Hopp til hovedinnholdet
Gutt spiller på PC (colourbox.com)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)

A-Å

Unngå sykdom på reise

Jente får vaksine
VAKSINER: Sjekk her hvilke vaksiner du trenger før reise og hvor du får dem.

Skal du ut og reise? Her får du råd om vaksiner og andre tips for å unngå å bli syk på utenlandsoppholdet.

Offentlig og kvalitetssikret
Sist endret 02.06.2018
Jente får vaksine
VAKSINER: Sjekk her hvilke vaksiner du trenger før reise og hvor du får dem.

Reisevaksinering

Hvis du skal på utenlandsreise, bør du i tillegg til å sørge for reiseforsikring, sjekke ut om du bør ta noen vaksiner. Det er en enkel og effektiv måte å beskytte seg mot en rekke sykdommer som du kan smittes av på reise.

På Folkehelseinstituttet sine nettsider, www.fhi.no, finner du en oversikt over hvilke vaksiner du bør ta når du skal til de ulike land. Ifølge Folkehelseinstituttet bør alle minimum være vaksinert mot difteri, stivkrampe og poliomyelitt, uansett hvor du skal reise. Dette er vaksiner som de fleste har fått på skolen, men som man siden selv må passe på å få satt hvert tiende år.

Ut i fra rådene som til enhver tid gjelder for de ulike land, og utfra hvilken type reise du skal på (kortere eller lenger enn fire uker, om du skal bo mer eller mindre primitivt, om du skal på landsbygd eller til storby, hvilken årstid det er m.m), vil legen eller helsesøster alltid foreta en vurdering sammen med den enkelte for å avgjøre hvilke vaksiner du ellers trenger og om det er nødvendig å ta malariatabletter.

Hvor trenger du vaksine?

Folkehelseinstituttet har oversikt over hvilke vaksiner du trenger for å reise til ulike steder.

Du finner også oppdaterte interaktivte kart med vaksineanbefalinger for de ulike land på WHO sine sider og på vaksinekart.org

Land hvor du ikke behøver vaksine

Det er vanligvis ikke nødvendig med reisevaksiner til følgende områder: Vest- og Sør-Europa, Kanariøyene, Madeira, USA, Canada, Australia og New Zealand, ifølge Folkehelseinstituttet. Normalt trenger du ikke malariamedisin dersom du reiser til storbyer og turiststeder bortsett fra i tropiske Afrika og det indiske subkontinentet.

Når skal du ta vaksinene?

Det anbefales at man er ferdigvaksinert to uker før avreise. Trenger du mange vaksiner, er det lurt å kontakte lege eller vaksinasjonsklinikk allerede åtte uker før du skal reise, for noen vaksiner skal settes i flere omganger, og man må kanskje fordele vaksinene på flere ganger hvis det er mange man skal ta. Er du sent ute, er det likevel mulig å bli vaksinert i siste liten.

Hvor får du reisevaksiner?

Mange steder i landet finnes kommunale vaksinasjonsklinikker. Oslo og andre større byer har også private klinikker som spesialiserer seg på reisemedisin. Mange fastleger gir også reisevaksiner. Er man usikker på hvor man skal gå, kan man spørre hos bydels- eller kommunehelsetjenesten.

Hva koster vaksinene?

Sprøyte
Ved reiser utenfor Europa kan vaksinasjoner bli dyre, og det er viktig å beregne dette inn i reisebudsjettet. Prisene kan variere, så det kan være lurt å sjekke på ulike steder hvis det finnes flere alternativer. Hvor mye du må ut med avhenger av blant annet hvor du skal reise, hvor lenge du skal være borte, hvilke vaksiner du har tatt før og individuelle forhold knyttet til din egen helse. Mange av vaksinene varer i mange år, så hvis du reiser ofte, blir det ikke like dyrt hver gang.

Reiseråd

Særlig for de som har en spesiell helsetilstand er det viktig å rådføre seg med lege før man skal på tur.

