Hopp til hovedinnholdet

Når kommer mensen første gang?

Jente tenker (colourbox.com)
HVA? Mensen er blod og slimhinne som livmoren kvitter seg med. Denne slimhinnen har i vokst i livmoren fra sist man hadde mens. Den er der for at et befruktet egg skal kunne feste seg og vokse

Lurer du på når DU skal få mensen første gang? Det er ikke mulig å forutsi. Noen tegn kan allikevel fortelle deg noe om at den snart kommer igang. Les mer her om slike tegn og om andre ting om mensen du kanskskje har lurt på.

Offentlig og kvalitetssikret
Jente tenker (colourbox.com)
HVA? Mensen er blod og slimhinne som livmoren kvitter seg med. Denne slimhinnen har i vokst i livmoren fra sist man hadde mens. Den er der for at et befruktet egg skal kunne feste seg og vokse

Mensen, første gang

Mange jenter lurer på når de skal få mensen for første gang. For svært mange kommer den når man er 12-13 år, men det er veldig store forskjeller. Noen kan få den så tidlig som når de er 9 år og noen kan få den så sent som når de er 17 år.

 

Tegn på at den snart kan komme

Det er flere tegn på at mensen snart skal komme. Mensen kommer når flere andre pubertetstegn har kommet godt i gang. Det vil si at man har vokst mye, har begynt å få bryster og fått hår på kjønnsorgan og under armene. Det er også normalt at man har begynt å få utflod og ofte får man utflod et par år før mensen.

 

Når skal man kontakte lege?

Hvis man ikke har fått mensen når man er 14 år og heller ikke har noe tegn til at puberteten har startet (litt begynnende brystutvikling og noe kjønnshår), kan man snakke med legen sin.

Det samme gjelder hvis man ikke har fått mensen men har fått tegn på pubertet og er 16 år. Da kan legen ta blodprøver og sjekke mengden av kjønnshormoner. Før dette er det ingen grunn til at man skal undersøke hvorfor mensen ikke har kommet.

 

 

Hvordan er den utfloden?

Utflod er en væske som blir laget av noen celler i skjeden, og er med på å rense og gjøre miljøet i skjeden optimalt. Det er veldig varierende hvor mye utflod hver enkelt har. Ofte kan man se utfloden i trusa og den kan være alt fra hvit til litt egghvit. Den lukter ikke så mye men kan lukte litt surt. Man skal aldri vaske seg inne i skjeden da skjeden renser seg selv, og utfloden er en del av denne renselsen. Hvis utfloden er litt brunaktig, kan det være tegn på at mensen er på vei.

 

Hva er mensen?

Mensen er blod og slimhinne som livmoren kvitter seg med. Denne slimhinnen har i vokst i livmoren fra sist man hadde mens. Den er der for at et befruktet egg skal kunne feste seg og vokse. Hvis egget ikke blir befruktet vil denne slimhinnen dø og bli støtt ut, og man får mensen. Mensen kommer 2 uker etter en eggløsning. En menstruasjonssyklus er tiden fra første dag i en mens til første dag i neste mens. Den er vanligvis mellom 25-35 dager.

 

Hvor ofte kommer den?

De første årene man har mensen er det veldig vanlig at mensen kommer uregelmessig. Det betyr at det kan komme oftere enn en gang i måneden, som annenhver uke, eller sjeldnere med flere måneder i mellom. For å få litt oversikt over din menstruasjonssyklus, kan det være lurt å notere dagen man får mensen i en kalender. Det finnes også apper for å registrere dette.

 

Hvor mye blør man?

Hvor mye man blør og hvor lenge er veldig varierende fra person til person. I gjennomsnitt kommer det som regel rundt en halv desiliter blod i løpet av de dagene mensen varer. Noen jenter får bare noen små dråper med blod eller en liten brun flekk i trusa. Det kan gjøre at ikke alle forstår at det er mensen de har fått. Blodet kan være i flere ulike farger, alt fra lys orange til rød, brun og nesten svart, og alt er helt normalt. Det er også normalt at det kan være klumper i mensen. Blodet lukter litt som metall. Det er også veldig varierende hvor lenge mensen varer, alt fra 3 dager til over en uke.

