Hva er panikkanfall?

Et panikkanfall kjennetegnes av at man plutselig kjenner seg veldig redd uten at det er noen spesiell grunn til at man skulle bli redd. Når denne reaksjonen kommer helt «ut av det blå» slik at man ikke skjønner hvorfor dette skjer kan det være ekstra skremmende. Det som kjennetegner et panikkanfall er symptomer som hjertebank, svetting, hyperventilering (rask og overfladisk pusting), skjelving, kvalme, nummenhet, tåkesyn, magesmerter og svimmelhet.

På fagspråket kaller vi denne responsen for «fight or flight» (slåss eller flykte). Dette er et raskt signal som hjernen sender ut i situasjoner der den tror det er fare på ferde slik at kroppen skal gjøre seg klar til å kjempe/slåss eller flykte. Denne responsen har vært veldig nyttig for mennesker og dyr så lenge vi har eksistert. Det er vanlig å bli redd for hva som skjer i kroppen når man får denne responsen i situasjoner der det ikke er noen egentlig grunn til å bli redd.

Hva er typiske å bli redd for?

Vi mennesker ønsker som oftest å finne ut hva som skjer med oss. Når kroppen sender et så sterkt signal som det et panikkanfall er blir det lett for å tenke at «det må være noe galt med meg siden jeg får disse symptomene». For mange er redselen for å dø, få hjerteinfarkt, bli kvelt/ikke få puste, miste kontrollen, bli gal, besvime eller kaste opp det som blir mest framtredende under et panikkanfall. Mange blir også redd for at andre skal se at de er redde.

 

FAKTA

En gylden regel er å ikke la panikkanfallene få styre hva du gjør.

 

Kommer det jeg er redd for til å skje?

Har du noen gang hørt om noen som ble så redde at de fikk hjerteinfarkt eller ble kvelt av det? Svaret på dette er at det ikke er mulig. Dersom det hadde vært slik så hadde mennesker som opplever ekstreme situasjoner som for eksempel krig dødd av angst. Det hadde også vært vanlig å bli kvelt eller få hjerteinfarkt av å hoppe i fallskjerm eller holde presentasjon på skolen fordi dette er typiske situasjoner som mange synes er veldig skremmende.

Angstsystemet vårt som gjør at vi får panikkanfall er et overlevelsessystem som skal varsle oss om fare – det hadde vært merkelig om et overlevelsessystem hadde tatt livet av oss eller skadet oss på andre måter. Så de skremmende tankene man gjerne får om å få hjerteinfarkt, ikke få puste, bli gal, besvime eller dø er bare skremmende tanker og har ikke noe med sannheten å gjøre.

Din tolkning påvirker reaksjonen i kroppen

Hvordan vi tolker det som skjer rundt oss har mye å si for hva som skjer i kroppen vår. Dette gjelder også under et panikkanfall. Se for deg to ulike personer som hører den samme lyden midt på natta og våkner av denne. Den ene personen tolker dette som at katten lagde en lyd i stua og denne personen legger seg til å sove igjen uten problemer. Den andre personen hører den samme lyden men tolker det som at det er innbrudd i huset og ser for seg at tyven kommer til å komme inn på rommet med et våpen i hånden. Denne personen vil trolig bli veldig redd.

Det er også mulig at to ulike personer får den samme tanken, men tolker den ulikt. Dersom to personer tenker at «tenk hvis jeg får hjerteinfarkt» der den ene videre tenker at «hjelp, nå dør jeg» og den andre tenker «jøss, for en livlig fantasi jeg har» vil reaksjonen til disse to mest sannsynlig være svært forskjellig.

Hva så?

Et panikkanfall kan beskrives som en «misforståelse» mellom hjernen og kroppen. Hjernen tror at vi er i ordentlig fare og sender ut samme signal som om det skulle vært fare på ekte. Dersom det hadde kommet et tog mot deg i 150 km/t hadde det vært nyttig å få den samme reaksjonen i kroppen fordi det sender et tydelig signal om å hoppe vekk før toget treffer deg. Når dette skjer i en situasjon der det ikke er ekte fare blir det lett å tenke at noe er alvorlig galt. Det er viktig å vite at det er ikke farlig å få denne reaksjonen.

Hva kan du gjøre selv?

En gylden regel er å ikke la panikkanfallene få styre hva du gjør. Dersom du har fått panikkanfall på for eksempel et kjøpesenter eller på en buss er det lurest å øve seg på å gå tilbake til situasjonen du fikk panikkanfall i, uten å trekke deg. Etter hvert vil hjernen da lære seg at det ikke var farlig likevel.

Et problem? Hvor kan du få hjelp?

De fleste som får et panikkanfall vil synes dette er veldig ubehagelig. Så mange som ca halvparten av befolkningen vil oppleve dette i løpet av livet. Få av disse opplever at det kommer igjen og igjen slik at det blir et problem. For noen så blir det med kun en episode med panikkanfall og så blir det ikke noe mer av det. For andre, så kan man i etterkant av at panikkanfall bli så redd for at det skal skje igjen at man begynner å oppføre seg på andre måter enn før man fikk panikkanfall. Dersom man begynner å unngå ulike steder eller situasjoner fordi man er redd for å få panikkanfall så kan det være riktig å søke hjelp. Når frykten for å få panikkanfall styrer livet i stor grad kan det hende at man har utviklet en panikklidelse – og dette finnes det god hjelp for.

 

 

Ikke farlig!

Det viktigste å huske på dersom man skulle få et panikkanfall er at det ikke er farlig! Panikkanfall er en naturlig respons på at hjernen tror du er i fare og vil hjelpe deg til å komme deg vekk fra situasjonen. Det blir da sendt ut signaler til hele kroppen som gir ulike symptomer. Dette er helt ufarlig men kan oppleves som veldig ubehagelig.