Det er mange ting man bør tenke på før man bestiller en pakketur, og ikke minst før man reiser. Hvor finner du de billigste billettene? Må du vaksinere deg? Hvor er det trygt å reise? Hvilken forsikring må du bestille? Her får du den informasjonen du trenger før du reiser.

Er vennene dine til å stole på?

Flere og flere ungdommer reiser sammen med venner eller kjæreste på sydentur i ung alder. Dersom du planlegger å reise uten dine foreldre/foresatte eller andre voksne, bør du først og fremst tenke over om dine reisefeller er personer du føler deg trygg sammen med og som du kan stole på.

 

Hva koster turen?

Når du skal bestemme deg for reisemål er det viktig å tenke over økonomi. Dette avhenger også av hvor du kunne tenke deg å reise. De mest vanlige turistmålene som Gran Canaria, Tyrkia, Spania og lignende har ofte gode tilbud på flyreiser og hotellopphold.

Slik kan du finne de billigste flybillettene:

 • Vær tidlig ute. Det lønner seg ofte å bestille flyreisen tidlig.

 • Vær fleksibel på reisetidspunkt.

 • Reis når andre ikke reiser, f.eks på høsten eller vinteren.

 • Vis tålmodighet i jakten på billetter.

 • Ikke hopp på den første og beste prisen du finner.

 • Sjekk flere forskjellige sider.

 • Søk over en lenger periode, gjerne blant flere ulike selskaper.

 • Følg med på flyselskapenes kampanjer. De har av og til gode tilbud hvor du må slå til fort.

 • Sjekk gjerne pris og beste reiserute hos et reisebyrå først.

Reis til et trygt sted

Det er også viktig å tenke på om stedet du ønsker å reise til er trygt. På Utenriksdepartementet sine landsider kan du finne informasjon om landet du ønsker å reise til. Her finner du også reisetips og info om visum. Før du reiser er det svært viktig at du sjekker at du har gyldig pass, og om du trenger visum for å komme inn i landet du planlegger å reise til.

 

FAKTA

Husk billetter, penger, pass, reiseforskring og helsetrygdkort!

Vaksine og Europeisk helsetrygdekort

Trenger du vaksine for å beskytte deg mot eventuelle sykdommer? Folkehelseinstituttet har oversikt over hvilke vaksiner du trenger for å reise til ulike steder.

Er du medlem av folketrygden, og oppholder deg midlertidig i et annet EØS-land eller Sveits, bør du ha med deg Europeisk helsetrygdkort. Kortet dokumenterer at du har rett til nødvendig helsehjelp på lik linje med oppholdslandets egne statsborgere. Dette kortet dekker kun besøk hos lege og sykehus, men ingenting mer enn det. Du vil heller ikke få dekning for behandling ved private klinikker. Les mer om Europeisk helsetrygdkort her.

 

Reiseforsikring

Det er viktig at du skaffer deg reiseforsikring før du reiser. Det finnes flere ulike forsikringsselskaper, men de fleste har stort sett de samme betingelsene og gir deg omtrent de samme fordelene. Sjekk ut hva din forsikring dekker - snakk gjerne med foreldrene dine, forsikringsselskapet eller andre. Husk at dersom reisen bestilles gjennom et kredittkort, så vil som regel reiseforsikring være inkludert.

De fleste reiseforsikringer vil dekke:

 • Forsinket bagasje

 • Tap av reisegods

 • Reisesyke (sykehusopphold og lege)

 • Avbrutt reise (du vil få en kompensasjon)

 • Nødvendig hjemtransport

 • Varige skader

 • Avbestilling

 • Sykdom


Det er likevel viktig å huske på at eiendeler som er mistet eller glemt, ikke dekkes. Forsikringen gjelder kun dersom eieren har blitt frastjålet noe eller noe har blitt ødelagt. Meld derfor fra til politiet om du skulle bli frastjålet noe. Hvis forsikringsselskapet mener at du burde tatt bedre vare på tingene dine, for eksempel om du legger fra deg mobilen før du går på do, og den blir stjålet, kan du risikere å få tilbake mye mindre på forsikringen. Og vær ærlig: Dersom du mister noe, men rapporterer det som stjålet, kan du risikere å bli anmeldt.

 

Aldersgrenser når du reiser alene

Kontakt reiseselskapet for mer informasjon om hvilke aldersgrenser de opererer med for de som reiser alene. Det er i utgangspunktet ikke alderskrav for å reise med fly alene, men de fleste selskaper krever en skriftlig bekreftelse fra foresatte om du er under 18 år.

Det er ingen aldersgrense for å reise til Syden, men noen reiseselskaper opererer med aldersgrenser. Det kan være greit å ha i bakhodet at typiske festeplasser som for eksempel Kos og Sunny Beach ikke er noe særlig for en 16-åring.

Pakk lett

Det er dyrt å pakke med seg for mye. Dersom bagasjen din veier for mye kan du risikere å tape store penger på de ekstra kiloene. Tenk over hva du trenger å ha med deg, og om du planlegger å shoppe på turen slik at kofferten blir enda tyngre på vei hjem. Ikke pakk mer enn nødvendig! Du kan risikere å måtte betale for eventuell overvekt, så sjekk ut dette med flyselskapet før du reiser.

 

Reiseapotek

Pakk med deg et lite reiseapotek for eventuell magesyke, gnagsår, hodepine og lignende. Dette kan være smart å ha i håndbagasjen i tilfelle du mister den innsjekkede bagasjen. Spesielt hvis du har viktige medisiner med deg.

Beskytt deg

Hvordan reisen din blir, er stort sett opp til deg selv. Mange ungdommer ønsker ferier sammen med venner hvor de kan oppleve fyll, tilfeldig sex med fremmede, og hvor de kan slå seg fullstendig løs og miste all kontroll. Dette skjer også ofte. Du bør derfor være klar over at dette er noe du sannsynligvis vil treffe på uansett hvordan din egen holdning er. Dersom du skulle havne i seng med noen etter en tur på byen, er det viktig at du husker å beskytte deg. Kondom er det eneste som sikrer deg mot kjønnssykdommer.

Forsøk å holde to tanker i hodet samtidig, og ikke la alkoholen påvirke deg til å gjøre valg du vil angre på i ettertid. Det kan være lurt å stille seg selv spørsmålet: ville jeg ha gjort det samme uten promille i blodet?

 

Misfornøyd med turen?

Ble ikke ferien din helt som forventet? Det kan være mange grunner til at ferien går i søpla. En koffert ble rotet bort, hotellrommet var fylt med kakerlakker eller lignende. Slikt kan du klage på. Hvem du skal klage til er helt avhengig av hva slags type reise du har kjøpt - og hvem du har bestilt den fra. Flybilletter kan klages til enten flyselskapet eller til reisebyrået du kjøpte billetten av. Dersom du har klager på hotell, pakkereiser og lignende, kan du henvende deg til Forbrukerrådet.