Samme pris som hjemme i Europa

Det er nå samme pris for mobilbruk i EU/EØS-land som hjemme i Norge. Dette betyr at du ikke skal måtte betale ekstra for samtaler, SMS eller datatrafikk når du er på reise i noen av disse landene.

Merk også at ferger og cruiseskip ofte har egne GSM-nett om bord som bruker satellitt for å koble seg til land. Det blir ofte dyrt, så du bør derfor sjekke prisene for dette på mobiloperatøren din sin hjemmeside før du reiser til sjøs. Om du for eksempel skal ta Colour Line fra Oslo til Kiel, så vil det være egne regler for pris på havet. Disse prisene er kjempe høye, så da er det lurt å skur av datatrafikk eller bare bruke om du finnet wi-fi nettverk

Reiser du utenfor Europa er det egne regler som gjelder ved mobilbruk. Du må derfor være ekstra oppmerksom på at du kan få veldig høye mobilregninger herfra. Reiser du utenfor Europa burde du skru av datatrafikk og kun bruke wi-fi nettverk.

 

FAKTA

Reisetips for mobiltelefonen

 • Sjekk vilkårene dine før du reiser.
 • Se etter gratis wi-fi med sikkerhetskode.
 • Kjøp eventuelt et lokalt sim-kort for datatrafikk utenfor EU/EØS.
 • Forbrukerrådet kan hjelpe.

Se etter gratis wi-fi

Det går mye datatrafikk spesielt hvis du vil benytte strømmetjenester, liker å titte på Youtube og så videre. Det enkleste er å slå av dataroaming på mobilen før du drar til utlandet. Da vil den ikke søke etter nett på egenhånd for å oppdatere diverse apper og e-posten din.

Pass på at wi-fi er sikret. Forbrukerrådet anbefaler at du IKKE kobler deg på hvilke som helst gratis wi-fi i utlandet. Usikrede nettverk bør ikke brukes. Se etter passordbeskyttet nettverk. Er nettverket usikret kan uvedkommende se på alt du gjør, og du risikerer for eksempel at svindlere tar kontroll over nettbanken din.

Et annet tips for billig datatrafikk i utlandet er å kjøpe et lokalt SIM-kort for datasurfing. Folk kan ikke ringe til deg, men du er online på alle andre måter uten å være redd for skyhøy regning når du kommer hjem.

Noen tips

 • Du finner prisene du må betale i utlandet på nettsiden til mobiloperatøren du bruker.

 • Husk at du både betaler for de samtalene som du selv ringer - og for de samtalene du mottar (når noen ringer til deg).

 • Det koster mer å ringe fra et annet land til Norge, eller ut av Norge, enn hva du betaler for en samtale innen Norge.

 • Det koster å spille av talebeskjeder når du er i utlandet, men det koster ikke noe ekstra i Europa.

 • Bruker du kontantkort, kan det ofte være restriksjoner knyttet til bruk av telefonen i utlandet. Det kan være lurt å sjekke det på nettsiden til mobiloperatøren du bruker før du reiser.

 • Det koster ofte mer å sende SMS fra et annet land til Norge.

 • Du bør sjekke ut før du drar hvordan du sperrer telefonen i tilfelle du skulle miste eller bli frastjålet den. Glemmer du å sperre mobilen kan du bli ansvarlig for eventuell bruk etter at den forsvant.

 • Husk PIN-koden din. Skal du ut og fly må du slå av telefonen. Da er det kjedelig å ikke huske koden når du lander. Hvis du bare har brukt flymodus trenger du ikke kode.