Hopp til hovedinnholdet

Puberteten - hva skjer?

Gutt tenker (colourbox.com)
FORSKJELLER: Puberteten inntreffer på forskjellig tid og på forskjellig måte hos de forskjellige. Det skjer vanligvis litt tidligere hos jenter enn hos gutter. Det begynner et sted mellom 9 og 15 år.

Hormonene bobler i kroppen - kroppen er ikke lenger den samme og følelsene svinger. Hva skjer?

Offentlig og kvalitetssikret
Gutt tenker (colourbox.com)
FORSKJELLER: Puberteten inntreffer på forskjellig tid og på forskjellig måte hos de forskjellige. Det skjer vanligvis litt tidligere hos jenter enn hos gutter. Det begynner et sted mellom 9 og 15 år.

Det første tegnet på at puberteten er igang er ofte at det kommer en vekstspurt, at man vokser mer i høyden enn man tidligere har gjort hvert år. I tillegg begynner kjønnsorganene å utvikle seg, du begynner å få kjønnshår, økt talgproduksjon i huden, og så etter hvert kommer bl.a. mensen for jenter og bl.a. stemmeskifte og skjeggvekst for guttene.

Det skjer mye med kropp og hjerne nå, og det kan være både spennende og skummelt på en gang. Det er jo naturlig at det merkes når du skal endre deg bra barn til voksen i løpet av noen få år.

Pubertet

[Av latin; pubertas, som betyr voksen.] Puberteten er en mellomtid mellom barn og voksen. Det er en tid da mange forandringer skjer.

Litt ute av kontroll?

Kanskje det føles som om alt er ute av kontroll. Føttene har vokst to nummer i løpet av ferien. Kvisene spretter og stemmen brister. Mange vil merke at svetten lukter mer og håret blir fett. Humøret svinger fra stor glede til stor irritasjon over håpløse søsken eller teite foreldre, og selvtilliten svinger mellom super og elendig på kort tid.

Biologisk forandring

Det er en stor biologisk forandring som skjer. Puberteten består av hormonelle, fysiologiske og anatomiske forandringer.

  • Hormonelle forandringer innebærer at det blir mer av noen signalstoffer som gir beskjeder og setter i gang prosesser i bestemte deler av kroppen.
  • Fysiologisk forandringer er det som har med kroppsfunksjonene å gjøre.
  • Anatomisk forandringer handler om endring i oppbygging av kropp og struktur.

Puberteten fører også med seg forandringer på det følelsesmessige og sosiale plan. Puberteten forandrer med andre ord på veldig mye.

Hormonene setter det hele igang

Hormoner (av gresk; hormon, "å sette i bevegelse") er stoffer som lages i bestemte kjertler. -En kjertel er en samling av celler som kan lage og skille ut ett eller flere stoffer. Vi har mange ulike kjertler i kroppen. Hormonene bringer beskjeder som gjør at kroppens forskjellige organer kan kommunisere med hverandre. Samarbeidet mellom ulike deler av kroppen styres av nervesystemet og hormonene. Når kjertlene får en beskjed, sendes det hormoner ut i blodet. Alle forandringer som skjer i oss i løpet av puberteten, settes i gang av hormoner. Hormoner produseres på mange forskjellige steder i kroppen og føres med blodet fra produksjonsstedet til de stedene i kroppen hvor de har en jobb å gjøre.

Det er hjernen som først begynner å lage spesielle hormoner som gir startsskuddet til en økt hormonproduksjon i andre kjertler.

Hormoner

Hormonene fra hjernen sender beskjed til kjønnsorganene, til testiklene hos gutten og til eggstokkene hos jenta, om å begynne å arbeide og sette i gang med å produsere kjønnshormoner som vil gjøre jenta til dame og gutten til mann. Så fort kjønnshormonproduksjonen er i gang, starter pubertetsutviklingen. Noen hormoner får jentas og guttens kjønnsorganer til å forandre seg. Andre starter andre endringer i kroppen. Den økte hormonutskillelsen påvirker også ofte følelsene og humøret.