 

 

Noen får litt plager

Noen jenter blør veldig mye og kan bli slappe og trøtte fordi de får lav blodprosent når de mister så mye blod hver måned. Da kan en tur til legen med en blodprøve vise om de trenger ekstra tilskudd av jern.

En del jenter kan føle seg litt uvel i dagene før mensen og rett etter at den har kommet. De kan ha hodepine, vondt i magen og ryggen, føle seg oppblåst i magen og være litt trøtte. Noen kjenner også at de er mer følsomme og gråter lettere eller blir litt fortere sinte.

 

Hva kan hjelpe

Hvis man har mye menstruasjonssmerter hjelper det godt med vanlige smertestillende tabletter. Snakk med helsesøster eller legen om du ikke føler at det virker. For noen jenter er disse smertene så ille at det går utover hverdagen deres. Da kan hormonell prevensjon hjelpe med å gjøre det bedre. Man trenger ikke å ha hatt sex for å begynne med prevensjon.

 

Bind og tamponger

Når man har fått mensen, må man bruke bind eller tamponger. De finnes i ulike størrelser og merker. Størrelsen er tilpasset hvor mye du blør. Man kan bestille prøvepakke fra produsenten eller kjøpe inn en pakke med truseinnlegg eller mellomstore bind å ha på lur når man tenker at mensen snart kan komme. Det er også mulig å bruke menskopp, men det er nok mest vanlig når man har vent seg til å ha mensen litt.

 

Hygiene

Det er viktig å være litt nøye med hygienen når man har mensen. Det er fordi gammelt mensblod gir grobunn for bakterieoppvekst og kan lukte litt vondt. Skift bind eller tamponger minst hver 4 time som hovedregel. Det går bra å sove hele natten med bind eller tampong, men det er viktig å skifte rett før man legger seg og rett etter man står opp. Vanlig underlivsvask en til to ganger om dagen holder. Vask deg på vanlig måte med klut eller dusj, men ikke skyll eller vaske seg inne i skjeden, da denne renser seg selv. Man skal heller ikke bruke sterk eller parfymert såpe men vaske seg med vann eller eventuelt intimsåpe nedentil.

 

Fortelle det?

Mange jenter venter veldig på å få mensen og er stolte og glade når den kommer. Snakk gjerne med venninner eller søsken som er eldre og har erfaring om det er noe du lurer på. De fleste syns det er helt greit og vil gjerne hjelpe med råd. Noen gruer seg og synes det er flaut å fortelle at de har fått sin første mens siden dette er noe nytt. Husk at for foreldre er mensen en vanlig ting, og at de jo vet at det er noe som kommer når du har kommet i puberteten. Prøv å bare si det som en helt vanlig ting, og så kan du jo be dem kjøpe bind eller tamponger, skrive det på handlelappen eller be om penger til det.

Hvis det er noe du lurer på kan du snakke med helsesøster på skolen din eller med noen på helsestasjon for ungdom.

