Hopp til hovedinnholdet

Martin: Jeg føler meg trygg, når jeg har mobilen med meg overalt. Les innlegg Liten pil høyre

Kommentaren

Jente lener seg mot en vegg (colourbox,com)
Jente lener seg mot en vegg (colourbox,com)

A-Å

Jenter og puberteten

Jente i undertøy (colourbox.com)
FORSKJELLER: Det er ikke sikkert du merker at det skjer noe med en gang produksjonen av hormoner er i gang. Vanligvis starter puberteten mellom 11 og 15 år.

Puberteten starter på forskjellig tid og på forskjellig måte hos ulike mennesker. Det et stort sprik, og det kan bety at to venner på samme alder kan ha kommet veldig ulikt i pubertetsutvikling. Gjennomsnittlig starter puberteten 2 år tidligere hos jenter enn hos gutter.

Offentlig og kvalitetssikret

Når det starter

Det er ikke sikkert man merker at det skjer noe med en gang produksjonen av hormoner er i gang. Vanligvis starter puberteten mellom 9 og 15 år. Noen merker aller først at de begynner å få mer hår på legger og armer, og at bena vokser sånn at man oftere må kjøpe nye sko. Etterhvert kommer det også vekst av kjønnshår og hår i armhulene. Svetteproduksjonen øker. Dette merker en del som det første pubertets tegn. Huden og håret blir fetere og noen får også kviser. Man vokser, blir høyere, får bredere hofter og går opp i vekt.

Vekst

Høyden øker raskere. Til å begynne med er det når man sover at pubertetshormonene og også veksthormonene, de hormonene som gjør at man vokser, strømmer ut. Derfor er det viktig å sove nok. Etterhvert er det stor hormonproduksjon også på dagtid.

Man kan beregne slutthøyden med bakgrunn i foreldrenes høyde etter følgende formler:

  • Gutt: mors høyde + fars høyde + 13 cm/2
  • Jente: mors høyde + fars høyde - 13 cm/2

Hvis du er jente og moren din er 165 cm og faren din er 180 cm, blir formelen:

165 + 180 = 345. Fra det tallet trekker vi fra 13; 345 - 13 = 332. Dette tallet deler vi på to; 332: 2 = 166 cm. Da blir jenta cirka 166 cm.

Hvis man ikke vet foreldres høyde fordi man er adoptert eller ikke kjenner foreldrene, kan man gange den høyden man har når man er to år med 2, eksempelvis 82 cm når man er 2 år = 164 cm. Denne måten å regne ut på er mindre sikker enn den første metoden.

Ingen av metodene er helt sikre.

Her kan du finne ut hvor mye det er vanlig at man veier.

Pupper

Gjennomsnittsalderen for når jenter begynner å få pupper er 11,5 år. For noen er dette det første pubertets-tegnet de merker. Puppene kan vokse fram mot ca. 18 års alder. Noen har små pupper, andre har større. Alle pupper har fettvev, melkekjertler, bindevev, blodårer og nerver. Det er mengden fettvev som avgjør størrelsen på puppene. I og med at mye av puppene består av fettvev, kan de bli mindre hvis man går ned i vekt eller bli større hvis man går opp i vekt. Det er ikke muskelvev i puppene, så man kan ikke trene seg til større pupper. Det er vanlig at den ene puppen er større eller ser annerledes ut enn den andre.

Arv er den viktigste faktoren som bestemmer puppenes utseende. Man kan komme til å ligne på mor, en tante, bestemor, farmor eller en annen.