Når skjer det?

Puberteten inntreffer på forskjellig tid og på forskjellig måte fra person til person. Det skjer vanligvis litt tidligere hos jenter enn hos gutter. Det begynner vanligvis et sted mellom 9 og 15 år. Det kan bety at to venner på samme alder kan ha kommet veldig ulikt i pubertetsutvikling. En kan faktisk være helt ferdig utviklet før en annen starter. Kanskje er det litt vanskelig å være av de første, og frustrerende å være av de siste. Noen syns det starter for tidlig, noen syns det starter for sent. Puberteten, når den starter og hvor langt den har kommet i forhold til hvor langt andre har kommet, kan også påvirke selvfølelsen og forholdet til andre en del.

Første tegn

Vekstspurt er en av de første tegnene på at puberteten er i gang. Noen kan plutselig ha vokst dobbel så mange centimeter ett år som året før. Da er det gjerne igang. I tillegg kommer gradvis utviklingen av kjønnsorganene (både det som syns utenpå og det som er inni), behåring, økt talgproduksjon i huden, og så etter hvert bl.a. stemmeskifte og skjeggvekst for guttene. Parallelt skjer en modning av nervesystem og hjerne. Følelser som svinger mye kommer også som en konsekvens av dette og av økt hormonproduksjon.

Modning av indre organer og så menstruasjon

I Vest-Europa får jentene sin første menstruasjon i gjennomsnitt ca. 13 år gamle, men det er vanlig at det varierer fra en er mellom 11 og 16 år. Første eggløsning skjer i forkant av dette, og den merker de færreste. Det betyr at man kan bli gravid selv om man ikke har fått sin første menstruasjon ennå. Mye av pubertetsutviklingen hos jenter skjer i de indre delene av kjønnsorganet, men også de ytre delene med kjønnslepper vokser og endrer seg og det kommer behåring på og rundt de ytre kjønnsleppene. Jenter får også litt mer utflod fra skjeden og dette er med på å smøre og holde skjeden frisk og ren.

Bryster og høyde

Det begynner med en liten kul under brystvorten. Det kan være litt ømt å komme borti. Også gutter kan få en liten, begynnende brystutvikling på ett eller beggge bryst, men dette går tilbake igjen etterhvert. Hos jenter fortsetter utviklingen frem mot ferdig utviklede bryst. På den tiden mensen kommer igang, er brystene nesten ferdig utviklet med kjertelvev inni som er klart for å produsere melk hvis jenta får barn, men brystene vil fortsette å vokse litt mer i størrelse frem mot ca. 18 års alder. Det vil være stor variasjon i hvor store bryster jenter får. Dette er genetisk bestemt og ofte vil man ligne på andre damer i familien. Siden bryster i stor grad består av fettvev, vil bryststørrelsen også påvirkes noe av vekt. Jentene vil også fortsette å vokse ca. 10 cm til etter at de har fått mensen. Dette er et gjennomsnittstall, og kan variere en del fra jente til jente. Hvor høy man blir, er også genetisk bestemt.

Penis vokser og det kommer sæd

Testiklene vokser hos guttene i puberteten fra å være på størrelsen med to små klinkekuler til å bli på størrelse to valnøtter. Her produseres testosteron, mannlig kjønnshormon, og når det har nådd et visst nivå, vil sædceller begynne å lekke ut i urinen, og guttene vil også få nattlig sæduttømming, fra ca 13 års alder for noen, hos andre starter det når de er 16-17 år. Penis vokser fra ca.11-12 års alder og vil oftest være omtrent fullt utvokst ved 16-års alder. Full penisstørrelse (slapp) varierer mye, men vil vanligvis være mellom 8,5 og 10,5cm i lengde og 6-10 cm i omkrets. Du kan lese mer om penisutvikling og penisstørrelse her.

Gutter kan noen ganger oppleve at det kommer en stikkende smerte i pungen i denne vokseperioden. Slik kortvarig, stikkende smerte er vanlig og ufarlig.