Skrevet av:
Helsesøster, ung.no
Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)
Jente 15
0
26.08.2018 02:45:49
Hei jeg har nettop fyllet 15 år og har enda ikke fått mensen. Jeg har hatt utflod i snart 4 år nå PG har fått bryst og vokst mye og fått masse hår her og der. Alle jeg kjenner har fått mensen siden d er normalt å ha det på min alder. Så til alle dere som er sånn 12-13-14 år, SLAPP AV herregud du kan få det når som helst og jeg er ikke bekymret engang for å ikke ha fått det... Man må bare vente rett og slett, men jeg vil ikke dra til legen så jeg må få det innen et år men dere har flere år på dere.
Jente
0
25.08.2018 08:43:55
Jeg har fått to ganger utflod men får aldri mens.Jeg er jo bare 12 år og har allerede fått utflod to ganger. Er det flaut og kjøpe bind fortran mange folk i butikken?
12 Jente
0
02.07.2018 23:44:20
Hei jeg lurer på når jevg får mensen, dere sier nå de andre tegnene er igang men jeg har fått en del hår på tossen og under armene og bryster, men ikke mensen! Har hatt utflod ca 2 eller halvannet år nå, så jeg håper det kommer snart...
Heiheihei
1
02.07.2018 22:52:54
.
ANONYM
1
26.06.2018 00:13:52
Hei, jeg er 13 år, men fyller 14 i år men vet ikke om jeg har fått mensen.... Det har skjedd et par ganger flere måneder etter hverandre at jeg har oppdaget litt slimete brun farge i trusa, men når jeg har bind kommer de INGENTING i bindet. Kun når jeg tørker meg for å se. Jeg har hår og fått pupper hatt utflod VELDIG lenge men er så usikker...Plis svar meg blir bekymret. Hva kan dette være?
Anonym
2
27.03.2018 23:45:55
Hei jeg er en jente på 12 år. Jeg fikk mitt første tegn for 2 år siden (altså utflod) og jeg har fått det hver dag siden det nesten. Men har enda ikke fått mensen. Er det normalt. Jeg har fått hår på kjønnsorganen og under armene.
Jente 12
0
06.03.2018 22:52:11
Jeg er usikker på om jeg har fått mensen, jeg så noe rødt i do, men det var ikke mye. Jeg har hatt smerter i magen. Er det mensen?
SCEPTICAL
0
27.01.2018 12:14:11
Ehhhh... Du kan faktisk få mensen fra du er 8. (Ikke ofte det skjer, men det skjer) Og du BURDE kontakte legen hvis du er 16 og ikke har fått det. Mye bedre å være på den sikre siden, for hvis du er 16 og ikke har fått det, vel... DET BEGYNNER Å HASTE
6.kl
0
18.12.2017 17:02:25
Vil ha mensen hvordan får man det Plis hjelp meg vær så snill
7. kl jente
0
11.11.2017 13:59:24
Hei (: Jeg er 12 år, og jeg har hatt mensen i snart et år eller noe tror jeg. De første gangene jeg fikk det, ble jeg kvalm, og kasta opp max 4 ganger om dagen, så jeg var hjemme fra skolen. Det skjedde 2 eller 3 ganger. Jeg gikk til og med glipp av et skoleshow jeg øvde til, fordi jeg var så kvalm. Jeg lette desperat etter tips på internett, og jeg fant heldighvis ut at den ''ekle'' teen jeg ikke liker, bakerst i skapet, kunne hjelpe mot vondt i magen osv, Det hjalp litt. Jeg tror jeg var den første av jentene i klassen som fikk det, og jeg tror ikke noen andre har fått det. Når jeg har mensen, så kan jeg jo ikke dusje etter gymmen, og da kjefter gymlæreren på meg, fordi jeg ikke dusjet. Og jeg vil jo ikke si det til han! Pluss, mange av vennene mine jeg har sagt det til, de har sykt lyst til å få mensen. Jeg prøver å forklare at det ikke er gøy, fordi de vet ikke hvor vondt krampene er, men de tror ikke det er vondt! Og jeg bor bare med pappaen min, og en gang fikk jeg mensen i Danmark, i Fårup med pappa. Vi skulle til badelandet, men jeg kunne jo ikke bade, så jeg måtte fortelle det til han. Og det var så klein stemning, fordi han sa sånn '' Ja .... har du det du trenger i bilen ?'' ... og jeg tør ikke snakke med han om det, for det blir så kleint. Noen tips ? (sorry for LAAAANG kommentar) (RED: Hei, skriv til oss på ung.no/oss, så vi en av ung.no`s fagpaneler svare deg, vi svarer dessverre ikke på spørsmål i kommentarfeltet. Hilsen ung.no)
Emma
1
15.07.2017 17:49:04
Jeg fikk mensen i dag & jeg satt på Do også så jeg ned i trusa og der lå det blod! Jeg ble livredd så jeg ropte på mamma å ba henne komme inn. Så kom hun inn og jeg bare: hva er det? Også fikk jeg et bind så var alt okei
Jente
0
05.10.2017 21:42:07
Hvor gammel er du? Jeg har enda ikke fått mensen!!
Bra info!!!
0
26.06.2017 18:11:54
Kjempe bra i før jeg ikke visste fra før;) og jeg tror kanskje jeg får mensen snart :) fir jeg har brunaktig utflod ❤
Mmmm
0
10.05.2017 18:22:58
Veldig god informasjon