Kjønnslepper

De ytre kjønnsleppene får hårvekst når man kommer i puberteten. De indre kjønnsleppene får ikke hårvekst. Før puberteten er de indre kjønnsleppene små, like/symmetriske og med den fargen de alltid har hatt. Når man kommer i puberteten vokser de indre kjønnsleppene. Noen får store indre kjønnslepper som henger langt utenfor de ytre kjønnsleppene, andre har små kjønnslepper. Begge deler er like vanlig. Det er også vanlig at den ene indre kjønnsleppen er stor og den andre er liten - eller at den ene eller begge har mørk farge. Boken "Venus, norske kvinner sett nedenfra” omfatter intimfotografier av 49 helt vanlige norske kvinner. Blomsten er en av metaforene som har vært brukt om kvinnekjønnet. Forfatterne foreslår ordet Venusblomst om det kvinnelige kjønnsorgan og påpeker likheten mellom botanikken, kjønnslepper og klitoris. Boka er en oppfordring til alle kvinner om å utforske og bli kjent med sitt eget kjønn. Boka kan du låne hos helsesøster på skolen eller på nærmeste bibliotek.

Du kan også finne bilder av ulike kjønnslepper her.

Skjede og utflod

Hvis du kjenner med en finger inni kinnet vil du kjenne slimhinne eller slimhud. Skjeden har også slimhud, bare at skjedeveggen er fullt av folder slik at den kjennes ruglete å ta på. Skjeden har folder slik at den kan strekke seg ut, utvide seg.

Utflod kan komme opptil et år eller to før menstruasjon. Utflod er sekret eller slim fra kjertler i livmorhalsen, fra væske som kommer gjennom skjedeveggen og fra kjertler i skjedeåpningen, blant annet de bartholinske kjertler. Vanligvis kommer det en halv til én teskje utflod ut per dag. Den er blank, melkehvit eller gulhvit. Utfloden kan være tynnflytende eller slimete. Den kan også være nesten som eggehvite, lange slimtråder som man kan dra ut mellom to fingre.

Utfloden renser skjeden og holder slimhinnene fuktige og fine, akkurat som spyttet i munnen renser og holder slimhinnene i munnen friske. Hvis vi ikke hadde hatt utflod eller spytt ville slimhinnene blitt tørre, sprukne og vi vi ville fått sår, skorper, sopp, bakterier og smerter både i skjeden og i munnen. Utflod og spytt er viktige for å holde slimhinnene friske.

Utfloden inneholder melkesyrebakterier som gir utfloden en mild, syrlig lukt og smak. pH verdien varierer vanligvis mellom 3,8 til 4,5. Den lave pH verdien gjør at bakterier og sopp ikke trives. Når man vasker seg skal man bruke varmt vann eller milde intimsåper. Da bevares de viktige melkesyrebakteriene best.

Når kommer den første menstruasjonen?

Den første menstruasjonen kommer mellom 11 til 15 års alder. Gjennomsnittsalder for den første menstruasjonen er 13 år. Menstruasjonen kommer cirka en gang per måned. Menstruasjonsblodet kan være rødt, mørkere rødt eller brunt. Hvis blodet er knallrødt og flytende har det brukt kort tid fra livmoren og ut. Da er det ferskt. Hvis det er mørkere eller brunaktig er det kanskje litt klumpete. Da har blodet brukt lengre tid på veien ut, blodet har begynt å levre seg. Men alt blodet kommer ut. Det hoper seg heldigvis ikke opp inni livmoren eller skjeden. Her kan du lese mer om menstruasjonen.

Funfact om mensen

Hvis man blør 5 dager hver måned, er det 60 dager eller 2 måneder per år. Hvis man har menstruasjon i 40 år vil man blø i 2400 dager eller cirka 6,5 år i løpet av livet. Det er godt at vi slipper å hekle eller strikke bomullsbind slik som før i tiden. De måtte vaskes, kokes og henges til tørk. Nå kan vi bare kjøpe bind, tamponger eller menskopper.

Vil ikke bli kvinne

Noen strever veldig når de kommer i puberteten. De vil ikke bli kvinne og få kvinnekropp. Det kjennes helt feil! Noen kan føle at der er født i feil kropp. Andre regner seg som transeperson, de føler seg både som jente og gutt og har et talent for å uttrykke seg som det andre kjønnet gjennom klær, brystbind og eventuelt make up og væremåte. Det handler om å vise sin identitet og har ingenting med seksualitet å gjøre.

