Hopp til hovedinnholdet

A-Å

Jenter og puberteten

Jente i undertøy (colourbox.com)
FORSKJELLER: Det er ikke sikkert du merker at det skjer noe med en gang produksjonen av hormoner er i gang. Vanligvis starter puberteten mellom 11 og 15 år.

Når starter det og hva skjer? Mange lurer. En gang mellom 9 og 15 år starter det for jenter. Men det er store forskjeller.

Offentlig og kvalitetssikret
Jente i undertøy (colourbox.com)
FORSKJELLER: Det er ikke sikkert du merker at det skjer noe med en gang produksjonen av hormoner er i gang. Vanligvis starter puberteten mellom 11 og 15 år.

Når starter det?

Puberteten starter på forskjellig tid og på forskjellig måte hos ulike mennesker. Det er store variasjoner, og det kan bety at to venner på samme alder kan ha kommet veldig ulikt i pubertetsutvikling. Gjennomsnittlig starter puberteten 2 år tidligere for jenter enn for gutter.

Hva skjer når?

Det er ikke sikkert man merker at det skjer noe med en gang produksjonen av hormoner er i gang. Vanligvis starter puberteten mellom 9 og 15 år. Noen merker aller først at de begynner å få mer hår på legger og armer, og at bena vokser sånn at man oftere må kjøpe nye sko. Etterhvert kommer det også vekst av kjønnshår og hår i armhulene. Svetteproduksjonen øker. Dette merker en del som det første pubertets tegn. Huden og håret blir fetere og noen får også kviser. Man vokser, blir høyere, får bredere hofter og går opp i vekt.

Vekst

Du vokser raskere. Til å begynne med er det når du sover at pubertetshormonene og også veksthormonene, de hormonene som gjør at man vokser, strømmer ut. Det er en grunn til at søvn er viktig. Etterhvert er det stor hormonproduksjon også på dagtid.

Mange lurer på hvor høye de skal bli. Det er måter å prøve å beregne det på, og det kan du lese mer om i denne artikkelen

Hvis man ikke vet foreldres høyde fordi man er adoptert eller ikke kjenner foreldrene, kan man gange den høyden man har når man er to år med 2, eksempelvis 82 cm når man er 2 år = 164 cm. Denne måten gir bare et anslag og er lite nøyaktig.

Her kan du finne ut hvor mye det er vanlig at man veier.

Pupper

Gjennomsnittsalderen for når jenter begynner å få pupper er 11,5 år. For noen er dette det første pubertets-tegnet de merker. Puppene kan vokse fram mot ca. 18 års alder. Brystutviklingen starter oftest ved at man kan kjenne en liten kul under brystvorta. Kulen kan også være litt øm. Brystvorta vil også gradvis endre seg litt. Det er vanlig at brystvorta er som et flatt og litt mykt område med litt mørkere hudfarge. Brystknoppen vil bli mer tydelig etterhvert og "knuppe seg" mer. Det vil være forskjell på størrelsen på det mørke området og størrelsen på brystvorta fra jente til jente. Det vil også være ulikt hvordan den knopper seg og noen har også innovervendte brystknopper. Alle pupper har fettvev, melkekjertler, bindevev, blodårer og nerver. Alt dette utvikler seg gradvis. Det er mengden fettvev som avgjør størrelsen på puppene. Noen får små pupper, andre får større. I og med at mye av puppene består av fettvev, kan de bli mindre hvis man går ned i vekt eller bli større hvis man går opp i vekt. Det er ikke muskelvev i puppene, så man kan ikke trene seg til større pupper. Det er vanlig at den ene puppen er større eller ser annerledes ut enn den andre.

Arv er den viktigste faktoren som bestemmer puppenes utseende. Man kan komme til å ligne på mor, en tante, bestemor, farmor eller en annen.

