg har så lyst til å få henne til å føle seg bedre. Noen tips om hva jeg kan gjøre? Noen tips om hva jeg kan gjøre for å få henne til å føle seg bedre, og tips til hva jeg kan gjøre for å hjelpe henne? Jeg setter stor pris på alle tilbakemeldinger. Takk. (red: du kan ringe Ros - Rådgivning Om Spiseforstyrrelser: tlf: 55 32 62 60. Telefontid: Man, ons, tors og fred 11-13, tir kl. 16-18)

Spørsmål og svar

Hvor lenge kan man gå uten å spise før man besvimer?
Hei jente 15 år. Man kan av ulike årsaker besvime. Når man spiser lite kan det føre til at man besvimer lettere fordi man for eksempel får et la...
Jeg er redd for om min venninne får i seg alle de næringsstoffene hun trenger etter at hun er blitt veganer. Hun er blitt veldig tynn og mangler overskudd til å trene. Hva kan jeg gjøre?
Hei Jente 16 år. Takk for at du skriver til oss i Ung.no. Du er bekymret for din venninne som er blitt tynn og mangler overskudd etter at hun er bl...
Hva er forskjellen på bulimi og anoreksi? Må man være sykt tynn.
Hei jente 18 år Anoreksi kjennetegnes ved ulike kriterier som for eksempel undervekt. Bulimi kjennetegnes ved at personene har overspisingsepisoder ...
Jeg greier ikke å forsone meg med min fart levemåte. Hva skal jeg gjøre?
Hei og takk for spørsmål. Du forteller at faren din har sykelig overvekt, men at han innser det ikke selv. Forstår at det er frustrerende for deg...
Jeg tror vennen min holder på å utvikle spiseforstyrrelse. 
Hei annet 13 år. Så heldig vennen din er som har deg. Det er ofte omgivelsene som legger merke til at den som holder på å utvikle spiseforstyrre...
Hva skjer med kroppen om man bruker slanke piller? 
Hei jente 19 år Takk for at du skriver til oss i Ung.no. Du skriver ikke hvilke slankepiller venninnen bruker. Heller ikke om dette er piller hun h...
Jente 18 som bor med kjæresten hjemme hos moren og stefaren hans
Hei jente 18 Tusen takk for at du tar kontakt med oss i ung. Du og kjæresten din bor hjemme hos moren og stefaren hans. Dere føler dere veldig dår...
Kjæresten min sliter psykisk. Hvordan kan jeg hjelpe henne?
Hei Takk for spørsmålet ditt. Så flott at du har blitt sammen med en du liker så godt! Det virker som du virkelig bryr deg om henne, og jeg skjø...
Hva bør kjæresten min gjøre/spise når hun må gå på krykker? 
Hei Følelseslivet kan ofte styre spisemønsteret og mengden mat man spiser. Spesielt gjelder dette i forhold til spiseforstyrrelser, der spisingen o...
Venninnen min utvikler spiseforstyrrelser - moren sier at vi ikke skal bekymre oss, hva kan vi gjøre?
Hei jente 13 år.  Så heldig venninnen din er som har så gode venner som bryr seg om henne.  Dere kan snakke med lærer og helsesøster på skol...
Mobbing. Er det ulovlig?
Hei Når jeg leser det du skriver får jeg inntrykk av at det du tenker skal være hjelpsomt oppfattes som mobbing av venninna di. At du egentlig ikk...
Hvordan kan jeg hjelpe vennen min?
Hei Så heldig venninnen din er som har deg, som bryr seg om henne. Det kan være at hun er på vei inn i en spiseforstyrrelse. Om hun er det kan det...
Venninnen min spiser lite og trener mye, hun er sykt tynn. Hva gjør jeg?
Hei jente 16 år. Venninnen din er heldig som har deg som venn. Det er ikke alltid så lett å få den som spiser lite og trener mye til å innse at ...
Venninnen min trener rett før hun legger seg fordi hun føler seg stor. Jeg vet ikke hvordan jeg skal håndtere dette problemet.
Hei Takk for at du skriver til oss! Først vil jeg si at det er bra at du bryr deg om venninnen din og har omsorg for henne. Hun er heldig som har ...
Hvordan kan hun være en god venn for en som har gått ned mye i vekt?
Hei jente (14) Takk for at du skriver til oss og spør om dette. Det viser faktisk at du er en god venn som bryr seg.Det er veldig fint at du har sna...
Jeg er bekymret for venninnen min som trener mye og har lav vekt.
Hei jente 14 år.  Så heldig venninnen din er som har en venn som ønsker å hjelpe henne.  Det kan være at venninnen din trenger at du spør he...
Hva kan jeg gjøre for å hjelpe kjæresten min til å begynne å like mat og spise mer?
Hei gutt 15 år. Takk for at du skriver til ung.no. Så heldig kjæresten din er som har deg som vil hjelpe henne. Du skriver ikke noe om hun har en...
Jeg tror venninnen min har anoreksi, hvordan kan jeg spørre henne om dette?
Hei Venninnen din er heldig som har en venn som deg. Mange som får en spiseforstyrrelse opplever å bli isolert fra vennene sine. Det er mange årsa...
Jeg har ei veninne som den siste tiden har begynt å slanke seg. Hun har alltid hatt en helt normal vekt, men mener selv hun er overvektig
Hei. Dette høres bekymringsfullt ut, så jeg forstår at du tenker på dette. Det er flott at du bryr deg. Jeg syns det beste ville være om du grei...
Se alle