Hele kroppen forandrer seg.

Det er ikke bare kjønnsorganene, men hele kroppen som forandrer seg. Muskelmassen og indre organer øker i størrelse, mer hos gutter enn hos jenter. Jenter får mer kvinnelige former, med rundere hofter i tillegg til bryst. Damer skal naturlig ha mer fett på kroppen for å holde østrogenproduksjonen i gang (østrogen er kvinnelig kjønnshormon). Også litt fett på magen er en del av det å være dame. Det er normalt med litt mer underhudsfett hos jenter enn hos gutter. Utseendet vil også forandre seg en del fordi skjelettet blir grovere, man blir dermed litt kraftigere og bredere enn før og det vil komme mer markerte trekk i ansiktet som en følge av det.

Hvordan man blir seende ut som voksen er i stor grad påvirket av arv, så ved å ta en titt på de nærmeste i slekta, kan man ane litt om hvordan man blir.

Pubertet (nrk.no)

Se video om hva som skjer i kroppen i puberteten

Fra barn til voksen:

  • Vekstspurt
  • Tidlig utvikling av sekundære kjønnskarakteristika (bryst, vekst av testikler og behåring)
  • Menarche (første menstruasjon) hos jenter og sæduttømming hos gutter
  • Ferdig utvikling av sekundære kjønnskarakteristika og siste vekstspurt

Barnslige gutter og modne jenter?

Jenter kommer ofte tidligere i puberteten enn gutter, og dette gjør også at det kan bli litt annerledes forhold mellom guttene og jentene enn det har vært tidligere, og at jentene vokser litt ifra guttene en stund, både kroppslig og mentalt. Dette er også en forklaring på at jenter på ungdomsskolenivå ofte trekkes mot litt eldre gutter, og guttene på sin side kanskje heller søker mot jentene som er litt yngre enn seg.

Hormoner og følelser - hvem er jeg?

I puberteten skjer det også en stor modning av alle som sosiale individer. Dette er en tid for å finne ut hvem man nå er og hvem man nå trives sammen med. Dette gjør at man ofte i denne perioden får nye venner, og kanskje mister noen av de gamle vennene. Mange prøver seg mer ut i forhold til hvem de trives sammen med og hva de liker av fritidsinteresser. Noen kan få en sorg av å miste gamle venner og noen kan syns det er vanskelig å få nye.

Forelskelse

Også forelskelse er en følelse som kan blomstre nå, og tiltrekning mot alternative fremtidige partnere starter ofte opp. Det er tid for leting etter sin seksuelle identitet: Hvem tenner jeg på/tiltrekkes jeg av og hvem tiltrekkes av meg?.

Mer ansvar

Det er en tid for foreldre til å gi ungdommen litt mer ansvar og frihet og for ungdommen til å ta mer ansvar og selvstendige valg. I denne gradvise løsrivningen som skal skje fra foreldrene, kan det også bli litt krangler og konflikter. Ungdommen føler seg mer voksen og fornuftig enn det foreldrene har vent seg til at de er. Evnen til å tenke konsekvens, er kanskje også litt dårligere enn man selv er klar over, og det kan bekymre foreldre. Mange føler også behov for å løsrive seg og å bli mer selvstendige mens foreldrene syns det er vanskelig å slippet taket.

Vær tålmodig med deg selv

Du venner deg mer og mer til den nye "deg" og det gjør de andre rundt også. Ha litt tålmodighet med deg selv og med hverandre. Vær nysgjerrig på den spennende utvikling fra barn til voksen. Det er virkelig kjempeflott!

Lykke til med en spennende tid til deg som nå er i puberteten!