Det er også mange sykdommer man kan bli smittet av på reise, og som det ikke finnes vaksine mot, så en del generelle forholdsregler på reise er viktig for å forhindre smitte. Reise- og vaksinasjonsklinikker gir også slike praktiske råd, og det samme gjør en del turoperatører og reiseplanleggere både på nettet og i bokform.

Brosjyren "Gode råd for god reise" kan lastes ned fra Folkehelseinstituttet

Smitte

Sykdommer kan smitte via forurenset mat eller drikkevann, ved myggstikk (eller andre innsekter som f.eks. flått), ved blodsmitte eller ved seksuell kontakt eller med annen direkte eller indirekte kontakt med andre mennesker. Man kan ikke greie å beskytte seg helt, men man kan komme langt ved å ta noen enkle forholdsregler: Håndvask er veldig viktig etter toalettbesøk og før man spiser Ikke slikk deg på fingrene eller putt urene ting i munnen. Der såpe og vann ikke er tilgjengelig bør du bruke hånddesinfeksjon.

Tenk over hva du spiser

Forurenset mat og vann kan gi infeksjoner, vanligvis i form av diaré og oppkast. De fleste smittestoffer drepes ved koking og steking.

Vær oppmerksom på at dersom maten blir stående lunken over lenger tid etter at den er kokt eller stekt, kan du bli syk fordi enkelte bakterier overlever som sporer og danner giftstoffer i maten. Mat bør derfor kjøles raskt ned eller holdes rykende varm.

Unngå dette:

 • drikkevann som ikke er desinfisert
 • isbiter laget av vann som ikke er desinfisert

Vær på vakt mot:

 • kalde sauser
 • upasteuriserte melk og produkter laget av slik melk
 • bløtkokte egg, og speilegg og omeletter som ikke er helt gjennomstekt
 • mat tilberedt av rå egg (majones, desserter)
 • ukokte grønnsaker, salat og spirer
 • frukt som ikke kan skrelles
 • rå eller ufullstendig kokt skalldyr
 • halvstekt eller rått kjøtt
 • mat som serveres lunken

Du kan trygt spise:

 • varm, kokt og stekt mat
 • frukt og grønnsaker som du skreller selv

Ser mer om mat på reise utenlands her

Matallergi og reise

Er du allergiker og skal på reise, kan det være en fordel å kjenne utenlandske betegnelser på matvarer du ønsker å unngå. Astma- og Allergiforbundet har matparlører og ordlister for deg som har matvareallergi og skal på utenlandsreise. Det finnes parlører for allergi mot: egg, melk, fisk, skalldyr, nøtter og hvete. Teksten i hver parlør er oversatt til sju språk. Allergikere reagerer på vanlige proteiner i mat som folk flest ikke har problemer med. Melk og egg forårsaker oftest reaksjoner hos barn, mens ulike typer nøtter er skyld i de fleste allergiske reaksjoner hos voksne. Mange reagerer også allergisk overfor skalldyr.

Allergiordbøkene kan være nyttig under restaurantbesøk på ferieturen, men allergikere må alltid være ekstra på vakt når de spiser ute. Språkproblemer kan gjøre det vanskelig å kommunisere ordentlig med servitører og kjøkkenpersonale på restauranter og maten kan ha en annen sammensetning enn her i Norge. For eksempel er det vanligere med lupin i melet i Sør-Europa, noe som kan gi alvorlige allergiske reaksjoner hos peanøttallergikere.

Last ned Norges Matparlører og ordlister fra Norges Astma- og Allergiforbund

Har du cøliaki, finner du gode råde og oversettelser på ncf.no

Bruk kondom

Bruk beskyttelse for seksuelt overførbare infeksjoner = kondom hvis sex er aktuelt på turen.

... og myggmiddel

Beskytt mot myggstikk med myggmiddel, myggnetting og tildekking av bar hud.

... og sats på flaskevann

Du bør drikke flaskevann hvis man ikke er sikker på vannkvaliteten på springvannet.

