Det første tegnet på at puberteten er igang er ofte at det kommer en vekstspurt, at man vokser mer i høyden enn man tidligere har gjort hvert år. I tillegg begynner kjønnsorganene å utvikle seg, du begynner å få kjønnshår, økt talgproduksjon i huden, og så, etter hvert kommer bl.a. mensen for jenter og bl.a. stemmeskifte og skjeggvekst for guttene.

Det skjer mye med kropp og hjerne nå, og det kan være både spennende og skummelt på en gang. Det er jo naturlig at det merkes når du skal endre deg fra barn til voksen i løpet av noen få år.

Pubertet

[Av latin; pubertas, som betyr voksen.] Puberteten er en mellomtid mellom barn og voksen. Det er en tid da mange forandringer skjer.

Litt ute av kontroll?

Kanskje det føles som om alt er ute av kontroll. Føttene har vokst to nummer i løpet av ferien. Kvisene spretter og stemmen brister. Mange vil merke at svetten lukter mer og håret blir fett. Humøret svinger fra stor glede til stor irritasjon over håpløse søsken eller teite foreldre, og selvtilliten svinger mellom super og elendig på kort tid.

Biologisk forandring

Det er en stor biologisk forandring som skjer. Puberteten består av hormonelle, fysiologiske og anatomiske forandringer.

  • Hormonelle forandringer innebærer at det blir mer av noen signalstoffer som gir beskjeder og setter i gang prosesser i bestemte deler av kroppen.
  • Fysiologisk forandringer er det som har med kroppsfunksjonene å gjøre.
  • Anatomisk forandringer handler om endring i oppbygging av kropp og struktur.

Puberteten fører også med seg forandringer på det følelsesmessige og sosiale plan. Puberteten forandrer med andre ord på veldig mye.

Hormonene setter det hele igang

Hormoner (av gresk; hormon, "å sette i bevegelse") er stoffer som lages i bestemte kjertler. En kjertel er en samling av celler som kan lage og skille ut ett eller flere stoffer. Vi har mange ulike kjertler i kroppen. Hormonene bringer beskjeder som gjør at kroppens forskjellige organer kan kommunisere med hverandre. Samarbeidet mellom ulike deler av kroppen styres av nervesystemet og hormonene. Når kjertlene får en beskjed, sendes det hormoner ut i blodet. Alle forandringer som skjer i oss i løpet av puberteten, settes i gang av hormoner. Hormoner produseres på mange forskjellige steder i kroppen og føres med blodet fra produksjonsstedet til de stedene i kroppen hvor de har en jobb å gjøre.

Det er hjernen som først begynner å lage spesielle hormoner som gir startsskuddet til en økt hormonproduksjon i de ulike kjertlene.

Hormonene fra hjernen sender beskjed til kjønnsorganene, til testiklene hos gutten og til eggstokkene hos jenta, om å begynne å arbeide og sette i gang med å produsere kjønnshormoner som vil gjøre jenta til dame og gutten til mann. Så fort kjønnshormonproduksjonen er i gang, starter pubertetsutviklingen. Noen hormoner får jentas og guttens kjønnsorganer til å forandre seg. Andre starter andre endringer i kroppen. Den økte hormonutskillelsen påvirker også ofte følelsene og humøret.

FAKTA

Puberteten starter når du er mellom 9 og 15 år og varer i ca 6 år.

Når skjer det?

Puberteten inntreffer på forskjellig tid og på forskjellig måte fra person til person. Det skjer vanligvis litt tidligere hos jenter enn hos gutter. Det begynner vanligvis et sted mellom 9 og 15 år. Det kan bety at to venner på samme alder kan ha kommet veldig ulikt i pubertetsutvikling. En kan faktisk være helt ferdig utviklet før en annen starter. Kanskje er det litt vanskelig å være av de første, og frustrerende å være av de siste. Noen syns det starter for tidlig, noen syns det starter for sent. Puberteten, når den starter og hvor langt den har kommet i forhold til hvor langt andre har kommet, kan også påvirke selvfølelsen og forholdet til andre en del.

De første tegnene

Vekstspurt er en av de første tegnene på at puberteten er i gang. Noen kan plutselig ha vokst dobbel så mange centimeter ett år som året før. Da er det gjerne igang. I tillegg kommer gradvis utviklingen av kjønnsorganene (både det som syns utenpå og det som er inni), behåring, økt talgproduksjon i huden, og så etter hvert bl.a. stemmeskifte og skjeggvekst for guttene. Parallelt skjer en modning av nervesystem og hjerne. Følelser som svinger mye kommer også som en konsekvens av dette og av økt hormonproduksjon.

Modning av indre organer og så menstruasjon

Det er varieren endel fra jente til jente når første menstruasjon kommer. Det vanlige er et sted mellom 11 og 16 år. Første eggløsning skjer i forkant av dette, og den merker de færreste. Det betyr at man kan bli gravid selv om man ikke har fått sin første menstruasjon ennå. Mye av pubertetsutviklingen hos jenter skjer i de indre delene av kjønnsorganet, men også de ytre delene med kjønnslepper vokser og endrer seg og det kommer behåring på og rundt de ytre kjønnsleppene. Jenter får også litt mer utflod fra skjeden og dette er med på å smøre og holde skjeden frisk og ren.