Skrevet av:
helsesøster i samarbeid med redaksjonen, ung.no.
Sist oppdatert:
05.11.2018
Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)
Bjorland
0
01.02.2019 12:10:05
lol er dete veldigt lol
Det mann
2
01.02.2019 12:07:10
hater dette
ninja
3
01.02.2019 12:04:22
Dette er kjedelig å se dette og vil spele fortnite
ID
3
01.02.2019 12:00:42
Dette er kjedelig eg vil heller spille minecraft
mans not hot
1
01.02.2019 11:55:34
:-)(-:
omg
2
30.01.2019 12:15:13
dete suger mer en minecraft
Mille
0
28.11.2018 07:40:39
Hva betyr det å ha slimete utløsning i trusa uten klumper (Red: Vi svarer dessverre ikke på spørsmål i kommentarfeltet. Du kan sende inn spørsmålet ditt til ung.no/oss og få svar fra fagpersoner der.)
omg
6
12.11.2018 09:52:19
Fortnite er beder enn dette 0_0
mo
3
09.11.2018 09:06:20
Hvem er ennie i at den hvar bra skriv i kommentarfelte
mo
9
07.11.2018 14:04:08
Marcus ler mer en donal trump
Burgunder potet
1
10.10.2018 09:53:06
Jæ köm når jæ va 19 år.
Grønn potet
3
10.10.2018 09:45:24
Når er det vanhellig å begyne pubærteten for gutter?
wanna be
1
12.04.2018 17:44:40
suger*
pure.hax
1
20.02.2018 09:58:52
lol
Last airbender
2
23.01.2018 19:08:51
Var mye nyttig info. Takk!
Tor
1
22.01.2018 20:09:36
Lol
tor arne
2
24.11.2017 15:22:08
lol
torgeir
2
24.11.2017 15:20:40
lol
hei og hå
3
24.11.2017 13:11:38
78 år er jeg
Iris Kjellaug Djupvik
4
24.11.2017 13:08:43
skal vi sitte i bobilen sammen
Tore l gabrielsen
4
24.11.2017 13:07:26
jeg får stå av ufoer
mentox
5
24.11.2017 13:06:33
får no piss
johnny
11
24.11.2017 13:06:10
jeg elsker anal sex
Sexybasj
4
24.11.2017 13:05:02
dette var noe promp
Mentox
5
24.11.2017 13:02:08
dette var no drit
kerar
4
25.08.2017 11:00:58
jeg er stor penis
svar
3
15.08.2017 22:43:01
Hvor lang tid tar det fra man har de lange, tynne, lyse båra der nede, til man får di mørke.. svar
en gutt
2
12.09.2017 15:51:09
det kom for meg ca. en til to måneder etterpå, men nå har det vokst for meg i over et halvt år, og det kommer nok til å fortsette i flere måneder
Gutt
6
15.08.2017 00:21:12
Får dere utløsning hver gang dere runker? Nylig fått sæd
Sprutern
6
15.08.2017 10:22:00
Ja, hver gang, etterhvert vil du merke at det kommer mer og mer sæd
???
5
12.06.2017 21:47:14
Denne var ikkje til bruk
pulemsteren
4
12.05.2017 12:32:24
yeeboii
...
4
05.05.2017 11:49:59
Puberteten er ikke gøy og ha i timen
-.-
3
12.08.2017 14:36:29
Haha, feeling you both x(
Aw So Me
2
09.08.2017 12:36:49
Spesielt ikke når du ser på det mens du spiser...
Gutt 14
4
26.04.2017 18:06:49
Jeg har fått hår på balla mine
MINECRAFT KID 2008
20
18.04.2017 13:48:23
er det galt at jeg runker til minecraft porno?
Lekidet
4
20.12.2017 15:24:59
Ummm... Nei...
Wtf
7
12.06.2017 21:47:59
Ja minecraft e gay
Svar
7
25.05.2017 23:30:48
Nei. Se på d du liker.
Mac & Tinus
6
30.03.2017 14:58:25
Æsj
:)
3
18.04.2017 13:52:12
:)
:)
2
26.04.2017 18:07:15
