Vanligste hudlidelse

Kviser eller akne sies å være den vanligste kroniske inflammatoriske hudlidelsen i verden. Hyppigst er forekomsten i aldersgruppen 15 til 17 år. Blant voksne over 25 år har ca. 50 prosent kviser, og det er vanligere blant kvinner enn menn. Kviser kan komme i puberteten og gå over igjen, det kan komme i puberteten og vedvare inn i voksenalder, eller det kan komme i voksen alder.

Nesten alle unge får kviser på et eller annet tidspunkt – noen får mange, noen får kun noen få. Noen familier er mer utsatt for å få kviser enn andre.

Hva er grunnen til at man får kviser?

I huden finnes det noen kjertler som produserer fettstoffer som kalles talg. Talg er med på å beskytte huden din. I puberteten skjer det en masse forandringer med kroppen. Det produseres bl.a. mange hormoner, og disse hormonene gjør at det produseres ekstra mye talg, spesielt i ansiktet, på skuldre og på øvre del av brystkassen. Du får derfor fetere hud i puberteten. Hvis denne talgen ikke kommer ut på hudens overflate, dannes det en slags propp, en hudorm. Hudormer er små hvite eller sorte prikker. I huden til alle mennesker finnes det bakterier. Hvis bakteriene og talgen "kobles sammen" i hudormen, blir det betennelse. Området blir rødt og ømt, og så får du en kvise.

FAKTA

Sliter du med akne som fører til arr bør du søke hjelp raskt. Arr er vanskeligere å gjøre noe med enn selve kvisene.

  • Stress og nervøsitet kan forverre kviseanfallene, og er man nervøs og stresset, kan det hende man klemmer mer enn ellers. Slik blir kvisene større, rødere og ømmere.
  • Overdreven slanking, spesielt hos jenter, kan øke kviseplager.
  • Noen vil også oppleve at veldig mye trening også kan gi noe økte kviseplager.
  • Noen hormonelle prevensjonsmidler kan gi litt økte kviseplager, mens andre kan virke positivt på kviseplagene.
  • Bruk av anobole steroider som doping, kan gi økte kviseplager

Er det en sammenheng mellom kosthold og kviser?

Kosten er ikke hovedårsaken til kviser, men noen opplever at det kan virke inn. Blant annet viser enkelte undersøkelser at mye sukker i kosten (spesielt raske karbohydrater) kan øke kviseplagene noe.

Kostholdets betydning for akne har vært mye diskutert. Stadig flere studier tyder på at inntak av mat og søtsaker som fører til høyt blodsukker kan øke kviseplagene. Høyt blodsukker stimulerer utskillelsen av det blodsukkerregulerende hormonet insulin og frigjøring av insulinlignende vekstfaktorer (IGF-1). Dette har en direkte effekt på talgkjertlene, og stimulerer til økt cellevekst i det ytterste hudlaget. Resultatet blir økt risiko for oppblussing av akne.

Det ses også i undersøkelser en sammenheng mellom økte kviseplager og mye melkeprodukter, høyere inntak av mettet fett og transfett, og færre porsjoner med fisk per dag. Kviser eller ikke kviser; Det er viktig at du spiser god og variert kost, drikker mye vann, får frisk luft og får regelmessig mosjon.

© Frode Øverli. / Distr: Strandcomics.no

Arv og kjønn av betydning

Det er hormonforandringer som spiller den største rollen som årsak til kviser. Arv spiller også inn for hvor store kviseplager man får.

Gutter har ofte større kviseplager enn jenter siden det er en sammenheng mellom økt mengde testosteron, mannlige kjønnshormoner og økt talgproduksjon i huden.

For de fleste vil den verste kviseperioden vare i et par år. Det er imidlertid ikke slik at man trenger å tåle å ha det slik. Enkel behandling kan hjelpe de fleste til å få litt mindre plager. Spør på apoteket, hos fastlegen hos helsesykepleier eller på Helsestasjon for ungdom.

Du kan lese mer om kviser og om behandling av kviser på nhi.no

Sant og usant om kviser

RETT eller GALT?

Har man først fått kviser, er det ikke noe å gjøre med det.


GALT: Det finnes forskjellige midler som virker effektivt mot kviser. Noen midler er å få kjøpt på apoteket uten resept. Spør om råd der. De fleste midlene virker ikke på kvisene som allerede har kommet, men gjør så det ikke kommer nye. For en del av kvisemidlene kreves resept, derfor er det viktig at du kontakter legen din om du synes problemet er stort. Er du hardt angrepet, kan du få henvisning til en hudlege som er spesialist på bl.a. kvisebehandling. For all behandling av kviser gjelder at man må følge opp behandlingen over tid og ha litt tålmodighet. Ofte kan man også oppleve en liten forverring eller irritasjon av huden i starten. For jenter er det slik at enkelte p-piller kan gjøre kviseplagene mindre.

Kviser skal alltid klemmes ut, så forsvinner de.
GALT: Stopp klemmingen! Det kan gi deg arr, spesielt hvis du klemmer på det som ennå ikke har utviklet seg til kviser. Betente kviser kan bli til byller (abcesser) ved klemming. Les mer om konsekvenser av å plukke og klemme mye på hudormer og småkviser.

Man får kviser fordi man ikke vasker seg ordentlig.
GALT!: Du får ikke kviser av dårlig hygiene. Man kan faktisk risikere å få flere kviser om man vasker seg for mye. For mye skrubbing med vann og såpe irriterer huden slik at du kan få flere kviser. Vask med bare rent vann, et ansiktsmiddel eller evt. vann og en mild såpe. Den beste måten å vaske ansiktet på, er å bruke hendene, ikke en ansiktsklut.

Hvis man bruker krem eller sminke i ansiktet blir kvisene verre.
RETT og GALT: Fett- og oljeholdige kremer eller dårlig fet sminke kan tilstoppe hudens porer slik at det lettere dannes kviser. Hudvoks kan også gi tilstoppede porer, og slik kan du få økt risiko for å få kviser. Vannbasert fuktighetskrem, sminke av bra kvalitet og pudder skader derimot ikke huden. Løst pudder gir mindre fare for hudormer (som kan utvikle seg til kviser) enn fast pudder. Det er viktig å rense bort sminken om kvelden.

Det er ikke mulig å fjerne arr etter kviser.
RETT og GALT: Det er ikke mulig å fjerne arrene helt, men i mange tilfeller er det mulig å forbedre arrene, men det kommer helt an på hvilken type arr du har. Ta kontakt med en hudlege eller andre hudklinikker med autorisert helsepersonell for å få mer informasjon og hjelp til hvordan du eventuelt kan behandle arrene. Les også her om du ønsker litt mer informasjon. Det koster veldig mye penger å gjennomgå slike behandlinger, og det er derfor viktig at du gjør det du kan for å prøve å unngå arr når du får kviser – ved for eksempel å ikke klemme og plukke på dem.