Helsekort Europeisk helsetrygdkort

Europeisk helsetrygdkort

Europeisk helsetrygdkort om du trenger legehjelp

Er du medlem av folketrygden, og oppholder deg midlertidig i et annet EØS-land eller Sveits, bør du ha med deg Europeisk helsetrygdkort. Kortet dokumenterer at du har rett til nødvendig helsehjelp på lik linje med oppholdslandets egne statsborgere. Dette kortet dekker kun besøk hos lege og sykehus, men ingenting mer enn det. Du vil heller ikke få dekning for behandling ved private klinikker. Les mer om Europeisk helsetrygdkort her.

Reiseapotek

Det kan være lurt å ha med et lite "reiseapotek" som inneholder: Plaster, sårrensemiddel, kompresser, reisesyketabletter, smertestillende/febernedsettende tabletter, nesedråper, glukose- og elektrolyttpulver (til bruk ved diarè), solkrem og myggmiddel.

Skrevet av:
Redaksjonen, ung.no.
Sist oppdatert:
02.06.2018
Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)
Vaksine?
0
04.06.2014 12:12:30
Søk "vaccine nation" Plato sier tross alt: "ignoranse er den største fienden"
Thor
0
01.08.2009 18:39:00
Max grense for solarium i Norge er UV-index 12 når det gjelder UVA og UV-index 4.5 når det gjelder UVB. Det tilsvarer altså like mye UVA som på Grand Canaria og like mye UVB som i norsk sommersol med skyer. Du får mere hudkreft av å ligger 10 minutter på Huk enn 10 minutter i solarium. I England som alle disse undersøkelsene kommer fra er det helt andre lover og regler. Soltimen er på 6 minutter, mens den i Norge tilsvarer 20 minutter. Noe som gjør det vanskeligere å dosere for engelskmenn som lettere blir solbrent i solarium . 1 million reier på charter og flere til med rutefly til syden hvert år. Ingen andre land i verden reiser så mye til syden som oss. Med 3 ganger så mye UVB på Grand Canaria som i solarium blir vi solbrent 1 dagen og smører på med solfaktor og går ut i sola dagen etterpå for så å bli solbrent igjen. Når vi kommer hjem flasser vi. - Virker kjent? Det er latterlig at vi skylder på solarium. Nå i sommer var UV-indexen over 6, da tåler vi med vinterblek hud bare 20-30 minutter ut før vi ble solbrent. Jeg ble selv skikkelig solbrent i sommer. Da var jeg ut i solen i 4 timer uten å smøre meg. Tør ikke å tenke på hvor mange soltimer det var etterhverandre.... Smarte folk skjønner at solarium ikke er farlig så lenge du ikke blir solbrent. Det som er farlig er å reise til syden. -med barn burde være straffbart... Bruk hode, ikke la deg skremme av tullinger Thor
Hanne
0
21.03.2008 23:33:49
Smarte råd og tips

