Når kommer skjegget?

Skjeggveksten er ofte siste ledd i puberteten, og starter vanligvis når gutter er i 13-15 års alderen. Det blir ofte kraftigere i flere år etter at puberteten er ferdig. Noen har ikke maksimal skjeggvekst før de er over 20 år, mens noen får dette tidligere. Det du først ser, er "dunete overleppe" som gradvis videreutvikler seg til bart. Det vil komme litt spredt med lengre dunhår på kinn og hake også. Gradvis blir hårveksten på overleppe, kinn og hake striere og tettere.

Gener bestemmer

Genene bestemmer hvordan skjeggveksten blir, og ofte kommer skjeggveksten hos gutter omtrent på den alderen det skjedde hos faren. Det er også store genetiske forskjeller på hvordan skjegget ser ut. Noen har tett og mørk skjeggvekst, noen har mer spredt og lysere skjegg, mens andre igjen har rødt skjegg. Hos noen vokser det sakte, hos andre raskere. Noen har nesten ingen skjeggvekst i det hele tatt. Det er ingenting man kan gjøre for å påvirke dette. Skjegget er like ulikt fra person til person som håret vi har på hodet.

Barbering

Noen barberer seg regelmessig fra de er 13 år, mens andre ikke trenger regelmessig barbering før de nærmer seg 20 år. Man kan når som helst barbere bort dunet på overleppen, og på den måten bli helt glatt. Det vil ikke gjøre at håret vokser raskere, men det vil se mer nybarbert ut. Det håret som vokser ut igjen etter slik barbering vil føles tykkere, stivere og mer stikkende. Hvor ofte du skal barbere deg avhenger av hvor raskt skjegget vokser og hvordan du ønsker at det skal se ut. Hvor raskt det vokser og hvor tett det blir er også veldig ulikt fra person til person.

Hvis du skal få til en så fin og skadefri barbering som mulig, er det noen tips som kan være til hjelp:

Barbering med høvel:

  • Sørg for at huden er varm og fuktig før du starter med å barberer deg. Det gjør at porene i huden åpner seg og at både huden og hårene blir mykere. Hvis du ikke dusjer først, bør du skylle ansiktet godt med varmt vann før barbering. Du kan også dyppe en klut i varmt vann og legge det på ansiktet i ca ett minutt.
  • Bruk barberskum.
  • Ha skarp høvel.
  • Begynn med å barbere kinnene først, slik at barberskummet får virke lengst mulig på de vanskeligste områdene som haken og rundt nesen. Det er viktig å barbere MED hårets vekstretning slik at man unngår inngrodde hår og irritasjon. Dersom man barberer MOT hårene, åpner huden seg mer slik at skjegget blir kuttet under huden. Når huden lukker seg, kommer skjeggstubbene under huden og man kan få sår, inngrodde hår og "barberkviser".
  • Barber med korte drag, det gir best kontroll.
  • Når du er ferdig med å barbere, skylles ansiktet i kaldt vann. Det hjelper til med å lukke porene i huden.
  • Etter barbering kan man bruke en mild aftershave eller vanlig fuktighetskrem. Pass på å bruke produkter som ikke inneholder mye parfyme og alkohol, dette kan irritere huden. Husk å skylle høvelen i varmt vann

 

Barbering med barbermaskin:

Det finnes mange ulike barbermaskiner på markedet. Prinsippet for å barbere med maskin kan være litt annerledes enn med høvel. Les bruksanvisningen for din maskin. Noen barbermaskiner kan brukes i dusjen, men ikke alle. Sjekk før du gjør det. Husk å gjøre rent barbermaskinen etter bruk og ta en grundig rens av den innimellom.

Om du velger å barbere med høvel eller maskin, er opp til deg.

Hvordan stelle skjegget?

Hvis du velger å la skjegget bli langt, krever det også litt stell. Det går fint å stelle skjegget hjemme, men det kan være lurt å få veiledning hos en frisør eller barberer. Spesielt gjelder dette hvis du er i en spareprosess. Da kan du få hjelp til å forme skjegget slik at det passer til ansiktsformen og få råd om videre stell. Uansett er det lurt å trimme skjegget litt innimellom for å beholde fasongen. Det kan gjøres med høvel eller saks eller med barbermaskin/skjeggtrimmer.

Et langt skjegg kan det være lurt å vaske hver dag. Skjegget kan samle med seg mye. Blant annet spiser du mat og tar deg i skjegget, og det er mye som kan være greit å få vasket vekk. Man kan fint bruke vanlig sjampo, men det finnes også skjeggsjampo. Dette er en sjampo som er mildere.

Tro del eller ei – skjegget kan også styles med hårføner. Etter at man har vasket skjegget, tørker man det med håndkle og/eller føner. Deretter kan man ha i litt skjeggolje hvis man ønsker det, spesielt for kort skjegg. Det er fint for å få litt kontroll og samle skjegget, samt gjøre det mindre brusete og tørt. I et lengre skjegg kan man bruke en skjeggvoks eller pomade.