Når skjer det?

Det første tegnet på at utviklingen av kjønnsorganet er igang, er at huden på pungen begynner å bli tynnere og skifter farge til litt mer rødlig. Ikke lenge etter dette begynner testiklene å vokse. Vanligvis skjer dette ved 10-11 års alder, men dette kan variere mye. Utviklingen styres av hormoner og om økningen av mannlige kjønnshormoner, testosterong starter tidlig eller sent påvirkes av guttens gener. I noen grad kan andre ting spille litt inn; hovr mye gutten spiser, og hvor mye fysisk og psykisk stress eller sykdom han utsettes for.

Oppstart av utviklingen kan variere fra at det skjer ved 9 ½ års alder til at det skjer ved 13 ½ års alder. Vanligvis har testiklenes vokseprosess stoppet helt opp når gutten er 16-18 år. Da har testiklene fått en størrelse på minst 2,5 x 4 cm, ca en tredobling av størrelsen. Denne vekstperioden kan altså ta rundt 5 år, men den kan også ta noe kortere eller lengre tid.

 

FAKTA

95% av menn har en erigert penis som er mellom 8 og 22 cm lang. Se film om kjønnsmodning Se film med tips om hva du gjør hvis du får ufrivillig ereksjon.

 

Under puberteten vokser penis gradvis, men det varierer sterkt når det starter og når det er helt ferdig. Veksten stimuleres av det mannlige kjønnshormonet testosteron, og siden det produseres mer av det når testikkelveksten har kommet godt i gang, begynner gjerne penis å vokse et års tid etter at det har begynt å skje endringer i pungen. Det vil si at det begynner en gang mellom 10 ½ og 14 ½ år.

En gang mellom 12 ½ og 16 ½ år vil penis være omtrent utvokst. Da har den vokst fra ca. 3 cm til ca. 8 cm i lengde og fra 1 cm til 3 cm i diameter (gjennomsnittlig og målt i slapp tilstand). Når penis er helt utvokst vil den slapp i snitt være 9 ½ cm.

 

 

Hårvekst rundt penis kommer også gradvis i denne tiden, fra noen litt lengre lyse hår rett etter at testiklene har begynt å vokse litt til mer, grovere og mørkere hår når testikler og penis er ferdig utvokst. Kroppsbehåring fortsetter også å øke også etter at kjønnsorganene er ferdig utvokst.

Penis har ikke underhudsfett og derfor vil talgkjertler, hårsekker og blodårene synes tydeligere enn ellers på kroppen. Dette vil også bli mer merkbart under utviklingen og veksten.

 


I denne filmen kan du lære om utviklingen av guttetissen.

 

Forhud

Noen får fjernet forhuden når de er små, og om man har forhud eller ei, vil påvirke hvordan penis blir seende ut, men har ikke noe å si for funksjon. Forhuden kan være litt trang før puberteten starter, men vil som regel strekke seg parallelt med at penis vokser, og vil etterhvert kunne trekkes tilbake over penishodet. Under forhuden vil det i puberteten begynne å produseres mer talg, smegma, som virker som smøring. Dette er hvitaktig og litt fett. Dette kan skylles bort ved daglig dusj eller vask med rent vann slik at det ikke blir vond lukt. Bruk ikke såpe!

Kjønnsorganets avkjølingssystem

I puberteten vil det også utvikles mer svettekjertler på pungen og rundt kjønnsorganene, noe som er en del av kroppens avkjølingssystem, som jo er ekstra viktig for at testiklene skal ha riktig temperatur slik at de kan produsere sædceller. Behov for temperaturregulering er også grunnen til at testiklene henger litt ned fra kroppen ellers og dermed holder seg litt kjøligere enn kroppen ellers. Gutter vil oppleve at de svetter litt mer både i underlivet og ellers i puberteten og daglig hygiene blir mer viktig. Behåringen har altså en funksjon i "avkjølingssystemet".

Hvor stor er det normalt at penis er?

Akkurat som for andre deler av menneskekroppen, er det store forskjeller på utseende og størrelse på penis fra mann til mann. Størrelsen er kanskje mest forskjellig i slapp tilstand fra mann til mann. Størrelsen på en erigert penis kan være like stor hos en som har liten penis i slapp tilstand som hos en som har stor penis i slapp tilstand. Det er altså store forskjeller i hvor mye penis endrer seg i størrelse fra slapp til erigert.