Bryster og høyde

Det begynner med en liten kul under brystvorten. Det kan være litt ømt å komme borti. Også gutter kan få en liten, begynnende brystutvikling på ett eller beggge bryst, men dette går tilbake igjen etterhvert. Hos jenter fortsetter utviklingen frem mot ferdig utviklede bryst. På den tiden mensen kommer igang, er brystene nesten ferdig utviklet med kjertelvev inni som er klart for å produsere melk hvis jenta får barn, men brystene vil fortsette å vokse litt mer i størrelse frem mot ca. 18 års alder. Det vil være stor variasjon i hvor store bryster jenter får. Dette er genetisk bestemt og ofte vil man ligne på andre damer i familien. Siden bryster i stor grad består av fettvev, vil bryststørrelsen også påvirkes noe av vekt. Jentene vil også fortsette å vokse ca. 10 cm til etter at de har fått mensen. Dette er et gjennomsnittstall, og kan variere en del fra jente til jente. Hvor høy man blir, er også genetisk bestemt.

Penis vokser og det kommer sæd

Testiklene vokser hos guttene i puberteten fra å være på størrelsen med to små klinkekuler til å bli på størrelse to valnøtter. Her produseres testosteron, mannlig kjønnshormon, og når det har nådd et visst nivå, vil sædceller begynne å lekke ut i urinen, og guttene vil også få nattlig sæduttømming, fra ca 13 års alder for noen, hos andre starter det når de er 16-17 år. Penis vokser fra ca.11-12 års alder og vil oftest være omtrent fullt utvokst ved 16-års alder. Full penisstørrelse (slapp) varierer mye, men vil vanligvis være mellom 8,5 og 10,5cm i lengde og 6-10 cm i omkrets. Du kan lese mer om penisutvikling og penisstørrelse her.

Gutter kan noen ganger oppleve at det kommer en stikkende smerte i pungen i denne vokseperioden. Slik kortvarig, stikkende smerte er vanlig og ufarlig.

Hele kroppen forandrer seg.

Det er ikke bare kjønnsorganene, men hele kroppen som forandrer seg. Muskelmassen og indre organer øker i størrelse, mer hos gutter enn hos jenter. Jenter får mer kvinnelige former, med rundere hofter i tillegg til bryst. Damer skal naturlig ha mer fett på kroppen for å holde østrogenproduksjonen i gang (østrogen er kvinnelig kjønnshormon). Også litt fett på magen er en del av det å være dame. Det er normalt med litt mer underhudsfett hos jenter enn hos gutter. Utseendet vil også forandre seg en del fordi skjelettet blir grovere, man blir dermed litt kraftigere og bredere enn før og det vil komme mer markerte trekk i ansiktet som en følge av det.

Hvordan man blir seende ut som voksen er i stor grad påvirket av arv, så ved å ta en titt på de nærmeste i slekta, kan man ane litt om hvordan man blir.

Pubertet (nrk.no)

Se video om hva som skjer i kroppen i puberteten

Fra barn til voksen:

  • Vekstspurt

  • Tidlig utvikling av sekundære kjønnskarakteristika (bryst, vekst av testikler og behåring)

  • Menarche (første menstruasjon) hos jenter og sæduttømming hos gutter

  • Ferdig utvikling av sekundære kjønnskarakteristika og siste vekstspurt

Barnslige gutter og modne jenter?

Jenter kommer ofte tidligere i puberteten enn gutter, og dette gjør også at det kan bli litt annerledes forhold mellom guttene og jentene enn det har vært tidligere, og at jentene vokser litt ifra guttene en stund, både kroppslig og mentalt. Dette er også en forklaring på at jenter på ungdomsskolenivå ofte trekkes mot litt eldre gutter, og guttene på sin side kanskje heller søker mot jentene som er litt yngre enn seg.

Hormoner og følelser - hvem er jeg?

I puberteten skjer det også en stor modning av alle som sosiale individer. Dette er en tid for å finne ut hvem man nå er og hvem man nå trives sammen med. Dette gjør at man ofte i denne perioden får nye venner, og kanskje mister noen av de gamle vennene. Mange prøver seg mer ut i forhold til hvem de trives sammen med og hva de liker av fritidsinteresser. Noen kan få en sorg av å miste gamle venner og noen kan syns det er vanskelig å få nye.

Forelskelse

Også forelskelse er en følelse som kan blomstre nå, og tiltrekning mot alternative fremtidige partnere starter ofte opp. Det er tid for leting etter sin seksuelle identitet: Hvem er jeg? Hvem tenner jeg på/tiltrekkes jeg av og hvem tiltrekkes av meg?.

Mer ansvar

Det er en tid for foreldre til å gi ungdommen litt mer ansvar og frihet og for ungdommen til å ta mer ansvar og selvstendige valg. I denne gradvise løsrivningen som skal skje fra foreldrene, kan det også bli litt krangler og konflikter. Ungdommen føler seg mer voksen og fornuftig enn det foreldrene har vent seg til at de er. Evnen til å tenke konsekvens, er kanskje også litt dårligere enn man selv er klar over, og det kan bekymre foreldre. Mange føler også behov for å løsrive seg og å bli mer selvstendige mens foreldrene syns det er vanskelig å slippet taket.

Vær tålmodig med deg selv

Du venner deg mer og mer til den nye "deg" og det gjør de andre rundt også. Ha litt tålmodighet med deg selv og med hverandre. Vær nysgjerrig på den spennende utvikling fra barn til voksen. Det er virkelig kjempeflott!

Lykke til med en spennende tid til deg som nå er i puberteten!