Hvis man ikke er helt sikker på hvilken kjønnskategori man tilhører eller at man mener at man ikke tilhører noen kjønnskategori og man trenger hjelp, kan man snakke med helsepersonell som har kompetanse på kjønnshelse. Du kan chatte med helsepersonell på ungdomsklinikken Sex og samfunn, ta kontakt med Helsestasjon for kjønn og seksualitet i Oslo eller Skeiv ungdom. Fastlegen eller helsesøster på skolen din eller på Helsestasjon for ungdom kan også være en å prate med.

Kåthet

Når man kommer i puberteten lages det blant annet et hormon, testosteron. Jenter har omlag 1/10 av mengden testosteron som gutter har. Dette hormonet er viktig for blant annet seksuell lyst eller kåthet. Den økte produksjonen av testosteron i puberteten, øker også seksuell lyst/kåthet. Når man blir seksuelt tent/kåt kan det kjennes som at det kiler i kjønnet. Man kan også kjenne at det kiler i magen. Da strømmer det blod til kjønnet og ytre og indre del av klitoris` svamplegemer svulmer opp, akkurat som svamplegemene i penis til gutter.

Her kan du lese mer om kåthet, onanering og orgasme.

Onanering

Det er sunt å onanere. Hjerte og kretsløpet styrkes, kroppen utskiller lykkehormoner, stimulerer immunforsvaret positivt, opprettholder sexlysten og reduserer angst og depresjoner. Det er også sunt fordi man blir kjent med kjønnet sitt og hvilke bevegelser og stimuli man liker og nyter.

Det er vanlig å onanere. Noen gjør det flere ganger om dagen, og det er helt ok. Det er noen som aldri onanerer. Det er også helt ok. Det er en selv som bestemmer over kroppen og kjønnet sitt!

Se også her ABC for å oppnå orgasme med hånd

Følelser

Den store produksjonen av hormoner i puberteten kan gjøre at en føler at en mister litt kontrollen. Det kan være vanskelig å styre seg selv, enten det er seksualitet eller andre følelser. I det ene øyeblikket er alt helt greit, og det er til og med veldig bra og i neste øyeblikk kan en føle seg veldig trist, alt blir helt feil. Det kan ta litt tid før man føler at man har mer kontroll.

Noen snakker lett om hva de føler og hvordan de har det. Andre sier ikke så mye, men har mange tanker og følelser som de ikke deler med noen. Det hjelper å snakke med noen om hvordan man har det. For andre kan det å skrive eller kanskje tegne eller lage musikk, være måter å uttrykke følelsene på.

Her kan du lese om hvorfor det hjelper å snakke med noen.

Foreldre

Hvis man føler seg litt ustabil eller nedfor og trist, kan det være lett at man sier ting man angrer på, enten til de hjemme eller til venner. De voksne hjemme kan kanskje lettere forstå at følelsene svinger, men det hender det blir bråk hjemme fordi man ikke føler seg forstått, møtt eller sett. Barna/ungdommene synes de voksne er vanskelige og de voksne synes barna/ungdommene er vanskelig.

Her kan du lese om hvordan du kan snakke med foreldre som ikke forstår deg.

Venner

Vennskap kan være skjørt og vanskelig når man ikke føler seg helt som seg selv. Vennskap kan forandre seg fordi man er på forskjellig sted i puberteten og at interessene plutselig er forskjellige. Kanskje synes man at venninnen plutselig oppfører seg voksent – eller barnslig, og er opptatt av helt andre ting enn en selv? Kanskje føler man seg utenfor, utestengt, glemt og ensom? Det er vondt. Når man skal finne ut hvem man er som person, samtidig som de andre gjør det samme, kan det bli vanskelig.

Det første man må gjøre er å finne ut hva det er som er viktig for en selv. Hvilke verdier er det som er viktig? Hvis en går ut over egne grenser for å få innpass eller at en prøver å være noe en ikke er eller føler seg klar for å være eller gjøre, får man en dårlig følelse. Da går man ut over egne grenser. Da kan selvfølelsen svekkes. Her kan du lese mer om selvtillit og selvfølelse og hva du kan gjøre for å bedre den.