Kjønnslepper

De ytre kjønnsleppene får hårvekst når man kommer i puberteten. De indre kjønnsleppene får ikke hårvekst. Før puberteten er de indre kjønnsleppene små, like/symmetriske og med den fargen de alltid har hatt. Når man kommer i puberteten vokser de indre kjønnsleppene. Noen får store indre kjønnslepper som henger langt utenfor de ytre kjønnsleppene, andre har små kjønnslepper. Begge deler er like vanlig. Det er også vanlig at den ene indre kjønnsleppen er stor og den andre er liten - eller at den ene eller begge har mørk farge. Boken "Venus, norske kvinner sett nedenfra” omfatter intimfotografier av 49 helt vanlige norske kvinner. Blomsten er en av metaforene som har vært brukt om kvinnekjønnet. Forfatterne foreslår ordet Venusblomst om det kvinnelige kjønnsorgan og påpeker likheten mellom botanikken, kjønnslepper og klitoris. Boka er en oppfordring til alle kvinner om å utforske og bli kjent med sitt eget kjønn. Boka kan du låne hos helsesøster på skolen eller på nærmeste bibliotek.

Du kan også finne bilder av ulike kjønnslepper her.

Skjede og utflod

Hvis du kjenner med en finger inni kinnet vil du kjenne slimhinne eller slimhud. Skjeden har også slimhud, bare at skjedeveggen er fullt av folder slik at den kjennes ruglete å ta på. Skjeden har folder slik at den kan strekke seg ut, utvide seg.

Utflod kan komme opptil et år eller to før menstruasjon. Utflod er sekret eller slim fra kjertler i livmorhalsen, fra væske som kommer gjennom skjedeveggen og fra kjertler i skjedeåpningen, blant annet de bartholinske kjertler. Vanligvis kommer det en halv til én teskje utflod ut per dag. Den er blank, melkehvit eller gulhvit. Utfloden kan være tynnflytende eller slimete. Den kan også være nesten som eggehvite, lange slimtråder som man kan dra ut mellom to fingre.

Utfloden renser skjeden og holder slimhinnene fuktige og fine, akkurat som spyttet i munnen renser og holder slimhinnene i munnen friske. Hvis vi ikke hadde hatt utflod eller spytt ville slimhinnene blitt tørre, sprukne og vi vi ville fått sår, skorper, sopp, bakterier og smerter både i skjeden og i munnen. Utflod og spytt er viktige for å holde slimhinnene friske.

Utfloden inneholder melkesyrebakterier som gir utfloden en mild, syrlig lukt og smak. pH verdien varierer vanligvis mellom 3,8 til 4,5. Den lave pH verdien gjør at bakterier og sopp ikke trives. Når man vasker seg skal man bruke varmt vann eller milde intimsåper. Da bevares de viktige melkesyrebakteriene best.

Når kommer den første menstruasjonen?

Den første menstruasjonen kommer mellom 11 til 15 års alder. Gjennomsnittsalder for den første menstruasjonen er 13 år. Menstruasjonen kommer cirka en gang per måned. Menstruasjonsblodet kan være rødt, mørkere rødt eller brunt. Hvis blodet er knallrødt og flytende har det brukt kort tid fra livmoren og ut. Da er det ferskt. Hvis det er mørkere eller brunaktig er det kanskje litt klumpete. Da har blodet brukt lengre tid på veien ut, blodet har begynt å levre seg. Men alt blodet kommer ut. Det hoper seg heldigvis ikke opp inni livmoren eller skjeden. Her kan du lese mer om menstruasjonen.

Funfact om mensen

Hvis man blør 5 dager hver måned, er det 60 dager eller 2 måneder per år. Hvis man har menstruasjon i 40 år vil man blø i 2400 dager eller cirka 6,5 år i løpet av livet. Det er godt at vi slipper å hekle eller strikke bomullsbind slik som før i tiden. De måtte vaskes, kokes og henges til tørk. Nå kan vi bare kjøpe bind, tamponger eller menskopper.

Vil ikke bli kvinne

Noen strever veldig når de kommer i puberteten. De vil ikke bli kvinne og få kvinnekropp. Det kjennes helt feil! Noen kan føle at der er født i feil kropp. Andre regner seg som transeperson, de føler seg både som jente og gutt og har et talent for å uttrykke seg som det andre kjønnet gjennom klær, brystbind og eventuelt make up og væremåte. Det handler om å vise sin identitet og har ingenting med seksualitet å gjøre.