:)
Kimi
2
30.12.2016 22:56:20
Jeg er13 år i penisen vokser å det vanelig i 13 års alderen og jeg har hår på penisen er det vanelig i ha hår på penisen i 13 år vær så som og svar så fort som mulig
Lekidet
2
20.12.2017 15:26:19
Du kan jo klippe det bort da
Gutt
3
06.11.2016 21:17:08
Kor lang tid tar det for gutt eg er gutt men vis noen veit om jenter og så skriv så slepper jentene å spørre senere og vente men Plizz svar på gutt er litt redd for å ikkje kome i puberteten er komet hår for 3-2månersiden kor lang tid tar det då
...
0
12.08.2017 14:39:37
Vel, jeg å fikk hår flere måneder før jeg kom ordtentlig i puberteten, så slapp av! :)
Gutt
3
26.10.2016 23:42:17
Kor lang tid tar det når du har hat hår på tisen har hat det ein stund
Harald
5
22.10.2016 08:48:18
Hvor gamle er jenter når de begynner å få lyst til å se på nakne gutter ?
jente
0
29.11.2017 18:00:27
har ikke tenkt så mye på d før nå, som jeg er 16
Jente
0
05.10.2017 21:38:35
Unge
...
0
19.01.2017 10:22:09
kommer ann på
Plizz svar fort er 15 år trenger svar er gutt
3
19.10.2016 00:17:52
Kor lang tid tar det for gutt eg er gutt men vis noen veit om jenter og så skriv så slepper jentene å spørre senere og vente men Plizz svar på gutt er litt redd for å ikkje kome i puberteten er komet hår for 2-3 månersiden kor lang tid tar det då
Johan
2
16.10.2016 10:10:28
Lurer du på noe om gutter ? Pubertet ? Mulig jeg kan svare men er ingen ekspert.
Johan
3
16.10.2016 10:00:27
CS for life er du gutt eller jente ? Det er litt forskjell på gutter og jenter når man begynner å få hår på ....
PUPPERtet mesteren
2
07.10.2016 20:28:21
Hår på steder det ikke har vært hår før, kommer i pubertet tiden
Ikkje i puberteten
3
01.10.2016 11:52:13
Eg lurer på det same som cs for life
Ikkje i puberteten
2
01.10.2016 00:00:15
Eg lurer på det samme som cs for Life
CS FOR LIFE
2
30.09.2016 00:03:06
når det begynner å kome hår på tissen kor lang tid tar det da
hodemann
5
29.09.2016 13:58:20
jeg har store svarte hær på..............................................hodet
halla balla
4
29.09.2016 13:56:33
jeg har store svarte hår på.........................hode
Kim Aino
1
20.09.2016 14:43:58
Og jeg har lyse hår på balla mi
Kim Aino
7
20.09.2016 14:42:54
Jeg heter Kim Aino og er 13 år er det vanlig og ha stiv tiss da
...
2
12.08.2017 14:37:19
Jepp! ;)
Pliis svar!
3
16.09.2016 21:35:20
Noen andre som sliter med strekkmerker?!
Jajaj
3
28.09.2016 17:02:37
Jeg er 13, og 174 cm høy, og jeg vokste sykt fort (jeg er en jente btw) jeg verken ser elr føler meg som en 13'åring og holder for det meste på med 10.klassinger.. ja det er vanlig og ha strekkmerker, de forsvinner litt med tiden, og kommer av at du har vokst fort. Lurte på det samme men spurte helsesøster, og hu sa at d var helt normalt.. ;))
Svar
4
18.09.2016 00:46:20
Dette kan du lese om her: https://www.ung.no/helse/2167_Strekkmerker.html

