Reisevaksinering

Hvis du skal på utenlandsreise, bør du i tillegg til å sørge for reiseforsikring, sjekke ut om du bør ta noen vaksiner. Det er en enkel og effektiv måte å beskytte seg mot en rekke sykdommer som du kan smittes av på reise.

Folkehelseinstituttets nettsider finner du en oversikt over hvilke vaksiner du bør ta når du skal til de ulike land. Ifølge Folkehelseinstituttet bør alle minimum være vaksinert mot difteri, stivkrampe og poliomyelitt, uansett hvor de skal reise. Dette er vaksiner som de fleste har fått på skolen, men som man siden selv må passe på å få satt hvert tiende år.

Ut i fra rådene som til enhver tid gjelder for de ulike land, og utfra hvilken type reise du skal på (kortere eller lenger enn fire uker, om du skal bo mer eller mindre primitivt, om du skal på landsbygd eller til storby, hvilken årstid det er m.m), vil legen eller helsesykepleier alltid foreta en vurdering sammen med deg for å avgjøre hvilke vaksiner du ellers trenger og om det er nødvendig å ta malariatabletter.

FAKTA

Husk at du bør starte å vaksinere deg åtte uker før avreise.

Land hvor du ikke behøver vaksine

Det er vanligvis ikke nødvendig med reisevaksiner til følgende områder: Vest- og Sør-Europa, Kanariøyene, Madeira, USA, Canada, Australia og New Zealand, ifølge Folkehelseinstituttet. Normalt trenger du ikke malariamedisin dersom du reiser til storbyer og turiststeder bortsett fra i tropiske Afrika og det indiske subkontinentet.

Når skal du ta vaksinene?

Det anbefales at man er ferdigvaksinert senest to uker før avreise. Trenger du mange vaksiner, er det lurt å kontakte lege eller vaksinasjonsklinikk allerede åtte uker før du skal reise, for noen vaksiner skal settes i flere omganger, og man må kanskje fordele vaksinene på flere ganger hvis det er mange man skal ta. Er du sent ute, er det likevel mulig å bli vaksinert i siste liten.

Hvor får du reisevaksiner?

Mange steder i landet finnes kommunale vaksinasjonsklinikker. Oslo og andre større byer har også private klinikker som spesialiserer seg på reisemedisin. Mange fastleger gir også reisevaksiner. Er man usikker på hvor man skal gå, kan man spørre hos bydels- eller kommunehelsetjenesten.

Hva koster vaksinene?

Ved reiser utenfor Europa kan vaksinasjoner bli dyre, og det er viktig å beregne dette inn i reisebudsjettet. Prisene kan variere, så det kan være lurt å sjekke på ulike steder hvis det finnes flere alternativer. Hvor mye du må ut med avhenger av blant annet hvor du skal reise, hvor lenge du skal være borte, hvilke vaksiner du har tatt før og individuelle forhold knyttet til din egen helse. Mange av vaksinene varer i mange år, så hvis du reiser ofte, blir det ikke like dyrt hver gang.

Hva når det ikke finnes vaksine

Særlig for dem som har en spesiell helsetilstand er det viktig å rådføre seg med lege før man skal på tur.

Det er mange sykdommer man kan bli smittet av på reise, og som det ikke finnes vaksine mot, så en del generelle forholdsregler på reise er viktig for å forhindre smitte. Reise- og vaksinasjonsklinikker gir også slike praktiske råd, og det samme gjør en del turoperatører og reiseplanleggere både på nettet og i bokform.

Vi har samlet noen råd:

Smitte

Sykdommer kan smitte via forurenset mat eller drikkevann, ved myggstikk (eller andre innsekter som f.eks. flått), ved blodsmitte eller ved seksuell kontakt eller med annen direkte eller indirekte kontakt med andre mennesker. Man kan ikke greie å beskytte seg helt, men man kan komme langt ved å ta noen enkle forholdsregler: Håndvask er veldig viktig etter toalettbesøk og før du spiser. Ikke slikk deg på fingrene eller putt urene ting i munnen. Der såpe og vann ikke er tilgjengelig bør du bruke hånddesinfeksjon.

Tenk over hva du spiser

Forurenset mat og vann kan gi infeksjoner, vanligvis i form av diaré og oppkast. De fleste smittestoffer drepes ved koking og steking.

Vær oppmerksom på at dersom maten blir stående lunken over lenger tid etter at den er kokt eller stekt, kan du bli syk fordi enkelte bakterier overlever som sporer og danner giftstoffer i maten. Mat bør derfor kjøles raskt ned eller holdes rykende varm.

Unngå dette:

 • drikkevann som ikke er desinfisert
 • isbiter laget av vann som ikke er desinfisert

Vær på vakt mot:

 • kalde sauser
 • upasteuriserte melk og produkter laget av slik melk
 • bløtkokte egg, og speilegg og omeletter som ikke er helt gjennomstekt
 • mat tilberedt av rå egg (majones, desserter)
 • ukokte grønnsaker, salat og spirer
 • frukt som ikke kan skrelles
 • rå eller ufullstendig kokt skalldyr
 • halvstekt eller rått kjøtt
 • mat som serveres lunken

Husk at det ikke hjelper å vaske frukt og grønnsaker hvis vannet du vasker det i ikke er rent.

Du er tryggest å spise og drikke:

 • Nytillaget kokt eller stekt mat som fortsatt er varm
 • frukt og grønnsaker som du skreller selv
 • tørre kjeks, knekkebrød og fabrikkpakket tørrmat
 • nykokt varm te og kaffe
 • vann og mineralvann fra flaske du åpner selv

Les mer om mat på reise utenlands her

Matallergi og reise

Er du allergiker og skal på reise, kan det være en fordel å kjenne utenlandske betegnelser på matvarer du ønsker å unngå. Astma- og Allergiforbundet har matparlører og ordlister for deg som har matvareallergi og skal på utenlandsreise. Det finnes parlører for allergi mot: egg, melk, fisk, skalldyr, nøtter og hvete. Teksten i hver parlør er oversatt til sju språk.

Allergiordbøkene kan være nyttig under restaurantbesøk på ferieturen, men allergikere må alltid være ekstra på vakt når de spiser ute. Det kan lett bli misforståelser og måten man lager maten på kan gjøre at allergener har kommet inn i retten.

Bruk kondom

Bruk beskyttelse for seksuelt overførbare infeksjoner = kondom hvis sex er aktuelt på turen.

... og myggmiddel

Beskytt mot myggstikk med myggmiddel, myggnetting og tildekking av bar hud. Myggstikk kan medføre smitte av enkelte sykdommer.

Europeisk helsetrygdkort om du trenger legehjelp

Er du medlem av folketrygden, og oppholder deg midlertidig i et annet EØS-land eller Sveits, bør du ha med deg Europeisk helsetrygdkort. Kortet dokumenterer at du har rett til nødvendig helsehjelp på lik linje med oppholdslandets egne statsborgere. Dette kortet dekker kun besøk hos lege og sykehus, men ingenting mer enn det. Du vil heller ikke få dekning for behandling ved private klinikker. Les mer om Europeisk helsetrygdkort her.

Reiseapotek

Det kan være lurt å ha med et lite "reiseapotek" som inneholder: Plaster, sårrensemiddel, kompresser, reisesyketabletter, smertestillende/febernedsettende tabletter, nesedråper, glukose- og elektrolyttpulver (til bruk ved diarè), solkrem og myggmiddel. Ha også med deg en håndsprit, så du kan få renset hendene dine om du ikke har mulighet til skikkelig håndvask.