Spørsmål og svar

Lurer på hvordan jeg skjekker om jeg har reiseforsikring
Hei Om du bor hjemme, er det en muliget for at du går under foreldrene dines reiseforsikring, spør om dette.   Reiseforsikringer du kan sjekke u...
Jeg gråter lett. aner ikke hvorfor
Hei! Det at du gråter lett kan bety at du har bra evne til å sette deg inn i andres situasjon og at du har god kontakt med følelsene dine, så j...
Reise til Mexico via USA?
Hei SÅ spennende reiseplaner! Du kan trygt mellomlande i USA før du reiser videre til Mexico, men du må betale et slags gebyr før du reiser. (so...
Eg har alltid hatt lyst til å reise til Marokko, Marakech, men er litt redd
Hei   Så spennende med reiseplaner! ung.no har ingen reiseplanlegger, og kan dessverre ikke gi deg de beste rådene om sikkerhet andre land. Jeg ...
Er det noen spesielle vaksiner man bør ta før man reiser til Gran Canaria?
Hei jente 13 år. Takk for spørsmål. Det er ingen spesielle vaksiner man trenger for å reise til Gran Canaria. Det er helt trygt der og hvis man ...
Endringer i brystvorter. Feber og frysninger. 
Hei Vi her på ung.no kan dessverre ikke si sikkert hva du har, uten å ha undersøkt deg selv.  Men jeg tenker at du godt kan ha noe relativt harm...
Er det kun visumplikt hvis jeg vil være i Costa Rica enn mer enn 30 dager?
Hei   Jeg fant søkgende informasjon ved å søke opp informasjon om visa til Costa Rica for nordmenn: If you hold a valid passport from your home...
Hei, skal fly i sommer først til sør Amerika ogå etter noen dager hjem til Norge for og deretter å fly neste dag igjen etter hjemkomsten til ett annet land
Hei jente 15 år Takk for spørsmål.Du skal på flere turer i sommer - det må være spennende og gøy. Jeg forstår at du bekymrer deg for om det k...
Skal reise i søramerika, mye å huske på
Hei Så spennende at du skal ut og reise. Sør Amerika kan by på masse spennende opplevelser!   Jeg anbefaler deg å kontakte vaksinasjonskontor...
Hvilke vaksiner er Hepatitt B og Hepatitt A?
Hei Hepatittvaksiner er ikke med i "standard"-vaksinene, så hvis du ikke har tatt noen ekstra vaksiner i forbindelse med reiser utenfor Europa før,...
Kan man bli tvunget til å ta vaksine?
Hei I Norge er det ingen vaksiner som er lovpålagt, så man kan bestemme selv om man vil vaksinere seg eller ikke. Det er kun anbefalinger fra norsk...
Hvilke vaksiner anbefales når jeg skal reise til Sør-Korea ?
Hei Folkehelseinstituttet anbefaler vaksine mot difteri, stivkrampe, kikhoste og poliomyelitt. Voksne som er grunnvaksinert bør ta én dose oppfrisk...
Vaksiner Bolivia, Brasil og Peru
Hei Du kan selv sjekke hvilke vaksiner som er anbefalt at du tar før reise til mellom- og sør Amerika på folkehelseinstituttets nettsider. Der fin...
Redd for vaksiner, vil helst ikke ta Hepatitt A før jeg reiser til Thailand
Hei takk for at du kontakter Ung.no.  En injeksjon med en hepatitt A-vaksine gir meget god beskyttelse i minst ett år. Hvis du gjentar injeksjonen ...
Var det dumt å ikke ta poliovaksinen?
Hei Det kan være lurt å ta poliovaksinen, særlig hvis du skal ut og reise i verden.  Polio er sjelden i Norge, men utenfor vesten finnes den og m...
Vil reise til India og besøke bestevennen min.
Hei Så spennende at du vil reise til India. Du forteller at du skal besøke en venn som er der på utveksling. Jeg vil tro vennen din har de aller b...
Hvilke vaksiner jeg skal ta, og når jeg burde ta de?
Hei jente 20 år. Takk for at du skrev til ung.no For å finne ut hvilke vaksiner du trenger, må du ta kontakt med kommunens vaksinekontor. Du finn...
Jeg vil ikke ta medisinen mine når jeg er på leirskole. Hva kan jeg gjøre?
Hei Forstår at det kan være leit å bruke en medisin som du synes er ekkel. Samtidig er det viktig at du bruker medisiner som du har fått fra lege...
Jeg skal reise til Asia, hvordan bør jeg forberede meg?
Hei Takk for spørsmål! Så spennende! Folkehelseinstituttet har en god oversikt over hvilke vaksiner du trenger for hvert enkel land. Her er oversi...
Hva kan jeg ha med av væske i håndbagasjen?
Hei Jeg har ikke helt oversikt over alle reglene selv, men det jeg vet er at du ikke kan ha med væske i beholdere som rommer mer enn 100ml. De som g...
Se alle