Hvis man ikke er helt sikker på hvilken kjønnskategori man tilhører eller at man mener at man ikke tilhører noen kjønnskategori og man trenger hjelp, kan man snakke med helsepersonell som har kompetanse på kjønnshelse. Du kan chatte med helsepersonell på ungdomsklinikken Sex og samfunn, ta kontakt med Helsestasjon for kjønn og seksualitet i Oslo eller Skeiv ungdom. Fastlegen eller helsesøster på skolen din eller på Helsestasjon for ungdom kan også være en å prate med.

Kåthet

Når man kommer i puberteten lages det blant annet et hormon, testosteron. Jenter har omlag 1/10 av mengden testosteron som gutter har. Dette hormonet er viktig for blant annet seksuell lyst eller kåthet. Den økte produksjonen av testosteron i puberteten, øker også seksuell lyst/kåthet. Når man blir seksuelt tent/kåt kan det kjennes som at det kiler i kjønnet. Man kan også kjenne at det kiler i magen. Da strømmer det blod til kjønnet og ytre og indre del av klitoris` svamplegemer svulmer opp, akkurat som svamplegemene i penis til gutter.

Her kan du lese mer om kåthet, onanering og orgasme.

Onanering

Det er sunt å onanere. Hjerte og kretsløpet styrkes, kroppen utskiller lykkehormoner, stimulerer immunforsvaret positivt, opprettholder sexlysten og reduserer angst og depresjoner. Det er også sunt fordi man blir kjent med kjønnet sitt og hvilke bevegelser og stimuli man liker og nyter.

Det er vanlig å onanere. Noen gjør det flere ganger om dagen, og det er helt ok. Det er noen som aldri onanerer. Det er også helt ok. Det er en selv som bestemmer over kroppen og kjønnet sitt!

Se også her ABC for å oppnå orgasme med hånd

Følelser

Den store produksjonen av hormoner i puberteten kan gjøre at en føler at en mister litt kontrollen. Det kan være vanskelig å styre seg selv, enten det er seksualitet eller andre følelser. I det ene øyeblikket er alt helt greit, og det er til og med veldig bra og i neste øyeblikk kan en føle seg veldig trist, alt blir helt feil. Det kan ta litt tid før man føler at man har mer kontroll.

Noen snakker lett om hva de føler og hvordan de har det. Andre sier ikke så mye, men har mange tanker og følelser som de ikke deler med noen. Det hjelper å snakke med noen om hvordan man har det. For andre kan det å skrive eller kanskje tegne eller lage musikk, være måter å uttrykke følelsene på.

Her kan du lese om hvorfor det hjelper å snakke med noen.

Foreldre

Hvis man føler seg litt ustabil eller nedfor og trist, kan det være lett at man sier ting man angrer på, enten til de hjemme eller til venner. De voksne hjemme kan kanskje lettere forstå at følelsene svinger, men det hender det blir bråk hjemme fordi man ikke føler seg forstått, møtt eller sett. Barna/ungdommene synes de voksne er vanskelige og de voksne synes barna/ungdommene er vanskelig.

Her kan du lese om hvordan du kan snakke med foreldre som ikke forstår deg.

Venner

Vennskap kan være skjørt og vanskelig når man ikke føler seg helt som seg selv. Vennskap kan forandre seg fordi man er på forskjellig sted i puberteten og at interessene plutselig er forskjellige. Kanskje synes man at venninnen plutselig oppfører seg voksent – eller barnslig, og er opptatt av helt andre ting enn en selv? Kanskje føler man seg utenfor, utestengt, glemt og ensom? Det er vondt. Når man skal finne ut hvem man er som person, samtidig som de andre gjør det samme, kan det bli vanskelig.

Det første man må gjøre er å finne ut hva det er som er viktig for en selv. Hvilke verdier er det som er viktig? Hvis en går ut over egne grenser for å få innpass eller at en prøver å være noe en ikke er eller føler seg klar for å være eller gjøre, får man en dårlig følelse. Da går man ut over egne grenser. Da kan selvfølelsen svekkes. Her kan du lese mer om selvtillit og selvfølelse og hva du kan gjøre for å bedre den.