Det er viktig at man er sammen med de som man føler seg vel sammen med, de som gjør at får en god følelse om seg selv. Hvis venner forandrer seg kan man prøve å utvide vennekretsen. For å bli kjent med nye mennesker er det ofte lettest gjennom felles hobbyer eller felles interesser. Kanskje er det andre i klassen, på trinnet eller gjennom fritidsinteresser som man kan bli bedre kjent med? Da har man noe felles, noe å snakke om og man kan gjøre aktiviteten sammen. Her kan du lese om vennskap som både er verdifullt og sårbart.

Forelskelse

Det kribler i magen, man kjenner seg kanskje litt nervøs eller oppspilt, forventningsfull. Øynene stråler, og hjertet banker ekstra hardt når vi ser den vi er forelsket i. Man tar seg selv i å smile og le av det mest idiotiske. Man vil vise seg fra sin aller beste side. Det er vanskelig å tenke på noe annet, og man vil snakke om personen hele tiden. Kanskje erter man den man er forelsket i for å få oppmerksomhet. Noen befinner seg merkelig ofte utenfor boligen til den man er forelsket i, for kanskje å få et lite glimt av personen. På sosiale medier følger man med hele tiden i tilfelle personen legger ut noe som man kan kommentere. Når man møter personen kan man bli helt stum, klarer ikke å komme på et eneste fornuftig ord. Etterpå kommer man på alt man skulle sagt. Det er irriterende.

Å bli forelsket i personer av samme kjønn er kanskje kriteriet på om man er lesbisk eller bifil?

Hvis man forelsker seg i personer uavhengig av kjønn og kjønnsuttrykk er man kanskje panfil? Pan er gresk og betyr alle.

Det er ikke sikkert at man en gang for alle vet hva som er riktig for seg selv. Man kan forandre seg, forandre hvilke kjønn man forelsker seg i og seksuell tiltrekning kan også forandre seg. Kanskje er det sånn at man kun kan si noe om hvem man akkurat nå er forelsket i, eller hvem man akkurat nå kjenner seksuell tiltrekning til?

Hvis det er sånn at man for det meste, eller hovedsakelig forelsker seg i jenter når man selv er jente, kan kanskje betegnelsen lesbisk passe nå? Kanskje vil man i framtida forelske seg i gutter. Da kan betegnelsen heterofil passe.

Det er bare en selv som kan bestemme hvilken definisjon man føler seg mest hjemme i. Etterhvert som du blir kjent med ulike mennesker, kanskje blir forelsket eller opplever andre gode følelser, vil du også bli tryggere på hvem du er i forhold til andre, hvilken seksuell identitet du har.

Gi deg litt tid.

Vær litt tålmodig med deg selv. Prøv å like deg selv som du er. Ta deg god tid på å finne ut av hva som kjennes riktig for deg. Bli kjent med deg selv, kroppen og kjønnet ditt. Gradvis blir du tryggere på deg selv og det gjør også at selvfølelsen som ikke alltid er så bra i puberteten, blir bedre.

Artikkelen er skrevet av sexologisk rådgiver Grete Lind i samarbeid med ung.no

Kilder; ung.no, NHI.no, Brochmann, Støkken Dahl; Gleden med skjeden, 2017

Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)

