Puberteten starter som oftest hos jenter mellom 8 og 13.5 års alder, og hos gutter mellom 9 og 14,5 års alder. Hos noen kan puberteten enten komme tidligere eller senere enn dette, uten at det trenger å bety at noe er galt.

Arv har mye å si for når man kommer i puberteten. Hvis dine foreldre var tidlig eller sent ute, er det mer sannsynlig at også du vil komme tidlig eller sent i puberteten.

Når er puberteten i gang?

Leger definerer puberteten som startet hos jenter når de starter å utvikle bryster. Hos gutter er puberteten i gang når testikkelen starter å vokse, og måler 4mm eller mer.

Når legen skal undersøke om jenter har kommet i puberteten vil de se på brystene, og kjenne om det har kommet noe vekst av brystvev (kjennes litt ut som knudrete klumper bak brystvorten). Jenter vil som oftest få menstruasjon ca. 2 år etter at de startet å utvikle bryster, og vil som oftest fortsette å vokse i lengde i 2 år etter menstruasjon.

For gutter bruker man et «orchiometer» som er en snor med "perler" i forskjellige størrelser. Legen sammenligner den «perlen» som er likest testikkelen man undersøker og leser av størrelsen.

FAKTA

Tegn på avvikende pubertetsutvikling:

Jenter:

  • Brystutvikling, rask lengdevekst, hår i underliv eller under armer før 8 års alder
  • ingen pubertetstegn når hun er ca 13.5 år.
  • Ingen menstruasjon før 16 års alder
  • Menstruasjon som faller bort over lang tid etter man har fått det
Gutter:
  • Voksende penis eller testikler, hår på underliv eller ansikt før 9-års alder
  • Ingen pubertetstegn når han er ca. 14.5 år.

For sen pubertet:

Man sier at puberteten er sent ute dersom jenter ikke har brystvekst når de har blitt 13.5 år, og hvis gutter ikke har testikkelvekst når de har blitt ca. 14.5.

Den vanligste årsaken til dette er det som kalles «konstitusjonelt forsinket pubertet», altså at man ikke har en årsak annet enn at man er litt tregere ute enn andre. Ofte er det da arv eller andre tilfeldigheter som spiller inn. Andre årsaker kan være kroniske sykdommer eller sykelig overdreven trening eller slanking. Forsinket pubertet er litt vanligere hos gutter enn hos jenter.

For tidlig pubertet:

For tidlig pubertet er definert som begynnende brystvekst hos jenter under 8 år, eller testikkelvekst hos gutter under 9 år. Dette er en ganske sjelden tilstand, og er litt vanligere hos jenter enn hos gutter.

Det ser ut til at det blir stadig vanligere å komme tidligere i puberteten. I Danmark er snittalderen for jenter nede på 10.5 år. Dette er snittalderen for å starte å få bryster, ikke for å få menstruasjon.

Noen faktorer gir større risiko for å komme tidlig i pubertet:

  • Jenter kommer oftere tidlig i puberteten enn gutter
  • Overvektige kan øke risiko

Det er også noe variasjon mellom ulike etnisiteter. Blant annet ser det ut til at barn fra noen Afrikanske land kommer tidligere i pubertet.

Når skal du kontakte lege?

Det er ikke alltid det er noe galt, selv om man er tidlig eller sent ute. Men hvis du er jente over 13.5 år eller gutt over 14.5 år uten at det er tegn til pubertetsstart, bør du ta kontakt med fastlege for å se om det kan være en annen årsak til at du ikke har kommet i puberteten ennå.

Puberteten og pubertetsutviklingen styres av hormoner som man kan måle i blodet. Gjennom blodprøver og undersøkelser kan man få inntrykk av om det er sykdom i eggstokkene(hos jenter), Testiklene(hos gutter), eller i hjernen som kan forklare hvorfor man er sent ute. Det vanligste er fortsatt at man ikke finner noe galt, og må bare vente på at puberteten skal komme. Da følges man som oftest opp ca hver 3. måned for nye undersøkelser.

Hva påvirker vekst og pubertetsutvikling?

Hele puberteten styres av hormoner. Hormonene kan forstyrres av kroniske sykdommer som cøliaki, astma, diabetes eller overdreven trening og spiseforstyrrelser. Andre ganger kan det være sykdom i kjertlene som produserer hormoner.

Hva kan gjøres?

Det som er viktig å gjøre selv er å sørge for å få i deg nok mat, ha en normal vekt og være i normal fysisk aktivitet. I det store og hele er det utenfor din kontroll når du kommer i puberteten.

Ved for tidlig pubertet, hvor man ikke finner en annen årsak er det mulig å gi medisiner som blokkerer hormonene. Da kan man slutte på medisinene når man har kommet i en alder hvor det er vanlig å ha pubertet, og denne vil fortsette som normalt. Grunnen til at man behandler dette, er for å forhindre at man skal få en lav høyde. De som kommer tidlig i puberteten vil ofte vokse raskt sammenliknet med andre på samme alder, men vil kunne ende opp lavere til slutt ettersom bena i kroppen slutter å vokse tidligere enn normalt.

Ved for sen pubertet bør man først finne ut om det er en sykdom som gjør at man ikke har startet ennå. Da behandler man sykdommen, og man vil normalt starte puberteten. Hvis man ikke finner noe galt har man to muligheter:

  • Gå til kontroll hver 3. måned for å se om den starter av seg selv
  • Starte med hormontabletter for å få i gang puberteten

De fleste leger vil helst se det litt an før de henviser, ettersom puberteten som oftest kommer av seg selv hvis man gir det litt tid.

Hvis en jenta nærmer seg 16 år, og en gutt nærmer seg 18 år uten at det er tegn til pubertet, vil legen som oftest henvise med en gang. Behandling med hormontabletter er en spesialistoppgave, og ikke noe fastlegen starter med.