Det er viktig at man er sammen med de som man føler seg vel sammen med, de som gjør at får en god følelse om seg selv. Hvis venner forandrer seg kan man prøve å utvide vennekretsen. For å bli kjent med nye mennesker er det ofte lettest gjennom felles hobbyer eller felles interesser. Kanskje er det andre i klassen, på trinnet eller gjennom fritidsinteresser som man kan bli bedre kjent med? Da har man noe felles, noe å snakke om og man kan gjøre aktiviteten sammen. Her kan du lese om vennskap som både er verdifullt og sårbart.

Forelskelse

Det kribler i magen, du kjenner seg kanskje litt nervøs eller oppspilt eller forventningsfull. Hvem du kjenner disse følelsene for, er det bare du som vet. Er det jenter, er det gutter, eller er du usikker? Det er greit og noe du kan bruke litt tid på å finne ut av. Mange kjenner litt på forelskelse i puberteten, men ikke alle gjør det.

Ta deg god tid på å finne ut av hvem du er hva som kjennes riktig for deg. Bli kjent med deg selv, kroppen og kjønnet ditt og se at du er flott akkurat som DU er!

Skrevet av:
Grete Lind, sexologisk rådgiver og helsesøster
Kilder:
NHI.no, Brochmann, Støkken Dahl; Gleden med skjeden, 2017
Sist oppdatert:
19.10.2018
Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)
jente på 12 år
0
14.11.2018 17:18:50
Hei, jeg er en 12 år gammel jente som har hat utflod i over et år. jeg hadde litt rødt brunt utflod en dag, men nå har jeg nesten ikke noe. er det noe galt med meg? (Red.: Vi svarer dessverre ikke på spørsmål i kommentarfeltet. Du kan sende inn spørsmålet ditt til ung.no/oss og få svar fra fagpersoner).
fortiss gurrl
0
07.11.2018 09:02:23
SÅÅÅÅÅ RELATABLE AZZ FYF GUUUUD
Elma
0
25.08.2018 20:06:18
Hei jente 12 år jeg har soppinfeksjon har brukt krem i 1 dag nå takket være deres hjelp. Jeg gar hatt mens 1 gang ig det er snart 1 måned siden er det snart neste mens? (Red.: Du kan sende inn spørsmål til ung.no/oss og få svar fra fagpersoner).
Hei
1
22.05.2018 23:27:33
Jeg vil ha sex med en gutt på min alder æ r 14 og det er han også vi har planlagt dette lenge og kan stole på han! Men vet ikke om det er lurt! Er det lurt (Hei! Vi svarer ikke på spørsmål i kommentarfeltet, men du får svar hvis du sender det til https://www.ung.no/oss/. Vennig hilsen Ung.no-redaksjonen)
Håvard
1
02.05.2018 00:59:22
Hvor gammel må man være ha pubertet
LULU
5
22.03.2018 17:28:24
hei jeg er 14,5 år gammel og jeg har nesten ikke pupper! jeg er ganske flau over at ikke har det! men mamma sier at det kommer.....men jeg ønsker at jeg kunne ha pupper
Jente 12 år
4
29.01.2018 17:31:27
Hei jeg er en jente på 12 år! Det er ikke alle jentene i klassen som har fått pupper, men jeg har begynt å få litt. Burde man gå med BH hver dag? Fra en jente på 12 år.
Hei på deg
2
04.02.2018 20:47:46
Spørs hvor store
aldroï
2
26.10.2017 15:23:23
samme, mor sier til pappa men det er helt oke han vet også at du blir til voksen.
Gnom
1
16.10.2017 17:26:34
Jeg stoler ikke på mamma fordi hun sier alt til pappa! Og da mener jeg ALT! Hem skal jeg snakke med?
Hjelp! (Red.) Send inn spørsmålet på ung.no/oss (anonymt), og du vil få svar fra fagpersoner.
En jente
2
21.12.2017 21:12:52
Jeg vet det, er så irriterende!