Spørsmål og svar

Jeg er keen på sex. Hva skal jeg gjøre?
Hei jente 13 år. Takk for at du skrev til ung.no   Det er vanlig å være kåt i den alderen du er i nå. Det lages masse hormoner i kroppen og d...
Vet dere om noe jeg kan gjøre for å ikke grue meg så sykt mye til skolen?
Hei jente 13 år. Takk for at du skrev til ung.no   Det er så bra at du er blitt venn med noen i andre klasser. Da har du de å være sammen med ...
Har hørt at man får større pupper av å ha sex fordi kroppen gjør seg klar til å få en baby. Hvis man har sex med beskyttelse får man større pupper da?
Hei! Man får ikke større pupper av å ha sex. Brystene vokser når en jente kommer i pubertet. Dette på grunn av produksjon av kjønnshormoner.Bry...
Hvordan kan jeg få bort tanken og slutte med sex?
Hei Takk for at du skriver til oss.Du er i puberteten og det skjer mye med kroppen din, både innvendig og utvendig. Hormoner produseres og utvikler ...
Føler meg veldig undervektig
Hei Mange ungdommer er ekstra tynne en periode etter at de har vokst mye i lengden. Kanskje du snart er utvokst i lengden?  Mye sannsynlig vil du f...
Opplever seg selv som "formløs"
Hei Takk for at du kontakter oss på UNG.NO Du beskriver en kropp med litt pupper, litt rumpe og ikke så brede hofter, altså en helt normal kropp...
Er jeg overvektig?
Hei jente 13 år. Takk for at du skrev til ung.no   1. Nei, du er ikke overvektig! Det går ikke an å slanke enkelte kroppsdeler. Det er vanlig ...
Er det vanlig å sove naken og ta på seg selv?
Hei Takk for at du skriver til oss.Det er helt ok og naturlig for mange å sove uten klær! Det som er viktig er at du gjør det som passer for deg, ...
Er 14 år og har ennå ikke fått mensen. Er det normalt?
Hei Takk for at du skriver til oss, jente 14 år. Mange jenter lurer på når de skal få mensen for første gang. For svært mange kommer den når ...
Jeg lurer på når jeg får mensen
Hei Tusen takk for at du skriver til oss, jente 13 år! Det er vanskelig å si akkurat når jenter får mensen første gang.  De fleste jenter få...
Hvordan gå opp i vekt?
Hei Ut i fra din vekt og høyde er du undervektig. Mange regner ut sin BMI (body mass index) og ut i fra hvilket tall man får ser om man er overvekt...
Jeg bare skjuler alle følelsene bak et smil...
Hei jente 13 år. Takk for at du skrev til ung.no Det at du skrev til oss er første steget i det å be om hjelp! Det er så bra at du skrev hit!  ...
Hvor mange hull har jenter nedentil?
Hei gutt 14! Takk for spørsmål. Jenter har et hull der urinen kommer ut, et hull som er skjeden og et hull der avføringen kommer ut - endetarmen ...
Har fått en ny helsesøster som jeg ikke kan gå til
Hei Takk for at du skriver til oss! Jeg skjønner godt dilemmaet ditt! Det fine med en helsesøster er jo nettopp det at hun er en voksen som også e...
16 år og ingen bryster.
Hei Det er stor forskjell på hvor store bryster en jente får. Selv innenfor samme familie er ingen helt like, selv om størrelsen til en viss grad ...
Jeg er 15 og hater puppene mine. Areolaene er nesten halve puppen. Har vurdert operasjon når jeg blir gammel nok. Liker gutter det? 
Hei takk for at du kontakter Ung.no. Gutter har ulik smak når det er snakk om jenter. Tenk på hva du synes er fint med en gutt. Det kan være noe he...
Hei. Er 13 år og har kommet i puberteten.
Hei jente 13 år Takk for at du skriver til ung.no Det er helt naturlig at "pubertetsprosessen" varierer fra jente til jente. Hos noen går det rask...
Smerter og klump i brystene, endret hud på brystene.
Hei I puberteten vokser jo brystene hos jentene. Kjertelvevet (det som skal danne melk), vokser ofte raskere enn det bløte fettvevet (det som ser ut...
Jeg er ca 168cm høy og lurer på om man kan gjøre noe for å ikke bli høyere? Jeg liker den høyden jeg har nå og vil IKKE bli høyere
Hei jente! Det er dessverre ingenting du selv kan gjøre for å stoppe lengdeveksten din. Det vil si det kan styres ved hjelp av hormoner, men det er...
Se alle