Spørsmål og svar

Hvor mye kalorier skal en tenåring ha hver dag?
Hei Takk for ditt spørsmål! Det er mange på din alder som lurer på dette med vekt og hva som er et normalt energibehov. Kroppen gjennomgår stor...
Hvordan kan jeg vokse og bli høyere?
HeiInformasjonen om hvor høye vi kommer til å bli til slutt, ligger i genene og arves av både foreldre og besteforeldre.Kroppen din vokser i sitt t...
Hjelper det å barbere dunet, for å få skjegg raskere?
Hei Det er slett ikke uvanlig at det tar tid før det blir noe særlig skjeggvekst.  Noen må barebere seg fra de er 13 mens andre ikke trenger rege...
Vokser man ikke mer i høyden etter at man har fått mensen?
Hei De fleste jenter vokser mer i høyden etter at de har fått mensen.  I gjennomsnitt vokser jenter 8-10 cm i lengden etter at de har fått mensen...
Jeg liker å runke, kjenner en deilig følelse i kroppen. 
Hei du! Det er helt normalt at penis utvikler seg nå etterhvert, den blir både lengre og større. Men jeg synes det er flott at du runker nå og ka...
Hva kan jeg gjøre for å få bedre skjeggvekst?
Hei Takk for at du skriver til oss! Du er ikke alene om å lure på hvordan man kan få bedre skjeggvekst. I puberteten endrer kroppen seg og økt ...
Brystvortene mine er liksom litt hovne.
HeiDette er helt vanlig og mange gutter som kommer i puberteten opplever at de får noen små klumper i brystene og at brystvortene blir litt hovne.De...
Når kommer man i stemmeskifte? Gutt 13 år
Hei! Det er veldig ulikt når gutter kommer i stemmeskifte, fordi det er ulikt når de kommer i puberteten. Den vanligste tiden for å komme i ste...
Hva er tegnene på at puppene vokser og hvordan kan man kjenne det?
Hei! Tusen takk for at du skriver til oss, jente 14 år! De fleste jenter bekymrer seg for at ikke puppene starter å vokse tidlig nok eller at de b...
Jeg har ganske mye hår på tissen min, men nå begynner jeg å få hår i rompa også.. er dette vanelig?
HeiDet er fint at du vil bli kjent med din egen kropp ved å onanere. Når du skal gjøre dette lås døren slik at du kan slappe av og ikke være red...
Når slutter jenter å vokse?
Hei jente 15 år Takk for at du kontakter Ung.no. Jeg forstår at du har det leit og vanskelig om du har fått tanker om at gutter ikke liker jenter...
Jeg har ikke fått mensen ennå, er 15 1/2 år.
Hei Det er ikke helt uvanlig at jenter ikke har fått mensen ennå på din alder.  Det er først hvis det ikke har kommet når du er 16 år, at vi a...
Hva er en vanlig høyde på en 12 åring?
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!   Det er ikke en bestemt høyde om er normal for en bestemt alder. Det normalt fra person til person, og...
Er det slik at kun jenter har østrogen og kun gutter har testosteron?
Hei! Det er et avansert samspill av ulike hormoner som setter igang puberteten og som er i virksomhet for å utvikle kroppen fra barn til voksen. T...
Jeg sæder i dusjen og nå er dusjen tett.
Hei gutt (14) Det er helt normalt å onanere i dusjen, mange synes at det er veldig godt og et fint sted å onanere. Sæd er litt tykt og kan derfor...
Jeg er kåt veldig ofte og synes det er flaut.
Hei Så fint at du skriver til oss!Hvor kåt man er og hvor ofte man onanerer varierer mellom ALLE. det er ikke sånn at alle gutter er kåtere enn j...
Er det drøyt å begynne å bli kåt i den alderen jeg er i nå?
Hei du, 14 år. Så bra du skrev til oss.  Det er ikke drøyt å bli kåt når man er 14 år. Det er vanlig, og spesielt hvis kjæresten rører opp...
Jeg er en veldig emosjonell person.
Hei jente 17 år. Takk for at du skriver til Ung.no!Noen er mer følsomme enn andre, og det er normalt. En person person som er veldig følsom kan ha...
Veier pupper mye?
Hei Bryster veier ikke så mye som man skulle tro. En A - størrelse veier ca 0,1 kg og en D-størrelse veier ca 0,5 kg. Men det er vanskelig å si d...
Se alle