Spørsmål og svar

Utslett på rumpa
Hei Uten å få undersøkt deg eller stilt deg oppfølgingsspørsmål, er det vanskelig å si hva dette kan være. Utslett i huden kan ha mange årsa...
Kviseliknende prikker på rumpa
Hei Jeg vil gjerne gi deg et godt svar med tips som fungerer. Men det kan jeg dessverre ikke vite sikkert uten å ha undersøkt deg. Jeg vil anbefale...
Er det normalt å blø lite under mensen, hvorfor er blodet brunt?
Hei jente 14 år. Takk for at du kontakter Ung.no. Mensblødningen hos jenter kan variere veldig. Noen blør mye under mensperioden og spesielt de f...
Fått mensen to uker for tidlig.
Hei Takk for at du skriver til Ung, jente 15 år.Jeg forstår at du blir redd når mensen ikke kommer som forventet, men jeg kan berolige deg med at ...
Er det farlig at hunden slikker deg i tissen?
Hei jente 13 år. Takk for at du skrev til ung.no Hunden kan ha bakterier i munnen som kan irritasjon eller infeksjon/betennelse i skjeden. Da kan d...
Er det normalt å bli større på kort tid? 
Hei Det høres ut som om du har det veldig slitsom akkurat nå. Jeg vet også at det er veldig mange jenter i din alder som sliter med akkurat det du...
Gutter som vil vise litt til yngre jenter.....
Hei Det er spennende med gutter og eldre elever på ungdomsskolen. Fint at du skriver til ung.no og tenker over det du opplever, og bra at du kanskje...
Hva er tegnene på at puppene vokser og hvordan kan man kjenne det?
Hei! Tusen takk for at du skriver til oss, jente 14 år! De fleste jenter bekymrer seg for at ikke puppene starter å vokse tidlig nok eller at de b...
Hvordan finner jeg ut av om jeg har sinneproblemer?
Hei Det er et godt spørsmål du stiller. Det spørs hva du vil sjekke, og hva du tenker at sinneproblemer er? Å være sint er en naturlig følelse...
Jeg går uten truse i lårkorte kjoler og skjørt
Hei Det er vanskelig å svare på om du er normal. Vi mennesker har kanskje ulike meninger om hva som er normalt og ikke normalt. Jeg tenker at du ka...
Hvordan kan jeg legge på meg, få større rumpe og pupper? Helst på en rask måte?!
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!   Det er mange på din alder som strever med forholdet til egen kropp. Alle lager seg et ideal på bakgr...
Jeg vil ha eget rom.
Hei Forstår at det kan være vanskelig å dele rom med to yngre søsken nå som du har blitt 13 år. Tenker at det er noe du kan snakke med pappaen ...
Hvordan spørre mamma om g-streng?
Hei Det er naturlig at du blir mer opptatt av utseende, kropp og klær/undertøy i den alderen du er. Det er kanskje litt intimt og unaturlig å spø...
Har så lyst til å runke eller suge en gutt, men ønsker å øve først.
Hei jente 13 år Takk for at du skriver til oss.Du er kommet i en alder der alt som omhandler sex er spennende og gjør deg nysgjerrig og kåt. Dette...
Hvor mye er det vanlig å veie når man er 13 år?
Hei Takk for at du skriver til oss i Ung.no, jente 13 år.Gjennomsnitt på hva en 13-årige jente veier ligger ca på 45 kg og oppover. Men det er st...
Og er det lov at en 14 år gammel jente har sex med en 16 år gammel gutt?
Hei jente 14 år. Takk for at du skrev til ung.no   Det er noen unge ungdommer som snakker med foreldrene sine om å ha sex med kjæresten. Det ka...
Er det farlig hvis men begynner å blø etter fingring?
Hei jente 13 år. Takk for at du skrev til ung.no   Nei, det er ikke farlig. Du er ikke ekkel! Det er vanlig at man kan blø fra skjeden hvis man...
Hvordan kan jeg få større pupper?
Hei jente 13 år. Takk for at du kontakter Ung.no. Jeg forstår at du er fortvilet og har det vanskelig om du oppfatter at alle gutter bare er oppta...
Kviser når jeg har mensen.
Hei jente 14 år. Takk for at du skriver til Ung.no!Det er vanlig at plagene med kviser øket på i pubereteten. For jenter er det også vanlig at ma...
Se alle