95 % av nordiske menn har en penis som i erigert tilstand er mellom 8 og 22 centimeter lang, med et gjennomsnitt på 14-15cm og en omkrets på ca. 10cm målt ved roten. Blant andre folkeslag kan størrelsen være litt annerledes.

 

 

Variasjoner i vinkel og bøyning.

Penis har tre svamplegemer som fylles med blod ved ereksjon. Det er vanlig at det er litt ulik lengde på disse svamplegemene, og det kan gjøre at penis bøyer seg i en retning. Så lenge en bøyd penis ikke forårsaker smerte så er ikke dette noe problem ved sex og samleie. Det er helt vanlig at penis ikke peker rett frem, men litt til den ene siden, og noen peker mer oppover, andre litt nedover.

 

 

Spontan ereksjon

Mange gutter eller menn har opplevd å få ereksjon uten at de selv har villet det eller uten å være seksuelt opphisset. Det kan ha skjedd i berøring med en annen person, i en skoletime, eller kanskje på bussen mens man så ut av vinduet. Dette er helt normalt, men kan når det er tydelig, oppleves som ganske pinlig. Spontan ereksjon forekommer også om natten. Svamplegemene i penis slapper av når man sover, på samme måte som de gjør når man blir kåt. Gutter/menn har normalt ereksjon fire, fem ganger per natt, og ereksjonen kan vare i opptil en time og har ikke med drømmenes innhold å gjøre. Nattlig ereksjon fungerer som trening på at penis skal kunne bli stiv når det kommer til sex.

Det kan også komme nattlig sædutløsning. Dette skjer første gang når gutten har kommet så langt i pubertet at produksjon av sædceller har startet.

Onanering

Det er både avspennende og deilig å onanere, og slett ikke farlig eller skammelig, slik man sa i gamle dager. Det er en fin måte å bli kjent med egen kropp, tenning og nytelse på. Det kan være greit å gjøre det litt privat, så nøkkel på døra kan være et godt tips. Det kan også være lurt å øve på å onanere med kondom, så man er trygg på bruken av kondom til man siden kommer til å ha sex med partner. Når penis er erigert, vil det komme litt blank væske ut av penis. Dette kalles forsats, precum, og er en rensing av sædkanalen og fungerer som smøring ved sex og inneholder i utgangspunktet ikke sædceller.

 

Ved orgasme vil det komme en utløsning, et nytelsesfullt topp-punkt. Da vil det komme sæd når gutten er kjønnsmoden. Før det vil det ikke komme noe, eller bare en mindre mengde klar væske som det ikke er sædceller i. Mengden sædvæske som kommer ut per gang er ca. 3-5 milliliter, tilsvarende omtrent en teskje. Det er ca. 100 millioner sædceller per milliliter sædvæske. Gutter kan øve seg opp til å få orgasme uten sædutløsning, og kan på den måten få flere orgasmer før sæden kommer. Sæduttømming vil gjøre at kåtheten avtar og ereksjonen blir borte.

Klar for samleie?

Så lenge penis er stiv, er det mulig å ha samleie med en partner. Penis trenger ikke å være helt utvokst, men det er viktig å vente til begge føler seg modne og klare for det. Det er mye bra sex og nytelse man kan ha før man har samleie. Gjennomsnittlig alder for å ha sitt første samleie, er for gutter ca. 18 år. Du kan lese mer om seksuell debut her. Selv om gutten ikke er ferdig utviklet, kan det ha startet sædproduksjon, så det er alltid viktig å beskytte seg mot graviditet ved samleie. Kondomer finnes i ulike størrelser, men det kan være vanskelig å få passe størrelse hvis penis er veldig liten. Kondomer kan du enkelt bestille på nett og få tilsendt gratis.

Lurer du på noe?

Det er vanlig å ha spørsmål om utvikling, kropp, normalitet, tenning, sex og lignende. Hvis det er noe DU lurer på, vil vi anbefale deg å spørre. Du kan prate med noen på Helsestasjon for ungdom, med helsesykepleier på skolen din, med fastlegen eller du kan sende inn spørsmål til ung.no.

Bli kjent med- og glad i deg selv og kjønnsorganet ditt akkurat som det er. Se en liten gladfilm om kjønnsorganer.