Spørsmål og svar

Kan man få brun utflod før man får mensen?
Hei jente 13 år! Så fint at du skriver til oss!Det er ganske vanlig at mensen starter med at man blør bare litt, og det som kommer ut er ofte litt...
Når er det vanlig å starte med tampong?
Hei Du kan gjerne bruke tampong hvis du vil. Tamponger finnes i ulike størrelser. Det kan være lurt å starte med den minste, men man må prøve seg...
Kan jeg trene med bind når jeg har mensen?
Hei Takk for at du skriver til oss! Du har fått din første mensen! Det går fint å trene med bind selvom man har mensen, og det er lurt å bytte ...
Jeg er en jente på 12år som har hatt vondt i magen de siste dagene. Smertene er under navlen. Jeg har ikke hatt mensen før. Jeg har også vært litt (ikke så mye)stiv i ryggen
Hei jente! Det er fint at du skriver til oss i ung.no om dette.Du sier at du har smerter i magen. Mest sannsynlig er dette et forvarsel på om at men...
Jeg vil ha større pupper og sprettrumpe
Hei! Tusen takk for at du skriver til oss, jente 13 år! Det er mange jenter som gjerne vil ha større pupper. Det er ikke så mye å gjøre med det...
Jeg sliter litt med mat og sånt.
Hei jente 18 år. Takk for at du skriver til Ung.no!Det første jeg vil si til deg er at du har en helt flott vekt for en på din høyde, og er ikke ...
Hei! Jeg er en jente på 12 år! Jeg har hatt veldig vondt i magen de siste dagene. Jeg har også vært litt stiv i ryggen. Jeg lurte på hva dette kunne være?
Hei! Så fint at du skriver til oss!Ut ifra det du skriver, så lurer jeg på om det kan handle om at du er i ferd med å få mensen, dersom du ikke ...
Hei!. Jeg fikk mensen for første gang for ca 2 måneder siden og det har ikke kommet mer siden. Jeg trener veldig mye, er 170 lang og veier 50 kg. Er dette normalt?
Hei! Så fint at du skriver til oss! De første årene man har mensen er det normalt at denne er uregelmessig. Det kan gå alt fra flere måneder me...
Sjelden mens, får Provera for dette. Spørsmål om hva som er en vanlig blødning. 
Hei Det kan nok være normalt å ha mensen i 7 dager, når du har det sjelden og har tatt Provera for å fremkalle mensen. Hos noen som får mensen u...
Jeg (jente 14) fikk mensen for første gang for et år siden. Den kom uregelmessig i noen måneder. De siste 8 månedene har jeg ikke hat mensen. Trener en time hver dag og er veganer. Kan det ha noe å si?
Hei! De første årene man har mensen er det veldig vanlig at mensen kommer uregelmessig. Det betyr at det kan komme oftere enn en gang...
Jeg klør ved nedunder og kjønnsleppene er røde.
Hei jente 14 år. Takk for at du skriver til Ung.no!Du forteller at du har hatt mye utflod det siste året, men enda ikke fått mensen. Det er normal...
Brun utflod - kan det være mensen?
Hei og takk for ditt spørsmål! Brunt fra skjeden er gammelt blod. Brun utflod tyder på at mensen er på tur. Blør man lite blir blodet gammelt og...
Når vet man når mensen er over?
Hei jente (14) På slutten av mensen er det ofte brunt, gammelt blod som kommer ut og er ofte en indikasjon på at mensen snart er over. For mange vi...
Det har kommet blod på papiret når jeg tørker meg og ikke mer. Hva er det?
Hei Takk for at du skriver til oss! Det at du får litt blod på papiret når du tørker deg kan være et tegn på at mensen er på gang. Selvom du ...
Jeg har vondt under navlen og har hatt det lenge
Hei Tusen takk for at du skriver til oss, jente 13 år! Jeg forstår at du blir litt bekymret når du har vondt i magen over lang tid.  Dessverre ...
Jeg blør i underlivet. Men har ikke vondt, og noen ganger er det svart med klumper og tråder. Andre ganger er det vanlig blod. Har ingen magensmerter. Er dette farlig? Er det mensen? Har fått pupper osv.  
Hei! Det er lite sannsynlig at dette er farlig. Slike blødninger i din alder er sjelden farlig. Siden du er i pubertet kan dette godt være mensdebu...
Se alle